Saç Ekimi Nedir? Saç Ekimi Nasıl Yapılır? Saç Ekimi Ücreti
Makalede Neler Var
Saç Ekimi Nedir? Nasıl Yapılır? Erkeklerin yanı sıra kadınlarda da görülen saç dökülmesi, kronik bir hal aldığında yani sürekli tekrarlandığında kişinin saçlarının ciddi bir kısmının dökülmesi ile sonuçlanıyor.
Kişinin kendine duyduğu güveni yani özgüvenini kaybetmesine, kendini eksik hissetmesine yol açan saç dökülmesi, erken dönemde teşhis ve tedavi edilmediğinde ileri saç kaybını ve kelliği beraberinde getiriyor.
Saçlarını kaybederek, hayal kırıklığı yaşayan kişilerin tekrar sağlıklı ve gür saçlara kavuşmasını mümkün bir hale getiren saç ekimi; saçların döküldüğü bölgeye kişinin sağlıklı saçlarının eklenmesi şeklinde gerçekleşiyor.
Kişiye kalıcı olarak yepyeni saçlar kazandıran saç ekiminde modern tıbbi yöntemlerden yararlanılıyor.
İlk olarak 1930’lu yıllarda Japonya’da uygulanan saç ekimi, günümüzde pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de başarı ile uygulanıyor.
İşlem sonrasında hastalar, kısa bir sürede hayallerindeki gür, güçlü ve canlı saçlara kavuşuyorlar.
Bu yazımızda saçlarında bölgesel olarak saç kaybı yaşayan ya da kellik ile yüzleşmek zorunda kalan kişiler için saç ekimi nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya çalışacağız.
Saç Ekimi Nedir?
Saç kaybı yaşayan erkeklerin yanı sıra kadınlara da uygulanabilen saç ekimi; farklı etmenlerden ötürü kişide yaşanan saç kaybını telafi etmek amacıyla kafa derisine uygulanan birtakım işlemleri ifade ediyor.
Saç ekimi bir diğer adıyla saç nakli ile kellik görülmeyen yani kelliğe direnç gösteren enseye yakın başın arka bölgesinden sağlıklı saç kökleri alınabildiği gibi gerekli hallerde bacak, kol, göğüs, genital bölge vb. farklı bölgelerden de kıl kökleri alınabiliyor.
Erkeklerde başın arka bölgesindeki enseye yakın kısım, kelliğe karşı dirençli olduğundan daha çok bu bölge tercih ediliyor.
Kadınlarda ise vücutta kelliğe dirençli bir bölge yer almadığından kadınlarda saç ekiminin başarı şansı, erkek hastalara nazaran daha düşük bir oranda seyrediyor.
Bununla birlikte kişiye nakledilen saçların zamanla dökülme ihtimali de bulunuyor. Bu durumda hastanın, tekrar saç ektirmesi gerekli olabiliyor.
Erkeklerde görülen erkek tipi saç dökülmesi, dht hormon ve testosteron hormon fazlalılığının yanı sıra saç kıran, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, stres, psikolojik sorunlar, bazı iç hastalıklar, cilt problemleri vb. etmenlerden kaynaklı saç kaybında da saç ekiminden yararlanılıyor.
Saç ekiminde saçlardaki kaybın durumuna ve hastanın genel sağlık durumuna göre DHI tekniği, FUE tekniği, Perkutan tekniği gibi farklı tıbbi yöntemler tercih edilebiliyor.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Saç ekimi; genellikle hastanın ensesinde saç kaybı görülmeyen yani sağlıklı bölgeden alınan saç köklerinin yine hastanın tamamen dökülmüş ya da iyice azalmış saç bölgelerine nakledilmesi şeklinde gerçekleşiyor.
Yani ekim esnasında yine kişinin kendi sağlıklı saçları kullanılıyor.
Eskiden saç ekimlerinde FUT tekniği kullanılsa da operasyon sonrası hastanın kafa derisinde yara izi kalmasına yol açan bu yöntem, günümüzde pek tercih edilmiyor.
