Yasemin Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Makalede Neler Var
Yasemin Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Yasemin çiçeği denilince akla ilk gelen; beyaz çiçekleri, baştan çıkarıcı kokusu ve güneşte parlayan yapraklarıdır. Yasemin çayı ise, çiçeklerin oldukça revaçta olduğu, 13. yüzyılda Çin’deki Ming Hanedanlığı döneminde popülerite kazanmıştır. Çiçek desenlerine ve çiçeklere olan bu tutku o kadar fazla idi ki; sadece çiçekleri çay yapmayıp, duvar resimleri, porselen tabaklar ve fincanlar, kumaşlar ve edebi eserlerde bile sıklıkla kullanmışlardır.
Batı dünyasının yasemin çayının buluşması ise; Çin’in yaptığı ilk meşrubat ihracatından biri sonucudur. Bu da 1800 lü yılların başına denk gelmektedir. Ayrıca orta doğuda Pers İmparatorluğunda, yani şimdiki İran, Pakistan, Afganistan ve Himalayalar bölgesininde kullanıldığı ve üretildiği bilinmektedir. Günümüzde ise yasemin çayı Asya’nın büyük kısmında özellikle Hindistan ve Çin’de yetiştirilip, dünyaya ihraç edilmektedir. Özellikle Yin Hao denilen yüksek kaliteli olan yasemin çayı türü, elit kesim tarafından tercih edilir. Bunun yanı sıra Akdeniz’in ılıman bölgeleri, Orta Amerika ve Madaskarda da yetiştirilir. Hasat zamanı genelde yaz başıdır.
Yasemin çayının bu kadar popüler olmasının diğer nedenleri ise; sağlığa olan faydaları, kokusu, tadı ve aromasıdır. Vücuda çok çeşitli yararları olan kateşin ve epikateşinler içerir. Bunlar nadir görülen antioksidanlardır. İçeriğinde düşük miktar kafein vardır.
Yasemin çayı, çeşitli güçlerde ve derecelerde yapılabilir. Bir türü sadece yapraklardan oluşup, çay poşetlerine konulur. Diğer türü ise 2 tane yasemin çiçeği tomurcuğu ve 1 adet yapraktan oluşan, yasemin incisi olarak adlandırılan türdür. Bir de koku duyusuna hitap eden fiziksel karışımdan, kompleks hava filitreme ve aroma karışım denilen türlerden bahsedilir. Bu işlemler taze yasemin çiçekleri ve kurutulanları ile yapılır. Çiçekler her 24 saatte bir yenileri eklenerek istenilen harman yakalana kadar birkaç gün devam eder. Ayrıca yasemin oolong, siyah ve yeşil çay gibi bilinen çaylara aroma vermek içinde karıştırılır. Bu çayların ambalajın üzerinde yasemin aroması olduğu belirtilir.
Zeytin ailesine ait olan yasemin bitkisi jasminum officinale denilen türden toplanır. İşleniş şekline bağlı olarak damakta tatlı, ferah, parfümlü gibi tatlar bırakır.
Yasemin Çayının Faydaları Nelerdir?
Yasemin çayı faydaları nelerdir, yasemin çayı neye iyi gelir ve yararları hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.
- Kilo vermeye yardımcıdır:
Kilo vermek genelde çok zor olarak kabul edilir. Uyulması zorunlu diyetler, gidilmek zorunda olunan spor salonları ya da açık havada yapılan egzersizler… Tüm bunlara ek ise bitkisel bazı çaylar metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Bunlardan biri ise yasemin çayıdır. Hızlı metabolizma vücuda alınan yağ ve protein gibi besinler daha çabuk işleyeceğinden, depo edilmemesini sağlar. 2010 yılında yapılan bir Japonya’da yapılan bir araştırmada, düzenli olarak yasemin çayı tüketen dinlenme halinde olan kişilerde, yüksek metabolizma hızına rastlanmıştır. Ayrıca kalorisi düşüktür. Ancak demlendikten sonra bal ya da şeker ekleyerek tadlandırmak, kalorisini arttırır.
İçeriğindeki kafein çok fazla olmadığından, yine de dikkatinizi toplamanıza yardımcı olur. Bir kahve kadar uyarıcı etkisi yoktur. Yani uyumanıza engel değildir.
- Kanser önleyicidir:
Çağımızda çok yaygın olan kansere yakalanma riski maalesef oldukça fazladır. Bu durum herkesi kanserden korunmaya odaklamıştır. Yasemin çayının içeriği, kansere neden olan serbest radikalleri hedef alarak, kanseri önlemede bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu da sahip olduğu antioksidanlar sayesinde olur. Özellikle göğüs ve akciğer kanserlerine yakalanma riskini düşürür.
- Kalp sağlığını korur:
Uzun ve kaliteli yaşamak özellikle kalp sağlığını sürdürerek mümkündür. Yasemin çayı tüketmek, kalbin düzenli kan pompalamasını sağlar. Damar sağlığında kötü kolestrol seviyesini kontrol altına alır. Bu sayede genişlemiş damarlardan, felç riskine, beyni veya kalbi tıkayacak kan pıhtısı atmasından, kalp krizine kadar birçok ölümcül hastalığın önüne geçer. Kötü kolestrol yani LDLnin oluşturduğu damarlardaki iltihaplanmaları engeller. Yüksek tansiyon hastası olmamanızı sağlar.
