Ehliyet için Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

Ehliyet için Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

Sürücü kursunu başarı ile tamamlayıp, sürücü sertifikası almaya hak kazanan sürücü adaylarının ehliyet için randevu almadan önce mutlaka sağlık raporlarını da almaları gerekiyor.

Ehliyet alabilmenin temel koşullarından biri olan sağlık raporu, sürücü adayının araç kullanımına engel olan herhangi bir ruhsal ya da fiziksel sağlığının bulunmadığını gösteren bir belge olma özelliği taşıyor.

Bu yazımda kısaca ehliyet için gerekli belgelerden biri olan ehliyet için sağlık raporu nereden ve nasıl alınır? sorusunu yanıtlamak, sağlık raporu alım sürecine dair merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamak istiyorum.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Bakanlık tarafından belirtilen adreslerden ehliyet için sağlık raporu alabilme şansınız bulunuyor.

Bu adresleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • C Sağlık Bakanlığı bünyesinde olan devlet hastaneleri
  • C Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Eğitim ve Araştırma hastaneleri
  • Aile Sağlığı Merkezleri
  • Özel hastaneler
  • Özel poliklinikler ve uzman hekimler
  • Özel klinikler ve özel tıp merkezleri

Kısacası sağlık raporunu özel hastanelerin yanı sıra devlet hastanelerinden de alabiliyorsunuz.

UYARI: İlk kez ehliyet alacak kişilerin yanı sıra kayıp, çalınma vb. sebeplerle ehliyetini kaybeden, ehliyeti eskidiği ya da ehliyetinin süresi dolduğu için ehliyetini değiştirmek isteyen, ehliyetine yeni bir sınıf ekleyen kişilerin de mutlaka ehliyet yenileme randevusuna giderken yanlarında sağlık raporlarını götürmeleri gerekiyor.

 Ehliyet Sınıflarına Göre Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyet almak isteyen kişilerin sağlık raporlarını nereden alacakları üzerinde almak istedikleri ehliyet sınıfı da belirleyici oluyor.

Ehliyet sınıfları, sağlık raporlarının hangi aralıklarla alınması gerektiğini bile etkileyebiliyor.

Ehliyet sınıflarına göre sağlık raporları; 1. grup ve 2.grup sağlık raporları olacak şekilde 2’ye ayrılıyor.

1.grup sağlık raporları:

Hafif araç sürücülerinin alması gereken 1. grup sağlık raporları A1, A, B, B1, BE M ve F sınıfı ehliyet almak isteyenlere veriliyor.

1.grup sağlık raporlarının her 10 yılda 1 olacak şekilde mutlaka yenilenmeleri gerekiyor.

2.grup sağlık raporları:

Ağır araç ve ticari araç sürücülerinin alması gereken 2. grup sağlık raporları C1, C, CE, C1E, D1E, D1, D, DE ve G sınıfı ehliyet almak isteyenlere veriliyor.

  1. grup sağlık raporlarının ise her 5 yılda 1 muhakkak yenilenmeleri yani yeniden alınmaları gerekiyor.

Aile Hekimi Sağlık Raporu Verebilir mi?

Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan kişilere aile hekimi sağlık raporu verebiliyor. Lakin aile hekiminin hastada ciddi bir rahatsızlıktan şüphelendiği durumlarda hekim, hastayı ilgili bölüme yönlendiriyor.

Yani hastanın mutlaka yönlendirildiği bölüme de görünmesi gerekiyor. Özellikle2. grup yani ağır araç ve ticari araç sürücüleri genellikle devlet hastanelerine yönlendiriliyor.

Aile hekiminden ehliyet sağlık raporu ücretsiz bir şekilde alınsa da devlet hastanelerinden ve özel sağlık kuruluşlarından rapor almak isteyenlerin belirli bir muayene ücreti ödemeleri yapmaları gerekiyor.

Ehliyet için Sağlık Raporu Ücreti:

Aile hekiminden alınan sağlık raporu dışındaki diğer raporları alabilmeniz için mutlaka belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Sağlık raporu ücretlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • C Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinden hekim raporu almak için 50, sağlık kurul raporu almak için 200 TL
  • Özel hastanelerden sağlık raporu almak istediğinizde bu fiyat, hastaneden hastaneye değişiklik gösterebiliyor.Rakamlar ortalama 150-3000 TL arasında değişiyor.
  • Üniversitelere bağlı hastanelerden, tıp fakültelerinden, eğitim ve araştırma hastanelerinden hekim raporu almak için 175, sağlık kurul raporu almak için 700 TL

Uyarı: Sürücüde önemli bir rahatsızlığın mevcut olması durumunda tek hekim raporu yeterli olmayabiliyor. Hekim, hastayı sağlık kurul raporu alması için yönlendirebiliyor. İleri tetkik gerektiren vakalarda hastanın mutlaka sağlık kurul raporu alması gerekiyor.

