Dudak Çatlaklarına Neler İyi Gelir
Dudak çatlaklarına ne iyi gelir? Dudaklar neden çatlar? Dudak çatlakları özellikle kış aylarında görülen kadın, erkek ve çocukların ortak sorunlarından biridir. Soğuk hava ve rüzgar burada bulunan hassas deriyi kurutur. Dudaklarımız hareketli bir yer olduğu için konuştukça, bir şeyler yeyip içtikçe çatlaklar birbirinden ayrılır. En üst deriyi koparmaya çalışılırsa alttaki sağlam deriyi de alıp yara oluşumuna neden olabilir. Görünüm açısından sıkıntı yaşanırken aynı anda yanan ve kanayan dudaklara da sahip olabilirsiniz. Burayı nemlendirerek sert ve acıtan kısmı korumalı, ölü derinin kendi kendine atılması sağlanmalıdır.
Dudak çatlaklarının oluşmasının diğer nedenlerinin arasında, kuru hava, yazın kavuran sıcaklar, içinde çeşitli kimyasallar barındıran rujlar, diş macunları, alerjik reaksiyon geçirirken şişen dudaklardan dolayı da görülebilir. Yapısal olarak kuru cilde sahip olanlarda zaman zaman aşırı su kaybı yaşadıklarında dudaklarında çatlaklar oluşur. Grip ya da nezle olduğumuzda, burnumuz tıkandığında ağzımızdan nefes almak zorunda kalırız. Bu sırada genel de nemli bir yapısı olan dudaklar, ağzın sürekli açık olmasından nefes alıp verme olayını gerçekleştirirken dudaklar aşırı kuruluktan çatlar. Hastalık durumlarında geceleri uyurken oda nemlendiricileri çalıştırılırsa bu durum ortadan kalkar. Ayrıca geceleri horlayan ve uyku apnesi olan kişilerde de aynı şikâyet görülmektedir.
Yüksek ateş ve uzun süre tüketilmeyen su sayesinde vücuttaki nem dengesini bozulduğunu gösteren bulgulardan biri de dudak çatlaklarıdır. Vücudumuzun herhangi bir yerinde bulunan hastalığı tedavi etmek kullanılan, özellikle akne, vertigo ve tansiyon ilaçları dudakların çatlamasına sebebiyet verebilir. Tiroit, sedef, B2 vitamini eksikliği, diyabet, güneşe karşı aşırı hassasiyeti bulunan kişiler, dişçi koltuğundan uzun saatler oturma sonucu açık kalan ağızdan dolayı da dudaklarda çatlama görülür.
Dudaklarınız çatlamışsa yapılması gerekenler
- Dudaklarınız çatlamış ise nem dengesinin bozulduğunun işareti olduğu için kesinlikle su içimini arttırmak gerekmektedir.
- Kuruluğu bastırmak için yalamak ise oradaki suyu tekrar kurutacağı için, çatlakları daha da arttırabilir.
- Dudakları ısırıp yarılmalara yol açmamaya dikkat etmelisiniz. Dudaklarınız iyileşmeden kesinlikle kozmetik ruj, pudra, fondoten gibi ürünleri kullanmayın. Bunlar çatlakları kamufle etmeye çalışırken hem kötü bir görüntüye hem de çatlakların arasından sızarak kalıntılar bırakma suretiyle yaralara neden olabilir.
- Acı ve tuzlu yerken çatlaklara temas olursa yanmalara neden olur.
- Eğer alerjik reaksiyona bağlı olarak gelişmişse nedenini bulmak gerekmektedir. Diş macunu, turunçgil ve asiditesi aşırı olan meyve – sebzeler, fazla A vitamini tüketimi sıklıkla dudakların çatlamasına neden olan alerjiler arasında sayılabilir.
Dudak çatlakları nasıl geçer?
- Dudaklarınız çatladığında, eczanelerde satılan yoğun nemlendirici içeriği olan, ruj şeklinde olan dudak nemlendiricileri kullanılmalıdır. Bazılarının renk verici özellikleri de vardır. İçindeki renklendiriciler tamamen doğal ürünlerden yapılmıştır.
- Dudak nemlendiricisi bulamazsanız Hindistan cevizi yağından faydalanabilirsiniz. Özellikle çok soğuk havalarda dudaklarınız çatlamadan önce de önlem almak için kullanılabilinir.
- Evinizde vazelin mutlaka bulunması gereken bir üründür. Vazelin ile de kurumuş dudaklar nemlendirilebilinir.
- Balın cilde sayısız faydası vardır. Özellikle cildin üst katmanındaki ölü deriyi alıp, alt katmanları beslemesiyle bilinir. Dudaklarınıza sürdüğünüz balı 15 dakika kadar yalamadan tutmanız gerekmektedir. Sıcak su kullanarak temizleyebilirsiniz. Balın dudağınızdan akıp gittiğini hissediyorsanız biraz vazelin ile karıştırıp uygulayabilirsiniz.