Bu tekniğin yerine yara izine neden olmayan, FUT tekniğine göre daha gelişmiş olan diğer metotlardan yararlanılıyor.
Saç ekiminde hangi yöntemin kullanılacağında kişinin saç yapısı, saçlarındaki dökülmenin yoğunlu dikkate alınıyor.
Hastanın işlemden beklentileri ve ihtiyaçları da göz önüne alınarak, hastaya en uygun tekniğe karar veriliyor.
Saç Ekiminde Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Saç ekiminin alanında uzman olmayan doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi, maalesef ki yapılan yanlış ekim sonrasında hasta saçlarının dimdik uzaması, saçlarının son derece yapay görünmesi ile sonuçlanıyor.
Bu yüzden hastanın uzman seçiminde son derece dikkatli davranması, mutlaka alanında uzman, saç ekimi konusunda deneyimli bir hekim tercihinde bulunması gerekiyor.
Saçların düzgün bir şekilde planlanmadan ekilmesi; saç kökleri arasında belirgin ayrılıkların oluşmasına neden olabileceği gibi ekilen saçların birbiri üzerine gelerek, saçların gereğinden fazla kabarık yani kötü görünmesine yol açıyor.
Bu yüzden kişinin işlemden memnun kalması, mağdur olmaması noktasında işinin ehli bir doktorla anlaşması gerekiyor.
Saç ekiminde yapılan bir diğer hata ise nakil işlemi esnasında sağlıklı saç derisinden alınan saç köklerinin hasar görmesi olarak karşımıza çıkıyor.
Hasar gören saç köklerinin saç kaybının olduğu yere ekilmesi, o yerde bir daha saç çıkmaması ile sonuçlanıyor.
Ya da kişide yoğun bir şekilde saç dökülmesi görülebiliyor.
FUE Saç Ekimi Nedir? Nasıl Yapılır?
Günümüzde en çok tercih edilen saç ekim yöntemlerinden biri olan FUE tekniğinde hastaya nakledilecek sağlıklı saç kökleri, hastanın başının arka tarafındaki, hemen iki kulak arasındaki donör bölgeden teker teker alınıyor.
İşlem, hastanın herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmemesi için lokal anestezi altında gerçekleşiyor.
Saç kökleri, öncelikle mikro motor aracılığıyla gevşetiliyor. Böylelikle saçların daha kolay bir şekilde alınması sağlanıyor.
Donör bölgeden saç kökleri alınırken görünümü cımbıza benzeyen medikal bir alet kullanılıyor.
Alınan saç kökleri, oda sıcaklığında maksimum 2 saat içerisinde ölmeye başladığından saç kökleri, soğuk hizotonik ya da hiposol isimli sıvılarda bekletiliyor.
Böylelikle saç köklerinin maksimum 6 saat yaşaması sağlanıyor.
Saç kökleri teker teker toplandıktan sonra saç kaybı yaşanan bölgeye lokal anestezi uygulanıyor.
Blade isimli tıbbi bıçaklarla saç kaybının yaşandığı yani saç ekilecek bölgedeki kanallar açılıyor. Bu bölgeye yeni saçların nakledilmesi ile işlem tamamlanmış oluyor.
Ortalama 6-8 saat sürebilen FUE tekniği, başarı şansının artmasını sağlıyor. Aynı zamanda bu yöntem, çok miktarda saç kökü ekimine imkan tanıyan bir yöntem olarak da ön plana çıkıyor.
Bu işlem sayesinde saç kaybı yaşanan bölgeye 3000-4500 arasında saç kökü nakledilebiliyor.
İşlem, tamamen lokal anestezi altında gerçekleştiğinden hasta, gerek işlem sırasında gerekse işlem sonrasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmiyor.
Bu yöntem, saçta yanık ve yaralanma söz konusu olduğunda da en çok tercih edilen saç ekim teknikleri arasında bulunuyor.
DHI Saç Ekimi Nedir? Nasıl Yapılır?
