Cilt Soyulması Neden Olur? Cilt Soyulmasına Doğal Çözümler
Ciltte soyulma; Cilt soyulması dıştan bakılınca çok estetik bir görünüm olarak algılanmasa da cildin kendini yenilediğini ve ölü dokunun kendi kendine attığının kanıtıdır. Soyulma derinin en üst katmanında geçekleşir. Bir bakıma derinin sorunlu yerinin iyileştiğinin de habercisidir.
Ortalama insan ömrü 70 sene olarak düşünürsek, bu seneler boyunca yaklaşık 48 kilogram kadar deri kaybettiği belirlenmiştir. Bu hesapta derinin kendini 28 günde bir yenilediği göz önüne alınarak yapılmıştır. Ancak bazı hastalıkların da belirtisi olduğu tıbben kanıtlanmıştır. Dış etkenlere bağlı olarak görülen cilt de soyulma ise derinin zarar gördüğünü gösterir.
Cilt Neden Soyulur?
Sizlere cilt soyulması için maske tarifleri ve cilt soyulmasına ne iyi gelir, cilt soyulması nasıl geçer konusunda bilgi vermeden önce cilt soyulmasının nedenleri, cilt soyulması neden olur bunlar hakkında bilgi vererek cilt soyulmasının ana nedenlerini sıralamak istiyorum. Daha sonra ise soyulan cilde ne iyi gelir, soyulan cilde ne sürülür ayrıntılı şekilde etkili tarifler vereceğim..
Yanıklar
En çok bilinen ciltte soyulma türü ise güneş yanığından dolayı meydana gelendir. Özellikle yaz aylarında, güneşin kavurucu etkisinin hissedildiği zamanlarda tüm vücutta görülür. Önüne geçmek için ise güneş koruyucusuz dışarı çıkmamaktır. Güneşin zararlı etkilerinin ve güneş ışınlarının dik geldiği bu dönem için nedense hep deniz kenarlarında güneş koruyucu kullanmak alışkanlık haline gelmiştir. Oysa ki işe giderken, araba içinde ya da yazın sokakta yürürken, kısaca güneşin cildimizle her temas ettiği an cilt yanığının oluşmasını sağlayabilecek türdendir.
Hassas cilt türüne sahip, özellikle beyaz tenliler ise kış aylarında yüzlerini korumak için güneş koruyucu kremlerden faydalanmalıdır. Güneş kremlerinin koruma derecelerini gösteren rakamlar kutuların üzerinde yer almaktadır. Tamamen de güneş ışığının vücudumuza temasını kesecek yüksek faktöriyelli güneş koruyucular, güneşin yararlarından faydalanmamızı etkiler.
Örneğin güneş ışığı ile aktive olan D vitamini aslında bir hormondur. Eksikliği kemiklerde güçsüzlüğe neden olur. Bu yüzden 40 ve daha üzeri faktöriyelli güneş koruyucuları tercih etmemek gerekir. Hatta kış aylarında kullanılanlar ise 10 faktöriyele kadar düşürmelidir.
Sıcak ve güneş ışınlarının gösterdiği ciltte yanık etkisini kış ayların soğuktan dolayı görebiliriz. Soğuk yanığı ya da ısırığı olarak da adlandırılır. Rüzgârdan da etkilenen ciltlerde aynı belirtiler görülür. En çok soğuğa direkt olarak açık olan el ve yüzde görülür. Uzun süre soğuğa kalmaya devam etmek, ciltte soyulmanın aksine kas ve kemik dokuya kadar zarar verir. Soğuk yanığı olan yeri direkt olarak sıcağa tutmak ise cildin alt katmanlarına zarar verebilir. Soğuk olmayan hafif ılıtılmış bir suyla bölgeyi temas ettirmek ya da buz kompres yapıp, yavaş yavaş şok etkisi yapmadan ortamın sıcaklığı ile kendisine gelmesi sağlanmalıdır. Hem sıcak hem de soğuk yanıklarının tedavisi için ise; hem cildin kendini yenilenmesine yardımcı olmak için çeşitli nemlendirici türlerinden yararlanılmalıdır.
Alerji
Vücudun tepki olarak kendini gösterdiği alerjik reaksiyonlar ise cilt de kaşınmayla beraber soyulma görülür. Deterjan, kozmetik ürünleri, çeşitli kumaş türleri, bazı gıdalar alerjiye neden olabilir. Özellikle cilde direkt olan temas eden deterjan ürünlerini kullandıktan sonra sadece duru su ile temas ettiği yerler arındırılmalıdır. Kumaşlar ve kozmetik ürünlerinin kullanımından kaçınılmalıdır. Özellikle deterjanlı kalan çamaşırlar ise tekrar tekrar durulanmalıdır. Bu hastalığın diğer adı ise temas dermatidir. Cilt kızarır ve kabarcıklar görülür. Daha sonra soyulmaya başlar.
