Saç Dökülmesi Neden Olur?
Makalede Neler Var
Saç Dökülmesi Neden Olur? Hem erkeklerde hem de kadınlarda zaman zaman görülebilen saç dökülmesi; genellikle genetik etmenlerden kaynaklansa da stres, depresyon, birtakım vitamin ve minerallerin eksikliği vb. faktörler de saç dökülmesine yol açabiliyor.
Kimi zaman da saç dökülmesinin ardında enfeksiyon, sinüzit vb. başka hastalıklar da yer alabiliyor.
Erken evrede teşhis edildiğinde tedavisi oldukça kolay olabilen saç dökülmesi, ileri evrelerde saçın büyük bir kısmının kaybı hatta kellik ile bile sonuçlanabiliyor.
Bu yazımızda kısaca saç dökülmesi neden olur? Saç dökülmesi nasıl tedavi edilir? vb. en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.
Saç Dökülmesi Nedenleri
Saç dökülmesinin en önemli nedenlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
Genetik etmenler:
Erkeklerde genellikle ergenlik döneminde başlayan saç dökülmesinin ardında genetik etmenler yer alıyor.
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak hızlanan saç dökülmesi, çoğu zaman kelliği beraberinde getiriyor.
Kadınlarda da genetik etmenlerden ötürü özellikle ergenlik döneminde saç dökülmesine rastlanabiliyor.
Cilt sorunları:
Kafa derisini tutan egzama, sedef, mantar vb. pek çok deri sorunu, zamanında tedavi edilmediğinde saç dökülmesine neden olabiliyor.
Bu tarz dökülmelerde öncelikle kafa derisindeki asıl deri sorununun tedavi edilmesi gerekiyor.
Düzensiz beslenme:
Dengesiz ve düzensiz beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri yeterince alamaması; saç dökülmesinin diğer önemli nedenleri arasında bulunuyor.
Özellikle proteinden fakir, daha çok karbonhidrat ağırlıklı beslenen vegan ve vejetaryenlerde saç dökülmesine sıklıkla rastlanıyor.
Bununla birlikte B12, çinko, demir, magnezyum, folik asit, D vitamini, biotin gibi önemli vitamin ve minerallerin eksikliğinde saçlar yeterince beslenemediğinden dökülmeye başlıyor.
Bu noktada kişinin öncelikle doktora görünmesi, kan değerlerine baktırması, test sonrası doktor tarafından belirlenen vitamin ve mineral takviyelerini düzenli bir şekilde kullanması gerekiyor.
Birtakım hormonal problemler:
Özellikle kadınlarda prolaktin yüksekliği, hem kadın hem de erkeklerdeki tiroid sorunları vb. bazı hormonal problemler; saç dökülmesini beraberinde getirebiliyor.
Kadınlarda saç dökülmesinin yanı sıra aşırı sivilcelenme, tüylenme, kilo alımı, adet gecikmesi ve adet düzensizliği mevcutsa bu durumda mutlaka hormonal saç dökülmesinden şüphelenmek gerekiyor.
Adet döneminin 2. ya da 3. gününde yapılan kan tahlilleri ile kadınlardaki hormonal problem tespit edilebiliyor.
Hormonal sorunun tespiti ve tedavisi ile saç dökülmesi de kendiliğinden geçebiliyor.
Bazı iç hastalıklar:
Saç dökülmesinin ardında bazen de acilen tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunu bulunabiliyor. İç organları tutan bu hastalıklar arasında diyabet, romatizmal hastalıklar vb. sorunlar yer alabiliyor.
Otoimmün rahatsızlıklar söz konusu olduğunda da hastalarda saç dökülmesi ortaya çıkabiliyor. Bu durumda zayıf bağışıklık sistemi, yanlışlıkla saç köklerine saldırabiliyor.
Birtakım ilaçların düzenli kullanımı:
Doğum kontrol hapı, diyabet hapları, tiroid rahatsızlıklarında kullanılan bazı ilaçlar ve kronik bir şekilde kullanılan ilaçlar; yan eki olarak saç dökülmesine yol açabiliyor.
Kimi zaman da kullanılan düzenli ilaçların kesilmesi ile de saç dökülmesi gelişebiliyor.