İlk olarak 2016 yılında uygulanan bu yöntem, saçta herhangi bir traş işlemi gerektirmiyor.
Kadınlar tarafından en çok tercih edilen saç ekim yöntemi olan DHI tekniğinde yalnızca donör bölge traş ediliyor.
Saç kökleri, tıpkı FUE tekniğinde olduğu gibi tek tek toplanıyor.
İşlem esnasında hem kanal açma hem de kök yerleştirme işlemini aynı anda yapabilen, görünüm itibariyle kaleme benzeyen ‘CHOI’ isimli medikal bir aparat kullanılıyor.
Bu aparat ile ekimlerde gerekli olan dar açı uzmanlar tarafından kolaylıkla yakalanabiliyor ve saç kökleri sıkı bir şekilde ekilebiliyor.
İşlemde bir yandan kanallar açılıp, bir yandan da kökler yerleştirildiğinden saç köklerinin oda sıcaklığında ölme riski de ortadan kalkmış oluyor.
DHI Tekniği, ortalama 6-8 saat sürüyor ve FUE tekniğinde olduğu gibi bu teknikte de lokal anesteziden yararlanılıyor.
İşlem sonrası özellikle ön saç çizgisi, oldukça doğal görünüyor.
Perkutan Saç Ekimi Nedir? Nasıl Yapılır?
Oldukça özel bir teknik olan Perkutan tekniği, dünyada pek az sayıda klinikte uygulanıyor.
İşlem sonrası, saç derisi çabuk iyileştiği gibi saçlar da oldukça doğal görünüyor.
İşlem esnasında kafa derisine az miktarda solüsyon uygulandığından işlem sonrası ödem riski de en aza indirgeniyor.
Diğer tekniklere nazaran daha zor olan bu yöntem, arka arkaya 2 gün olacak şekilde 2 seans sürüyor.
Diğer tekniklere göre kafa derisine daha sıkı ekim yapılabilmesine öncülük eden bu yöntem, ön saç çizgisindeki çekilmelerin tedavisinde üstün bir başarı gösteriyor.
İşlem, hastanın tüm saçlarının traş edilmesi ve donör bölgenin lokal anesteziyle uyuşturulması ile başlıyor.
Tıpkı FUE tekniğinde olduğu gibi mikromotor kullanılarak, saç kökleri gevşetiliyor.
Saç kökleri toplandıktan sonra saç ekimi uygulanacak bölge uyuşturulup, bu bölgede kanallar açılıyor. Kanal açma işlemi sırasında ise mikro uçlu iğneler kullanılıyor.
Mikro uçlu bu iğneler; ekiminin sıkı yapılabilmesini, saç kanalları ile saç köklerinin ebatlarının aynı olmasını, saç köklerinin kafa derisine kolaylıkla uyum sağlayabilmelerini mümkünleştiriyor.
Aynı zamanda bu iğneler, dar açılı kanallar açılmasını da sağlıyor.
Bu yöntem sayesinde santimetre kare başına ortalama 60-70 kök ekimi yapılabiliyor.
Saç Ekimi Fiyatları 2021
Saç ekimi fiyatları, ekim esnasında hangi tekniğinin kullanılacağına, işlemin hangi klinikte ve hangi uzman tarafından gerçekleştirileceğine göre değişiyor.
Aynı zamanda kaç saç kökünün ekileceği yani saç kaybının giderilmesi için kaç greft gerektiği de fiyatları direk belirliyor.
Yani saç ekiminde ‘greft başına ücretlendirme’ yapılıyor.
‘Saç dökülmesi tipleri’ de saç ekim fiyatları üzerinde belirleyici oluyor.
Saç ekimi fiyatları, 5000 TL’den başlayıp, 20.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Dünya genelinde yalnızca sayılı kliniklerde hastalara uygulanan Perkutan tekniği fiyatları söz konusu olduğunda fiyatlar, 20.000 TL üstü de olabiliyor.
