Melanom Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri

Makalede Neler Var
Melanom Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri Melanom hayatımızı olumsuz yönde etkileyen kötü huylu bir cilt kanseridir. Genelikle deri üzerinde kendini göstermeye başlayan hastalık bağırsak ve göz çevresindede kendi gösterebilmektedir. Melanosit olarak adlandırılan cilde renk veren hücrelerin kötü huylu şekilde çoğalması ile ortaya çıkar. Vücudumuzun herhangi bir noktasında çıkabilir. Dünya üzerinde ortalama 160.000 kişi bu hastalıkla uğraşmaktadır. Günümüzde bu hastalık eskiye oranla daha çok görülmeye başladı.
Melanom Nasıl Oluşur
Melanom önceden var olan bir ben üzerinde yada normal görüntüye sahip deride ortaya çıkabilir. Vücudumuzda bulunan benler doğustan olabileceği gibi daha sonraki yıllarda kendiliğinden ortaya çıkabilir. Melanom tehşisi koyulmuş bir kişide başka bir melanom gelişme riski sağlıklı kişiye oranla daha fazladır. Vücudunuzda oluşan benler her zaman cilt kanseri riski taşımaz ama gerekli önlemleri alıp kontrol ettirmek önemlidir. Açık tenli ve beyaz tenli kişiler bu hastalığa yakalanma riki daha fazladır ama esmer kişilerdi yakalanma riski vardır.
Melanom genel olarak koyu kahverengi veya siyah rekte bir leke yada ben gibi görünen bir kabartı ile kendini gösterir ve bu kabartı zamanla büyüyebilir. Eğer bedeninizde hızla büyüyen ve değişik renkteki benleri ve kabartıları zaman geçirmeden kontrol etmelisiniz.
Vücüdünzdeki Benlere Dikkat Edin
Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıktada erken fark edilir ve tedavi edilirse tamami ile bu hastalıktan kurtulmak mümkünddür. Burda en önemli kritik nokta erken tanıdır. Hastalık geç fark edilir yada önemsenmese ileriki evrelerde diğer organlara ayılır ve ölümcül risk taşıyabilir. Melanom diğer kanser çeşitlerine oranla daha az görülmesine rağmen deri kanserine yani melanoma yakalanan kişilerin hayatını kaaybetme oranı çok yüksektir.
Solaryum, bilinçsiz kozmetik ürünlerini kullanmak, güneş banyosu, gibi önemli faktörler melanoma yakalanma riskini yükseltmektedir. Günümüzde ne yazık ki bu hastalığın görülme sıklığı yükselmştir. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Erkeklerde sırt bölgesinde kadınlarda ise bacak bölgesi en çok görülen bölgelerdir.
Melanom’un Gelişmesindeki Etkenler
- Açık tenli, renkli gözlü ce çilli kişiler
- Koyu tenlilerde bu hastaalık görülmektedir ama açık tenliler risk altındadır.
- Güneş yanıklarına maruz kalanlar
- Daha önce malanom olanlar
- Aileden gelen genetik etkenler
- Çok sayıda bene sahip olan kişiler
- Doğumsal büyük benlere sahip olan kişiler(konjenital dev nevus)
- Bağışıklık sistemi zayıflamış yada bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar
Melanom Tedavisi
Melanom erkenden fark edilmiş doktor raporlarına göre yüzeyselse cerahi olarak çıkartılması tedavi açısından yeterli olarak sayılmaktadır. Daha sonraları ise belli periyotlarla muayene ve kontrol olmak yeterlidir. Melanom ne kadar büyük büyük ve deriyi derin yerleşmesi ise cerahhi tedavi sırasında beçki lenf nodlarıda kontrol edilir. Eğer kanser lenf notlarına yayılmışsa diğer organlarada yayılma ihtimali yüksek olduğundan diğer organlarda incelenme antına alınabilir.
Melanomun Erken Dönemde Fark Edilmesi
Vücudumuzda olan değişiklikleri fark etmemiz çok önemidir mümkün mertebe vücudumuzun her yerini gözle kontrol etmeliyiz örneğin banyodan sonra bir boy aynasının önünde çıplak şekilde bedenimizin heryerini kontrol edebiliriz. Erken tanı adına yapacağınız bu küçük kontroller çok yararlı olabilir. Vücud kontrolunde dikkat etmeniz gerekenler ise;
- Deri üzerinde görülen lekeler yada kabarcıklar
- Lekelerin yada benlerin simetrik şekilde olmaması
- Farklı renklerde olmaları
- Lekelerin kenarlarının düzensiz ve girintili çıkıntılı olması
- Çapının 5 mm’den büyük olması
- Renklerinin ve boyutlarının değişmesi
Melanomun en belirgin özelliği değişim özelliğinin olmasıdır, bu size erken dönemde melanomu fark etmeniz adına çok önemlidir. Benler erken dönemde görülen değişikliklerin fark edilmesi için sık sık kişinin kendi kendine muayenesi etmesi çok önemlidir. Vücudumuzda oluşan ben değişiklikleri muayanesi dermatoloğun beni dermoskopik inceleme ile değerlendermesi gerekir. Dermoskopik inceleme sonucu benlerin iyi huylu yada kötü huylu olduğu anlaşılır. Dermoskopik, özel bir ışık sistemi olan büyüteçe benzer bir cihazdır. Bu özel ışık deri üzerindeki beni inceleyen hekime ben hakkında bilgi verir. Bu tedavinin hastaya hiçbir riski yada zararı yoktur.