- Bal kullanılarak yapılan dudak besleyici formül ise; birer çay kaşığı badem yağı, bal ve vanilyadan oluşur. Bal ve badem benmari usulü bir kapta eritilip birbiri içine iyice karıştırılır. İçine vanilya eklenir. Soğuduktan sonra dudağa uygulanır.
- Saksıda yetişen aloe veranın cilt üzerindeki inanılmaz etkileri vardır. Yanık, yara tedavisinde ve cilt nemlendirmede neredeyse üzerine ürün yoktur. Evinizde aloe vera bitkisi var ise, bir dalını su ve jel çıkabilecek kadar etli kısmından kırarak, içinden çıkan suyu ve jeli dudaklarınıza sürmeniz yeterlidir.
- Ceviz yağı ve balmumundan yanınızda her daim bulundurabileceğiniz dudak koruyucu ve nemlendiricisi hazırlayabilirsiniz. Kapaklı bir kutu tercih etmeniz gerekmektedir. Eşit miktardaki ceviz yağı ve balmumunu benmari şeklinde eritip birbirine karışmasını sağlayın. Sıcakken saklayacağınız kaba kalıp, uygulamak için soğumasını bekleyin.
- Salatalığın %96 sının su olduğu bilindiği üzere, dışarıdan kuruyan cilde destek yapmak için faydalı olan bir sebzedir. Rendeledikten sonra suyunu sıkarak bir kaba çıkarın. Dudaklarınıza sürün. Durulama gerektirmez. Gün içinde sık sık tekrar edin. Rendelenmiş haldeki salatalıktan da birkaç tane dudaklarınıza koyabilirsiniz. Nemlendirici maske olarak bilinen bal, yoğurt ve salatalık karışımı dudaklara da uygulanabilir. Eşit ölçülerde ve küçük miktar hazırlamak yeterli oalcaktır.
- Kahvaltıda ve yemeklerde tüketilen tereyağı da çok iyi bir dudak nemlendiricidir. Bıçağın ucuyla kestiğiniz tereyağını dudaklarınızda gezdirerek, vücut ısısıyla erimesini sağlayın.
- Şeker doğal peeling aracı olduğu için, dudak üzerindeki kurumuş derilerin dökülmesine yardımcı olursunuz. Uyguladıktan sonra mutlaka dudak bakımınızı nemlendiren tariflerden biriyle tamamlayın. Bal ve şekeri karıştırarak bir taşla iki kuşta vurabilirsiniz. Bal nemlendirme ve bakım işini yaparken, şeker ise ölü deriden arındırmayı sağlayacaktır. Evde şekerlenmiş bal var ise karışım yapmaya bile gerek yoktur. Eğer yoksa 1 tatlı kaşığı bal ile 2 tatlı kaşığı şekeri karıştırıp 5 dakika dudağınızda bekletin. Yuvarlak ve yumuşak hareketlerle maskenin çıkmasını sağlayın. Ilık su ile durulayın.
- Gül yaprakları ile oluşturacağınız dudak bakım kremi ise hoş kokusu ve gülün cilde sağladığı fayda sayesinde dudaklarınızdaki iyileşmeyi çok çabuk hissedeceksiniz. Havanda ezdiğiniz gül yapraklarını macun kıvamına getirmek için 1 çorba kaşığı sütten faydalanabilirsiniz. Gülün rengi ne renk ise, dudaklarınız o renge bürünecektir. Kalıcı olmasını istiyorsanız içine bir miktar gliserin katıp, ruj kıvamına getirebilirsiniz. Kapalı bir kapta saklayıp, 1 hafta kadar kullanabilirsiniz.
- Zeytinyağı içinde bulunan yoğun E vitamini sayesinde dudak nemlendiricisi olarak kullanılabilir. Saf olması, içinde asit barındırmaması çok önemlidir.
- Eczaneden alacağınız bepanthol dudak kremi ise en iyi sonuç veren ürünler arasındadır. Ayrıca onarıcı özelliği de vardır.
- Lanolinli kremlerde dudak çatlaklarını giderici içerik bakımından zengindir.
- Dudaklarınız çatladığındaki pütürleri uzaklaştırmak çocukların kullandığı yumuşak kıllı diş fırçası yardımıyla bunlardan kurtulabilirsiniz. Daha sonra mutlak üzeri nemlendirilmelidir.
- Seloteyp bantları yapıştırıp yavaşça çekmek de ölü derileri gidermek için kullanılabilir. Eğer büyük yarıklar var ise sakın denemeyin.
Tüm bu yaptığınız doğal reçetelerle dudak çatlaklarınız geçmiyorsa, mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Dudak çatlamasının sebebi bilinirse sorun ortadan kaldırıldığında dudakta çatlak kendiliğinden kaybolur. Dudak çatlakları için krem kullanmak için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.