Omuz Ağrısı Nedenleri Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Omuz Ağrısı Nedenleri Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Omuz Ağrısı Nedenleri Omuz Ağrısı Nasıl Geçer? Omuza bağlı birçok kas ve bağın olması, aynı zamanda vücudumuzun en hareketli eklem özelliği taşıması nedeniyle karmaşık bir sistemdir. Kol ile sırtımızda yer alan kürek kemiğinin bağlandığı yere ayrıca köprücük kemiği denen boynumuzun ön tarafında ve hemen altından başlayıp omuz bölgesinde biten kemik dayanır. Tüm bunları bir arada tutmak için bağlar ve kaslar devreye girer. Ayrıca tüm bu kemik uçlarından bulunan eklemleri bir kılıf gibi sarmalayan eklem kapsülü vardır. Bu sistemdeki herhangi birinin ya da birkaçının zarar görmesinden dolayı da omuz ağrısı meydana gelir. Hepsi birbirine bağlı olmasından dolayı da hareket ettirmekte güçlük çekilir.

Omuz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bazı omuz ağrıları kronik olabileceği gibi bazılar ise akut olarak gelişebilir. Akut olanlar omuz üstüne düşme, kırık, çıkık gibi travmatik bir durum söz konusu olur. Kronik ağrılar ise zaman içinde yavaş bir şekilde şiddetlenerek gelişir. Bazı ağrılar ise omuz ağrısını taklit ederek ve bu bölgeyi kullanarak başka hastalıkların belirtisi arasında sayılabilir. Özellikle sol omuzda başlayan ve boyuna vuran ağrı kalp krizi habercisidir. Bunun dışında akciğer hastalıkları ve kanserleri, dalak ve karaciğer problemleri, safra kesesi rahatsızları, fibromiyalji, özellikle yaşlılarda sabahları görülen ve aslında bir romatizmal hastalık olan omuz ve kalça tutulmalarıyla birlikte görülen ağrı, boyunda bulunan rahatsızlıklar; boyunu taşıyan yer omuzlar ve çevresindeki kas grubu olduğu için etkilenir. Özellikle boyun fıtıklarından dolayı sıklıkla omuz ağrılarıyla karşılaşılır. Boyundan kolları hareket ettirmeye yarayan sinirler sıkıştığında ise yine omuzlarda ağrı görülür. İltihaplı romatizmaların en çok görüldüğü yerlerden biri de omuzlardır. Kola doğru olan sinirlerin sıkışıklığı, omuzda ağrı varmış hissi yaratır.

Omuz Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Omuz ağrılarının nedenlerini öğrenmek için kullanılan tetkikler röntgen ve MR’ dır. MR tetkiki genelde röntgende kemikte bir şey görülemezse, diğer doku, bağ veya kaslardaki hasarı görmek için istenir. Tomografi ise çok ekstrem durumlarda söz konusudur. Sinir hasarı olabilecek durumlarda ise EMG denilen, küçük iğnelerin omuzdan geçen sinirler üzerine saplanıp, düşük elektrik akımı vererek hangi bölgede tahribat olduğunu bulmak için kullanılır.

Omuz Ağrısı Nasıl Geçer?

Düşme ve çarpma gibi durumlardan etkilendiğiniz ilk olarak bölgeye buz uygulaması yapılmalıdır. Buz burayı soğutarak kan akışını hızlandıracak, acı ve ağrınızı en az düzeye indirecektir. Öte yandan içeride kanama olursa bunu yüzeye yansıtacaktır. Gün içinde 3-4 kere on beşer dakika buz yapıp, ağrı kesici içtiğiniz halde geçmeyen bir ağrı ve kolunuzu oynatamama gibi bir durum içindeyseniz 48 saat saati geçirmeden bir ortopediste başvurmanıza yarar vardır. Ayrıca omuz ekleminde şişlik, bölgenin ateş gibi yanması, ağrının zonklar gibi olup, gece uyutmama, herhangi bir şeyi tutamama veya kaldıramama gibi durumlarda acil olarak, beklemeden hastaneye gitmeniz gereklidir. Bazı durumlarda omuzun dinlendirilmesi ve kol ağırlığını almak için doktorlar askı verebilir. Eklemi ve kasları dinlendirmek için bu yol seçilir. Sürekli bu askıyı kullanmak ise bölgeyi hareketsiz kılıp, eklemin tembelleşmesine neden olabilir.

Omuz Ağrısının Sebepleri

Omuzu oluşturan köprücük veya kürek kemiklerinin kırılması darbelere ve kazalardan sonra oluşabilir. Çok şiddetli ağrılara neden olur.

