20’lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı ve Kanama

20’lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı ve Kanama

20’lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı ve Kanama; Adında anlaşılabileceği gibi 20’lik dişler 20 yaşından sonra her an dişetini yararak ya da konumuna göre diğer dişleri sıkıştırarak çıkan dişlerdir. Ağzın en sonunda ve çene kemiğine yakın oluşması sebebiyle aslında hiçbir işe yaramaz. Çiğneme görevinde rolü yoktur. İşlevsizliği yüzünden tüm diş hekimleri çekilmesini ister.

Fırçalanma açısından; diş fırçasının zor ulaşması ve sağını solunu iyice temizlenmemesinden yüzünden de çıktıktan sonra çok çabuk çürür. Bazı insanlarda ise hiç çıkmadığı gözlemlenir. Diş eti altında oluşmadığı 20 lik dişlere hiçbir zaman sahip olmayacak kişiler ise çok şanslıdır. Bazı 20’lik dişler ise yan ya da eğri durmasından dolayı, yüzeye çıkmak isterken diğer dişleri sıkıştırarak dişlerinin görünümünün bozulmasına ve diş aralarına kaçan yemek artıklarının sıkışıklıktan dolayı sağlıklı olarak temizlenmemesinden dolayı bakteri çoğalmasından diğer dişlerin çürümesine yol açar.

20 Yaş Diş Nasıl Çekilir

Genellikle kişiler 20’lik dişlerini çektirmekten korkarlar bunun sebebi ise 20’lik diş ameliyatının zor ve sancılı geçtiğini düşmesidir. 20 yaş diş nasıl çekiler sorusunda cevabı vermek gerekirse 20 lik diş çekiminde yapılan narkozdan dolayı asla acı hissedilmez, zor olan süreç çekim sonrasındaki 2 gündür. Genelde 20 lik dişini çektiren kişiler diş çekiminden sonra aşırı kanama ve ağrıdan şikayetçidir.

Ağız yapısının en sonunda ve üzerinin fazlasıyla et ile kaplı olmasından ötürü dışarı çıkabilmek için üstün çaba sarf eder. Bu sırada da ağrı, diş altında beze oluşumu ve ateş görülmeye başlanır. Bunun için bir süre antibiyotik tedavisiyle birlikte ağrı kesiciler verilir. Ağrı birden bire ortaya çıkabileceğinden evde elinizin altında bulunan çeşitli bitkisel yöntemlerle ağrıyı geçici olarak durdurabilirsiniz. Ağrıyı geçirdiğiniz bölgenin iyi olduğu anlamına gelmez. Bu yüzden ilk fırsatta, mesela sabah uyanır uyanmaz diş hekimini ziyaret etmeniz gerekir.Diş hekiminin yaptığı küçük bir operasyon sayesinde de tek tek bu dişlerden kurtulunur.

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer

  •  Diş ağrısının en etkili bitkisel çözümü karanfil yağıdır. Bir pamuğa emdirerek diş etinizde tutmanız sayesinde etkisini görmeye başlarsınız. Yağı olmasa da evlerde genellikle bulunan yemeklerde kullanılan veya ağız kokusunu gidermek için birebir olan karanfil tohumunu ağrıyan bölgenin üzerinde tutarsanız; bu doğal uyuşturma özelliği olan maddenin kısa sürede etkisini görürsünüz. Özellikle akşamları ortaya çıkan 20’lik diş ağrılarını karanfil tohumu veya yağı ile zonklamayı keserek beyninizin içinde yankılanmasından kurtulursunuz.
  •  Tadı pek hoş olmasa da 1 bardak suya karıştıracağınız 1silme tatlı kaşığı karabiberi gargara yapmak ya da ağrıyan yerin üzerinde tutup, tükürmek kaydıyla ağrınızı geçirebilirsiniz.
  •  Diş etine süreceğiniz anason ya da anason yağı da bölgeyi rahatlatma özelliğine sahiptir. Aynı karanfilde olduğu gibi kısa sürede ağrıyı dindirir. İçinde anason bulunan rakıyı biraz sulandırarak ağrıyan yere sürmeniz de aynı işlevi görecektir.
  •  Antibakteriyel özelliği ve içinde bulunan mentol bakımından diş macunlarında da kullanılan nane aynı zamanda iyi bir ağrı kesicidir. Evinizde bulunan nane yaprağını havanda döverek ezilmesinden dolayı içinden kolayca çıkan mentolden yararlanarak veya ağrıyan bölgede çiğneme yoluyla ağrıdan kurtulabilirsiniz. Bunun yanında nane yağınız var ise yine bir pamuk yardımıyla diş etinize bastırarak ve burada tutarak rahatlayabilirsiniz.
  •  Çok kuvvetli ağrı kesme özelliği olan zencefilin tadı herkes tarafından sevilmese de yarısı çıkmış yarısı çıkmaya çalışan 20’lik dişlerin verdiği ızdırabı dindirir. Çay kaşığının ucuyla aldığınız toz zencefilin üzerine birkaç damla ılık su damlatılır. Koyu bir kıvam almasını sağlayın. Bir pamuk yardımıyla uygulanır. Özellikle dişin üzerine konulması tavsiye edilir. Çünkü tahriş etme yan etkisi bulunan zencefilin diş etini yakmasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
  •  Zerdeçal da diş ağrılarını hafifletme ve iltihap gidermesiyle tanınır. Zencefilde olduğu gibi 1 çay kaşığı zerdeçalı su ile macun kıvamına getirerek ve dişetine masaj yaparak ağrıyı durdurabilirsiniz.
  •  Çok acı olmasıyla tanınan cayenne biberi ise ağrının iletimini yavaşlatarak sizi rahatlatır. Sıcak suyun içine koyacağınız bir tutam biberi iyice karıştırın. Pamuk yardımıyla diş etinize kompres yaprak uygulayın.
  •  1 diş sarımsağı ezip ağrıyan dişin üzerinde tutmak ise en pratik çözümdür.
  •  1 fincan kaynayan suyun içerisine 2 çay kaşığı adaçayı koyarak demlenmesini sağlayın. Yaklaşık 15 dakika süren işlemin ardından, ılık hale gelen karışımı gargara yaparak kullanın.
  •  Sirke ve defneyaprağını bir cezvede 10 dakika kaynatarak birbirine karışmasını sağlayın. Soğuduktan sonra gargara yaparak ağrınızı geçirin.
  •  Ağrınız çok şiddetlenirse 2 bardak sirkeye 1 bardak damacana su ekleyin. Üzerine 1 çay kaşığı tuzu koyarak karıştırın. İçinde tuz çözündükten sonra gargara yapıp ve ağzın içinde kısa süre tuttuktan sonra tükürebilirsiniz.
  •  1 tatlı kaşığı çörek otu yağı ile 1 çay bardağı sirkeyi cezvede kaynatın. Soğuduktan sonra ağrıyan yerin üzerinde tutun.
  •  Bu tarifleri yaparken aynı zamandan dışarıdan buz kompresi yaparak bilgede kan dolaşımını hızlandırır ve ağrı iletimini yavaşlatırsınız. Ayrıca içeceğiniz 1 bardak papatya çayı ise sizi rahatlatarak biraz uyumanıza yardımcı olur.

