Defne Yaprağının Faydaları ve Zararları

Defne Yaprağının Faydaları ve Zararları

Defne Yaprağının Faydaları ve Zararları; Her mevsim yeşil rengini koruyan yaprakları, hoş kokusu ile ön plana çıkan defne; Akdeniz iklimine özgü bir bitki türü olma özelliği taşıyor.

Eşsiz tadı ile yemeklerimizde baharat olarak kullanabileceğimiz defne yaprağından aynı zamanda alternatif tıpta pek çok hastalığın tedavisinde yararlanılıyor.

Avrupa ülkelerinde salça yapımında da kullanılabilen defne yaprağı; bahçelerde süs bitkisi olarak kullanıldığında bahçelerin havasını bir anda değiştiriyor.

Defnenin meyvelerinden elde edilen yağ ise sabun üretiminde kullanılmanın yanı sıra romatizma ve kulak ağrılarını doğal bir şekilde tedavi ediyor.

Güçlü bir anti-inflamatuar, anti-oksidan ve analjezik olan defne yaprağı, anti-epileptik etkiye de sahip olduğundan bu yapraklardan epilepsinin tedavisinde de faydalanılıyor.

Yunan mitolojisinde özel bir yeri bulunan defne yaprağı, her mevsim yeşil kaldığından ölümsüzlüğü temsil ediyor.

Bu yazımda kısaca defne yaprağının faydalarına ve kullanım alanlarına değinmek istiyorum.

İşte, kullanım alanı oldukça geniş olan bu bitkiye dair bilmeniz gereken detaylar:

Defne Yaprağı Faydaları

Turşu yapımında kullanılan, acı bir tada sahip olan defne yaprağı, aynı zamanda demlendiğinde şifalı bir bitki çayına dönüşüyor.

Bu bitkinin en önemli faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:

  • Kanseri önlüyor

Doğal antioksidan ve antiinflamatuar etkisi sayesinde vücut hücrelerimizi serbest radikallerinin zararlı ve yıkıcı etkilerine karşı koruyan, hücrelerin yaşlanmasını ve ölmesini engelleyen bu bitki; vücut hücrelerimizin zamanla mutasyona uğrayarak, kanser hücresine dönüşmesini önlüyor.

Kanserden korunmak adına günde bir iki bardak defne yaprağı çayı tüketebilirsiniz.

  • Kalp ve damar sağlığını gözetiyor

Kan dolaşımını kısa sürede hızlandırarak, dolaşım sorunlarına iyi gelen bu bitki; damarları gevşeterek, damar sertliği ve damar tıkanıklığının tetiklediği kalp krizi riskini azaltıyor.

Kalp ve damar sağlığınızı gözeterek, kanın daha fazla miktarda oksijen taşıyabilmesine olanak tanıyor.

  • Romatizma ağrılarına iyi geliyor

Yalnızca damarları gevşetmekle kalmayan bu sihirli bitki; romatizmal ağrılara oldukça iyi geliyor.

İltihap giderici etkisi ile eklem ağrılarını alırken, kasları gevşetici özelliği sayesinde ise kas ağrılarını dindiriyor.

Defne yapraklarından elde edilen macun, topikal olarak ağrıyan bölgeye uygulandığında ağrıları kısa sürede hafifletiyor.

Defne yaprağını blenderdan geçirdikten sonra topikal olarak vücudunuzun ağrıyan bölgelerine uygulayıp, 20 dakika beklediğinizde ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

Romatizma semptomlarını hafifletmek adına defne yaprağı yağı ile vücudunuza masaj yapabilirsiniz.

  • Sindirimi düzenliyor

Bu eşsiz bitkinin faydaları arasında metabolizmayı ve sindirimi hızlandırmak da yer alıyor.

Midenin fazla asit salgılamasından kaynaklanan gastrit, reflü, mide şişkinliği, kabızlık sorunlarını gidermede oldukça başarılı olmanın yanı sıra bağırsak sağlığını da koruyor.

Kronik kabızlık, gastrit, hazımsızlık şikayetleriniz mevcutsa bu sıkıntılarınıza alternatif bir çözüm olarak defne yaprağı çayı tüketmeyi deneyebilirsiniz.

  • Kolesterolü düşürüyor

Kandaki glikoz seviyesini düşürüp dengeleyen, yani insülin direnci gelişimini önleyen bu bitki; LDL yani kötü kolesterolü de düşürüyor.

