Ferritin Eksikliği, Kadınlarda Ferritin Kaç Olmalı

Ferritin Eksikliği, Kadınlarda Ferritin Kaç Olmalı

Ferritin Eksikliği, Kadınlarda Ferritin Kaç Olmalı; Ferritin eksikliği yada ferritin düşüklüğü özellikle kadınlarda ferritin kaç olmalı sorusu sıklıkla sorulan soruların başında gelmektedir. Vücudumuzda bulunan proteinlere ferittin denir ve amacı demir depolamaktır. Kanda bulunan ferritin eksikliği yada ferritin düşüklüğü demir eksikliğinin en büyük belirtisidir.

Ferritin eksiliği kan tahlilleri sonucunda belirlenir. Ferritn eksikliği beraberinde ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Özellike kadınlarda ferittin eksikliği  erkeklerde farklı olarak başka sorunlara neden olur. Sizlere bu yazımızda ferritin nedir, ferritin düşüklüğü, ferritin nasıl yükseltilir, ferritin eksikliği için ne yemeli, neler yapılmalı hakkında ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağım. İlk olarak ferritin nedir sorusunu cevaplayarak konuma başlayalım.

Ferritin Nedir?

Ferritin kanda bulunan bir proteindir. Vücudun ihtiyacı olan demiri depolar. Böylece eksileni yerine koyar. Fazla geleni ise bünyesinde tutar. Kan üreten ve kanla ilgisi olan tüm vücut yapılarında bulunur. Dalak, kemik iliği, karaciğer, kas sisteminin tümü ferritin içeren organlardır. Ferritin genelde kandaki demir ile karıştırılır. Kandaki demir, kana kırmızı rengini veren hemoglobinin içindedir.

Akciğer yoluyla havadan alınan oksijen hemoglobin sayesinde tüm vücuda taşınır. Eğer vücuttan demir eksilirse, hemoglobinin yapı taşlarından olduğundan artık hemoglobin görevini yapamaz hale gelir ki organlar ve tüm sistem oksijensiz kalıp, hayati tehlike yaşanır. Ferritin ise çeşitli sebeplere bağlı kanda azalan demiri takviye etmekler görevlidir. Kan testi yapıldığında ferritin sonucunu öğrenmek için mutlaka bu testin istendiği belirtilmelidir. Bir protein testi olduğundan tam kan sayımında çıkmaz.

Demir deposu yani ferritinin azalması oldukça önemlidir. Çünkü artık depo edecek demiri bulamıyor direkt kana verdiğini gösterir. Kadınlarda demir eksikliği % 40 civarında olduğu bilinmektedir. Her demir eksikliği olan kişide ferritin eksikliği olacak anlamına gelmez.

Ferritin Eksikliği İçin Ne Yemeli

Demir alımını aynı zamanda ferritini etkileyen durumlardan başlıcalarını saymak gerekir ise; Beslenme, fazla alkol tüketimi, yeterli C vitamini almama, çok fazla çay ve kahve tüketimi, süt ve süt ürünlerini aşırı vücuda aşırı alınması sayılabilir. Beslenme açısından günün her öğünü demir içeren besinler tüketmek hayatımızda olmalıdır. Ciğer ve kırmızı et en çok bilinen demir deposu besinler arasındadır.

Bunun yanında koyu yapraklı sebzeler, baklagiller, kabuklu olan tüm kuruyemişler, yumurta, ton balığı, sardalye, uskumru gibi balıklar, taze veya kuru fark etmeksizin tüm meyveler, pekmez ve tüm tahıllar demir açısından zengindir.

C vitaminin görevi ise demiri vücutta kullanıma hazırlar. Bu yüzden çok önemlidir. Gerekli C vitamini alımına önem verilmediğinde ne kadar vücutta ne kadar demir olursa olsun ya da siz besin olarak tüketin, demir kullanıma hazır hale gelemez. C vitaminin doğal olarak alınası tavsiye edilir. C vitamini içeren besinler ise; herkesçe bilindiği üzere turunçgillerin tümünde, kivi, yeşilbiber, maydanoz, rezene, kuşburnu, yabanmersini, çilek, kavun yeşil soğan, roka, tere, kırmızılâhana sayılabilir.

Eti yemeden önce pişirirken çok fazla yakmak, kavurmak ya da fırınlamak besin değerinin kaybolması neden olur. İstenen demir miktarı alınamaz. İşlenmiş et ürünleri yani salam, sucuk ve sosis tüketilmesi hayatınızdan çıkarılmalıdır. Özellikle tedavi önerilmişse kahve, çay, süt ürünlerinden uzak durulmalıdır. Emilimi yavaşlatacakları gibi, kahve ve çayın vücuttan demiri attığı bilinmektedir.

