Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Makalede Neler Var
Baş ağrısı nasıl geçer, İnsanoğlu doğduğu günden ölümüne kadar geçen sürede bir çok hastalıkla mücadele etmek zorunda kalıyor. En çok sorun yaşadığımız rahatsızlıklardan bir tanesi de baş ağrısı oluyor. Bazı kişilerde ise her gün baş ağrısı olabiliyor. Bu baş ağrısı kişinin metabolizmasına göre değişkenlik gösterebiliyor. Hatta bazı insanlarda şiddetli baş ağrısı günü berbat edebiliyor.
Sizlere bu yazımızda, baş ağrısı neden olur?, baş ağrısının nedenleri nedir?, baş ağrısına ne iyi gelir?, baş ağrısına hangi ilaç iyi gelir?, şiddetli baş ağrısını ne geçirir?, baş ağrısına evde çözüm, baş ağrısına doğal çözüm, baş ağrısına ne iyi gelir bitkisel yöntemler konularını paylaşacağız.
” Her gün baş ağrısı neden olur? Şiddetli baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısına hangi ilaç iyi gelir? Baş ağrısına iyi gelen bitkisel ilaçlar ne? ” bu soruları sıkça sorun hatta arayış içerisine bil giriyorsunuz.
Siz ” Baş ağrısına ne iyi gelir? ” sorunun cevabından önce ” Baş ağrısı neden olur ve baş ağrısının nedenleri nedir? ” sorusunun cevabını bulmanızda fayda var.
Baş Ağrısı Neden Olur? Baş Ağrısının Nedenleri Nedir?
Hemen hemen her yaşta insan her gün baş ağrısı yaşayabiliyor. Hem kendimiz hem de çevremizdeki insanların şikayetleri arasında bulunuyor. Adeta gündelik bir yaşam tarzımız da olmuş durumda. Hatta bununla nasıl mücadele edebileceğimize bile alıştık neredeyse.
Baş ağrısı, başın herhangi bir bölgesinde başlayabilir. Ancak başın iç kısmı dışında, kafa derisini ve yüzü de kapsayabilen bir ağrıdır.
Baş ağrısının bir çok nedeni vardır. Bunların en başındaki sebebi stresten kaynaklanıyor olabilir. Baş ağrısı vücudumuzdaki ve beynimizdeki faktörlerden kaynaklanıyorsa buna ikincil baş ağrısı denir. Başka bir sebepten dolayı başınız ağrıyorsa buna birincil baş ağrısı deniyor.
Birincil baş ağrısının nedenleri :
- Migren sonucu oluşan baş ağrıları
- Gerilim tipi baş ağrıları
- Ergenlik dönemindeki baş ağrıları
- Küme baş ağrıları
İkincil baş ağrısının nedenleri;
- Baş ve boyun yaralanmaları
- Beyin damar hastalıkları
- Beyin sinir hastalıkları
- Beyin hastalıkları
- Beyin tümörleri
- Beyin basıncının yükselmesi
- Beyin enfeksiyonları
- Sinüzit
Birincil baş ağrılarına göre ikincil baş ağrıları eğer tedavi edilmezse sonucu kötü bir durum ortaya çıkabilir. Eğer her gün baş ağrısı oluyorsa mutlaka bir doktora gitmelisiniz.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Baş ağrısının bir çok sebebi vardır. Çalışma ortamınız, yaşadığınız şehir, stres gibi konular baş ağrısını tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Baş ağrısına ne iyi gelir diyorsanız bu yazılanları dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.
- Su
Baş ağrısının en büyük nedenlerinden bir tanesi de, vücudunuzun susuz kalmış olma olasılığıdır. Günlük su tüketiminizi düzenli yapmazsanız, gün içerisinde baş ağrısı yaşayabilirsiniz. O yüzden suyun hayatımızdaki en önemli hayat kaynağı olduğunu unutmayın.
- Kafein
Aslında baş ağrısını engellemek çok basit. Baş ağrısı hissettiğiniz zaman hemen bir fincan kahve için. Yanlış duymadınız, kahvenin içindeki kafein baş ağrısını azaltır. Baş ağrınız başlayacağı zaman bir fincan kahve ağrınızı azaltacaktır.
- Lavanta
Lavanta kokusu insanı rahatlatıcı bir etkisi olduğundan baş ağrısı olan kişiler üzerindeki etkisi de oldukça baskındır. Baş ağrısı başladığı zaman lavanta yağı ile baş bölgenize yapacağınız masaj sizi baş ağrısından kurtaracaktır.
- Masaj
Baş ağrısı yaşadığınız zaman en basit çözümlerden bir tanesi de masaj yapmaktır. Şakaklarınıza, burun deliklerinizin üzerinden başlayarak alnınıza doğru yapacağınız masaj sizi baş ağrısından kurtarabilir.
