Magnezyum Eksikliği Belirtileri ve Magnezyum Eksikliğinin Sebepleri
Makalede Neler Var
Kimyasal sembolü ‘mg’ şeklinde olan magnezyum; kemiklerimizde, yumuşak dokularımızda, kan plazmasında ve eritrositlerde yer alan bir element olarak; genel sağlığımızın gözetilmesinde oldukça önemli bir yer tutuyor.
İdrar yolu taşlarının yapısında da bulunan bu element, tükettiğimiz tohum ve sebzeler aracılığıyla vücudumuz tarafından alınıyor. Sinir sisteminin aşırı duyarlılığını azaltma gibi oldukça elzem bir rol üstlenen magnezyum eksikliği, kişide ağrı ve acının olması gerekenden daha fazla hissedilmesine yol açıyor.
Damarlara enjekte edildiğinde narkotik bir etki gösteren bu mineralin vücudumuzda aşırı miktarda ya da yetersiz olması, bazı sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Bu yazımızda kısaca magnezyum ne işe yarar? Magnezyum eksikliğinin belirtileri nelerdir? vb. bu elemente dair merak ettiğiniz soruları yanıtlamak istiyoruz.
Magnezyum eksikliği nelere neden olur ve magnezyum eksikliğini nedenleri hakkında bilgi vermeden önce magnezyumun faydaları hakkında bilgi vererek yazımıza başlamak istiyorum.
İşte, magnezyumun önemine dair bilmeniz gereken ayrıntılar:
Magnezyum Faydaları
Eksikliğinde böbrek yetmezliği, diabetik koma, Addison hastalığı, hipotiriodizm gibi ciddi komplikasyonlara neden olan bu elementin en önemli faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Kortizon hormonunun dengelenmesinden sorumlu olan magnezyum; böylelikle stresi azaltıyor. Bu yüzden de stres, endişe ve depresyon ile mücadele aşamasında magnezyum içeren besinlerin yeterli tüketimi oldukça önem arz ediyor.
- Kanı temizleyerek, kan basıncının dengelenmesine olanak tanıyan magnezyum; kan düzeyinin olumsuz bir şekilde etkilenmesini önlüyor.
- Mutluluk hormonu olarak da adlandırılan serotonin hormonunun yeterli miktarda salgılanmasında görev alan magnezyum; vücuttaki asit miktarının dengelenmesine aracılık ediyor. Böylelikle vücutta asit yükünün fazla olmasından kaynaklanan gastrit, reflü, ülser, mide kanseri gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskinizi önemli ölçüde düşürüyor.
- Kas ve kemik sağlığı için son derece gerekli bir element olan magnezyumun en önemli faydaları arasında kas ve kemiklerimizi güçlendirmek, sağlıklı kas gelişimini desteklemek, kaslarımızın gevşemesine yardımcı olmak da bulunuyor. Magnezyum eksikliğinde kasların yeterince gevşememesi yüzünden kişide kas ağrıları ve kas spazmları görülebiliyor. Bu yüzden de özellikle romatoid artrit, fibromiyalji gibi romatizma teşhisi konulan hastaların muhakkak öğünlerinde bol miktarda magnezyum açısından zengin olan gıdalar tüketmeleri gerekiyor.
- Diş sağlığını korumakla da yükümlü olan magnezyum, fosforla birlikte dişlerimizi ve diş köklerimizi güçlendiriyor. Eksikliğinde kişide kolaylıkla diş kaybı görülebiliyor.
- Damarları gevşeterek, damarların elastikiyetini arttıran magnezyum; kan basıncını düşürerek, dengeliyor. Yani yüksek kan basıncından kaynaklanan yüksek tansiyona iyi geliyor. Aynı zamanda damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi, kalp krizi, felç ve inme riskini azaltıyor.
- Kadın sağlığı açısından da önemli olan magnezyum; kadınların adet döneminde karşılaştıkları ağrı, stres ve ödemi azaltıyor.
- Kalsiyumun kanda çözülmesini sağlayan magnezyum, böylelikle böbreklerimizde taş, idrar yollarımızda ise kum oluşumunu önlemiş oluyor.
