Kulak Yanması Nedenleri Nelerdir?

Kulak Yanması Nedenleri Nelerdir?

Kulak Yanması Nedenleri Nelerdir? Kulak yanması daha çok bazı duygu değişimleri sırasında ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle utanma veya birinden bir şey saklama gibi durumlarda ortaya çıkabiliyor. Ancak bu tür duygu değişimlerinden hemen sonra kulak yanması da kendiliğinden geçer. Fakat bazı sağlık sorunları nedeni ile ortaya çıkan kulak yanması uzun sürebilir ve hatta günlerce ağrısı ortaya çıkabilir. Bu durum kalıcı olarak devam ettiği takdirde asla göz ardı edilmemeli ve hemen uzman bir hekim kontrolüne baş vurulmalıdır.

Çünkü kulak yanması gibi durumlar bazı hastalıkların habercisi olabilir.bu gibi durumların önüne geçilmezse ileride işitme kaybına kadar pek çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Eğer kulak yanması gibi sorunlarınız varsa kulak yanması nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında yazımızdan bilgi alabilirsiniz.

Kulakta Yanma Hissi ve Kızarıklık Neden Olur?

Kulak içinde oluşan enfeksiyonlar; kulaklarda yanma hissinin en büyük nedenlerinden biri kulak enfeksiyonlarıdır. Bakteri, virüs veya çeşitli mikroplar kulak içine yerleştiğinde kulaklarda ağrı ve yanmaya neden olur. Özellikle çocuklarda ve bebeklerde bu durum daha fazla görülebiliyor. Kulağı içine toz kaçması, rüzgar veya buna benzer nedenlerden dolayı kulak iltihaplanması yaşanabilir.

Bu gibi durumlarda kulakta yanmanın yanında kulak hassasiyeti de ortaya çıkacaktır. Yani kulağa dokunulduğunda kulakta acı hissi ortaya çıkabilir. Ancak kulak iltihaplanması ve kulak enfeksiyonları gibi durumlarda kesinlikle kulağın içine doktorun verdiği ilaçlar dışında farklı bir şey uygulanmamalıdır. Yapılacak en ufak bir hata da bile işitme zorlukları veya işitme kaybı yaşanabilir.

Kulakta mantar enfeksiyonu; eğer kulakta mantar gibi deri hastalıkları ortaya çıkarsa oluştuğu bölgede sarı akıntı ve aşırı kaşıntılar meydana gelir. Bunun sonucunda da kulak yanması gibi durumlar gözlemlenir. Hekimin vereceği ilaçlar ile kulakta oluşan mantar enfeksiyonunu kısa bir süre içinde geçirecektir.

Kemik enfeksiyonu; kulağın arka kısmında yer alan kemiğin enfeksiyon kapması kulaklarda, özellikle de kulağın arka kısmında şişliğe ve kızarıklığa neden olur. Bu enfeksiyona ise tümük iltihabı adı verilmektedir.

Kulakta Yanma Hissi cilt Hastalığın Nedenleri

Egzama; egzama ciddi bir deri hastalığıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde egzama atakları daha fazla görülür. Yani kulak bölgesinde kaşıntı ve bu kaşıntıya bağlı olarak ağrı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda ise kullanılacak losyon ve kremler egzama kızarıklıklarını ve ağrılarını minimuma indirecektir.

Sedef hastalığı; kulak yanmasının bir diğer nedeni de sedef hastalığıdır. Sedef hastalığı tıpkı diğer cilt bölgelerinde olduğu gibi kulak bölgesinde de meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda yine kızarıklık ve kaşıntı gibi sorunlar görülmektedir. Tedavi için mutlaka hekim kontrolü gerekmektedir.

Sıcak hava veya soğuk hava; özellikle sıcak yaz günleri ve aşırı soğuk kış günlerinde kulak yanması gibi durumlar çok sık yaşanır. Bu sadece kulağın dış kısmını etkiler. Belli bir süre sonra geçecektir. Ama rüzgarlı havalarda ve  soğuk havalarda yaşanan kulak yanması gibi durumlar kulağın içi kısmını etkileyebilir. Yani kulağın iç kısmında ağrı ve sızı hissini ortaya çıkarabilir.

Kullanılan bazı ilaçlar; özellikle ağır ve kronik hastalıklar için kullanılan bazı ilaçlar kulak bölgesinde kızarıklığa ve kulak yanmasına neden olur. Eğer mevcutta kullandığız ilaçların bu şekilde bir yan etkisini görürseniz hekim bilgisi dahilinde hemen bırakmanız gerekir.

Yorgunluk ve stres;  kulak yanması yoğun çalışma temposunda olan kişilerde daha fazla görülür. Özelikle stres kaynaklı görülen kulak yanmaları kısa bir süre sonra ortadan kalkacaktır. Ama fazla rahatsız edici bir durum teşkil ediyorsa o halde doktor damla gibi ilaçlar reçete edebilir.

Kulak içinde kir birikmesi; kulak temizliği son derece önemli konuların başında gelir. İyi temizlenmeyen kulakların içinde kir birikir ve zamanla enfeksiyon gibi durumların ortaya çıkmasına neden olur. Dolayısı ile kulak temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

Üst solunum yolu iltihaplanması; kulak yanması sorunları sadece kulakta meydana gelen problemlerden kaynaklı olmayabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları da kulak yanması ve kulak ağrısına sebebiyet verecektir. Özellikle sinüslerde biriken iltihaplanma ve enfeksiyon durumları kulakları doğrudan etkileyebilir. Bu nedenle doktorunuzun verdiği antibiyotikleri kullanmayı asla ihmal etmemeniz gerekir.

Kulak içi darbe ve yaralanma gibi durumlar; kulağa yabancı bir cismin girmesi veya kulak çubuğu ile fazla baskı uygulanması kulak yanmalarına veya kulak ağrılarına neden olabilir.

Kimyasal maddelere karşı alerji oluşması; genelde saç yapımında kullanılan saç spreyleri, saç boyaları veya daha pek çok kimyasal madde kulağa temas ettiğinde kulak yanmalarını beraberinde getirir. Bu nedenle saç yaparken veya diğer kimyasal maddelerle uğraşırken ekstra özenli olmanızda fayda vardır.

Kulak Yanma Hissi için Hangi Doktora Gidilir?

Kulak Burun Boğaz Doktora Gidilir.

Kulak Yanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak yanması gibi durumlarda evde çeşitli şekillerde tedavi yapmak yerine işinin uzmanı bir hekime baş vurulması gerekir. Aksi halde kulağa daha fazla zarar verebilirsiniz. Özelikle kulağın içine bitki çayı, doktor dışında alınan çeşitli damlarlar veya sarımsak suyu gibi maddelerin kesinlikle kulağa damlatılmaması gerekir. Ancak kulağın dış kısmının yanması için bir takım uygulamalar yapılabilir. Bunlar ise;

Buz; soğuk kompres yaparak kulağın dış kısmında görülen yanma hissini ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun için buz küplerini temiz bir beze sarıp, kulaklarınıza hafifçe uygulayabilirsiniz.

Kolonya; eğer kulaklarınızın dış kısmında veya arka kısmında yanma hissi mevcutsa kolonya kullanmanız uygun olacaktır. Bir beze ya da pamuğa alacağınız kolonyayı kulak bölgenize uygulayabilirsiniz.

Doktorun verdiği ilaçlar; tüm bunlar dışında kulakta yaşanan yanma hissi için kesinlikle kulaklarınıza müdahale etmemeniz gerekir. Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız yeterli olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.