Kadınlarda Ferritin Kaç Olmalı

Kadınlar genelde ferritin eksiliğinden şikayet etmektedir. Ferritin eksikliğinin nedeni olan durumlar ise; vücudun herhangi bir yerinde görülen iç kanama, uzun süren ishaller, hemoroit hastaları, hamilelik dönemi, özellikle ülserler ya da bağırsak yırtılmaları, diyalize girmek, demir emilimi ve bunu engelleyen durumlar, tiroid hastalıkları, hepatit, sindirim sistemi içinde bulunan kanserler, bir kaza sonucu yaşanan aşırı kan kaybı, bağırsak iltihapları, bağırsaklarda olan demir emilimi sorunu sayılabilir.

Kadınlarda Ferritin Değeri Azalma Nedenleri

Kadınlarda ferritin değeri 14,5 ile 290 ng/ml olmalıdır. Kadınlarda ferrittinin azalmasının en önemli nedeni ise; vücudun herhangi bir yerinde içerde bulunan kanamadır. Özellikle şiddetli geçen adet dönemi kanamaları ferritin düzeyini etkiler. Vücut sürekli kanı yenilemeye ve gereken düzeye koymaya çalışır. Çeşitli hormon ilaçları desteği ile adet dönemi kanaması azaltılabilir. Ayrıca sürekli aspirin kullanımı, rahim kanseri, kürtaj, spiral kullanımı, çikolata kistleri ve miyomlarda kanamaya neden olabileceğinden kadınlarda ferritin düşüklüğü yaratan nedenler arasında sayılabilir.

Günlük 18 mg demir değerini beslenmeye dikkat ederek karşılamayan vücut, ferritinden yani depodan demiri çekmeye başlar. Bu sırada vücut hem demir yoksunluğu çektiğinden hem depodan alınan demiri yerine koymak için neredeyse iki kat demire ihtiyaç duyar. Bu yüzden adet döneminde özelikle beslenmeye çok dikkat edilmelidir.

Sıklıkla sorulan sorulardan birisi ise ferritin düşüklüğünün kadınlarda sınırı nedir sorusudur. Sizlere bunu ferritin değerlerini vererek anlatmak istiyorum.

Normal Ferritin Değerleri Kaç Olmalıdır

Ferritin değerleri kaç olmalı, kadınlarda ferritin değeri kaç olmalı, erkeklerde feriritin değeri kaç olmalı hakkında sizlere normal ferritin değerlerini yani olması gereken feriritin değerlerini yazacağım.

  • Yetişkin erkekler için ferritin değeri: 12 ile 300 ng/ml
  • Yetişkin kadınlar için ferritin değeri : 10 ile 150 ng/ml
  • Yeni doğanlarda ferrin değeri : 25 ile 200 ng/ml
  • 1 aylık bebeklerde ferriitin değeri : 200 ile 600 ng/ml
  • 2-5 aylık bebeklerde ferritin değeri: 50 ile 200 ng/ml
  • 6 aylık ile 15 yaş arası çocuklar için ferrin değeri: 7 ile 142 ng/ml

İlginizi Çekebilir : Ferritin Nedir? Ferritin Düşüklüğü


Ferritin Düşüklüğü Nedenleri

Ferrin düşüklüğünün nedenler aslında sıklıkla yaşanan ve bilinen nedenlerdir. Pek çok nedeni bulunan ferritin düşüklüğünün başlıca nedenleri sizlere sıralamaya çalışacağım;

Aşırı kan kaybı: Kaza, yaralanma, içi kanama sonucu ferritin eksikliği görülmektedir. Özellikle kadınlara adet döneminde yaşanan ciddi kanamalar sonucu ferrtin eksikliği görülebilir. Kadınlarad ferritin düşüklüğünün en büyük sebepleri arasında adet kanamaları gösterilmektedir.

Demir içeren gıdaları tüketmemek : Aslında doğru beslenmemek olarak adlandırılabilir. Doğru ve sağlıklı beslenmemek aşırı sigara ve alkol tüketmek etkenler arasında bulunmaktadır. Demir içeren gıdalar tüketmek özellikle hamilelerde ferritin değeri daha öne arz ettiğinden gıda tüketmeleri gerekmektedir.

Yetersiz emilim : Bazı sindirim sistemi sorunları yada ilaç kullanımı demir emilimini önleyebilir.

Ayrıca ferritin düşüklüğünün nedenleri ise; Mide bağırsak hastalıkları,  c vitamini eksikliği, troid hastalıkları, aspirin ve benzeri ilaç tüketimi,  bağırsak iltihabı, aşırı adet kanaması, kan kaybı yetersiz beslenme, demir eksikliği anemisi olarak bilinmektedir.