Hamilelik:
Gebelik dönemindeki bazı hormonal değişikliklere bağlı olarak özellikle doğum sonrası emzirme sürecinde saçlar, toplu bir şekilde dökülebiliyor.
Doğumdan 2-3 ay sonrasında başlayan bu dökülmeler, zamanla kendiliğinden sona eriyor.
Kemoterapi:
Kanser hastalarının gördüğü kemoterapi, saç dökülmesine neden oluyor. Son zamanlarda teknolojideki gelişmelerle eskiye nazaran kemoterapi sonrası dökülmeler daha az görülmekle birlikte tedavi sonrasında yeni saçlar, kendiliğinden çıkmaya başlıyor.
Stres ve depresyon:
Çoğu zaman saç dökülmesinin ardında stres, anksiyete, panik atak, depresyon, psikoz vb. ruhsal sağlık sorunları yer alıyor.
Menopoz:
Kadınlarda saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden biri olan menopozla birlikte östrojen hormonundaki azalmaya bağlı olarak saçlarda yoğun bir dökülme gözlemleniyor.
50 yaş üstü kadınların neredeyse %50 gibi büyük bir oranında saç dökülmesi yaşanıyor.
Kozmetik faktörler:
Saçları oldukça sıkı bir şekilde tokalarla bağlamak, sık sık saçları fön, maşa gibi ısıl işlemlere tabi tutmak, saçları sürekli boyatmak, yanlış saç şampuanlarının ve saç bakım ürünlerinin kullanımı, kalitesiz saç bakım maskeleri, saça açıcı uygulamak vb. kozmetik etmenler de saçları dökebiliyor.
Bir süre saça bitkisel ve kaliteli ürünlerle bakım yapılması ve saçlara ısıl işlemlerinin uygulanmaması ile saç dökülmesi sona eriyor.
Kısacası saç dökülmesinin pek çok farklı nedeni olduğunu ifade edebiliriz.
Saç Dökülmesi Tedavisi
Saç dökülmesinin tedavisi, dökülmenin asıl nedenine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.
Doktorların dökülmenin asıl nedeninin başka bir hastalıktan kaynaklandığını teşhis ettiği durumlarda öncelikle asıl hastalığın tedavisine başlamak gerekiyor.
Tedavide yararlanılan bu yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Birtakım ilaçların düzenli kullanımı:
Hangi ilacı kullanmanız gerektiği, dökülme nedenine göre değişebiliyor. Örneğin, dökülmenin tiroid hastalığından kaynaklandığı hallerde tiroid ilaçlarının kullanımı ile yeni saçlar oluşmaya başlıyor.
- Vitamin ve mineral takviyeleri:
Yapılan kan testleri sonrasında kişide vitamin ya da mineral eksikliğinin tespit edildiği hallerde reçete edilen takviye ilaçların düzenli kullanımı ile kafa derisinde yeni ve sağlıklı saçlar çıkmaya başlıyor.
Özellikle B12, D vitaminleri, demir, magnezyum mineralleri; saç dökülmesi sorununuzu çözüme kavuşturuyor.
- Saç mezoterapisi:
Kişide saç dökülmesinin aşırı miktarda olduğu durumlarda ise saç mezoterapisi ismi verilen yöntemle kafa derisine mikro iğneler kullanılarak vitamin, mineral ve dolaşım düzenleyici bazı maddeler enjekte ediliyor.
Enjekte edilen bu maddeler, saç derisindeki saç köklerini güçlendirip, saçların daha kolay ve gür çıkmasını sağlıyor.
- Saç ekimi:
Kişide erkek tipi kellik söz konusu olduğunda ise saç ekimi ile kişi sağlıklı ve güçlü saç tellerine kavuşturuluyor.
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Saç dökülmesini durdurmak ya da saç dökülmesinden korunmak adına aşağıdaki önerilerimizi mutlaka dikkate almalısınız
- Stresten mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Stresinizi kontrol altında tutmayı öğrenmelisiniz. Stresinizle baş edemiyorsanız, bir uzmandan yardım almalısınız.
- Bol bol protein ve B gurubu vitaminler içeren gıdaları tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Bir süreliğine saçlarınıza jöle, saç spreyi, saç şekillendirme köpüğü vb. ürünler uygulamaktan kaçınmalısınız.
