Adet Günü Nasıl Hesaplanır? Regl Tarihi Hesaplama

Adet Günü Nasıl Hesaplanır? Regl Tarihi Hesaplama

Adet (regl) dönemleri bayanlar için hem ruhsal açıdan dalgalanmalar yaratan hem de anne olmalarını sağlayacak çeşitli oluşumların geliştiği dönemlerdir. Kızların ergenliğe girdiği 11 – 12 yaşlarında başlayıp, kadınların 50 lili yaşlarında sonlandığı özel günlerdir. Bu yaş aralığı ise genetiğe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Adet kanamaları; içeride bebeğin gelişmesi için her ay vücudun çeşitli hormonların çalışması sayesinde gerekli ortamı sağlayarak belirli bir süre beklemesi ve bebek olmadığında da gereksiz oluşumların dışarı atılmasından dolayı meydana gelir. Tüm bu süreç içerisinde yumurta üretilir, rahim kalınlaşır, östrojen ve progesteron hormonları salgılanır. Bütün duygu değişimleri, vücudun su toplayarak şişmesi, asabiyet, yorgunluk, halsizlik, aşırı iştah ve tatlı tüketimi, göğüslerin ağrılı bir şekilde büyümesi, baş ağrısı, mide bulantısı, ateş, eklem yerlerinde ağrı, isteksizlik, uykunun düzenini yönetenler ise hormonlardır.

Adet Günü Nasıl Hesaplanır?

Genel olarak regl dönemleri 28 gün olarak kabul edilir. Kişiden kişiye değişkenlik gösteren gün sayısı 21 ila 35 gün arasında olması normaldir. Bunun içinde kanama olan günlerde dâhildir. 28 günlük dönemin ortasında ise yani 14. günde yumurtlama oluşumunu tamamlayarak yumurtalık kanalında ilerlemeye başlar. Bu günü bulmak için kanama başladığı günü 1. gün olarak kabul edilerek hesaplanma yapılması gerekir. Bünyeye göre 1 -2 gün önce veya sonraya da yumurtlama günü denk gelebilir.

Hamile kalmak isteyen bayanlar bu günlerde cinsel ilişkiye girerek bebek sahibi olmak için adım atmış olurlar. Bir gün ilişkiye girilip bir gün beklenmesi ise gerek sperm sayısı gerekse sperm ve yumurtanın bir araya gelmesi bakımından önemlidir. On dördüncü ve yirmi ikinci günler arası hamile kalmak istemeyenler ise cinsel ilişki sırasında mutlaka korunmalıdır. Kalınlaşan rahim parçaları ve yumurta 28. günde bebek oluşumu yok ise dışarı kanama yoluyla atılır.

Adet günlerinin hesaplanması; düzenli bir adet görüp görmediğinizi bilmemiz açısından önemlidir. Stres, iklim değişikliği, içilen bazı ilaçlar âdetinizi birkaç aylığına düzensizleştirebilir. Bu normal sayılabilecek bir durumdur. Tekrarlayan sayılarda adet düzensizlikleri ise kadın hastalıklarından bazılarının ayrıca hormon düzensizliğinin habercisi olabilir ve mutlaka doktora gidilmelidir.

Buna bağlı olarak cinsel hayatınızın devamlılığı, hamile kalıp kalmamak, tatile gitmeden önce regli olup olmayacağınız hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar. Adet günlerini hesaplamak için bir takvim yeterli olurken, internette bulunan siteler veya telefonunuza indireceğiniz aplikasyonlarda adet günü gelmeden birkaç gün önce sizi uyarılmanızı sağlar. Doğum kontrol hapı kullananlar ise; hap kutusunun üzerinde bulunan günler sayesinde hem içtikleri hapın gününü atlamamak hem de reglinin gününü bilmek açısından fayda sağlarlar.

Adet günlerinde sıcakta veya soğukta kalmamak, bol sıvı tüketmek, kafeinden uzak durmak, arada bir dinlenmek ise kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Vücuttan uzaklaşan kanı sistemsel olarak yerine koymaya çalışırken ve hormonsal değişim yaşarken yorgun hissetmek gayet normaldir. Takviye olarak b12 vitamini ve demir hapı kullanmanız ya da içeren yiyecekler yemeniz vücudunuza yardımcı olacaktır. Kullandığınız ped ve tamponları sık sık değiştirmeniz genital bölgenin sağlığı açısından önem taşır. Koku ve aşırı nemden uzak kalmak içinse akşamları bölgeyi ılık su ile yıkamak ve kurulamak yeterli olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.