Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler, Bitkiler ve Yiyecekler
Makalede Neler Var
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler, Bitkiler ve Yiyecekler Özellikle şehirlerde yaşayan insanların; çevre faktörlerine bağlı olarak, hava kalitesinin azalması ve yeterli beslenme ya da yanlış beslenme sonucu vücut çeşitli bakteri, virüs ve mikroorganizmalara karşı savunmasız hale gelir. İnsanın doğal olarak kendini koruyup, hastalıklara karşı yakalanma riskini azaltmak için bağışıklık sistemini çeşitli yollardan güçlü tutması gerekmektedir. Bazı insanlar bazı hastalıklara bağışıklık kazanmış olarak doğar.
Bazen de bu bağışıklık vücut hastalıkla boğuştukça kazanılır. Diğer bir bağışıklık kazanma yöntemi ise aşılamadır. Ancak her hastalığın aşısı bulunmadığından vücudun kendi kendini kalkındırması önemlidir. Ayrıca aşıların içerdiği ağır metaller daha sonraki yaşlarda vücutta bazı tahribatlar yaratabilmektedir.
Sizlere bağışıklık sistemi nasıl güçlenir, bağışıklık sistemi nasıl kuvvetlendirilir, hangi bitkiler, vitaminler, yiyecekler iyi gelir bilgi vermeden önce bağışıklık sistemi nedir kısa bahsedeyim. Bağışıklık sistemi çok karışık bir yapıda bulunur. Bağışıklık sistemi bir canlıdaki savunma mekanizmasıdır. Bir bebek doğduğu anda itibaren dışarıda gelen mikrop ve bakterilere karşı kendini koruyan bir mekanizması oluşturur.
Kısaca bağışıklık sistemi dışarıdan gelen bakteri, virüs ve mikropları tanıyan kusursuz bir sistemdir, vücudu hastalıklardan koruyan bu sistem dışarıdan gelen ve vücuda zarar veren hastalıkları tanır ve gerekli savunma sistemini devreye sokar. Bağışıklık sistemi çökmesi ise genelde doğdu andan itibaren bağışıklık sistemi zayıf olanlarda görülür ve bu kişiler çok kolay hasta olur. Şimdi sizlere bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları hakkında ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağım.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için her türlü taze sebze, meyve, proteinden faydalanılmalıdır. Ayırt ederek yemediğiniz her şey, size bir gün farklı bir hastalık olarak dönebilir. Kırmızı meyve ve sebzelerde bulunan antioksidan özellik kullanılmalı ve hayatınızın bir parçası olmalıdır. Düzenli olarak tüketilmelidir. Her sebze ve meyvenin yetişme mevsimi olduğunu düşünürsek, zamanı olanları tercih olanı gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında yetişen domates bolca tüketilmelidir.
Yaz domateslerinden faydalanılarak evde hazırlanan konservelerde yazınki faydasını içermesi açısından önem taşır. Birçok meyvenin kabuğunda bulunan yarar ne yazık ki soyularak çöpe atılmaktadır. Bunun yerine yenebilir sebze veya meyveleri kabuğunla tüketilmelidir. İçindeki yararlı vitamin ve minerallerden faydalanmak istiyorsak çok fazla pişirilmemeli, pişirilirken de tencerenin kabağı kapalı tutulmalıdır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Vitaminler
Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminlerin hepsi bağışıklık sistemini destekler, dışarıdan aldığınız bütün doğal vitaminler hasta olmamızı önler. Özellikle çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol bol meyve ve sebze tüketmek gereklidir.. Tek yönlü yapılan diyetler ya da yanlış beslenme fikirleri bağışıklığı zayıflatmaktadır.
Vücut C vitamine de, B vitamini ve türevlerine de, D, A, E ve K vitaminlerine ihtiyaç duyar. Bunun yanında çinko, folik asit, demir, selenyum gibi minerallerde en az vitaminler kadar önemlidir. Demir bilindiği üzere kırmızı et, mercimek, kuru fasulye gibi baklagiller, kuru kayısı ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Çinko ise balık, tahıl grubundaki tüm besinler, ceviz ve bademde bulunur.
Uykusuzluk, az uyuma veya karanlıkta uyumama gibi uyku düzensizlikleri bağışıklık sistemini zayıflatan etkenler arasındadır. Beyinden salgılanan bazı hormonların azalmasına, sinir ve dolaşım sistemi üzerinde zararların oluşmasına neden olur. Ne kadar az uyunursa bir hastalığın iyileşme süreci fazlalaşır. Bu yüzden vücudun günlük düzenli dinlenma vaktine ihtiyacı vardır.
