Maş Fasulyesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Maş Fasulyesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Maş Fasulyesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir? Maş fasulyesi son zamanlarda sık sık ismi duyulan ve merak edilen tahıl ürünlerinden bir tanesidir. İlk olarak Hindistan’ın yerlileri tarafından keşfedilmiş olan bu bitki binlerce yıldır kullanılmakta ve yetiştirilmektedir. Günümüzde ise, son zamanlarda popüler olmaya başlamış ve popüler olmasında özellikle fasulye filizi önemli bir rol oynamıştır.

Maş fasulyesinin tadını merak eden pek çok kişi vardır. Bu son derece sağlıklı olan fasulyenin tadı, çok hafif tatlı ve cevize benzer bir lezzete sahiptir.  Besin yoğunluğu açısından da son derece zengin olan bu bitki pek çok kişi tarafından sık sık tercih edilip tüketilmektedir. İçerisinde bulundurduğu besin içeriği ve değerleri şu şekildedir; diyet lifi, bitkisel protein, kompleks karbonhidratlar,  (Fe) demir, vitaminler ve mineraller gibi son derece geniş yelpazeye sahip bir liste şeklindedir. Aynı zaman da diyet yapanların da sık sık tüketebileceği bir besin kaynağıdır çünkü, kalori, yağ ve sodyum açısından düşüktür ve kolesterol de içermez. Artık her yerde bulabilecek olsanız da bu küçük yeşil fasulyeler genel olarak geleneksel olmasıyla birlikte Doğu Asya ve Hint mutfaklarında karşımıza çıkmaktadır.

Maş Fasulyesinin Faydaları Nelerdir

Maş fasulyesinin pek çok faydası vardır. Yağ bakımından ve kalori bakımından düşük olmasıyla beraber hem sağlığınızı hem de kilonuzu korurken bu mucizevi besin kaynağından yardım alabilirsiniz. Ayrıca lezzetli tadıyla beraber severek ve keyifle yiyeceğiniz bir bitki olduğunu unutmayın.

1- Kalp sağlığını korur

Maş fasulyesi düzenli bir şekilde belli aralıklarda tüketildiği zaman LDL olarak bilinen kötü kolesterol seviyelerini bile kolay bir şekilde azaltabilmektedir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olarak bilinen maş fasulyesi kan damarlarında meydana gelen hasarı ve inflamasyonu da büyük ölçüde azaltarak kolesterol seviyelerini normal bir seviyeye getirerek düzenlemektedir.

LDL kolesterolüne karşı olumlu yönde etki etmesi maş fasulyesinin kalp krizi ve felç gibi bir takım ölümcül kardiyovasküler hastalıkların önüne geçerek, oluşma riskini azaltmasını sağlar ve iyileşme sürecinin hızlanmasına etki ederek yardımcı olmaktadır. Maş fasulyesi, dolaşım sistemi için oldukça sağlıklı bir bitkidir. Çünkü kan dolaşımını artırmak da ve anti inflamatuar bir etki göstermektedir.

2- Yüksek kan basıncını azaltır

Maş fasulyesinin dolaşım sistemine olan olumlu etkisi ve kardiyovasküler hastalıkların önüne geçebilme özelliğinden daha önce bahsetmiştik.  Bu bitki ile yapılan bir çalışmaya ve 2014 yılında yayınlanmış olan bir çalışmaya göre, maş fasulyesi kan basıncı seviyelerine olumlu yönden etki etmektedir.

Araştırmacılar aynı zamanda maş fasulyesinin anti-hipertansif özelliğine sahip olduğunu tespit etmiş ve bu özellik sayesinde protein fragmanlarının yüksek konsantrasyonuna karşı da etki edebildiği düşünülmektedir. Bu şekilde, kan basıncının azalmasına yardımcı olur ve dolaşım sistemi sağlığının korunmasına büyük ölçüde etki gösterir.