Omuz ağrılarının en çok görülme sebeplerinden biri ise omuzda bulunan sıkışma sendromudur. Anatomik olarak kolumuzu yukarıya doğru hareket etmesini sağlayan kas grubunun, burada bulunan kemikler arasına sıkışmasından dolayı kaynaklanır. Ev hanımlarının cam sildiği sırada, yüzücü, hentbol ve voleybol oyuncularında sıklıkla karşılaşılır. Yani omuzun kolunu omuzun yukarınsa veya aynı hizada tutan kişilerde, omzu fazla ve kötü kullanmaktan dolayı oluşur. Önemsenmesi gereken bir sendromdur. Omuz bölgesindeki kasların yırtılmasına neden olabilir. Ağrı zaman içinde gelişerek devamlı ve geceleri artan şekilde olur. Kıyafet giyilip, çıkartılırken bile zorlanılır. Şiddetli ağrılar tanı konulduktan sonra kontrol altına alınmaya çalışılır.Omuz dinlendirilmesinin yanında, ağrı kesicilerden ve buz kompreslerinden faydalanılır.Daha sonra fizik tedavi yöntemiyle, omzun kas gücünü kazandırmaya ve kuvvetlendirme egzersizleri yapılır. En az 6 aylık tedavi süreci vardır. Sonuç alınmadığında ameliyat kaçınılmazdır. Yaş aralıklarına göre şikâyetlerde ve hastalığın seyrinde değişiklikler olabilir.

Omuzda ve Ağrı Güç Kaybının Neden Olur

Donuk omuz denilen hastalık ise daha önceden zarar görmüş omuz ekleminin doğru tedavi edilmemesinden ya da bir anda buradaki eklem kapsülünün bir anda daralması sonucu görülür. İlk başlarda ağrılar önemsenmez ve bu bir yıl kadar sürebilir. Daha sonra omuz hareketinin kısıtlandığı hissedilir. Belirli yönlere ne yaparsanız yapın ulaşamazsınız. Ancak beden hareketi ile şekil değiştirerek yapılabilir kılarsınız. Çok uzun süren bir fizik tedavi süreci vardır. En çok germe hareketi kullanılır.

Yumuşak doku kireçlenmesi ise en çok ağrıya neden olan omuz hastalığıdır. Aniden ve şiddetli bir ağrı ile başlar. Ağır kaldırma gibi zorlanana bir durumda oluşur. Kireçlenme bölgesine, bu bölgeyi eritmek için ufak iğneler enjekte edilir. Durumun tekrar etmesi görülürse yüksek dalga ultrasonla tedaviye gidilir. Eğer buradaki kireçlenme çözülmüyorsa operasyonla alınır.

Bursit denilen yaralanmalar ise; kemikleri birbirine bağlayan bağların, kemiklerin kayarak hareket etmesini sağlayan kesenin iltihaplanmasından dolayı kaynaklanır. Eklemde sertlik, ağrı ve şişkinlik en önemli belirtisidir. Akut ve kronik olan şekilleri vardır. Eklemi doğrudan etkilememesi için tedavisi önemlidir. Aksi takdirde eklemde deformasyonlar oluşabilir.

Omuz çıkıkları ise burada bulunan bağların gevşemesi veya aşırı zorlanması sonucu oluşur. Çıkıkların önüne geçmek için omzun hareketini sağlayan kasların güçlendirmesi ilk plandadır. Eğer çok sık yerinden çıkmalar olursa operasyon gereklidir.

Omuz eklemi, bacaklar gibi vücudun ağırlığını yüklenen türden değildir. Bu yüzden eklemde bir deformasyon ya da kireçlenmeye genelde durup dururken rastlanmaz. Oluştuğu zaman önce fizik tedavi, sonuç alınmadığı taktirde protez uygulamasına gidilir.

Tendinit ise kas ve kemiği bağlayan bağların aşınmasından dolayı oluşur. Özellikle fırlatma hareketi yapıldığı sırada ortaya çıkar. Dinlendirme, ağrı kesici uygulama ve fizik tedavi ile geçer. Bu yıpranmalar gerekli tedavi uygulanmazsa yırtıklara ve kopmalara yol açabilir. Bu yüzden de ameliyat kaçınılmazdır.

Evde Omuz Ağrısını Geçirme Yöntemleri

Omuz ağrılarının olmaması ve omuza giden kasları kuvvetlendirmek için yapılacaklar

Omuz ağrısı için ne yapılmalı yada omuz ağrısını geçiren yöntemler nelerdir sizlere ayrıntılı şekilde anlatmaya çalışacağım. Ayrıca omuz ağrısını geçiren bitkisel yöntemler ile ağrılarınızı dindirebilirsiniz.