- Saç tipinizle uyumlu kaliteli saç bakım ürünleri kullanmalısınız.
- Saçlarınızı her gün yıkamak yerine 2-3 günde 1 yıkamalısınız.
- Kullandığınız saç şampuanının Ph 5,5 değerinde olduğundan emin olmalısınız.
- Kullandığınız saç bakım ürünlerinin kafa derinizle temas etmesinden kaçınmalısınız.
- Saçlarınızda dökülmeye yol açan asıl faktörü tespit edebilmek için mutlaka doktora görünmelisiniz.
- Doktorunuz tarafından reçete edilen vitamin ya da mineral takviyelerini düzenli bir şekilde kullanmalısınız.
- Saçlarınızdaki dökülmeyi önlemek, saçlarınızı canlandırmak ve gürleştirmek için saç bakım yağlarına ve serumlarına şans vermelisiniz.
Banyoda Kaç Tel Saç Dökülmesi Normaldir?
Her gün ortalama 50-100 adet saç dökülmesi, normal olarak kabul ediliyor. 100 adetin üstündeki dökülmeler söz konusu olduğunda ise doktora görünmeniz gerekiyor.
Saç Dökülmesi için Hangi Doktora Gidilir?
Saç dökülmesi şikayetiniz varsa bir dermatoloji bölümüne görünmeniz gerekiyor. Saç dökülmesi, bir deri hastalığı olduğundan uzman bir dermatologa görünerek, tedaviye hemen başlayabilirsiniz.
Bu yazımızda kısaca erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesi neden olur? Saç dökülmesi için hangi doktora gidilir? vb. soruları yanıtlamaya çalıştık.
Sizler de daha önce saç dökülmesi sorunu yaşadıysanız ya da şu an yaşıyorsanız; konu ile ilgili görüşlerinizi ve önerilerinizi yazımızın yorum kısmında değerli takipçilerimizle paylaşabilirsiniz.
Kadınlarda Saç Dökülmesi Neden Olur?
Kadınlarda saç dökülmesi genellikle hamilelik dönemlerinde ve stresin fazla olduğu zamanlarda yaşanmaktadır. Bu gibi durumlarda yapılacak en önemli engelleyici olarak düzenli beslenmenin olduğunu gösterebiliriz. Sağlıklı beslenme dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu dönemlerde yapılacak olan hatalar saç dökülmesini hızlandırabilir. Çinko ve biotin besinleri saç dökülmesi için çok önemlidir. Ayrıca beslenmemiz sırasında vitamin, protein ve mineral alımına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri
- Aileden gelen kalıtsal etkenler
- Hamilelek döneminde artan tüylenme yada kıl dökülmesi
- Eğer çok fazla diyet yapıyorsanız ani kilo kayıpları saç dökülmsinde etkendir
- Kimyasal saç ürünleri örneğin sık sık saç boyatmak, saçlarınızın rengini açmak yada bilmediğiniz saç spreyleri saç dökülmesinde çok büyük etkendir.
- Banyodan sonra ıslak saçlarınızi sert bir şekilde kurutmak,kuru saçları sert fırça ile taramak saç dökülmesinde büyük etkendir. Mümkünse saçlarınızı taradığını zaman saçlarınız ıslak olsun bu taragın saçlarınızın arasından daha rahat geçmesini sağlayacaktır.
- Bilmediğiniz marka sabunları kullanmaktan kaçınınız
- Banyo yaptığınız suyun kireçli olmamasına dikkat edin.
Erkeklerde saç dökülmesi yaşanmasına neden olan bir başka önemli durumda stres olarak kabul edilmektedir. Hem iş yerinde ki stres hem de evde ki stres erkeklerde saç dökülmesini hızlandırıcı etki olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumun düzeltilmesi için tavsiye edilen belirgin bir tedavi yöntemi yoktur.
Yapılması gereken düşünce yapısının değiştirilerek olumsuz durumlardan kendinizi uzak tutmak ve daha pozitif düşünmeye çalışmak gerekmektedir. Ayrıca farklı hastalıklarda saç dökülmesi gibi durumlar yaşanabilir. Bu durumun tedavisi için doktorunuzdan tavsiye almanız gerekmektedir.