Bebekler ve Çocuklarda Göz İltihabı ve Çapaklanması

Bebekler ve Çocuklarda Göz İltihabı ve Çapaklanması

Bebekler ve Çocuklarda Göz İltihabı ve Çapaklanması; Çocukların gözünde bir akma, gözleri kısarak bakma ve çok kırpma durumu varsa bu göz iltihaplanmasına (konjonktivit) işaret ediyor olabilir. Göz iltihabı akarak belirti verir. Göz iltihabı burundan akan sümüğe benzeyen sarı akıntıdır. Eğer çocuğunuzun gözünden böyle bir akıntı geliyorsa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Asla vakit kaybetmeyin. Göz iltihaplanmaları konjonktivit olarak tanımlanır.

Çocuklarda Göz İltihabının Türleri

Gözün ayrı ayrı iltihaplanabilen bölümleri bulunur. Gözün beyaz kısmının iltihabı en sık görülen türdür. Ancak en tehlikelisi kornea kısmının iltihaplanmasıdır. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar bu tehlikeli bir hastalıktır. Göz kapaklarında da benzer şekilde iltihaplanma görülebilir. Bu enfeksiyonlar hem göze hem de gözyaşı kanalları aracılığı ile buruna sıçrayabilir. Dolayısıyla yayılma, bulaşma riski bulunmaktadır. Eğer çocukların gözündeki iltihap gözyaşı kanallarına kadar ulaşırsa, bu kanallar tıkanabilir ve tedavi süreci ağırlaşır.

Gözleri çok kırpıştırmak her zaman iltihabın habercisi olmayabilir. Alerjik bir reaksiyon sonucunda çocuklar gözleri sık sık kırpıştırma görülebilir. Batma ve yanma gibi şikayetler çocuğunuz tarafından dile getirilebilir. Alerji haricinde dışarıdan göze yabancı bir cisim girmiş olabilir. Dolayısıyla iltihaplanma ve bu tarz şikayetler sık karıştırılır. Burada dikkat etmeniz gereken temel nokta sümüğe benzeyen yapışkan ve renkli bir sıvının akmasıdır.

Çocuklarda Göz İltihabı Nedenleri

Gözün iltihaplanmasının (konjonktivit) çok sayıda sebebi olabilir. Öncelikle bulaşma yoluyla iltihaplanma süreci başlayabilir. İltihaba sebep olan bakteriler ve virüsler dışarıdan göze temas edebilir. Çocuklarda en sık görülen sebep hijyenik sorunlardır. Eğer çocuğunuz elleri temiz değilken gözünü ovuşturduysa iltihabın kaynağı bu olabilir. Kirli sularla oynamak, denizde yüzmek yine göz iltihabının sebeplerindendir. Zaten bu sebeple çocukların denize girerken bir deniz gözlüğü takması önerilmektedir.

Çocuklar Göz İltihabı Belirtileri

  • Gözden akan renkli ve akışkan sıvı,
  • Batma, yanma ve beraberinde gelen kaşıma isteği,
  • Göz ve çevresinde ağrılar,
  • Gözün kanlanması ve kızarması
  • Gözlerde genel bir kuruluk olması
  • Göz iltihabına genelde ateş  eşlik edebilir

Tabii ki her zaman en kötü ihtimali düşünmemek gerek. Gözlerdeki şikayetler büyük bir çoğunlukla herhangi bir görme kusurunun habercisi de olabilmektedir. Yani çocuğunuzda astigmat gibi basit bir görme kusuru olabilir. Ancak çocuklarda göz iltihabı hafife alınacak bir rahatsızlık olmadığı için eğer gözde bir şikayet varsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Çocuklarda Göz İltihabı Tedavisi

Çocukların gözündeki iltihap rahatsızlıkları ve iltihaplanma, ameliyat gerektirmez. Genellikle antiseptik ve antibiyotik içerikli damlalar, ilaçlar verilir. İltihabın derecesine göre tedavi süreci 1-2 gün sürebileceği gibi 10 günü de bulabilmektedir. Eğer iltihaplanma ve enfeksiyona sebep olan mikroplar göze tamamen yayıldıysa iyileşme süreci uzar. Bu sebeple erken teşhis ve tedavi önemlidir. Çocuğunuzun iltihap kapmış gözüne doktorunuzun önermediği bir ilacı, damlayı, hapı asla uygulamayın. İltihaplanmış olduğunu düşündüğünüz gözü yıkamaya çalışmayın. Suyun teması iltihabın yayılmasına ve daha da şiddetlenmesine sebep olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.