Defne Yağının Yüze, Cilde, Saça Faydaları ve Zararları
Makalede Neler Var
Defne yağı, defne yapraklarından buhar damıtılmasıyla elde edilir. Bilimsel adı laurus nobilis olan defne yağı, otsu ve baharatlı bir kokuya sahiptir ve bazı durumlarda farklılıklar göstermektedir. Örneğin, Kuzey Afrika’da üretilen defne yağı, yüksek sineol içeriği nedeniyle okaliptüsü hatırlatan bir aromaya sahipken, İtalya veya Fransa’da üretilen defne yağı ise çoğu insanın yemeklerde kullanılan defne yapraklarıyla ilişkilendirilen bir aroma ile sonuçlanan daha düşük bir sineol içeriğine sahip olabilmektedir.
Kullanımı her geçen artan defne yağının faydaları ve zararları hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Cilde ve saça faydaları bulunan defne yağının bilinmeyen faydaları…
Defne Yağı Nedir
Defne yağının sağlığa faydaları arasında, antiseptik, antibiyotik, antinevraljik, antispazmodik, analjezik, aperatif, büzücü, kolagog(safra uyarıcı), emenagog (adet uyarıcı), febrifüj (ateş düşürücü) , böcek uzaklaştırıcı, yatıştırıcı ve tonik özellikler bulunmaktadır. Defne yağı bileşenleri şunlardır;
- Alfa-pinen
- Beta pinen
- Chavicol
- Alfa-terpineol
- Geranil asetat
- Öjenol
- Limonen
- Linalool
- Metil chavicol
- Myren ve neral adlı bileşenlerdir.
Defne Yağının Faydaları Nelerdir?
Defne yağının faydaları şunlardır:
Defne Yağı Antiseptik Özellik Taşır
Vücuttaki yaralar, tedavi edilmediği zaman, septik veya tetanoza eğilimli hale gelir. Bu durum, ileriki süreçlerde şiddetli kasılmalara, kramplara, nefes darlığına, ağrılara, hidrofobiye ve hatta ruh hastalıklarına bile neden olabilir. Bu yağın antiseptik özelliği, yaraları, bu tür enfeksiyonlara karşı korur ve bu ağrılı durumlardan kaçınmaya yardımcı olarak bakteri üremesini de ciddi düzeyde engeller.
Defne Yağı Doğal Bir Antibiyotiktir
Defne yağı ayrıca, antibiyotik özellikleriyle de bilinir. Bu yağ, vücuttaki her türlü biyotik büyümeyi (mikropların, bakterilerin veya mantarların büyümesi) engeller ve enfeksiyonlara karşı etkili bir şekilde korur. Bu yağı, antibiyotik olarak kullanmanın farklı bir avantajı daha vardır. Defne yağını kullanmak, oldukça güvenli bir yoldur. Karaciğeri, kalbi, mideyi ve diğer iç organları ağır şekilde etkileyen antibiyotik ilaçların aksine (çok ağır dozlarda kullanılmadığı sürece) herhangi bir olumsuz yan etkisi bulunmamaktadır.
Defne Yağı Nevralji Sorunlarına Çok İyi Gelir
Nevralji, çok ağrılı bir hastalıktır ve boğaz, kulaklar, bademcikler, burun tabanı, gırtlak, farinks (yutak veya geniz) çevresi de dâhil olmak üzere neredeyse tüm oral bölgeyi etkiler. Bu sorun, glossofarengeal (dil-yutak siniri) sinirin, çevresindeki kan damarları tarafından sıkıştırılması nedeniyle meydana gelir; bu durum, çiğneme, yeme, gülme ile veya o bölgedeki herhangi bir heyecan veya hareketin bir sonucu olarak uyarıldığında, şişmeler meydana gelir.
Defne yağı, nevralji ağrısının rahatlamasını sağlayan analjezik ve büzücü özelliklere sahiptir. Analjezik olması, etkilenen bölgedeki ağrı hissini azaltır. Daha sonra, bir büzücü olarak kan damarlarında kasılmaya neden olur ve böylelikle kranial sinir üzerindeki baskıyı hafifleterek ağrıdan anında rahatlama sağlar.
Defne Yağı Krampları Giderir
Kramplar, öksürükler, ağrılar, ishal, sinir rahatsızlıkları ve kasılmalar, solunum yollarında, kaslarda, sinirlerde, kan damarlarında ve iç organlarda, aşırı bir kasılma olarak bilinen spazmın neden olduğu rahatsızlıklardan bazılarıdır. Sadece bu rahatsızlıklara neden olmakla kalmaz, aynı zamanda aşırı bir şekilde olması durumunda bazen ölümcül hale bile gelebilir. Örneğin, solunum sistemindeki aşırı spazmlar, insanları nefessiz bir halde bırakabilir. Defne yağı ise kasılmaları gevşeterek ve ilgili tehlikelerden veya rahatsızlıklardan kaçınmaya yardımcı olarak spazmdan kurtulma sağlar.
