Yerleşme Kanaması Nedir? Nasıl Olur? Yaşayanlar

Makalede Neler Var
Yerleşme Kanaması Nedir? Nasıl Olur? Yaşayanlar Çoğunlukla adet kanaması ile karıştırılan, ancak adet kanamasından tamamen farklı olan yerleşme kanaması; en genel tanımıyla hamileliğin başlangıcında embriyonun rahme yerleşmesi sonrasında görülen kanamayı ifade ediyor.
Tamamen doğal olan bu kanamanın miktarı, adet kanamasının aksine çok az bir miktarda yani lekelenme şeklinde oluyor.
Özellikle gebelik beklentisinde olan kadınların hayal kırıklığı yaşayarak, adet gördüklerini düşünmelerine yol açan bu kanama; üstüne adet görme olarak da isimlendiriliyor. Üstüne adet görme olarak isimlendirilmesi ise kadınların hamile olmalarına yani bebeğin rahme yerleşmiş olmasına rağmen yine de vajinal kanama ile karşılaşmalarından kaynaklanıyor.
Bu yazımızda kısaca yerleşme kanaması neden olur? Yerleşme kanaması belirtileri nelerdir? vb. bu kanamaya dair merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.
Yerleşme Kanaması Nedir? Neden Olur?
İmplantasyon kanaması olarak da adlandırılan bu kanama, döllenmeyi takiben gerçekleşiyor. Yani erkek üreme hücresi olan spermin kadın üreme hücresi olan yumurtayı dölledikten hemen sonra yumurtanın fallop tüplerinden geçerken, rahim duvarına yerleşmesi; tıp dilinde yerleşme kanaması olarak tanımlanıyor.
Bir diğer deyişle rahim iç tabakasına fetüs yerleşirken iç tabakada gerçekleşen bir miktar kanamaya yerleşme kanaması deniliyor.
Yani üstüne adet görme; döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesinin neden olduğu vajinal kanamayı ifade ediyor.
Gebeliğin ilk dönemlerinde yani cinsel birliktelikten yaklaşık 10 gün sonra görülen yerleşme kanaması; genellikle birkaç gün hafif vajinal kanama şeklinde devam etse de bazen de birkaç saat içerisinde sona eriyor.
Yerleşme Kanaması Kaç Gün Sürer?
Genellikle birkaç saat ya da bir gün devam eden yerleşme kanaması, bazı kişilerde yaklaşık 3 gün sürebiliyor.
Yerleşme Kanaması Bebeğe Zarar Verir mi?
Birkaç günde kendiliğinden geçen yerleşme kanamasında normal adet kanamasından farklı olarak kanama, daha pembemsi ya da kahverengimsi renkte oluyor.
Hamileliğin ilk dönemlerinde değil de ilerleyen süreçte görülen kanamalar ise dış gebelik, düşük gibi farklı nedenlerden kaynaklanıyor.
Yani tehlike arz etmeyen, tamamen doğal olan yerleşme kanamasının cinsel birliktelikten 10-12 gün sonra başlaması ve ilk birkaç gün içerisinde sonlanması gerekiyor.
Bazen de gebe kadınlarda zaman zaman hafif leke şeklinde vajinal kanamalar görülebiliyor. Gebelikte görülen bu kanamaların ise mutlaka ciddiye alınması ve hastanın en kısa sürede bir kadın doğum uzmanına görünmesi hem kendi hem de bebeğinin sağlığı adına önem arz ediyor.
Gebeliğin ilk haftalarında görülen yerleşme kanaması, anne ya da bebeğin sağlığını tehdit etmiyor. Lakin annenin hamile olmadığını düşünmesine ve daha rahat davranmasına neden olabiliyor. Bu durum ise anne adayının alkol, sigara, ilaç kullanımını sürdüreceği yani düşüğe yol açabilecek tehlikeli alışkanlıklarına devam edebileceği anlamına geliyor.
Bu yüzden vajinal kanamadan farklı bir kanama ile karşılaştığını düşünen, kanama renginde farklılık gözlemleyen kadınların bu kanamanın yerleşme kanaması olabileceğini mutlaka akıllarına getirmeleri gerekiyor.
Şayet, hamile kalma ihtimaliniz söz konusuysa yani hamilelik beklentiniz varsa vajinal kanamanızda pembemsilik, daha açık bir ton ya da hafif kanama fark ettiğinizde bunun yerleşme kanamasına işaret edebileceği ihtimalini göz ardı etmemelisiniz.
Kanamanın bittiği günden en az 3 gün sonra hamilelik testi yaptırarak, hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Aman dikkat!
Yerleşme Kanaması Ağrı Yapar mı?
Olağan adet kanamasına nazaran daha e hafif geçen yerleşme kanaması, bazı kişilerde hafif ağrıya ve sancıya neden olabiliyor.
Yerleşme kanaması ne renk olur sorusuna cevap vermek gerekirse yerleşme kanaması genelde pembemsi yada kahverengi olarak bilinmektedir. Adet kanaması ise daha koyu renkte olur ve kan pıhtıları görülür.
