Cilt Lekelerinin Sebepleri ve Tedavisi
Cilt Lekeleri deri üzerinde renk değişikliği ile kendini gösterir. Cilt lekelerinin oluşması için potansiyel bir sebep olması lazım. Cilt lekelerinden kurtulmak için ilk yapılması gereken durun lekeye senep olan etkenleri ortan kaldırmak ve sorunu tanılayıp gerekli tedaviyi olmaktır.
Deri üzerinde oluşan cilt lekelerinin yaygın nedenlerinin başında hastalık, deride bulunan yaralar, aileden gelen kalıtsal etkilen, çevresel faktörler olabilir. Melamin seviyesindeki eksiklikte cilt lekelerinin oluşmasına zemin hazırlar. Melamin cilde rengine veren bir pingmentir ve cildimizi güneşten gelen ışınlardan korur. Derinin belli bir bölgesinde melamin fazla olduğunda cilt lekeleri oluşmaya başlar
Cilt Lekelerine Oluşmasının Sebepleri
Cilt lekelerinin oluşmasına sebep olan etkenleri sıra ile sizlere sırayla açıklamak istiyorum.
- Güneş Yanıkları
Güneş yanıkları ve diğer tür yanıklar derimize zarar verir ve iyleşmesi biraz zaman alabilir. Güneş ışınına fazla maruz kalmak derimizin görünen kısımlarını güneşten korumamak yada cildimize güneş kremi sürmeden çıkmak güneş yanıklarının oluşmasına sebep olur. Güne kremi seçiminde dikkatli olmak ve en az 15 faktörlü güneş kremi kullanmak gerektiğini bilmek lazım.
- Enfeksiyonlar
Çeşitli enfeksiyonlar cilt renginde belirgin değişikliğe sebep olabilmektedir. Cildimizde bulunan kesikler ve sıyrıklar bakterilerin yaranın içine girmesi sonuçu cilt lekeleri oluşabilmektedir. Cilt dokusunda değişiklere neden olan bu yaralar ve sıyrıklar enfeksiyon kapması sonucu derinin kırmızı yada beyaz bi renk almasına neden olur.
- Bağışıklık Sistemi
Baışıklık sistemimiz normalde enfeksiyonlara ve hastalığa neden olan mikroplara karşık savaşarak vücuda sağlıklı tutmaya calışmaktadır. Bazı durumlatda bağışıklık sistemi kendi koruyamaz ve cilt üzerinde kırmızı kabarcıklar ya kızarıklıklar görülebilir.
- Alerjik sebepler
Gıdalar, bitkiler yada tahriş edici maddeleralerjik reaksiyonlara sebep olaurlar bunun sonucunda vücudun belli bölgelerinde alerjiye bağlı olarak cilt lekeleri oluşabilmektedir, bu cilt lekeleri kaşıntı, yanma, döküntü, veya çeşitli şişilikler olarak görülebilmektedir. Bazı aerjik rahatsızlıklar egzamayı tetikleyebilir bu sonucunda egzama olan deride pullu bir deri, kırmızı kabarcıklar şeklinde şekilde görülür.
- Hormonal Değişiklikler
Hormonal değişiklikler genel olarak hamilelik döneminde ortaya çıkan cilt renginde belirgin değişikliklerdir. Gebelik döneminde orataya çkan bu lekeler ” melasma” olarak adlandırılır. Melasma gebelik sırasında yüz bölgesinde çıkan kahverengi lekelerdir yüzün her iki bölgesindede görülmektedir.
- Doğum Lekeleri
Doğum lekeleri doğumda yada doğumdan sonra görülen cilt lekelerinden biridir. Doğum lekelerinin çeşitli türleri vardır.
Doğumda deri üzerinde görülen kahverengi yada siyah lekelerdir. Bunların çoğu kalıtsaldır ve endişelenmeye gerek yotur. Ancak lekenin boyutu ve şekli ilerde sorun teşkil etmemesi adına kontrol edilmelidir. ” moğol noktalar ” genel olarak bebeklerde görülen mavi renkteki cilt lekesidir ve yeni doğan bebeklerde görülürken 3-4 sene içinde kendiliğinden kaybolur. Moğal noktalar asya bölgesinde sıklıkla görülmesinden dolayı bu adı almıştır.