Defne Yağı Doğal Bir Ağrı Kesicidir
Defne yağı, ağrıyı ciddi oranda azaltır ve öksürük, soğuk algınlığı, viral enfeksiyonlar, grip ve burkulma kaynaklı ağrılarda özellikle etkilidir. Bu yağ, kalp, sindirim ve sinir sistemine zarar veren analjezik haplardan çok daha iyidir.
Defne Yağı İştah Açıcı Özelliğe Sahiptir
İştahsızlık, yaşam tarzını yönetemeyen insanlarda çok yaygın bir sorundur. Ofiste olduğu kadar evde de aşırı çalışma baskısı, rahatlamak ya da egzersiz yapmak için neredeyse hiç zaman olmaması gibi sorunlar iştahsızlığa sebebiyet verebilir. Bu iştah kaybı, ileriki süreçlerde bu kişilerde akut eksiklikleri tetikler. Bu nedenle, iştahsızlık sorunu yaşayan kişilerin defne yağını tüketmesi önerilir.
Defne Yağının Saça Faydaları
Defne yağı kurumuş solmuş yıpranmış saçlara bakım yapar. Saçları derinlemesine besleyen defne yağı saçların kökten uca beslenmesini sağlar. Özellikle saçlarda kepek ve dökülme varsa defne yağını kullanabilirsiniz.
Defne Yağı Saça Nasıl Sürülür
Saçlarınıza direk defne yağını sürebileceğiniz gibi defne yağı ve zeytin yağı karışımını saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Banyodan önce bu karışımı saçlarınıza sürebileceğiniz gibi defne yağını kullandığınız şampuana ekleyip kullanmanızda mümkün…
Defne Yağı Saç Dökülmesine İyi Gelir Mi
En sık sorulan sorulardan biride defne yağı saç dökülmesine iyi gelir mi? sorusudur. Defne yağı düzenli olarak saça sürüldüğünde saç dökülmesini önlediği gibi saçların daha güçlü ve canlı olmasını sağlar. Saçlarınız cansız ve kolay kırılıyorsa defne yağını kullanabilirsiniz.
Defne Yağı İyi Bir Büzücüdür
Defne yağı, doğal bir büzücü görevi görür. Büzücünün temel işlevi, kaslarda ve dokularda kasılmalar sağlamaktır. Bu kasılma, birçok yönden oldukça yararlıdır. Diş etlerinin tutuşunu güçlendirir, sarkan cildi ve kasları gererek, yukarı çeker, saç derisinin saç köklerine tutunmasını güçlendirir, böylece saç dökülmesini önler ve son olarak kan damarlarında kasılmalar meydana getirerek kanamayı durdurur.
Defne Yaprağı Safra Deşarjını Destekler
Defne yağı, safranın mideye boşaltılmasını teşvik eder. Böylece asit ve baz dengesinin korunmasına yardımcı olur. Bu safra, karmaşık gıda moleküllerini parçalamak ve mideye deşarj edilen fazla asitleri etkisizleştirmek için kullanılır. Çünkü bu aşırı asit, mide iç zarını aşındırarak ülserlere neden olabilir.
Defne Yağı Adet (Regl) Düzenler
Defne yağında olan bu özellik, adet işleyişini daha düzenli hale getirmek için oldukça etkilidir. Aynı zamanda adet dönemleri ile ilişkili ağrı ve diğer sorunları da kolaylaştırır.
Defne Yağı Enfeksiyonlarla Mücadele Eder
Defne yağının bazı bileşenleri, öksürük, soğuk algınlığı ve ateşe neden olan enfeksiyonlarla savaşabildiğinden, bu yağ, vücut ateşini de azaltmaya yardımcı olur.
Defne Yağı Rahatsızlıkları Yatıştırır
Bu yağ, sinir merkezli rahatsızlıkları yatıştırır ve epilepsi, histeri, kasılmalar, anksiyete, stres, depresyon, öfke vb. durumlardan kurtulma ve rahatlama sağlar.
Defne Yağı Mideyi Sağlıklı Tutar
Mide, sağlığın en temel köküdür ve tüm sağlık sorunlarının da nedenidir. Midede herhangi bir arıza, ummadık rahatsızlıklara yol açar. Mide, iyi çalıştığı sürece, vücut sağlığı daima iyi halde kalır. Defne yağı tam olarak bu işlevi yerine getirir. Bu yağ, midenin iyi çalışmasını sağlar ve enfeksiyonlardan, ülserlerden ve asitlerden büyük oranda korur.