Magnezyum Eksikliği Nelere Neden Olur
Genel ve ruhsal sağlığımız açısından oldukça önemli olan magnezyum eksikliğinin yaygın görülen belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Kronik yorgunluk, halsizlik, bitkinlik
- Sebepsiz baş dönmeleri, tansiyon yükselmeleri
- Kalp çarpıntıları
- Tahammül edememe, sinirlilik
- Stres, anksiyete ve depresyon vb. ruhsal sağlık sorunları
- Yüksek kolesterol
- Uykuya dalmakta güçlük çekme
- Böbreklerde taş, idrar yollarında kum
- Kadınlarda adet döneminde görülen şiddetli karın ağrıları ve sancıları
- Kan şekeri düşüklüğü
- Gün içerisinde enerji düşüklüğü
- Tip2 diyabet
- Öğrenme güçlüğü
- Odaklanamama
- Böbrek, beyin ve karaciğer fonksiyonlarında azalma
- Ellerde ve ayaklarda üşüme ve karıncalanma
- Kalsiyum eksikliği
- Kemik erimesi
- Saç dökülmesi
- Baş ağrısı
- Sürekli tuz ve tuzlu gıda tüketme isteği
- Sırt ağrıları
- Mide bulantısı ve kusma
- Tırnakların bir türlü uzamaması
- Huzursuz bacak sendromu
- Kabızlık
Yukarıdaki belirtilerden biri ya da en az birkaçı sizde mevcutsa vakit kaybetmeksizin bir doktora görünmenizi ve kan testi yaptırmanızı öneriyoruz.
Magnezyum Eksikliği Tedavisi
Magnezyum eksikliği tedavisi ve magnezyum eksikliği ilaç takviyesi nasıl yapılır sorusuna cevap vermek istiyorum.
Magnezyum Eksikliği (Hipomagnezemi) Tedavisi
Magnezyum eksikliğinin tedavisinde doktorlar, daha çok magnezyum içeren gıda takviyeleri reçete ediyor. Aynı zamanda magnezyum açısından zengin besinler tüketmenizi öneriyor. Kalsiyumunun vücutta fazla bulunması, magnezyum eksikliğine yol açabileceğinden, kalsiyum değerlerinizi de dikkate aldıktan sonra size uygun bir beslenme programı tavsiye ediyor.
Sıkı ve dengeli bir diyet ve magnezyum gıda takviyeleri ile kendinizi daha enerjik ve pozitif hissedebilir; hem fiziksel hem de ruhsal açıdan daha sağlıklı olabilirsiniz.
Magnezyum Fazlalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Tıpkı eksikliği gibi bu elementin fazlaca alınması da pek çok komplikasyon ve yan etki ile karşılaşmamıza yol açabiliyor. Bu elementin fazlalığında görülen semptomların eksikliğinde karşılaşılan belirtilerle hemen hemen aynı olduğunu ifade edebiliriz.
Magnezyum fazlalığına dair belirtileri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Mide bulantısı
- İshal
- Kaslarda güçsüzlük
- Nefes almada güçlük çekme
- Düşük kan basıncı
- Kalp atışında düzensizlik
- Böbrek ve sindirim sistemi hastalıkları
- Aşırı terleme
- Sinirlilik, depresyon ve anksiyete
- İştah kaybı
- Koma
- Ani kalp durması
- Vücut sıcaklığında artış
- Baş dönmesi ve bayılma
- Şok
Magnezyum Fazlalığı(Hipermagnezemi) Tedavisi
Magnezyum içeren besinlerin ya da gıda takviyelerinin aşırı tüketiminden kaynaklanan hipermagnezemi; daha çok böbrek yetersizliği bulunan hastalarda görülüyor. Bu durum da hastaya öncelikle diyaliz tedavisinin uygulanması gerekiyor.
Hastanın böbrek fonksiyonlarında herhangi bir anormalliğin tespit edilmediği durumlarda intravenöz diüretiklerden yararlanılıyor.
Aynı zamanda hastaya intravenöz kalsiyum glukonat da verilebiliyor. Tedaviden istenilen sonuç alınamadığında ise hasta, diyalize sokuluyor.
Magnezyum Açısından Zengin Besinler
Doktorunuz tarafından size magnezyum eksikliği teşhisi konulduysa ya da bu elementin eksikliği ile karşılaşmamak adına düzenli olarak öğünlerinizde bol miktarda magnezyum içeren besinlere yer vermelisiniz.
Magnezyum açısından zengin besinleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Kaynak suları
- Deniz suyu
- Tuz gölleri
- Ispanak, şalgam, brokoli, pırasa vb. tüm koyu yeşil yapraklı bitkiler
- Ceviz, kaju, çam fıstığı, badem, kabak çekirdeği gibi kuruyemişler
- Kakao ve bitter çikolata
- Keten tohumu, susam, buğday tohumu gibi tohumlar
- Kuru incir, kuru kayısı gibi kuru meyveler
- Avokado, muz, karpuz, kavun, çilek, incir, hurma gibi meyveler
- Az yağlı süt
- Patlıcan
- Yulaf kepeği
- Nohut, kuru fasülye, mercimek gibi kuru baklagiller
- Fırında patates
- Agar yosunu gibi yosun çeşitleri
- Kişniş, fesleğen, kimyon, kekik gibi baharatlar
- Adaçayı
UYARI: Hamam, sauna, buhar odasında fazla kalmak, uzun süreli egzersiz gibi aşırı terlemeye yol açan etmenler de vücudun magnezyum kaybetmesine neden oluyor.
Aynı zamanda iyot içeren diyetler ve tabletler; magnezyum eksikliğini tetikleyebiliyor.
