Yulaf Ezmesinin Faydaları ve Zararları
Makalede Neler Var
Diyet listelerinde sıklıkla rastladığımız, metabolizmayı hızlandırıcı bir etki göstererek, zayıflamamızı sağlayan yulaf ezmesinin sağlığımıza pek çok mucizevi katkısının bulunduğunu biliyor muydunuz?
Demir, magnezyum, selenyum, folat, omega3 yağ asitleri açısından oldukça zengin olan yulaf ezmesi; aynı zamanda bol miktarda B1,B2, B6 vitaminleri de içeriyor.
Yüksek oranda lif içeren bu eşsiz lezzet; uzun saatler boyunca kendimizi tok hissetmemizi sağlayarak, daha kolay bir şekilde zayıflayabilmemize aracılık ediyor.
Aynı zamanda cilt bakım maskelerinde de kullanılabilen yulaf ezmesi; cilde uygulandığında, cildi güzelleştirerek, pürüzsüzleştiriyor.
Düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklığımızı güçlendirerek, hastalıklarla daha kolay bir şekilde mücadele edebilmemize yardımcı oluyor.
Yulaf ezmesinin faydaları başlıklı bu yazımızda bu eşsiz lezzetin sağlığımıza sunduğu katkılara kısaca değinmek istiyoruz.
Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir?
Yulaf kepeğinin önce temizlenmesi, ardından da kurutulup, ezilmesi ile elde edilen bu lezzetin en önemli faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Zayıflamanıza yardımcı oluyor
Düşük kalorili özelliği ile ön plana çıkan yulaf ezmesi, aynı zamanda glisemik indeksi düşük olan besinler arasında yer alıyor.
Yani kan şekerini dengeleyerek, kandaki şeker miktarının bir anda yükselmesini önlüyor. Bu özelliği sayesinde kişide tokluk hissi yaratıyor.
Sabah kahvaltılarınızın yanı sıra ara öğünlerinizde de tüketebileceğiniz yulaf ezmesi sayesinde gün içerisinde tatlı krizleri yaşamaktan kurtulabilir, diyetinize sadık kalarak, rahatlıkla zayıflayabilirsiniz.
- Kötü kolesterolü düşürerek, dengeliyor
İdeal bir lif kaynağı olan yulaf ezmesi, bileşenlerindeki lifler sayesinde kolesterolün ve yağların bağırsaklar tarafından emilimini kolaylaştırıyor.
Böylelikle kötü kolesterol seviyelerinin yükselmesinin önüne geçiyor. Aynı zamanda bağırsaklardaki yararlı bakterilerin yani probiyotiklerin sayısının artmasına öncülük ederek, bağırsak ve sindirim sistemi sağlığımızı gözetiyor.
- Tip2 Diyabet riskini azaltıyor
Kaliteli karbonhidratlar içeren yani glisemik indeksi düşük olan yulaf ezmesi, kan şekerinde ani bir artışa yol açmıyor.
Sindirimi oldukça kolay olan bu besin, kişinin tip2 diyabete yakalanma riskini azaltıyor.
Her gün sabah kahvaltılarında tüketilen 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, içerisindeki lif ve magnezyum sayesinde yüksek tansiyonu da düşürerek, dengeliyor.
- Kalp ve damar sağlığınızı koruyor
Doğal bir antioksidan olan yulaf ezmesi; vücudumuzda toksik etki gösteren serbest radikallerle savaşarak, kalp ve damar sağlığımızı koruyor.
Damarlarda kolesterol birikimini önleyerek, damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi, kalp krizi, inme ve felç ile yüzleşme ihtimalimizi azaltıyor. Bir yandan da kalbimizi onarıp, güçlendiriyor.
Bu yüzden uzmanlar tarafından kalp hastalarına düzenli olarak yulaf ezmesi tüketmeleri öneriliyor.
- Kanseri önlüyor
Yapılan bilimsel çalışmalara göre düzenli yulaf ezmesi tüketimi, başta kalın bağırsak ve meme kanseri olmak üzere pek çok kansere karşı koruma sunuyor.