Saç Dökülmesi Tipleri:
Saç dökülmesi tiplerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Tip1:
Saç dökülmesinin pek fark edilmediği bu tipte saç ekimi tavsiye edilmiyor.
- Tip2:
Bu tip saç dökülmesinde alında genişlemelere ve şakaklarda açılmalara bariz bir şekilde rastlanıyor.
Saç dökülmesi yavaşladığında saç ekimi tedavisi yapılabiliyor.
Saç ekimi için genelde 1500-2500 arasında saç köküne ihtiyaç duyuluyor.
- Tip3:
Bu tipte alın ve şakakların yanı sıra tepe bölgesinde de açılmalar gözlemleniyor.
Alnın daha da açıldığı tip3 saç dökülmesinde ortalama 2500-3500 saç kökü naklediliyor.
- Tip4:
Tipik bir erkek tipi saç dökülmesi görünümündeki tip4 saç dökülmesinin tedavisinde ortalama 3500-4500 saç kökü gerekiyor.
- Tip5:
Saç dökülmesinin zirvesinde olduğu tip5’de kelleşme iyice gözlemleniyor.
Bu tip dökülmelerde ekim için genelde 4500-5500 saç kökü gerekli oluyor.
Saç ekimi için gerekli olan saç kökü sayısı arttıkça saç ekimi fiyatı da artıyor.
Saç Ekimini Kimlere Yapılır
Saç ekimi saçların belirli bir seviye seyrekleşmiş hastalar uygulanması daha sağlıklı olur. Saç dökülmesine bağlı olarak oluşan seyreklikleri kapatmak için saç ekimi yapabilirsiniz. Saçta ve kafa derisinde oluşan egzama (dermatit) , sedef (psöriazis) vb sorunlar saç ekiminin başarılı olmasını önler.
Saç Ekimi Sonrası Süreç
Saç ekimi sonrası saçta ve kafa derisinde kızarıklık, kabuklanma ve kafa derisinde uyuşukluk görülmesi normaldir. Saç ekimi sonrası kızarıklık ve kabuklanma geçicidir. Saç ekiminde tek tek ekim yapıldığından kızarıklık ilk dönem daha yoğun olabilir.
Saç ekimi sonrası kişilerde büyük ölçüde değişiklik görülmektedir. Bunun sonucunda kişinin kendine olan güveni yerine gelir. Ama unutulmaması gereken bir konuda bazen sonuçlar istediğiniz gibi olmayabilir. İyi ve sağlıklı sonuç almak için en önemli faktörler iyi saç ekim kliniği ve doktorudur. Ayrıca saç ekimi için sizlerinde ameliyat öncesi beklentilerinizi hekiminize doğru şekilde anlatmanız büyük etkendir.
Saç ekimi yaptırmak isteyen kişiler verici (donör) alan olarak kullanılacak bölgenin yani kafanın arka ve yan taraflarında sağlıklı saçların bulunması gerekir. Saçın şekli, rengi, sertliği gibi faktörler seç ekiminin sonucunu etkilemektedir.
Saç ekimi cerrahi bir işlemdir ve bu konuda tecrübeli, deneyimli ve eğitimli doktorlar tarafında yapılması etkili sonuç almanızı ağlar. Saç ekimi iyi doktor tarafından yapılırsa güvenli bir girişimdir.
Saç Ekimi Sonrası Yeni Saç Ne Zaman Çıkar
Saç ekimi yaptırdığınız 4 ile 6 hafta sonrası ekilen saçlar dökülmektedir. Bu saç dökülmesi tamamen normaldir. Saç ekiminden sonraki 9 ile 12 hafta sonrasında saçlar büyümeye başlar. Yaklaşık olarak 6 sonrasında ise ekilen saçların neredeyse yarısından fazlası çıkmaktadır, ama kesin sonuç için 1 ile 1,5 yıl beklemek kesin sonuç almamızı sağlayacaktır.
Şayet daha önce saç ekimi yaptırdıysanız; deneyimlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi takipçilerimizle paylaşabilirsiniz.