3- Kanserle mücadele eder

Maş fasulyesi içerisinde pek çok bileşen ve yüksek oranda amino asit grubunu içermektedir amino asitler proteinlerin yapı taşıdır. Maş fasulyesi de içerisinde bulundurduğu amino asitler sayesinde protein bakımından oldukça zengin olduğu anlamına da gelmektedir. Et tüketmeyen kişiler için protein ihtiyacını karşılayabilen maş fasulyesi aynı zaman da kanser gelişimi ile mücadele etmek için de son derece etkili bir.

Yapılmış olan klinik çalışmalara göre, maş fasulyesi pek çok kanseri önleyerek alyuvarları aktivite etme özelliği göstermektedir. Maş fasulyesi tüm bu özelliklerinin yanı sıra bir de, DNA hasarını önlemekte ve pek çok tehlikeli hücre mutasyonlarını kolay bir şekilde ortadan kaldırmaktadır. Antioksidan özelliği oldukça fazla olan maş fasulyesi serbest radikalleri ortadan kaldırmaktadır.

4- Protein kaynağıdır

Maş fasulyesi içerisinde izolösin, lösin ve valin olarak bilinen besin ögelerine sahiptir, bu sebeple vejetaryenler yani et tüketmeyen kişiler için, sağlıklı ve et yerine geçebilecek etkili bir seçim haline gelmektedir. Yapılmış olan araştırmalara göre, maş fasulyesi  içerisinde yüzde 20 ya da yüzde 24 kadar amino asit grubu barındırmaktadır. Bu oran protein bulunduran bileşenler açısından oldukça yüksek bir orandır bu sebeple maş fasulyesi de tam bir protein kaynağı olarak görülür.

5- Bağışıklık sistemini güçlendirir

Maş fasulyesi içerisinde bulundurduğu ve sahip olduğu besin değerleri sebebiyle hem anti inflamatuar hem de antimikrobiyal özellik göstermektedir. Sonuç olarak, bu besin ögesi vücut tarafından emilmesiyle bağışıklık sistemini büyük ölçüde güçlendirmekte ve zararlı bakterilerin sebep olmuş olduğu nezle, grip, soğuk algınlığı, virüsler, tahriş ve vücut döküntülerine karşı koruyucu bir kalkan oluşturmaktadır.

6- Kilo vermeye yardımcı olur

Maş fasulyesi yüksek proteinin yanı sıra içerisinde diyet lifi de içermektedir. Yapılmış olan araştırmalara göre lif oranı açısından yüksek olan bu fasulyenin tokluk hormonu kolesistokinini harekete geçirdiği gözlemlenmiştir. Yine yapılmış olan çalışmalara göre, maş fasulyesinin tüketimi diyet yapan kişiler tarafından tercih edilebilir çünkü tokluk hissi yaratır ve uzun süre az yemek yeseniz bile kendinizi tok hissedersiniz. Günlük olarak tüketilen maş fasulyesi kısa sürede fazla kilo vermenize yardımcı olur.

7- Sindirim sistemine yardımcı olur

Maş fasulyesi dolaşım sisteminin yanı sıra sindirim sistemine de oldukça etkilidir. Vücudun detoksu için de oldukça faydalıdır. Lif açısından zengin olmuş olan bu maş fasulyesi, sindirim sistemin de ki organlara yardımcı olarak kabızlık ve irritabl bağırsak sendromu belirtilerini büyük ölçüde önlemektedir. Hindistan’da maş fasulyesi ve bu fasulyenin yanı sıra zerdeçal baharatı, kişniş, kimyon ve bir miktar zencefil ile karıştırılıp, pişirilerek mide ağrılarını ortadan kaldırmak için sık sık kullanılmaktadır.