Bağırsakları uyararak, dışkıyı yumuşatan yulaf ezmesi, hasar gören bağırsak dokusunu da onarıcı bir etki gösteriyor.
Özellikle göğüs kanserinden korunmak isteyen bayanların sabah kahvaltılarında ekmek yerine yulaf ezmesi tüketmeleri gerekiyor.
- İltihapları gideriyor
Güçlü bir antioksidan olmanın yanı sıra anti bakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri de bulunan yulaf ezmesinin faydaları arasında vücuttaki bakteri ve mikropları yok etmek, iltihaplanmayı tedavi etmek ve vücudumuzdan ödemin daha kolay bir şekilde atılmasını sağlamak da bulunuyor.
- Kabızlığı gideriyor
Sindirimi kolay bir besin olan ve bu yüzden diyet listelerinde mutlaka bulunması gereken bu lezzetli besin, lifli yapısı sayesinde bağırsaklardaki dışkıyı yumuşatıyor.
Bağırsak hareketlerini uyarıp, hızlandırdığından kabızlığı önlüyor. Bir yandan da basura iyi gelerek, mideyi rahatlatıcı etki gösteriyor.
- Cilt hastalıklarını tedavi ediyor
Ciltteki kızarıklığa, cilt kurumasına, tahrişe, egzama, sedef ve kaşıntı gibi deri sorunlarına son derece iyi gelen yulaf ezmesi; cilde uygulandığında cilt sorunlarını iyileştiriyor.
Güneş yanıklarını ve cilt lekelerini gidererek, sorunsuz ve daha beyaz bir cilde kavuşabilmenize aracılık ediyor.
Aynı zamanda cildin nem ihtiyacını karşılayarak, erken yaşlanma belirtilerini en aza indirgiyor.
Cilt bakım maskelerinde kullanılan bu gıda, sivilce ve aknelerin kötü görünümünü hafifletiyor.
- Vücuda enerji veriyor
Beyin sağlığını güçlendirerek, vücuda enerji veren yulaf ezmesi, özellikle konsantre olmakta zorluk çeken ya da sınava hazırlanan kişilerin de yardımına koşuyor.
Uzun saatler boyunca çalışan kişilere içeriğindeki karbonhidrat sayesinde enerji vererek, çalışanların günlük iş temposuna daha kolay bir şekilde uyum sağlamlarına yardımcı oluyor.
Yulaf Ezmesi Kalori
- 1 kaşık yulaf ezmesi kaç 37 kcal
- (15 gr) yulaf ezmesi 56 kcal
- 1 fincan yulaf ezmesi 222 kcal
- Bir kase (100 gr) yulaf ezmesi 370 kcal
- 100 gram yulaf ezmesi 370 kcal
Yulaf Ezmesi Besin Değerleri
100 gramı sadece 370 kaloriye denk gelen bu lezzetli besin; vitamin ve mineraller açısından da zengin bir besin olarak, bize enerji veriyor.
Yulaf ezmesi besin değerlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
100 gram yulaf ezmesinde;
- 0 mg potasyum
- 4 gram diyet lifi
- 3 gram karbonhidrat
- 5 gram protein
- 6 mg demir
- 0 mg kalsiyum
- 0 gram yağ
bulunuyor.
Aynı zamanda yulaf ezmesinde bol miktarda folik asit ve magnezyum da yer alıyor. Böylelikle içeriğindeki demir, kalsiyum, magnezyum sayesinde kaslarımızı ve kemiklerimizi güçlendirerek, kas ve kemik erimesine karşı bizleri koruyor.
Yulaf Ezmesi Nasıl Yenir?
Yulaf ezmesini sade olarak tüketebileceğiniz gibi daha lezzetli olması adına bir miktar az yağlı süt ya da yoğurtla karıştırarak da tüketebilirsiniz. Öğününüzü daha da tatlandırmak adına içerisine çilek, muz gibi meyveler, fındık ve tarçın de ilave edebilirsiniz.
Diyette tüketebileceğiniz lezzetli bir yulaf ezmesi hazırlamak için 4 yemek kaşığı yulafı 1 bardak sütle karıştırın. Ardından bu karışımı yulaflar lapa kıvamına gelene dek minik bir tencerede karıştırın. Karışıma sevdiğiniz taze ya da kuru meyveleri, kuruyemişleri ilave edin.