Radyoloji alanında çalışan kişilerde sık sık radyasyona maruz kalmadan dolayı cilt de soyulmalar görülür Sadece üst katmanda tahribat oluşturmaz. Cildin diğer katmanları da etkilenir.
Bağışıklık sistemi bozukluklarından ve kronik hale gelebilen atopik egzemanın yayılması sonucu deride kalınlaşma meydana gelir. Kaşındıkça da ciltte soyulmalar, koyulaşma görülür. Tüm vücutta ya da belli bir bölgede başlayabilir.
Seboreik egzema ise bebekler dâhil her yaş grubunda görülebilir. Cildin çok yağlı olmasından dolayı üst deri soyulmasından ibarettir. Burada bulunan mikroorganizmalara vücudun verdiği kontrolsüz tepkidir.
Bazı nedenlerle vücuda aşırı A vitamini alınması sonucu cilt soyulabilir.
Kanser türlerinden bazıları ve tedavi için kullanılan kemoterapi ilaçları vücutta çeşitli bölgelerde, ciltte soyulmaya neden olabilir.
Kan zehirlenmesi diğer adıyla toksik şok cilde soyulmalara neden olur. Bakteri türünün kana salgıladığı zehirli maddelerden dolayıdır. Normalde bu bakteri insan bünyesinde deride her daim bulunur. Bu yüzden kan zehirlenmesinin ilk belirtileri arasında deride soyulmalar görülür. Bağışıklık sistemi ile doğrudan ilintilidir.
Çeşitli mantar hastalıklarında cilt de soyulmalar görülür. Bunların ortaya şekilleri farklılık gösterir. El, ayak, yüz ve kafa derisi en çok mantara rastlanan yerlerdir.
Ciltte görülen soyulma nedenleri çok farklılık gösterdiği açıktır. Sayılan hastalıklardan birine sahipseniz mutlaka uzman bir dermatalogtan yardım almalısınız. Bununla beraber soyulmalara evde yapabileceğiniz bazı doğal uygulamalar sayesinde derinize yardımcı olabilirsiniz. Öncelikle tanının konulması esastır. Güneş, rüzgâr ve soğuk yanığından dolayı kaynaklandığını düşünüyorsanız doğal uygulamalarla çok çabuk sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz.
Cilt Soyulmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Deriniz soyulmaya başladığında kesinlikle kendiniz çekiştirip soymamalısınız. Ölü deriyi vücut kendi uzaklaştırmalıdır. Aksi halde daha henüz ölü deri olmamış kısma inerek yaralanmalara yol açar ve canınızı acıtabilirsiniz.
Cilt soyulurken kaşınır. Tırnaklamadan elinizin içinle kaşıya bilirsiniz. Tırnağınızı kullanırsanız altta bulunan hassas deri katmanına zarar verebilirsiniz. Çok kaşınırsa bölgeye buz uygulayarak karıncalanmayı giderebilirsiniz.
Eğer çok büyük tabaka halinde ölü deri parçası kalkmışsa, dibinden olmamak kaydıyla, sizi rahatsız etmeyecek şekilde, makas yardımıyla kesebilirsiniz.
Yanığa bağlı soyulmalar varsa kesinlikle sıcak duş almayın. Soğuğa yakın ılık bir su sıcaklığı tercih edin.
Cilt Soyulmasına Nasıl Geçer?
SCiltte oluşan soyulmaya karşı uygulayabileceğiniz yöntemler ve cilt soyulması için maske ve bakım önerilerini ayrıntılı şekilde anlatmak istiyorum. Soyulan cilde maske uygulayarak yada soyulan cilde sürülen bitkiler sorunların kısa sürede ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Aloe vera kremi veya jeli cildi en çabuk yenileyen doğal mucizedir. Aynı zaman da yanıktan doğan sıcaklamayı ve kaşıntıyı yatıştırır. Cildi nemlendirir.
Cilt de soyulma başlayınca mutlaka takviye olarak E vitamini almak aynı zamanda su tüketimini arttırmak gereklidir. Soyulma döneminde cildin en çok ihtiyaç duyduğu şey nemdir. Bunu suyla karşılamak mümkündür.
Zeytinyağı ile cildin aradığı nem dengesine kavuşması sağlanabilir. Marketten alınan zeytinyağları içinde asit barındırır. Doğal saf zeytinyağlarını tercih etmek gerekir.
Üzüm çekirdeği yağının hem iyileştirici hem de nemlendirici etkisi vardır. Özellikle güneş yanıklarını tedavi eder.