Yerleşme Kanaması Belirtileri
Üstüne adet görmenin en önemli belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:
- Kahverengi ya da pembemsi vajinal kanama
- Hafif ve düzensiz kanama
- Normal adet kanamasına göre rengi daha açık olan kanama
- Normal adet kanamasına nazaran daha hafif karın ağrısı ve sancı
- Göğüslerde hafif şiddette ağrı ve hassasiyet
- Baş ağrısı
- Sıcak basması, vücut ısısında artış
- Karın bölgesinde yanma hissi
- Aşırı stres
- Sinirlilik
- Sık sık idrara çıkma
- Hormon değişimine bağlı olarak gelişen kabızlık riski
- Sivilce ve akne
- Aşerme
- Yorgunluk ve halsizlik
- Mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi bazı gebelik belirtileri
Kısacası yerleşme kanaması; gebelik beklentisi içerisinde olan tüm kadınlar için hamile olabileceklerini gösteren önemli belirtileri taşıyor.
Ancak kişide yerleşme kanaması görülmesi, kişinin ileride düşük yapmayacağı anlamına da gelmiyor.
Bu yüzden üstüne görmeden şüphelenen kişilerin düşük tehlikesi ile karşılaşmamak adına kendi sağlıklarına maksimum özen göstermeleri, bu kanamanın hamilelik belirtisi olabileceğini her daim bilmeleri gerekiyor.
Ancak yerleşme kanamasının tek başına hamilelik belirtisi olarak algılanmaması gerektiğini de belirtmek istiyoruz. Kesin sonuç almak adına kanamanın sonlanmasını takip eden 3. günden sonra mutlaka hamilelik testi yaptırmalı, hamile olup olmadığınızı net bir şekilde öğrenmelisiniz.
UYARI: Hamilelikte görülen tüm kanamaları üstüne adet görme olarak nitelendirmemek gerekiyor. Bazen gebelikte görülen kanamalar, rahimdeki bazı lezyon ve yaralara, servikal bölge enfeksiyonlarına, düşük tehlikesine bağlı olarak da gelişebiliyor.
Şayet hamileliğinizin ilk 10-12 gününde yani cinsel birlikteliğinizden sonraki yaklaşık 2 hafta içerisinde değil de daha ileriki bir süreçte vajinal kanama ile karşılaşırsanız, düşük, rahim yarası vb. diğer etmenlerden şüphelenmeli, yerleşme kanamasının belirli bir süre ile sınırlı olduğunu unutmamalısınız!
Yerleşme Kanaması Yaşayanlar
Yerleşme kanaması diğer adı ile üstüne görme yaşayanlar genelde adet döneminde önce gördüklerini ve çok az kan geldiklerini dile getirmişlerdir. Yerleşme kanaması yaşayanlar kan renginin pembe yada kahverengi olduğunu ve normal adet kanamasından çok farklı olduğunu dile getirmişlerdir.
Yerleşme kanması yaşayanlar ilk olarak hamilelik şüphesi yaşadıklarını dile getirmişlerdir. Bazı yerleşme kanaması yaşayanlar ise adet olduklarını yada bebeğini düşürdüğünü sanarak telaşa kapılmaktadırlar.
Yerleşme kanaması yaşayanlar yaptıkları yorumlarda yerleşme kanması renginin farklı olduğunu ve kan miktarının çok az olduğunu söylemişlerdir. Ayrıca yerleşme kanamasında sancı ve ağrı çok az olur.
Yerleşme Kanması Hakkında Tüm Sorular
Yerleşme kanaması adet tarihinden sonra olur mu
Yerleşme kanaması yani üstüne görme adet döneminden önce görülür. Adet dönemine 6 ile 12 gün kala üstüne görme görülür. Aslında sıkça sorulan sorulardan biri olan Yerleşme kanaması en erken ne zaman olur sorusuna verilecek cevap aynı şekilde adet dönemine 1 yada 2 hafta kala olabilir.
Yerleşme kanaması bebek kaç haftalıkken olur
Yerleşme kanaması bebeğin rahim duvarını delmek için gösterdiği çaba sonucunda oluşur. Döllenen yumurta rahim içerisine yerleşirken kılcal damarlara verdiği tahribat sonrası oluşur ve gebelik başlamış olur.
Yerleşme kanaması gebeliğin kaçıncı günü olur
Genelde yerleşme kanaması genelde gebeliğin 4 haftasında çok sık görülür. Adet döneminden önce görüldüğü için pek çok kadın bunu adet dönemini ile karıştırmaktadırlar.
Üstüne görme adet kanaması gibi olur mu
Aslında ikisi de farklıdır. Yerleşme kanması az miktarda olur ve asla adet dönemindeki gibi olmaz.
Bu yazımızda kısaca üstüne adet görme nedir? Belirtileri nelerdir? vb. yerleşme kanamasına dair kadınların en çok merak ettiği soruları yanıtlamaya çalıştık.
Yazımızın bilgilendirici olması ve her daim sağlıkla kalmanız dileğimizle…