Böylelikle kolesterolden kaynaklanan kalp krizi, felç ve inme riskini de azaltmış oluyor.

Düzenli olarak tüketildiğinde kişide tip2 diyabet oluşumunu engellemenin yanı sıra mevcut diyabeti de tedavi ediyor.

  • Böbrek sağlığını koruyor

Defneyaprağının faydaları arasında böbrek sağlığını korumak, böbreklerde taş oluşumunu önlemek de bulunuyor.

  • Vücudu toksinlerden arındırıyor

Harika bir anti-inflamatuar olarak, detoks etki gösteren bu bitki, bakteri ve mikropları adeta yok ederek, hem vücut organlarımızı hem de cildimizi toksinlerden arındırıyor.

Düzenli tüketildiğinde ödem ve iltihabın vücudumuzdan atılmasını hızlandırarak, zayıflamamıza yardımcı oluyor.

  • Boğaz ağrılarını geçiriyor

Kas ve eklemleri gevşeterek, vücut ağrılarına iyi gelen bu bitki; boğaz ağrılarına ve öksürüğe de oldukça iyi geliyor.

Boğazdaki enflamasyonu gidererek, bakterileri öldürdüğünden grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi ediyor.

Defne yaprağı ile öksürük tedavisi için 20 adet kurutulmuş ve ezdiğiniz defne yapraklarını 2 adet taze sıkılmış limonun suyu, dört yemek kaşığı hakiki bal ile karıştırın ve karışımı ½ litre suya ekleyip, kaynatın.

Macunumsu bir kıvam elde ettiğinizde karışımı ocaktan indirin. Karışımı ağzı kapalı bir cam kasede saklayın. Öksürüğünüz tamamen kesilene dek karışımdan 3 yemek kaşığı olacak şekilde tüketin. Karışımı bu süreçte buzdolabında saklayabilirsiniz. Ya da öksürüğünüzden kurtulmak adına günde 1-2 bardak defne yaprağı çayı içebilirsiniz.

  • Stresle mücadele ediyor

Yalnızca genel sağlığımızı değil ruhsal ve merkezi sinir sistemi sağlığımızı da olumlu bir yönde etkileyen defne yaprağı çayı; stresi, gerginliği ve endişeyi alıyor.

Sakinleştirici etkisi sayesinde kişiye huzur veren bu lezzetli çay, sinirlerinizi yatıştırarak, geceleri daha rahat bir uyku çekebilmenizi mümkünleştiriyor.

Defne Yaprağının Cilde Faydaları

Defne yaprağının cilde faydaları özellikle sivilce ve siyah noktalar üzerinde etkili olmasıdır. Düzenli olarak cilde uygulandığında kırışıklıkları yok eden etkisi vardır. Kaynayan suyun içerisine defne yapraklarını atarak belli bir süre dinlendirin ve ılık suyu yüzünüze uygulayın.

  • Sivilce ve akneleri iyileştiriyor

Saç bakımının yanı sıra cilt bakımında da yararlanabileceğiniz bu şahane bitki; anti-inflamatuar özelliği sayesinde cilde uygulandığında akne ve sivilcelerdeki iltihabı kurutuyor.

Aynı zamanda cildi nemlendirerek, besliyor. Ciltteki lekelere ve sivilce izlerine de iyi gelen defne yaprağı ile hazırlayabileceğiniz cilt bakım maskeleriyle daha canlı ve parlak bir cilde sahip olabilirsiniz.

Defne Yaprağının Saça Faydaları

Eğer saç dökülmesi ve kepek sorusunu yaşıyorsanız defne yaprağı etkili bir yöntem olabilir.

  • Defne Yaprağı Saçları güzelleştiriyor

Şampuan ve saç bakım kremlerinde kullanılabilen, kozmetik sektöründe de yararlanılan bu bitkinin yaprakları; saç dökülmesi ve kepek probleminizi en aza indirgiyor.

Saçları yumuşatıp, saçların nem dengesini gözeterek, sizlere yumuşacık, ipeksi, nemli saçlar armağan ediyor. Saçlarınızdaki mat ve yıpranmış görünümü alarak, saçlarınıza ışıltı katıyor.

Defneyaprağı ile saçlarınızdaki kepeklenme ve pullanmadan kurtulmak için öncelikle birkaç adet defne yaprağını iyice kaynatın ve soğumaya bırakın. Ardından süzün ve elde ettiğiniz bu suyla daha önce şampuanladığınız saçlarınızı güzelce durulayın.