- Cilt Kanseri
Kanser cildin renginde yada dokusunda değişikliğe sebep olabilir. Cilt kanserine sebep olan etkenler kimyasal ürünler ve güneş ışığı en büyük etkenlerin başında gelir. Cilt kanserinin oluşmasına sebep olan etkenler ve korunma yöntemleri hakkında bilgi almak için aşağıdaki konuyu tıklayıp inceleyebilirsiniz.
Cilt Lekelerinin Tedavisi Nasıl Yapılır
Cilt lekelerinden kurtulmak için çeşitli tedavi yöntemleri vardır şimsi sizlere bu tedavi yöntemlerinden bahsetmek istiyorum
- Lazer Tedavisi:
Lazer tedavisinde yoğun ışınlar ile derinin lekeli kısmı soyulmaya çalışılır. Lazelerde lekeli bölgeye ışın atışları yaparak lekenin alt tabakasına inerek lekeyi yok etme yöntemidir, yan etkileri sıkça görülmektedir.
- Tropikal Kimyasal Kremler
Diğer bir etkili yöntem ise kimyasal kremleridir. Tropikal hidrokinon veya reçete ile satılan retinol kremler cilt üzerindeki lekeleri azaltmaya ve koy etmeye yaramaktadır.
- Kimyasal Peeling:
Salstik asit ve glikolik asit içeren kimyasal peelinglerde derinin dış tabakası üzerine uygulanır ciltte bulunan renksiz tabakayı kaldırmak için etkili bir yöntemdir. Salstik asit ve glikolik asit ile etkili sonuçlar alamak için güzellik merkezinize yada dokturunuza bu konuda danışmalısınız.
Cilt lekeleri için en çok kullanılan bu 3 yöntemden birini seçmek için mutlaka dokturunuza danışın. Unutmayın ki her tedavinin yan etkileri, maliyeti cilde olan etkinliği için dokturunuz ile bu konuda konuşmanız çok önemlidir.
Evde Cilt Lekelerinden Kurtulma
Cilt lekelerinden kurtulmak için ende uygulayabileceğini doğal yöntemler bulunmaktadır. Bunlar;
Kremler
A ve E vitamini içeren kremler kullanarak ciltte oluşan renk değişiminin etkilerini azaltabilirsiniz ayrıca bu vitaminler cilt sağlığı ve cilt bakımı için çok etkilidir.
Limon Suyu
Limon suyu lekeli olan cilt bölgesi için bulunmz bir nimettir. Günde 2 kere cildinize limon suyu sürebilirsiniz. Hatta ben cildime limonu ortadan ikiye bölüp evde direk hafiften baskı yaparak uyguluyorum. Bu şekilde altı ile sekiz hafta içinde etkili sonuç alabilir cilt lekelerinizden kurtulabilirsiniz.
Hintyağı
Hergün düzenli şekilde 2 defa sorunlu olan bölgeye hint yağı uygulayabilirsiniz. Gece yapmadan önce hintyağını sorunlu bölgeye sürün ve sabah sorunlu bölgeyi ıık su ile yıkayın. Hint yağını aşırı kullanmından kaçınmak gerekli gözenekleri tıkma ihtimail çok yüksektir. Haftada 2 defa uygulayabilirsiniz.
C Vitamini
C vitamini, clt sağlığı için gerekli bir besin öğesidir. Cildi yenileyen tazeleyen c vitamini meyvelerde, kavun, portakal, ananasta bolca bulunaktadır.
Ayrıca cil lekeleriniz için Dulavrat otu, süt ve devediketi ile yapılmış çay çok etkili olmaktadır. Bu çayı içmek sorunlu bölgenin iyleşmesini hızlandıracaktır.
Birçok cilt lekeleri zararsızdır, cildinizde oluşan lekeler için bazen tedavi çok basit olabilmektedir. Bazı durumlarda ciltte şiddetli kaşıntı, yanma ve kızarıklık görülebilmektedir bunlar uzun süreli tedavi erektirebilmektedir. Cildinizde değişiklik olduğunda ihmal etmeden sorunun kaynağını belirlemek için dokturubuza danışmanızı tavsiye ederiz.