Düşük bağışıklık enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkarır. Virüsler ve bakterilerle başa çıkamayan bazı bünyeler daha ileri ve tedavisi mümkün olmayan ya da kurtulması çok zor olan hastalıklara yakalanır. Ayrıca tekrarlayan hastalıklar vücudun bağışıklık sisteminin bir yerinde eksiklik olduğunun göstergesidir.
Vücuda alınan çok fazla şeker, fast food ve paketli yiyecek obeziteye neden olduğu gibi kansere yakalanma riskini de yükselttiği bilinmektedir. Kanser de bağışıklık sisteminin düştüğü durumlarda ortaya çıktığından, bu tip beslenme türünden mümkün olduğu kadar uzak kalınması bakımından yarar vardır.
Bağışıklık sistemin zayıflaması neden olan etkenler arasında; Sigara, alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar ve fazla radyasyona maruz kalma bağışıklık sistemini zayıflatır. Fazla radyasyona maruz kalmak demek; saatlerce bilgisayar başında oturmak, televizyon seyretmek, cep telefonlarıyla uyumak, kablosuz sistem ağlarından yayılan sinyallerle yaşamak, çamaşır makinesi ve buzdolabı gibi aletlerden çıkan dalgalardan ibarettir. Vücut zayıf düşerek, çeşitli hastalıklarla savaşamaz hale gelir. Bu gibi durumlarda normalde almanız gereken antioksidan yiyeceklerin 4 katını tüketmeniz gerekmektedir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Bitkisel Öneriler
Yeterli su tüketimi bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Hayatın devamını sağlayan reaksiyonların birçoğu su ile gerçekleşir. Genelde kişiler için 2 litre olarak ifade edilse de, bünyeden bünyeye bu sayı değişebilmektedir. Susayınca vücut suya ihtiyacını belirtir. Böyle durumlarda meşrubat, hazır meyve suyu gibi şeyler tüketmek yerine su içerek bu durum giderilmelidir.
Küçük yaştan beri çok steril olmayan bir çevrede büyüyen çocukların büyüdüklerinle daha dayanıklı bir bünyeye sahip olduğu bilinir. Özellikle kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarla büyüyenlerin, alerjilere karşı bağışıklık kazandığı defalarca kanıtlanmıştır.
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen çocukların bağışıklık sisteminin yapıtaşları oluşmuş demektir. Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için mutlaka anne sütünü mümkün oldukça uzun süre vermeye çalışın.
Probiyotiklerin tüketilmesi bağırsak ve sindirim siteminin yanı sıra tüm bağışıklığı düzenler. Doğal öldürücü hücrelerin sayısını ve etkinliğini arttırarak tüm vücudu kalkındırır. Ev yoğurdu ya da evde yapılan kefirde bulunur. Dışarıdan alınan paketli ürünlerde bulunmamaktadır. İlaç olarak satılan türleri de vardır.
Alerji ya da astım hastası değilseniz; arıların yaptığı sütten kahvaltıdan önce 1 çay kaşığı içilmelidir. Bal ile karıştırılması da etkisini artırır. Vücudu savunmakla görevli hücrelerin sayısını arttırmak için idealdir.
Türk mutfağında sıklıkla kullanılan soğan ve sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirirken vücudu türlü hastalıklardan korumaktadır. Sarımsak ve soğanın çiğ olarak tüketilmesi etkisini kuvvetlendirir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Bitki Çayları
Yeşil çayın antioksidan etkisi oldukça etkilidir. Siyah çay gibi tüketilmese de günde 1 bardak içmek bile vücudu çeşitli toksinlerden arındırır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları arasında yeşil çay çok önemli bir yere sahiptir. Yeşil çayın faydaları hakkında bilgi verdiğim yazımızda Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
Son yıllarda sıklıkla adınız duyduğumuz chai; karabiber, zencefil, tarçın gibi baharatların birbiriyle karıştırılıp, su ile demlediğinizde çay , sütle ile karıştırdığınızda kahve keyfi veren bir bağışıklık sistemi bombasıdır.
Çaylardan bir diğer süper antioksidan ve bağışıklık güçlendirici olanı ise kuşburnudur. İçeriğindeki C vitamini özellikle kış aylarında mutlaka her gün tüketilmesi gerekenler arasındadır. Ayrıca türlü kanser hücreleri ile savaştığı bilinir.
Bunun yanında ıhlamur, ekinezya, adaçayı, kekik çayı, kayısı çayı gibi sıklıkla tüketilenler ise bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olur.