Ya da birkaç adet defne yaprağını öğütün ve az bir miktar Hindistan cevizi yağı ile karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımla saç derinize güzelce masaj yapın. 30 dakika bekledikten sonra saçlarınızı bol ılık suyla durulayın.

Yağlı Ciltler için Defne Yaprağı Maskesi

Akneye meyilli, yağlı, gün içerisinde sürekli parlayan bir cildiniz varsa cildinizdeki sebum miktarını kontrol altında tutabilmek adına bu maskeyi deneyebilirsiniz. İşte defne yaprağının saça faydaları;

  • Kepeği önler
  • Cansız saçları canlandırır ve saç kırıklarını önler
  • Saç derisindeki sorunlara karşı etkilidir
  • Saçların hızlı uzamasını sağlar
  • Saçları kökten uca besler
  • Saçların yağlanmasını önler
  • Canlı ve hacimli saçlara sahip olmanızı sağlar

Defne yaprağını suya ekleyip kaynatın ve soğuduktan sonra saçlarınıza uygulayın. Düzenli olarak saçlara uygulandığında kesinlikle etkisini göreceksiniz.

Malzemeler:

  • 1 adet yumurtanın akı
  • ½ fincan süt
  • 1 tutam defne yaprağı
  • 1 tutam tarçın
  • 1 yemek kaşığı kayısı suyu

Hazırlanışı:

  • Kayısı suyu, tarçın ve defne yaprağını bir cezvede karıştırıp, kaynatın ve ılımaya bırakın.
  • Ardından bu karışıma süt ve yumurta akını da ilave edin.
  • Tüm malzemeleri yüzünüze ve cildinizdeki aknelerin üzerine topikal olarak uygulayın.
  • 10 dakika bekledikten sonra cildinizi bol ılık suyla durulayın.

Defne Yaprağı Çayı İbrahim Saraçoğlu

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun da özellikle romatizma hastalarına önerdiği bu şifalı çayı evlerinizde kolaylıkla hazırlayabilir; bu tılsımlı çayla sizler de bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı su
  • 4 adet defne yaprağı

Hazırlanışı:

  • Bir fincan kaynar suyun içerisine defne yapraklarını atın ve fincanın ağzını kapatarak, çayı 5 dakika demlenmeye bırakın.
  • Çayınızı tatlandırmak için içerisine az bir miktar süt ya da bal ilave edin.

Defne Yaprağı Çayı Faydaları

Özellikle kış aylarında bağışıklığınızı güçlendirerek, grip ve nezleden korunmak için tüketebileceğiniz bu çayın diğer önemli faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Etkili bir balgam söktürücü olarak, balgamı atabilmenizi sağlıyor.
  • Terlemeye iyi geliyor
  • İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığınızı koruyor
  • Vücut direncinizi arttırarak, hastalıkları daha kolay bir şekilde atlatabilmenizi sağlıyor.
  • İştahı açıyor
  • Öksürüğü kesiyor
  • Karın şişkinliği, gaz ve sindirim problemlerinizi hafifletiyor
  • İçeriğindeki demir, magnezyum ve manganez sayesinde kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendiriyor.
  • Kas ağrılarına ve kas kramplarına iyi geliyor

Defne Yaprağının Zararları

Tüm diğer bitki çaylarının tüketiminde olduğu gibi bu çayın aşırı tüketimi de birtakım yan etkilere maruz kalmanıza yol açabiliyor.

Yan etkiler nadir görülse de doz aşımına kaçan ya da çayın etkin maddelerine karşı aşırı hassasiyeti olan kişilerde birtakım semptomlar görülebiliyor.

Mide bulantısı, gaz, şişkinlik, kusma, şok, koma hatta ölüm; doz aşımının yol açabileceği yan etkiler arasında yer alıyor.

Yan etkilerden biri ya da birkaçı ile karşılaşmanız durumunda vakit kaybetmeksizin bir doktora görünmelisiniz.

Yan etkilere maruz kalmamak adına günde bir iki bardaktan daha fazlasını tüketmemenizi, 1 hafta tükettikten sonra en az 3-4 gün tüketime ara vermenizi tavsiye ediyorum.

Şayet herhangi bir kronik rahatsızlığınız mevcutsa ya da düzenli olarak reçeteli reçetesiz ilaçlar kullanıyorsanız, bu çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmayı da ihmal etmemelisiniz!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.