  • Telefon, tablet ve bilgisayar kullanırken her 20 dakika da bir başımızı sağa ve sola oynat malıyız. Mümkünse ayağa kalkıp oturmak, belirli bir süre karşıya bakmak, boynumuzu ileri ve geri hareket ettirmek de kasların aynı şekilde, uzun süre kalmasını engelleyecektir.
  • Omuz ağrısı olan kişi yatış pozisyonunu iyi ayarlamalıdır. Kesinlikle ağrıyan omuzun üzerine yatmamalıdır.
  • Omuz ağrısı olsun olmasın kişiler her fırsatta kolunu dinlendirmelidir. Böylelikle omza gelen yükte hafifler. Örneğin masada otururken kolları masanın üzerinde tutmak veya bir yerden destek almak olabilir.
  • Kol ve sırt kaslarına fazla yük bindirmemek gereklidir. Taşıyamayacağız ağır gelen yükler için ısrarcı ve inatçı olmak, ağır omuz yaralanmalarına neden olabilir.
  • Omuz ağrılarını azaltmak için bölgeye ağrı kesici kremler ile masaj yapmak, rahatlamayı sağlayacaktır.
  • Stres en çok baş, boyun ve omuz bölgesini etkilemektedir. Günümüzde stresten uzak durmak neredeyse imkânsızdır. Akşamları yatmadan içilen papatya ve rezene gibi çaylar, rahat ve kendinizi kasmadan ve tüm kaslarınızın gevşediği rahat bir uyku verir.
  • Ağrılarınız dayanılmaz halde ve günlük ağrı kesici hakkını doldurmuş iseniz, biberiye imdadınıza yetişecektir. 250 ml kaynayan su içerisine silme bir çorba kaşığı taze veya kuru biberiye ekleyin.20 -25 dakika demlendirildikten sonra, bir tülbente batırılıp omzunuza koyabilirsiniz. Doğrudan aktardan satın alabileceğiniz biberiye yağıda aynı etkiyi gösterir.
  • Capsicum lu yani sürdüğünüzde bölgeye sıcaklık veren merhemler sürerek ağrıyı azaltabilirsiniz. Ayrıca acı biber yiyerek vücut sıcaklığı arttırarak ağrıyı bir nebze hafifletebilirsiniz.
  • Önemli bir durum olmadığını düşünüyorsanız açma ve germe hareketleri yaparak, sandalyede dik durup, kendinizi salarak omuzların hareketi sağlanabilir.
  • Omuz ağrılarına yakalanmadan önlem almak gerekir. Özellikle sırt ve kol kasları bu durumda önemlidir. Zayıf kaslar sakatlanmalara yol açar. Hareketsizlik ise omuzların en büyük düşmanıdır. Hiç olmazsa gün içinde 2 dakika ayırıp, omuzları saat yönüne ve saat yönünün tersine çevirerek hark etlenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Omzunuzu rahatlatmak için sıcak su dolu küvetin içine koyacağınız 10 damla lavanta yağı ile yapacağınız duş iyi gelecektir. Direkt olarak ovmak içinde kullanılabilinir.
  • Omuzdaki ağrıyı gidermek için evde hazırlayacağınız zerdeçal ve Hindistan cevizi yağı karışımı iyi gelecektir. Bir kapta hazırlayacağınız 2 ölçü toz zerdeçala eklenen, bir ölçü Hindistan cevizi yağı benmari usulü eritilip, iyice birbirine karışması sağlanır. Ilındıktan sonra omuzlar ovulur. Kuruduktan sonra ılık su ile durulanır. Bir bardak süte karıştıracağınız, birer çay kaşığı zerdeçal ve balı içtiğinizde en etkili ağrı kesici olacaktır.

Omuz ağrısını nedenleri hakkında bilgi vermeye çalışırken omuz ağrısını nasıl geçeromuz ağrısına ne iyi gelir, omuz ağrısına bitkisel tedavi önerileri vermeye çalıştım. Omuz ağrısına ne iyi gelir evde deneyebileceğiniz yöntemler vardır ama ilerlemiş ve kronik omuz ağrılarına hangi bölüm bakar sorusuna cevap vermek gerekirse omuz ağrısına dahiliye bölümü bakar. Bir dahiliye doktoruna görünerek ayrıntılı muayene olmanızı tavsiye ederim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.