- Sıcak Duş
Sıcak duş almanız vücudunuzun gevşemesini sağlar. Beyninizde oluşan yüksek kan basıncı vücudunuza sıcak duş sayesinde dağılacaktır.
- İlaç
Baş ağrısı çektiğiniz zaman hemen ilaç tedavisi ile geçiştirmeyin. İlk önce ilaç kullanmadan doktorunuza başvurunuz. Eğer her baş ağrısında ağrı kesici ilaç kullanırsanız, bir süre sonra sizde ilaç bağımlılığı yaratır. İlaç bağımlılığı da, ilaç almadığınız zaman sizde baş ağrısı oluşumuna sebep olur. Mümkün olduğunca ağrı kesiciyi çok az kullanmanızda fayda var. Eğer baş ağrılarınız sık tekrarlıyorsa mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir.
Baş ağrısına hangi ilaç iyi gelir konusunu da sizlerle paylaşalım.
Baş Ağrısına Hangi İlaç İyi Gelir?
Bir önceki konumuzda belirttiğimiz gibi, her baş ağrısı için kesinlikle ilaç kullanımını ikinci plana atın. Her baş ağrısında ağrı kesici ilaçlar kullanıyorsanız bu belirli bir zaman sonra sizde bağımlılık etkisi yapar. Sizlere en etkili baş ağrısına hangi ilaç iyi gelir ve diğer kullanılan alanları hakkında bilgi vereceğiz.
Dolorex
Yuvarlak kırmızı renkten oluşan draje şeklindeki ilaçtır. Her bir adet draje 50 mg. diklofenak potasyum içerir. Dolorex sadece baş ağrısı için kullanılan bir ilaç değildir.
- Burkulma ve zedelenmelere karşı
- Ameliyat sonrası oluşan ağrı ve şişlik
- Adet döngülerinde oluşan ağrılı iltihaplarda
- Yumuşak doku romatizması
- Kemik ağrıları
- Kulak-burun-boğaz enfeksiyonları
- Migren atakları için kullanılır.
Ancak bu sonuçlar olduğu zaman kesinlikle kendi bilginize göre ilacı kullanmayın. Doktorunuzun tavsiyesi üzerine ilaçları kullanmanızda fayda vardır.
Majezik
Mavi renkten oluşan iki tarafı çentikli oblong film ile kaplı tablet şeklindeki ilaçtır. Her tablet 100 mg. flurbiprofen içerir.
Mazejik kullanımı alanları:
- Eklem iltihaplanmalarında görülen romatizmal hastalıklar
- Eklemlerde kireşlenme
- Omurilik arasında bulunan eklemlerin sertleşmesi
- Hareket yeteneğinin azalması
- Eklem çeversinde bulunan yumuşak doku iltihaplanması
- Yumuşak dokuda oluşan yaralanmalar
- Adet zamanında oluşan adet ağrısı
Panalgine
Panalgine baş ağrısı için en etkili ilaçların arasında yer almaktadır. Her tabletin içerisinde kafein (30mg), parasetamol (300mg), propifenazon (150mg) bulunmaktadır.
Panalgine diğer kullanım alanları:
- Soğuk algınlığına bağlı oluşan üşüme, ateş, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda ağrı kesici ve ateş düşürürcü olarak kullanılır.
- Migren
- Diş ağrısı
- Eklem ağrıları
- Romatizmal ağrılar
- Kas ağrıları
- Adet dönemi ağrılarını gidermede kullanılır.
Panalgine kullanımı 12 yaş altı için uygun değildir. 12 yaş üzeri ve yetişkinler için kullanımı uygundur. Panalgine uzun süreli ağrılar için kesinlikle kullanılmaz. Eğer panalgine kullanımı sırasında geçirmek istediğiniz ağrılar 3 gün üzerinde oluyorsa kesinlikle doktora başvurunuz.
Arveles
Arveles 25 mg. lık deksketoprofen içeren tablet biçiminde ilaçtır.
Kullanım alanları;
- Baş ağrısı
- Erişkinlerde kas ve iskelet sistemindeki ağrıları azaltmak
- Diş ağrısı
- Adet dönemindeki ağrılar
- Boyun Ağrısı
- Sırt ağrısı
- Bel ağrısı
- Ateş düşürücü
Vermidon
Vermidonun içerisinde kafein, parasetamol ve propifenazon bulunmaktadır.
Kullanım alanları:
- Ağrı kesici ve ateş düşürücü
- Eklem ağrıları
- Migren
- Baş ağrısı
- Romatizmal ağrılar
- Kas ve iskelet sistemindeki ağrılar
- Bel ağrısı
- Sırt ağrısı
- Boyun ağrısı
Vermidon kullanımı 12 yaş altı için uygun değildir. 12 yaş üzeri ve yetişkinler için kullanımı uygundur.