8- Kolesterole iyi gelir

Maş fasulyesi gibi çözünür diyet lifleri açısından zengin olan gıdalar LDL olarak bilinen kötü kolesterol seviyelerini azaltmak için oldukça etkilidir. LDL kolesterol oranını düşürüp azaltmak için gün içerisinde çözülebilir liflerden 10 ile 25 g tüketilmesi önerilir. Yaklaşık bir fincan maş fasulyesi ise 1,9 g oranında lif içermektedir. Bu fasulyesi LDL kolesterole karşı daha güçlü hale getirmek için diğer lif açısından zengin gıdalar ile kombine edilmesi oldukça etkilidir.

9- PMS ve menopoz belirtilerini hafifletir

Maş fasulyesi izoflavon besinler de bol miktarda içermektedir.  Izoflavonlar hormonal aktiviteyi düzenlemeye büyük ölçüde yardımcı olur. Maş fasulyesi doğadaki östrojeniklerden biri tanesi olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple, yaz aylarında ya da menopoz döneminde tüketimi durumunda özellikle sıcak basmalarını dindirmek ve rahatlatmak için etkili bir hale gelmektedir. Kadınlarda menopoz sonrası yaşanan osteoporoz durumunu önlemek için kemik oluşumunu uyarmaktadır. Sonuç olarak, kadınların sağlığı için faydalı bir gıda olarak bilinmektedir.

10- Diyabete iyi gelir

Düşük glisemik indeksi gıdaların arasında yer almış olduğu için maş fasulyesi pek çok kişinin yaşadığı diyabet sorunun dostu olarak kabul edilmektedir. Düşük glisemik içeren besinler diyabet problemine iyi gelerek sağlıklı kan şekeri seviyelerini düzenleyip desteklemektedir. Son zamanlarda yapılmış olan bir takım çalışmalara göre, maş fasulyesi, tip-2 diyabet problemi olan kişilerde kan şekeri, plazma C-peptid, glukagon ve kan üre nitrojen düzeylerini düşürüp azaltarak umut vaat etmiştir.

11- Göz sağlığını destekler

A vitamini yağ içerisinde çözülen ve depo edilen vitamin olmasının yanı sıra uzun yıllardan beri göz sağlığındaki iyileşme süreci ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Aynı zaman da bu vitamin serbest radikallere karşı gözlerin hücrelerini korumak için de güçlü ve etkili bir antioksidan olarak etki etmektedir. Bu şekilde tüketilen,  maş fasulyesi glokom, katarakt ve makula dejenerasyonu da önüne geçerek önlemeye yardımcı olabilecek bir bitkidir.

12- Uçukları tedavi eder

Uçuklar virüs sonucu oluşur ve acı verici ya da görüntü bakımından rahatsız edici olabilmektedir. Eğer enfeksiyon kaparsanız çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Maş fasulyesinin içersin de bulunmuş olan lizin denilen özel bir enzim bu yaraların oluşmasını ve büyümesini büyük ölçüde engellemektedir. Maş fasulyesinin içerisin de bulunmuş olan enzimler uçuk problemleri için oldukça etkili bir çözümdür.

13- Alerjik reaksiyonlara ve astıma iyi gelir

Maş fasulyesi astım gibi solunum sistemi inflamatuar durumlarını ve alerjik enfeksiyonlarını azaltmak için faydalı olabilmektedir. Kimyasal açıdan bunun nedeninin ne olduğu henüz tam olarak anlaşılmış olmasa da, ek çalışmalar bu durumu aydınlatmak için devam etmektedir.

13- Yaşlanma karşıtıdır

Maş fasulyesi pek çok açıdan etkili ve güçlü bir anti-aging olarak değerlendirilmektedir. Bakır (Pb) açısından zengin olmuş olması bu fasulyeyi kırışıklık, yaşlılık sonucu oluşan lekeleri ve yaş hatlarının varlığını büyük ölçüde azaltmak için etkili bir hale getirmektedir. Düzenli bir şekilde tüketilen bu fasulye aynı zamanda keratin bakımından etkili olarak saç ve tırnak sağlığına da olumlu yönde etkiler sağlamaktadır.