Zencefil ise bağışıklık sisteminin olmazsa olmazıdır. Düzenli tüketildiğinde hasta olmama garantisi vardır. Zencefilli tarifler arasında en etkili olanı ise; 2 adet kırmızı pancar, 1 adet yeşil elma, biraz maydanoz ve 3-4 cm taze zencefili meyve sıkacağından geçirip suyunu içmektir. Sabahları içildiğinde enerji vermesinin yanında, tüm gün dışarıdan gelecek mikroplara karşı kalkan oluşturur. Zencefili taze olarak tüketmenin bir diğer yolu ise; ince dilimler haline getirdiğiniz zencefilin üzerine biraz bal ve çörek otu serpip yemektir.
Gençlik iksiri de denilen demir hindi şurubu tıp ki chai gibidir. Ama bizlere Osmanlıdan kalan mirastır. İçinde türlü baharat olan bu şurup bağışıklık sistemi denilince mutlaka bilinmesi gerekenler arasındadır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler İbrahim Saraçoğlu
İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiye ettiği bağışıklık güçlendirici kürü ise; 50 şer gram kekik, karanfil, tarçın, papatya, ıhlamur, havlıcan otundan meydana gelir. Hepsini ufak parçalar haline getirilip, homojen bir karışım elde edilir. 1 tatlı kaşığı karışımdan alınarak 2 bardak kaynayan suya atılır. 7-8 dakika demlendirildikten sonra tüketilir.
Mutfağınızda mutlaka bulunması gereken ve her gün düzenli olarak tüketilmesi sağlanacak olan besinler ise; soğuk sıkım zeytinyağı, köy tereyağı, zeytin çeşitleri, yumurta (içerdiği 9 aminoasit açısından bağışıklık sisteminin olmazsa olmazı)
Paça ve işkembe çorbasında et proteini yağ ile birleşince vücuda etkisi çok yüksek oluyor. Bu yüzden haftada 1 ya da 2 defa tüketilmesi gerekiyor.
Kaya tuzu, nohut, doğal sirke ve lahana ile yapılan doğal lahana turşusu prebiyotikler açısından zengin bir karışım olmaktadır. Yemeklerin yanında her gün tüketilebilir.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir Canan Karatay Önerileri
Canan Karatay ise; D vitamini ve kolesterol yüksekliğinin ise bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olduğunu ifade ediyor.
Pozitif olmak, spor ve egzersiz yapmak ise bağışıklığı güçlü tutan etkenler arasındadır. Her gün düzenli olarak yarım saat yapılan açık hava yürüyüşünün bağışıklığa katkısı çok önemlidir.
Keçiboynuzundan öğütülerek yapılan un; hamur işlerine katılarak ya da un yerine kullanılarak çorbalarda ve yemeklerde kullanılabilinir. Demir kaynağı ve anti oksidan özelliği oldukça fazladır. Sadece çiğ olarak kemirerek de yenilebilir.
Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirmenin Yolları
Bağışıklık sistemi güçlendirici Brokoli, turunçgiller, Brüksel lahanası, maydanoz, karnabahar, havuç, kabak, tatlı patates, üzüm, bal kabağı, yaban mersini, kivi, akara turp, enginar, yulaf, ay çekirdeği, kırmızıbiber, kereviz, karpuz, nar, kuruyemişler, kuru incir, kayısı ve siyah erik, siyah üzüm sayılabilir.
Altın baharat olarak da bilinen zerdeçal ise; yemeklere katılacak 1 çay kaşığı katılarak, sütle karıştırılarak, çay halinde veya soğuk olarak sıkılan taze meyve sularının içinde tüketilebilinir.
Bağışıklık sistemi güçlendirici Omega 3 ve 6 yağ asitlerinin bağışıklık sitemi üzerindeki etkisini bilmeyen yoktur. Vücut bunları kendisi üretemediğinden dışarıdan alması zorunludur. Özellikle yağlı balıklarda bulunur. Somon, uskumru, sardalya ve ton balığı yağlı balıklar arasındadır. Ayrıca keten tohumu, fındık, ceviz, badem, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Haftada en ez 2 porsiyon balık ve günlük olarak sebze ya da kuruyemişlerden tüketilmelidir.
Sizlere bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yolları arasında arasında çok çok tüketilen bitkiler, bitki çayları ve vitaminler hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bitki çaylarının yanında bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler sizlere bu konuda büyük destek sağlayacaktır. Bağışıklık sistemi ilaçları kısmı olarak destek olsa da doğal yoldan bağışıklık sistemini güçlendirmek için sizlere anlattığım yöntemleri uygulayabilirsiniz. izlerde aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.