Baş ağrılarınız şiddetli bir şekilde oluyorsa, şiddetli baş ağrısını ne geçirir diye soruyorsanız cevabı aşağıda bulunmaktadır.
Şiddetli Baş Ağrısını Ne Geçirir ?
Baş ağrısı artık sinir bozucu bir hal almaya başlıyorsa, özellikle de şiddetli baş ağrınız oluyorsa yapmanız gerek şiddetli baş ağrısını ne geçirir sorusuna cevap bulmanızdır.
baş ağrısı kimi insanın hayattan aldığı zevki azaltır, kimi insanı da sinirli bir duruma getirebilir. Şiddeti ne olursa olsun baş ağrısı oluyorsa ve önemsemeyecek kadar hafif bile olsa gündelik hayatta mutlaka dikkat etmeniz gerek konular bulunmaktadır.
- Sağlık koşullarınıza dikkat edin
İlk olarak yapmanız gereken en önemli konu, sağlık koşullarınızı sorgulamak olmalıdır. İkincil baş ağrınızın olup olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Bunu belirlemek için 2 gün önce ne yediğinizi bilmeniz bile gerekmektedir. Kadınların adet döngülerinin kontrolünü yapın.
Baş ağrısı yaşamamak için sağlığınıza çok dikkat etmelisiniz.
- Boyun kaslarını güçlendirin
Boyun kaslarınızın zayıf olması, sırtınızdan başlayarak boynunuza kadar bir ağrı oluşumuna sebep olur. Boyun kaslarının zayıflamasının en büyük neden bilgisayar başında olmaktır. Boyun kaslarınızı güçlendirmek baş ağrısını büyük ölçüde azaltacaktır.
- Gıda takviyeleri
Bazı alacağınız gıda takviyelerindeki vitaminler, minareller ve diğer besin destekleri baş ağrınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Ancak bunu kesinlikle bir doktor kontrolü ile yapmalısınız.
- Parmaklarınızla basınç uygulayın
Parmaklarınız sizin sihirli dokunuşlar yapan uzuvlarınızdır. Ancak her bölgeye yapılan basınç bazen olumlu sonuç vermez. Aşağıdaki sayacağımız bölgelere yapılacak baskılar sizi rahatlatabilir.
Şakak kemiği: Şakak kemiği dediğimiz kasın bulunduğu bölgeye baş parmağınız ve orta parmağınızı birbirine yakın tutarak kas bölgesinde yumuşama hissedene kadar ovun. Eğer şakak bölgesindeki kasları bulmakta zorlanıyorsanız, parmaklarınızı şakaklarınıza yerleştirin ve azı dişlerinizi sıkın.
Gözlerinizin arası: Burnunuz üzerindeki yumuşak dokuyu bulun. Daha sonra başparmağınız ve işaret parmağınızla o dokuyu sıkın. Yavaş bir şekilde yukarıya doğru iteleyin. Kaşlarınızın kenarlarında basıncı hissedeceksiniz.
Sağ el dokusu: Sağ elinizin işaret ve başparmak arasında bulunan yumuşak dokuyu diğer elinizin işaret ve başparmağı ile sıkın. Baş ağrınızı bir süre sonra hafifletecektir.
Baş Ağrısına Evde Çözüm
Baş ağrılarınız artık dayanılmaz bir hal alıyorsa sizler için 4 adet önerimiz olacaktır.
- Lavanta Kokusu
Lavanta kokusu bir nebze de olsa baş ağrılarınızı iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Özellikle migreni olan kişileri rahatlatıcı olduğu bilinmektedir. Lavanta yağı ile baş ve boyun bölgesine yaptığınız masajın dışında, 2-3 su bardağı kadar kaynamış suyun içerisine 4-5 damla kadar lavanta yağı döküp teneffüs etmeniz sizi rahatlatacaktır. Ancak lavanta kokusunun çok yoğun olmamasına özen gösterin.
- Kafein
Kafein gündelik hayatta insanların sakinleşmesinde etkili rolü vardır. Özellikle baş ağrısı olduğu zaman hemen bir fincan kahve içmenizi tavsiye ediyoruz. İçeceğiniz bir fincan kahve sizi hem sakinleştirecektir hem de baş ağrınızı hafifletecektir. Ancak dikkat edeceğiniz bazı konular vardır. Ağrınız çok şiddetlenmediği zaman az miktarda almanız gerekir. Dikkat etmeniz gerek bir diğer konu da, kafein içeren enerji içeceği, kola gibi içecekler tükettiyseniz kahve içmeyin. İçeceğiniz kahve sizi olumsuz etkileyebilir.
- Sıcak ve soğuk kompres
Baş ağrısı için evde yapabileceğiniz en etkili çözümlerden birisi de, kompres yöntemidir. Peki bu kompres yönetemi nedir? Nasıl yapılır?