Magnezyum Gıda Takviyeleri
Doktorunuz tarafından size magnezyum eksikliği teşhisi konulduysa magnezyum hap ve tabletleri şeklinde satışa sunulan gıda takviyelerden de kullanabilirsiniz.
Gıda takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Aksi halde vücutta aşırı magnezyum birikimi yüzünden bazı yan etkilerle karşılaşabilirsiniz.
En İyi Magnezyum Takviyesi Hangisi?
Piyasada hap, tablet ya da sıvı formunda magnezyum içeren pek çok gıda takviyesi bulunuyor. Yalnızca bu elementi içeren takviyelerin dışında magnezyumun yanı sıra kalsiyum, demir gibi diğer mineralleri içeren yani kombine şeklindeki multi vitaminler de hem kadın hem de erkekler tarafından sıklıkla kullanılıyor.
En çok tercih edilen, etkilerini oldukça kısa bir süre içerisinde göstermeye başlayan, en iyi magnezyum takviyelerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Ocean Extra Mag
- Sunlife Magnesium
- Nutraxin Magnesium Citrate
- Good State iyonik magnezyum içeren sıvı takviye edici gıda
- Wabi-Sabi magnezyum içeren takviye edici gıda
Magnezyum Eksikliği Kilo Yapar mı?
Vitamin takviyesi kullanmak isteyen ya da kullanması gereken çoğu kişi; maalesef ki vitamin ve minerallerin kilo aldırdığını çevresinden duyarak, bu fikrinden vazgeçiyor.
Sanılanın aksine vitamin ve gıda takviyelerinin kilo aldırıcı herhangi bir etkisi bulunmuyor. Aksine sağlığımızı bize geri kazandıran bu takviyeler; sindirim sistemimizin ve metabolizmamızın daha hızlı çalışmasını sağlayarak, kilo verebilmemizi kolaylaştırıyor.
Magnezyum ve diğer takviye edici gıdaların kullanımı, kişide iştah artışına neden olduğundan bu durum kişinin daha çok yemek yemesine ve dolayısıyla kilo almasına yol açıyor. Yani sağlıklı bir diyete sadık kaldığınız, iştahınızı bastırmayı öğrendiğiniz taktirde hiçbir şekilde kilo almıyorsunuz!
Magnezyum Eksikliği Kan Tahlilinde Çıkar Mı
Magnezyum eksikli kan testi sonucunda belirlenmektedir. Bazı belirtiler ile ortaya çıkan magnezyum eksikliğinin kesinin sonucu almak için mutlaka kan testi yapılması gerekmektedir.
Magnezyum Eksikliği Hakkında Merak Edilen Sorular
Magnezyum eksikliği adet düzensizliği yapar mı
Adet düzensizliğine nede olan magnezyum eksikliği ayrıca adet döneminin sancılı geçmesine neden olabilir. Adet döneminde kasıklarda şiddetli ağrı ve sancı görülebilir.
Magnezyum eksikliği ayak ağrısı yapar mı
Magnezyum eksikliği belirtilerinden biride ayak ve bacaklarda sık sık ağrı ve yanma görülmesidir. Ayaklarda ve bacaklarda kramp, ağrı ve kasılma yaşıyorsanız magnezyum eksiliği yaşıyor olabilirsiniz.
Magnezyum eksikliği gebeliğe engel mi
Gebeliğe engel olmamasına karşın magnezyum düşüklüğü bebek ve anne sağlığı için hayati öneme sahiptir. Magnezyum eksikliği erken doğum riski yaşamanıza neden olabilir.
Magnezyum eksikliği migreni tetikler mi
Magnezyum eksikliği migreni tetikleyen en büyük etkenlerden biridir. Magnezyum düşüklüğü migren ataklarının artmasına neden olmaktadır. Yapılan bir çok bilimsel çalışmada bu yararlı minarelin eksikliği migreni tetiklediği görülmüştür.
Magnezyum Eksikliğinin Neden Olduğu Hastalıklar
Vücudumuzun doğal dengesi için gereken magnezyum eksiliğinde bazı hastalıklara ve rahatsızlıklara neden olmaktadır. İşte magnezyum eksiliğinin sebep olduğu rahatsızlıklar
- Enerjinizin düşmesine neden olur
- Kırgınlık, yorgun ve halsiz olmanıza neden olur
- Tansiyon düşmesi, baş ağrısı ve çarpıntı görülür
- Gereksiz yere sinirli ve stresli olursunuz
- Uyku düzeniniz bozulur yatakta uykuya dalamazsınız
- Kolesterol değerleri yükselir
- Adet dönemiz daha şiddetli geçer
- Depresyon ve kalp sağlığı sorunları ortaya çıkar
Bu yazımızda kısaca magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir? Magnezyum ne işe yarar? sorularını yanıtlamaya çalıştık.
Her daim sağlıkla kalmanız dileğimizle…