Defne Yağı Doğal Bir Terleticidir
Defne yağı, terlemeyi teşvik eder ve toksinler, aşırı tuz, su ve yağın vücuttan ter yoluyla uzaklaştırılmasını kolaylaştırır. Bu durum, vücudu çok daha hafif yapar ve vücuttaki toksin, tuz ve su birikiminden kaynaklanan hastalıklardan korur. Terleme ayrıca ateş durumunda vücut ısısını da düşürür.
Defne Yağı Mükemmel Bir Toniktir
Defne yağının bu özelliği bütün vücut için oldukça faydalıdır. Karaciğeri, mideyi ve bağırsakları uyararak, gıdanın ayrışması ve besin maddelerinin emilimi gibi metabolik fonksiyonları da iyileştirir, daha güçlü ve sağlıklı gelişmeye yardımcı olur. Aynı zamanda uygun atılımı sağlar, hormonların ve enzimlerin endokrinal salgılarını düzenler ve ayrıca sinir sistemini güçlendirir. Böylece sizi daha canlı ve aktif hale getirir. Son olarak bu yağ, bağışıklık sistemini güçlendirir, böylece sizleri enfeksiyonlardan korur.
Defne Yağının Cilde Faydaları
Defne yağını haftada 2 defa kullanarak harika etkilerinden yararlanmanız mümkün. Defne yağının cilt lekeleri ve çatlaklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Defne yağı en bilinen yararı ise cildi nemlendirir. Cildin kurumasını ve yaşlanmasını önleyen defne yağı cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.
Defne Yağı Nasıl Kullanılır
Defne yağı ister direk yüzünüze yada cildinize sürebileceğiniz gibi kullandığınız nemlendirici kremlere damlata bilir yada kullandığınız şampuan ekleyerek kullanabilirsiniz.
Saçlarına uygulamak için 1 çay kaşığı defne yağı ve 1 çay kaşığı zeytin yağını karıştırıp saçlarınıza uygula bilirsiniz. Diğer doğal yağlar ile beraber kullanılmasında hiç bir sakınca yoktur.
Gün içerisinde 1 çay kaşığı kadar tüketebilirsiniz.
Defne Yağının Zararları
Defne yağının faydaları olduğu bazı zararları da bulunmaktadır. Defne yağını hamilelerin ve çocukların kullanması önerilmez. Faz kullanılması yada alerjik cilde sahip olanlarda tahriş, kızarıklık ve döküntü görülebilir. İlaç kullananlar asla bu yağı kullanamazlar.
Aşırı kullanıldığında mide bulantısı, ishal ve kusmaya neden olabilir.
Defne Yağı Yüze Sürülür Mü
Defne yağı yüze sürülür mü sorusunu bu yağı yüzünde ve cildinde çok kullanmak isteyenlerin en sık sorduğu soruların başında gelmektedir. Defne yağı faydaların yararlanmak için yüzünüze sürebileceğiniz gibi cildinize de uygulayabilirsiniz. Çatlakları yok eden cildi yenileyen defne yağı göz altı ve göz çevresi hariç yüzünü sürebilirsiniz.
Defne Yağı Alerji Yapar Mı
Defne yağı hassas ve alerji ye yatkın ciltlerde bazı yan etkilere neden olabilir. Denfe gar yağı alerjiye neden olursa kesinlikle yağı kullanmamalısınız. Tahriş, yanma ve kaşıntı sık görülen alerjik belirtilerdir.
Defne Yağı Bebeklerde Kullanır Mı
Etkili yağlardan biri olan defne gar yağı asla bebeklerde ve çocuklarda kullanılması önerilmez.
Defne Yağı Cilt Lekelerine İyi Gelir Mi
Bu yağı kullananlar genelde cilt lekelerini yok etmek için kullanmayı sıklıkla düşünmektedirler. Cilt lekelerine karşı kullanılmasına karşın sadece yüzeysel lekeleri yok eder. Derin ve büyük lekelerde etkili değildir.
Defne Yağı Sivilcelere İyi Gelir Mi
Defne yağı sivilceleri yok etmekte sıklıkla kullanılmaktadır. Defne yağı gibi defne sabunu ile sivilcelerin yok olmasını sağlayabilirsiniz.
Sizlere bu yazımızda defne yağının faydaları ve zararları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bu yağ hakkında düşüncelerinizi yorum kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.