Roza (Gül) Hastalığı Nedir? Belirtisi ve Gül Hastalığı Tedavisi

Roza (Gül) Hastalığı Nedir? Belirtisi ve Gül Hastalığı Tedavisi

Roza (Gül) Hastalığı Nedir? Belirtisi ve Gül Hastalığı Tedavisi; Roza hastalığı, genellikle yüzde  görülen bir hastalıktır. Halk arasında gül hastalığı olarak da bilinir. Kızarıklık ve sıcaklık hissiyle kendini gösteren bu hastalığın tedavisi mümkündür. Ancak tedavisi damarın cinsi, kalınlığı ve yerleşim yerine göre değişebiliyor. Bu da tedavinin uzamasına sebebiyet verebiliyor. erkan eriden

Roza hastalığı genellikle burun, çene, alın ve yanaklarda oluşan kızarma ve yanma hissi veren ancak daha sonra sivilce, kızarıklık ve kılcal damarların artışı ile belirginleşen kronik bir deri hastalığıdır. Roza hastalığı gül hastalığı olarak da bilinmektedir.

Genellikle kadınlarda görülen roza hastalığı, bahar aylarında daha da artış göstermektedir. Herhangi bir bulaşıcılığı yoktur.

Roza hastalığının bir çok çeşit tedavisi vardır. Roza hastalığının nedenleri, roza hastalığı bitkisel tedavi, roza hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar, roza hastalığı kremleri, roza hastalığı nasıl geçer, roza hastalığı bulaşıcı mıdır gibi bir çok soru ile karşı karşıya kalmaktasınız. Belirtilen tedavi yöntemleri ile roza hastalığından kurtulmanız mümkündür. İlk olarak sizlere roza hastalığının nedenleri hakkında bilgi vereceğiz.

Roza Hastalığının Nedenleri

Tıp olarak herhangi bir nedeni belirtilmemiş olsa da, en büyük sebeplerinden bir tanesi de genetik olarak bilinmektedir. Alerji, enfeksiyon gibi sebeplerden kaynaklanmayan roza hastalığı, çok fazla sıcak ortamda kalmaktan dolayı oluşabilir. Ciltte kızarıklara sebep verir. Roza hastalığına maruz kalanların kendilerini güneşten koruması gerekmektedir. Ayrıca tüketilen içeceklerin de sıcak olmamasına özen göstermeleri gerekmektedir.

  • Genetik yatkınlık: Genetik geçiş için net bir kesinlik olmamasına rağmen, genetik olarak bulgular %30-40 arasında belirtilmiştir.
  • Enfeksiyöz nedenler: Genellikle midede bulunan Helikobakter pilori bakterisi ve yüzde bulunan demodeks akarlar sayesinde oluşmaktadır.
  • Çevresel faktörler: Güneş ışığı ve çevredeki ultraviyole ışığına maruz kalanlarda roza hastalığını tetikler.
  • Psikolojik etkenler: Psikolojik etkiler, stres ve roza hastalığı olanların duygu değişimleri bile hatalığı tetikler.
  • Bağışıklık sistemi: Dış etkenlerden oluşan zarar verici durumlara karşı cildiniz kendisini korumaya geçer. Ancak bu koruyucu bağışıklık sistemindeki bozukluklardan da hastalık belirtileri meydana gelir.

 

Roza Hastalığı Bitkisel Tedavi

Bilimsel olarak roza hastalığı denilen ancak gül hastalığı olarak da bilinen bu hastalığın en etkili olduğu bölgeler genellikle yüz, alın, yanak, burun ve çene kısmında görülebilen kronik bir cilt rahatsızlığıdır.

Deri altında bulunan damarların şişmesi sonucu meydana gelebilmektedir. Roza hastalığını tetikleyen en büyük faktörler fazla güneş ışığına maruz kalma, baharatlı yiyecek tüketimi, alkol, stres ve aşırı sıcak bölgelerde yaşamak gibi etkenlerdir.

Roza hastalığı bitkisel tedavi yöntemleri ise;

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, cilt için gereken anti-inflamatuar içerir ve vücudun pH dengesini sağlar. Böylece cildinizde oluşacak olan mantar ve bakterileri öldürmeye yardımcı olur.

Elma sirkesini 2 farklı yöntemle uygulayabilirsiniz.

  1. Bir su bardağı suyun içerisine 1 tatlı kaşı kadar elma sirkesini ekleyin. 1 yemek kaşığı bal ilave edin. Karışımı iyice karıştırdıktan sonra sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa içebilirsiniz. Bu uygulamayı 5-6 hafta kadar devam ettirin. Elma sirkesinin miktarını gün geçtikçe 1-2 yemek kaşığı kadar arttırabilirsiniz.
  2. Bir yemek kaşığı elma sirkesi ile yarım bardak suyu iyice karıştırın. Bu karışımı roza hastalığı olan bölgeye 10 dakika kadar sürün. Daha sonra ılık su ile temizleyin. 2-3 ay kadar bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Papatya

Papatya, elma sirkesi gibi anti-inflamatuar özelliğine sahip olduğu için iltihap ve kızarıklığı geçirmeden etkili bir bitkidir. 5-6 poşet papatya çayını veya aktardan alacağınız 5-6 tatlı kaşığı kadar kuru papatyayı yarım litre kaynamış su içinde 15 dakika kadar bekletin. Temiz bir bezi karışımın içine sokun. Fazlalık suyunu sıkın. Daha sonra bezi roza hastalığı olan bölgede bekletin. Gün içerisinde 4-5 defa bu uygulamayı yapabilirsiniz.