14- Cilt sağlığına iyi gelir

Maş fasulyesi kan dolaşımını etkileyerek cilt üzerinde parlaklık ve ışıltı yaratmaktadır. İçerisinde bulundurmuş olduğu bakır içeriği sebebiyle çeşitli yüz maskeleri, yüz paketleri ve kremlerinde ki kullanımı arttırmaktadır. Peeling yapmak cilt sağlığı için önemli bir uygulamadır. Bu uygulamayı yaparken maş fasulyesini kullanmak da oldukça etkili ve güzel bir seçenek olabilir.

15- Saç sağlığına iyi gelir

İçerisinde bulundurduğu bakır bakımından zengin olan maş fasulyesi kafa derisi sağlığını korumak için oldukça etkili ve faydalıdır. Bakır bileşeni insan vücudunda bulunan demir, kalsiyum ve magnezyumun (Mg) uygun şekilde kullanılmasına yardım etmektedir. Verimli şekilde çalışmış olmasıyla kafa derisini beslenmekte ve neticesinde uzun, parlak, gür, güçlü ve kalın saçlara sahip olmanızı sağlar.

Maş Fasulyesinin Bebeklere Faydaları

Faydaları ve yararları saymak bitmeyen maş fasulyesinin bebeklere faydaları bulunmaktadır. 8 aydan büyük bebeklerde çorba olarak verilmesi gereken maş fasulyesi lif bakımından zengin olduğu için bağırsak sorunlarına iyi gelmektedir. Gebelik döneminde hem anne için hemde bebek için faydalı olan maş fasulyesinin bebeklere faydaları ise;

  • A, B, C, E vitaminleri ve kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve protein bakımında zengin bir besindir
  • Bebeklerde hazmı kolaydır
  • Asla gaz yapmaz
  • Bebeklerde bağırsak sorunlarına karşı etkilidir

8. aydan büyük bebeklerde sadece çorba yapılarak verilmesi önerilir.

Maş Fasulyesinin Zararları

Çiğ bir şekilde yenildiğinde maş fasulyesinin filizleri çok yararlıdır, fakat bu filizler E. coli ve bir diğer bakteriyel enfeksiyonlarının kaynağı da olabilmektedir. Bu sebeple, aldığınız marketlerin güvenilir olduğuna dikkat edin. Aynı zamanda tüketmeden önce iyice yıkandığından da emin olmak gerekmektedir. Bu küçük, ufak tefek endişeler dışında maş fasulyesi filizleri sağlık için oldukça etkili ve yararlıdır.

Tavsiyeler

Maş fasulyesi çeşitli şekillerde kullanılabilmektedir. Filizlenmiş maş fasulyesi pişmiş ya da un yapabilmek için hazırlanmış şekilde tüketilebilir. Bir takım Asya ülkelerinde, hamur haline getirilmiş ve tatlandırılmış olarak, bazı ülkelerde ise dondurma şeklinde tüketilmektedir. Pişmiş maş fasulyesi çorbalar ve tavada kızartmalar için mükemmeldir. Aynı zaman da, salatalar ve sandviçlerin içerisine de eklenebilmektedir.

Not: Maş fasulyesinin kirlerinden iyice arındığından emin olmak için bol suyla yıkamalısınız. Eğer mümkünse sirkeli su içerisinde bir miktar bekletebilir

Sizlere bu yazımızda maş fasulyesinin faydaları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bize sorabilirsiniz.

YORUMLAR

  1. Rukiye Aydin dedi ki:

    Maş fasulyesini evde nasil filizlendirip yiyebiliriz..
    Hamur haline getirip cildimize maske gibi uygulasak faydası olurmu

  2. Bekir akgün dedi ki:

    Slm 53 yaşındayım maş fasülye yesi çocuk lugumdan beri yerim 100 yıllardan buarada gazi antepte yetişir bilgilenmek amaçlı soruyorum acaba yurt dışında yetişenle gazi antepte yetişen aynı özelliği taşıyormuş? Teşekkür ederim