Sarı kantaron yağı ise cildi nemlendirmeden çok derinin alt katmanlarına inerek, aldığı zararları onarma ve antiseptik özelliği vardır. Bir süre kullandıktan sonra cildinizin yenilendiğini hissedeceksiniz.
Cildin ferahlık ve su ihtiyacını karşılayan salatalık ise cilt soyulmaları döneminde hem yiyerek hem de rende yaparak maske haline getirerek soyulan bölge üzerine uygulanmak suretiyle kullanılır. Salatalığın yüzde 98 su içermesi dışarıdan ve içerden nem dengesi kurulmasına yardımcı olur.
Kokusu pek hoş olmasa da Hint yağı cilt için en çok kullanılan üründür. Soyulan yerin üzerine tatbik edilerek dairesel hareketlerle yumuşak bir şekilde ovulması önerilir. Dairesel hareketler sayesinde masaj yapılan cilt rahatlar, ölü deri çıkar ve derinlemesine bakım yapılmış olunur.
Susam yağı ise derinin hücre yenilemesini destekler. Alttan gelen yeni katmanı çok kısa sürede kullanıma hazır, üst katman kıvamına getirir.
Cilt sağlığını koruyan meyvelerden biri elmadır. Günde mutlaka 1 elma yemek alışkanlık haline getirilmelidir. Cilde ihtiyacı olduğu E vitamini ve mineralleri sağlar. Bir elmanın kabuklarını soyarak rondodan geçirip püre haline getirerek ciltte soyulma olan bölgeye sürün. Ölü deriden kolayca kurtulmanızı sağlayarak, cildinizi de besler.
Papaya ise cildi onaran bir meyvedir. Olgun hale gelmiş bir papayanın yarısını yiyerek yarısını da püre haline getirerek soyulan yere tatbik edip masaj yapın. Üzerini pamuklu bir bezle sarın..Daha sonra ılık su ile yıkayıp ölü deriden kurtulun.
Avakodo ise cilde uygulandığında yanığın ağrısını kesici özelliği vardır. Avakadodan elde edilen pürenin içine az bal karıştırarak hem cildi iyileştirici hem de acıyı kesmesine yardımcı bir formül hazırlayabilirsiniz. Uygulama süresi 20 dakikadır. Bu süreden sonra ılık su ile yıkayıp bölgeyi temizleyebilirsiniz.
Tatlı badem yağı ise E vitaminince zengin olup, cilde nem verir. Nemi cilt içine hapsedilmesi için ılık bir duştan sonra uygulanması önerilir. Kolayca cildin soyulan derilerden kurtulduğu görülür. Badem yaprağı bulunabilirse havanda dövülüp bir macun hazırlanabilir. Yanıklar için idealdir.
Bazı bakteriyel nedenlerden dolayı oluşan cilt soyulmalarına ise lor peyniri iyi gelmektedir. Ayrıca içindeki oksidanlar sayesinde vücutta bulunan zararlı toksik maddeleri atar.
Özellikle yüzde oluşan soyulmalar için bal mucizevi etki gösterir. Soyulan cildi birbirine eşitler. Ayrıca iyileştirici etkisi vardır. Cilde uyguladıktan sonra 5 ila 10 dakika kalması gerekir. Bundan sonra ise ılık su yardımı ile temizlenir. İçine zerdeçal ve zeytinyağı da eklenebilir. Derinlemesine temizlik ve nemlendirme yapılmış olur.
Kurumadan dolayı soyulan ciltleri nemlendirme ve tüm ölü deriyi ortadan zahmetsizce kaldırmak için hindistancevizi yağı kullanılmalıdır. Oda sıcaklığında yarı sıvı olan bu yağı, biraz ısıtarak tam sıvı hale getirmek gerekir. Soyulan yerlere sürülü iyice cildin emmesi beklenmelidir.
Tüm vücudunuzda soyulmalar var ise yulaf ezmesi katılan ılık bir küvet ile ölü derilerden kurtulabilirsiz. Bunun için önce küveti ılık su ile doldurup, 4 çorba kaşığı yulaf ezmesi atılır. Yarım saat içinde bekledikten sonra, sudan çıkınca bütün ölü derilerin geride kaldığını göreceksiniz.
Süt ise yanıklardan oluşan soyulmalara iyi gelir. İçerdiği laktik asit ise hem kaşıntıyı hem de ciltteki kızarıklığı alır. Soğuk süt içinde bekletilen pamuklu bir bez soyulan yerin üzerinde bekletilir. Daha sonra su ile durulanır. İhtiyaç oldukça gün içinde tekrarlanabilir. Aynı işlevi yoğurt da görmektedir.