Yulaf ezmesini sıcak sütün yanı sıra soğuk sütle ya da yoğurtla da karıştırarak da tüketebilirsiniz. Bu noktada yulafı bir miktar süt ya da yoğurtta ezerek, lapa haline getirin. Ardından karışıma kalan yoğurt ve sütü, kuruyemiş ve meyveleri ekleyin.
Yulaf Ezmesi Ne Kadar Yenmeli?
Karbonhidrat içeriği yüksek olan, bu yüzden aşırı miktarda tüketildiğinde kilo alımını tetikleyen yulaf ezmesini dilerseniz sabah kahvaltılarınızda ekmek yerine dilerseniz de gündüz ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
Ancak sindirimin yavaşladığı akşam saatlerinde karbonhidrat açısından zengin olan bu lezzeti tüketmenizi önermiyoruz.
Yulaf ezmesi akşam yenir mi
Sabahları kahvaltılarda severek tükettiğimiz yulaf ezmesi akşam yenir sorusu çok sık sorulan sorulardan biridir. Akşamları tüketebileceğiniz gibi gece uyanıp bir şeyler atıştırmak yerine yulaf ezmesi tüketebilirsiniz.
Yulaf Ezmesinin Saça Faydaları
Son derece etkili bir saç bakım ürünü olan bu lezzet, saçlara topikal olarak uygulandığında saç köklerini güçlendiriyor, saç derisinin oksijen almasını sağlıyor.
Saç derisindeki kepeklenmeyi ve pul pul dökülmeyi önleyerek, kişinin yumuşak, sağlıklı ve parlak saçlara kavuşabilmesine öncülük ediyor.
Demir ve vitamin eksikliğinden kaynaklanan saç dökülmelerini doğal bir şekilde tedavi ediyor.
Her gün düzenli yulaf ezmesi tüketimi, demir eksikliğine bağlı saç kaybını, saç incelmesini ve saç kopmalarını engelliyor.
Yulaf Ezmesinin Cilde Faydaları
Ciltteki akne, sivilce ve iltihaplanmayı gideren bu harika besin; cilde direk olarak sürüldüğünde güneş lekelerinin ve ciltteki koyu kahve lekelerinin rengini açıyor.
Aynı zamanda cilt renginin en az birkaç ton açılmasına olanak tanıyor.
Yulaf ezmesi ile cildinize kapsamlı ve etkili bir bakım yapabilmek adına az bir miktar yulafı bir miktar suda kaynatın ve 5 dakika ılımaya bırakın.
Elde ettiğiniz lapa ile cildinize, özellikle sorunlu bölgelere bir süre masaj yapın. 15-20 dakika bekledikten sonra cildinizi önce ılık ardından da soğuk suyla durulayın.
Özellikle yağlı bir cilt yapınız bulunuyorsa bu maskeyi haftada bir ya da iki sefer cildinize düzenli olarak uygulayabilirsiniz.
Doğal Peeling Etkisi Gösteren Yulaf Ezmesi Maskesi
Güzellik uzmanı Suna Dumankaya’nın özellikle yağlı ciltlere önerdiği, ciltteki en üst tabakanın soyulması suretiyle cildin yenilenmesini sağlayan, ölü hücreleri ciltten arındıran bu maske sayesinde cildinizde daha canlı, parlak ve aydınlık bir görünüm elde edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı yulaf
- 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 1 yemek kaşığı pirinç unu
- 1 yemek kaşığı yağsız ya da az yağlı yoğurt
- 1 yemek kaşığı bal
Hazırlanışı:
- Tüm malzemeleri ufak bir kasede karıştırın.
- Karışım boza kıvamına geldiğinde maskeyi tüm yüzünüze yedirerek, sürün.
- 10 dakika bekledikten sonra maskeyi yüzünüzden ovarak çıkarın.
- Bu maskeyi her hafta bir sefer cildinize uygulayabilirsiniz.
Peki ya siz yulaf ezmesi faydaları ve zararları hakkında neler düşünüyorsunuz yorum kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.