20’lik Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler

Diş çekiminde en çok sorulan soruların başında gelen 20 lik nasıl çekilir, 20 lik diş çekilirken acı olur mu yada 20 lik diş çekim ameliyatı zormudur sorularına araştırma yaparak rahatlıkla cevap bulabilirsiniz.

20 lik dişinizi çektirdiniz sonra 1-2 gün boyunca kanama olur ve bazı durumlarda bu kanama ile beraber ağrıda olabilir. 20 yaş diş çekimi sonrası kanama yada 20 lik diş çekimi sonra ağrı ve kanama nasıl geçer sorusuna cevap vermek gerekirse yapılacak işlemler sırası ile;

  • Diş çekimi sonrası oluşan kanamalar normaldir
  • 20 yaş diş derinde olduğu için bu dişte kanama daha fazla olabilmektedir. Telaşlanmanıza gerek yok doktorunuzun verdiği tamponu en az 1 saat kanama olan yerde tutmalısınız. Yedek olarak yanınızda bir tampon daha bulundurmakta fayda vardır. Kanamanın kesildiğinden emin olmadıkça tamponu atmayın.
  • 20 lik diş çekiminden sonra oluşan çukurluğu dilinizle yada elinizle sakın kurcalamayın. Ağız bölgesine daha hızlı kan pompaladığından 1-2 güne kadar kabuk bağlayacaktır.
  • Kanamanın 4-6 saat arası sürmesi normaldir.
  • Kanama ile beraber ağrı yada sızı varsa buz uygulayabilirsiniz.
  • Diş çekiminden sonra mutlaka dinlenmelisiniz.
  • Aşırı sıcak yada soğuk içecekler yada yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Eğer kanama geçmedi ise mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

20 lik Çekimi Sonrası Ağrı Nasıl Geçer

20 lik diş çekimi sonrası bazı durumlarda ağrı olabilir hatta bazı hastalar 20 lik çekimi ameliyatı sonrası ağrı şiddetli olmaktadır.

Eğer dişinizi çektirdikten sonra ağrı devam ediyorsa;

  • Diş çekildikten sonra ağrı varsa kesinlikle buz tatbiki yapılır.
  • Diş çekildikten sonra mutlaka dinlenilmelidir. Mümkün oldukça ayak gezmeyin ve yürümeyin.
  • Doktorunuzun verdiği ilaçları mutlaka kullanmalısınız. İlaçlar kullanılmasa enfeksiyon riski oluşabilir.
  • Ağrının şiddetlen memesi için ilk 2 saat hiçbir şey  içmemelisiniz ve yememelisiniz.
  • Ağrı şiddeti normalde 36 için kendiliğinden geçer ağrı halen devam ediyorsa mutlaka doktorunuza ulaşmalısınız.
  • Diş ameliyatı sonrası 1 hafta boyunca dişin çekildiği taraftan değilde tam ters yönünde yenip, içilmelidir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.