Yeşil Çay

Yeşil çayın bir çok faydası bulunmaktadır. Bunlardan en belirginleri anti kanserojen, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleridir. Yeşil çay roza hastalığında önemli bir rol üstlenir.

Yeşil Çayın Faydaları

2 su bardağı kadar sıcak suyun içine 3 tatlı kaşığı veya 3 poşet yeşil çayı koyun. 10 dakika kadar bekletin. Papatya yöntemindeki gibi bez uygulamasını yapın. Yeşil çay yatıştırıcı özelliğine sahip olduğu için kızarıklığı ve iltihabı azaltacaktır. Bu uygulamayı günde 2-3 defa yapabilirsiniz.

Meyan Kökü

Meyan kökü roza hastalığının belirtilerinden bir tanesi olan kızarıklığı hafifletir. 1 tatlı kaşığı meyan kökü tozunu 1 tatlı kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı aloe vera jeliyle bir kap içerisinde karıştırın. Karışımı roza hastalığı olan bölgeye sürün. 10 dakika kadar karışımı bölgede bekletin. Bu uygulamayı günde 2 defa 2 ay boyunca yapın.

Roza Hastalığı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Roza hastalığında kızarıklık ve iltihaplı dökülmelerde tedavi için oral antibiyotikler kullanılır. En çok kullanılması önerilen antibiyotiklerin başında doksisiklin, azitromisin ve metranidazoldür. Bu antibiyotiklerin yanında gerek duyulursa başka antibiyotik takviyeleri de verilebilir. Antibiyotiğin yanında krem de kullanılır. Antibiyotikler 4-6 hafta arasında kullanılır. Ancak kremler antibiyotikler kesildikten sonra da kullanılmaya devam edilir.

Çok şiddetli ve genelde tekrar eden hastalara oral yolla isotretionin takviyesi verilir. Kullanımı sivilce tedavisinden düşük dozda uygulanır.

EN İYİ SİVİLCE KREMLERİ

Roza hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar doktor tarafından reçete ile verilmektedir. Roza hastalığı ile karşı karşıya kaldığınız anda doktora başvurun. Çünkü bazen doğal ve bitkisel tedavilerle sonuç alınamadığı olmuştur. Kesinlikle kendi kafanıza göre antibiyotik kullanmayın. Gereksiz antibiyotik kullanımı bazı kötü yan etkilere sebep olabilir.

Roza Hastalığı Kremleri

Roza hastalığında kullanılan kremler dermatoloji uzmanı tarafından verilmektedir. Hastalığın seviyesine göre verilen krem değişkenlik gösterebilir. Çoğu kişi roza hastalığını tam bilmediği ve yanlış tedavi yöntemlerini denediği için hastalık ilerleyebilir. İlk olarak dermatoloji uzmanına başvurunuz. Daha sonra sizlere hastalığınızla ilgili bilgiyi verip, reçete ile gerekirse antibiyotik ve yanında krem verecektir.

Roza ciddi bir cilt hastalığı olduğu için ve sonucunda ciltte kalıcı hasar bırakabileceği için bu konuda sizlere herhangi bir krem veya ilaç önerimiz olmayacaktır. Sadece yapmanız gerek cildiye uzmanına başvurmanız olacaktır.

Roza Hastalığı Nasıl Geçer?

Roza hastalığının tedavisi oldukça uzun sürebilen bir süreçten geçmektedir. Roza hastalığını atlatmanız için öncelikle sabretmeniz gerekmektedir. Daha sonra hastalığı tetikleyici durumlardan kaçınmalısınız.

  • Stresten uzak durun. Hastalığı atlatmanız için gereken sabrı göstermediğiniz takdirde yaşayacağınız stres sizleri daha kötü bir rahatsızlığın çıkmasına sebep verebilir.
  • Güneş ışığına fazla maruz kalmayın. Çünkü güneş ışınlarına uzun süre maruz kalanlarda cilt kanserine sebep verebilen ciddi bir rahatsızlığa da dönüşebilir.
  • Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçları eksiksiz olarak kullanın. İlaçlarınız bittiğinde doktor kontrolüne gitmeyi ihmal etmeyin.
  • Lazer tedavisiyle hastalıktan kurtulabilirsiniz. Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlar roza hastalığında etkili olmadığı takdirde lazer tedavisini önerir.

Roza Hastalığı Bulaşıcımıdır?

Roza hastalığı genellikle bahar aylarında meydana gelebilmektedir. Genel olarak yüz, alın, yanaklar ve çene kısımlarında bu hastalığa rastlanır. Diğer enfeksiyonlu hastalıklara göre roza hastalığı kesinlikle bulaşıcı değildir. Kişinin kendi yapısından kaynaklanan problemler sonucu hastalık meydana gelir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.