Ferritin Eksikliği Belirtileri 

Ferritin düşüklüğünün göstergeleri arasında, aşırı saç dökülmesi, bitkinlik, göz çukurunun kırmızı kısmının beyazlaşması, rahat nefes alamama, yapılan işe konsantre olamama, baş ağrı, el ve ayak uyuşması, tırnak kırılması, dudakların çatlaması, asabiyet, cildin cansızlaşıp, soluk hale gelmesi sayılabilir.

Ferritin Testi Nasıl Yapılır

Ferritin testinin yapılma nedenleri ise; demir düzeyini ile örtüşüp örtüşmediği kontrol etmek, vücutta iltihabik bir durum olup olmadığı hakkında yardımcı olmasını sağlamaktır. Test koşullarını etkilememek için teste gireceğiniz zaman yeme –içme alışkanlıklarınızı değiştirmeme, herhangi bir görüntüleme aletine girdiyseniz, vücutta bildiğiniz bir yerinizde itihabınız var ise; yoğun tempoda çalışırken adet döneminin değişkenlik göstermesi ve kan nakli için kan verdiyseniz sonuç olduğundan çok farkı çıkabilir.

Ferritin Eksikliği Tedavisi

Vücut demiri yerinde yerine koyamıyor ve sık sık ferritin değeri düşüyor ise; kan ve kemik iliği nakline gerek duyulabilir. İlk başta esas nedenin yani kaynağın bulunup tedavi edilmesi gerekmektedir. Sorun ortadan kaldırıldığı halde ferritin eksikliği devam ediyor ise yukarıda sayılan yöntemlere gidilmelidir. Daha basit tedavi yöntemi ise doktorun doze edebileceği demir hapları kullanımıdır. Kan şurupları, demir tabletleri ve c vitamini içeren haplar ferritin tedavisinde en sık başvurulan yöntemlerdir.

Ferritin Yüksekliği

Ferritin yüksekliği, düşüklüğü kadar zararlıdır. Ancak ilaçlar ve diyet yardımıyla kontrole alınabilir. Belirtileri arasında en dikkat çekenlerini saymak gerekirse; karın ağrısı ve cilt kararmasıdır. Bununla birlikte çarpıntı, eklemlerde ağrı, halsizlik, göğüste baskı ve cinsellik problemleri sayılabilir.

Ferritin yüksekliği pek çok neden bağlıdır. Bunlardan bazıları: romatizma, tip2 diyabet, kan kanseri, lenf kanseri, gereğinden fazla demir alımı, kan hastalıkları, hepatit, siroz, kan nakli sayılabilir.

Ferritin Eksikliği Hakkında Merak Edilen Sorular

Ferritin eksikliği çok sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Günümüzde yaşayan sorunlardan biri olan ferirtin eksikliği hakkında en çok sorulan soruları ve cevaplarını sizinle paylaşmaya çalışacağım. Sizlerde aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bize sorabilirsiniz.

Normal Ferritin Değerleri Nedir

Erkeklerde: 12 – 300 ng/mL (nanogram/mililitre)
Kadınlarda: 12 – 150 ng/mL

Ferritin düşüklüğü kanser ilişkisi

Ferritin eksikliği bazı kanseri sorunları ile ilişkilendirilmesine karşın her ferritin eksikliği kanser hastası olduğu anlamanı gelmez. Kesinlikle bir doktora test yaparak ferritin değeri ölçülmelidir.

Ferritin eksikliği kanser yapar mı

Evet ferritin değerinde ciddi düşüş ilerleyen evrede kansere neden olabilir.

Ferritin düşüklüğünun kadinlarda siniri nedir

Sıklıkla sorun soru ferritin düşüklüğünun kadinlarda siniri nedir sorusudur.  Kadınlarda normal ferritin değeri olması gereken değer Kadınlarda: 12 – 150 ng/mL.

Ferritin kaç olursa tehlikelidir

Yukarıda ayrıntılı olarak ferritin değerleri altında ve üstünde olan ferritin değerleri tehlikelidir.

Ferritin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir

Ferritin eksikliği vücutta demir eksikliğinin olduğu anlamına gelir.

Ferritin eksikliği en çok kimlerde görülür

Kadınlarda ferritin eksikliği daha sık görülmektedir.

Ferritin eksikliği nasıl anlaşılır

Genelde kan testi ile ferritin değerleri belirlenir.

Hamilelikte ferritin değeri

Ferritin seviyesi 20 mikrogram/L ideal kabul edilmektedir. Hamilelikte ferritin eksikli erken doğum, düşük riskine neden olur.

Sizlere bu yazımızda ferritin düşüklüğü, kadınlarada ferritin düşüklüğü hakkında merak edilen sorulara cevap vermeye çalıştım. Ferritin eksikliği asla ihmale gelmez özellikle kadınlarda ferritin eksikliği ve kadınlarda ferritin düşüklüğü ciddi riskler taşıdığından mutlaka ihmal edilmemesi gerekir ve gerekli önlemler alınmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.