Sağlık Raporu Almak için Zeka Testi Gerekli mi?

Sürücü adaylarının trafikte yalnızca kendilerini değil trafikteki diğer sürücülerin ve yolcularının da güvenliğini düşünmeleri noktasında bazı durumlarda zeka testi almaları zorunlu olabiliyor.

Bununla birlikte zeka testi, tüm sürücü adaylarından talep edilmiyor.

Hekim tarafından uyuşturucu madde kullandığı, kişilik bozukluğu vb. ruhsal sağlık sorunlarına sahip olduğu tespit edilen kişiler, öncelikle bir psikiyatrise sevk ediliyor.

Psikiyatrise sevk edilen sürücü adaylarına ise zeka testi yapılıyor. Bu testten belirli bir seviyenin altında alan kişilere ise ehliyet verilmiyor. Böylelikle hem sürücü adayının hem onun aracındaki kişilerin hem de trafikte seyahat eden diğer sürücü ve yolcuların can ve mal güvenliği korunmuş oluyor.

Sağlık Raporu Almaya Giderken Göz Önünde Bulundurmanız Gereken Noktalar

Sağlık raporu almak amacıyla doktor randevunuza giderken mümkünse kan grubunuzu belirten belgenizi, 2 adet fotoğrafınızı yanınızda götürmelisiniz.

Mevcut rahatsızlıklarınıza dair doktorunuzu bilgilendirmeyi unutmamalısınız. Lens ya da gözlük kullanıyorsanız, bunları doktorunuza bildirmelisiniz.

Sağlık raporu almak isteyen sürücü adaylarının öncelikle dahiliye uzmanına ve bir göz doktoruna görünmeleri talep ediliyor. Göz bozukluğu tespit edilen hastalara genellikle ehliyetleri gözlük kullanmak şartıyla veriliyor. Doktorlar tarafından bu durum da sağlık raporunda ‘Gözlük kullanmak şartıyla’ şeklinde belirtiliyor. Bazen de doktorlar, hastayı bir göz doktoruna muayene olması için de gönderebiliyor.

Ciddi bir sağlık sorunu bulunan kişilere bazı durumlarda hekimler tarafından sağlık raporu verilmeyebiliyor. Ciddi bir sağlık sorununa sahip olduğu düşünülen kişiler, hekim tarafından sağlık kuruluna gönderiliyor. Bazı rahatsızlıklar söz konusu olduğunda hasta, ancak ve ancak birden fazla hekimden oluşan sağlık kurulunun onayı ile ehliyet alabiliyor.

Ehliyet İçin Sağlık Raporunda Kan Alınır Mı

İlk kez ehliyet alıyorsanız mutlaka kan alınır. Eğer ehliyet yenilemek için başvuruda bulunuyorsanız sizden kan grubu kartınızı doktor isteyebilir. Eski ehliyetinizi değiştirmek için sağlık raporu alacaksanız tekrardan sizden kan alınmasına gerek yoktur.

Yeni ehliyet için başvuruda bulunduğunuzda eski ehliyetiniz yanınızda değilse kan grubunuzu biliyorsanız yazı olarak beyan etmeniz yeterli. İlk defa ehliyet alacakların kesinlikle kan grubunu belirlemek için kan vermeleri zorunludur.

Ehliyet İçin Alınan Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi

Sağlık ocağı, devlet hastanesi, aile hekimi yada özel hastaneden aldığınız sağlık raporu alındığında bu resmin evrakın geçerlilik 6 aydır. Eğer daha önceden aldığınız sağlık raporu varsa bu belge 6 ay boyunca geçerlidir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Veren Özel Hastaneler

Ehliyet almak için sağlık raporunu özel Hastahanelerden almanızda her hangi bir sakınca yoktur. Özel hastaneye gittiğinizde ehliyet için sağlık raporu almak istiyorum demeniz yeterlidir gerekli kontroller yapıldıktan sonra sağlık raporunuz hemen verilmektedir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Devlet Hastanesinden Alınır Mı

Sağlık raporunu özel hastanelerden alabileceğiniz gibi devlet hastanesinden rahatlıkla almanız mümkün. Doktor siz muayene ettikten sonra sürücü olur raporunu verebilir.

Aile hekime ehliyet için sağlık raporu verir mi sorusuna cevap vermek gerekirse aile hekimler sürücü olur yani ehliyet için sağlık raporu vermesine karşın bazı durumlarda sizi daha kapsamlı bir hastaneye sevk edebilir. Genelde göz yada başka bir sağlık sorunundan şüphelendiğinde sıklıkla aile hekimler sıklıkla sevk işlemi gerçekleştirir.

Bu yazımızda kısaca ehliyet için sağlık raporu nasıl alınır? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Yazımızın sizler için yol gösterici olması dileğimizle…

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.