Baş ağrınızın başladığı zaman ensenize soğuk su torbası koyup, ayaklarınızı da sıcak suya koyun. Böylece kan basıncınız hafifleyecek ve ayaklarınıza doğru inecektir. Bu da ağrınızı hafifletecektir.
- Sıkıştırma
Önceki konumuzda belirttiğimiz gibi, sağ elinizin baş parmak ve işaret parmağı arasında bulunan yumuşak dokuyu diğer elinizin baş ve işaret parmağıyla sıkıştırın. 1 dakika kadar o şekilde kalın. Bu yöntem biraz canınızı acıtabilir ama korkmayın bir kaç deneme sonrasında alışacaksınız. Bu şekilde baş ağrınız hafifleyecektir.
Baş Ağrısına Doğal Çözüm
Günümüzü berbat eden baş ağrısına doğal çözüm için;
- Kokular
Öncelikle baş ağrısını tetikleyen ağır kokulardan uzak durun. Ağır ve yoğun kokular çok güzel olsa bile sizde baş ağrısı yapabilir. Nane yağı veya migren taşını koklamak size bu konuda yardımcı olabilir.
- Limon ve Nane
Limonun sağlığımız için faydalarını saymakla bitiremeyiz. Ancak limonun yanında naneyi de kullanırsanız sizi baş ağrısından doğal olarak kurtaracak. Yarım limon suyu ve 3 yaprak kadar naneyi su bardağının yarısına kadar dolu suda bir süre bekletin. Daha sonra bezi alıp beklettiğiniz karışımlı suda ıslatın ve alnınıza koyun. 15 dakikada bir bu yöntemi uygulayın.
- Sıcak Su ve Buz
Sıcak su vücudumuzu yumuşatmaya yarar. Ayaklarınızı sıcak suya koyup ensenize de buz dolu bir poşeti koyduktan sonra kan basıncınızın ayaklarınıza gittiğini hissedeceksiniz ve baş ağrınızdan kurtulacaksınız.
- Zencefil
1/3 kadar toz zencefil veya taze rendelenmiş zencefili alıp bir bardak sıcak su içine atıp içebilirsiniz. Zencefilin bitkisel etkisi kan damarlarınızı genişletecektir ve ağrınız geçecektir.
- Buz
Tek bir buz kütlesi bile ağrınızı geçirebilir. Bir küp buzu avcunuzun içerisine alıp sıkın. Elinizdeki donmayı hissediyorsanız baş ağrınızı hissetmemenizi sağlayacaktır.
Baş Ağrısını Geçiren Bitkisel Çözümler
Baş ağrısını geçirmenin bir çok yolu bulunmaktadır. Ancak evde yapılacak bitkisel bir karışım sizin için ideal bir yöntem olabilir. Evde yapabileceğiniz bitkisel karışımların tarifini vereceğiz. Baş ağrısına ne iyi gelir diyenleri etkili bitkisel öneriler;
Bitkisel Çay
- 1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil kökü
- 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş papatya
- 1 tatlı kaşı ıhlamur
Bu malzemeleri 1 su bardağı kaynamış suyun içine atın. 7-8 dakika kadar karıştırın. Daha sonra süzün. çayın tatlanması için içerisine az miktarda bal atabilirsiniz. Elde ettiğiniz karışımı için. Ağrınızın azaldığını hissedeceksiniz.
Kedi Otu: Sakinleştirici bir etkiye sahip olan kedi otu, baş ağrısı tedavisinde etkili bir bitkidir. Günümüzde bir çok ilacın içerisinde ve karışımın içerisinde bulunan kedi otu rahatsızlıkların yatışmasını sağlayan bir bitkidir.
Sarı Kantaron: Anti-depresanın doğal adı olarak da bilinir. moral motivasyon eksikliği gibi semptomlara karşı etkili olan sarı kantaron, baş ağrısı için de rahatlacı bir bitki türüdür.
Zencefil: Zencefilin diğer baş ağrısını geçiren bitkilerden farkı, baş ağrısını geçirmek değil önlemektir. Mide ağrılarını gidermek için de tercih edilir.
Nane: Nane baş ağrısını geçirmek için çay halinde değil de yağ halinde kullanılmalıdır. Ağrıyan noktalara masaj yaparak uygulanır. Nanenin rahatlatıcı etkisi olduğu için bu yöntem bu şekilde yapıldığında daha etkili olabilir.
Sizlere bu yazımızda baş ağrısı nasıl geçer, baş ağrısına hani ilaç iyi gelir, baş ağrısını ne iyi gelir bitkisel yöntemler, baş ağrısı dua sı hakkında bilgi vermeye çalıştım. Sizlerde konu hakkında aklınıza takılan sorularu yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.