- Stresi hafifletir:
Yasemin çayının belki de en güçlü ve basit sağlık faydası stresi azaltmasıdır. Bu da aromasından kaynaklanır. Ruh halini değiştirebilen 5 duyunun önemi burada devreye girer. Koku duyusuyla algılanan yasemin aroması, vücudun rahatlayıp, gevşemesini sağlayan beyinin emri ile parasempatik sinir sistemineki kimyasalları serbest bırakır. Ayrıca ruh halini yükseltir. Tadı ise; canlandırır.
- Tip 2 diyabeti önleyebilir:
Tip2 diyabet, insan vücudunda pankreastan salgılanan insülinin düzenleyememesi ya da üretememesi nedeniyle ortaya çıkar. Genetik faktörler, yaşam tarzı ve beslenme şekli tip 2 diyabete yakalanma riskini arttırır. Yasemin çayı içerek insülin seviyesini düzenlemek mümkündür. Stabil hale gelen glikoz metabolizması sayesinde de diyabet yakalanma durumu ortadan kalkar.
- Bağışıklık sistemini geliştirir:
Birçok bitksel çayın ortak özelliği olan bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olmak, yasemin çayı içinde geçerlidir. Özellikle soğuk algınlığı ve gribe karşı korur. Ayrıca enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.
- Cilde için çok faydalıdır:
Yasemin çayındaki güçlü antioksidanlar ve polifenoller sayesinde, kırışıklıklara ve cilt hasarına neden olan serbest radikalleri ortadan kaldırır. Bu durum yaşlanmayı yavaşlatırken, yüzde ve vücutta oluşan ince çizgilerin kaybolmasına, ciltteki pigmentasyonu en aza indirgenmesini sağlar. Cilt için yasemin çayını tüketmenin yanında, bir tonik gibi kullanarak, yüzünüzü yıkayabilirsiniz.
Yasemin Çayının Cilde Faydaları
Yasemin çayı cilde faydaları olduğu gibi saça faydaları da bulunmaktadır. Düzenli olarak yasemin çayı içmek cildin yaşlanma etkilerini geciktirir ve cildin daha canlı ve parlak olmasını sağlar. Daha genç, parlak ve canlı cilde sahip olmak için bu çayı tüketebilirsiniz.
- Mide ağrılarını yatıştırır.
- Öksürük ve boğaz ağrılarında rahatlama sağlar.
- Depresyon ve huzursuzluğa iyi gelir.
- Uyku getirmez ancak uykuya dalmaya ve kaliteli bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
- Bağırsakların sağlıklı bir şekilde fonksiyon göstermesi için enzimlerin en etkin şekilde çalışması sağlayan hücre içi antioksidan içerir. Bağırsakları düzenli ve sağlıklı kılar. Ayrıca sindirim sisteminde oluşabilecek kanser formlarını önler.
- Romatizma veya eklem ağrılarına iyi gelir. Ayrıca eklemlerdeki şişmeleri ve iltihapları azaltır.
Yasemin Çayı Nasıl Yapılır
Yasemin çayları, poşet halinde ve yapraklardan oluşmuş halde piyasa satılmaktadır. Demlenme talimatları da kutuların üzerinde yazmaktadır. Ancak yasemin çayının birçok elde edilme türü olduğunu düşünürsek, sıcaklık ve demlenme süreleri de değişkenlik gösterir. Genel olarak, önereceğimiz prosedürü uygulanmanız yeterlidir.
İlk olarak; eğer çay yapraklarını kendiniz topladıysanız 240 ml su için 2 gram yasemin yaprağı kullanılmalıdır. Eğer hazır çay poşeti kullanıyorsanız zaten gramaj ayarlanmıştır. Damacana suyu 80-85 dereceye kadar kaynatılmalıdır. Daha sıcak su yasemin çayının güzel tadını acıya dönüştürebilir. Son olarak yasemin çayının nasıl üretildiğine bağlı olarak 30 saniye ile 3 dakika arasında bir zaman diliminde demlendirilmelidir. Bu süre zarfında demleme kabının kapağı kapalı ve ateş çok kısık olmalıdır.
Tadı çok güzel olduğundan genelde tatlandırıcı herhangi bir başka ürünle birleştirilmemesi önerilir. Bal ya da şeker kullanarak tatlandırırsanız, lezzet profili bir miktar değişmektedir.
Yasemin Çayının Yan Etkileri ve Zararları
Aromaterapi hamilelikte oldukça popülerdir. Ancak yasemin çayı hamilelerde önerilmez. Güçlü kokusu ve kimyasal bileşimi gebelikte erken kasılmalara neden olabilir. Düşük miktarda içerdiği kafein de hamilelikte zararlı olabilir.
Yasemin çayının tadının çok güçlü olması ve asitli olması nedeniyle çok sık tüketilmesi veya demlenme süresinin aşılması nedeniyle mide tahrişine neden olabilir. Ayrıca aç karnına tüketilmemelidir. Özellikle kaliteli olmayan, başka maddelerle karıştırılan yasemin çaylarında bu etki sıklıkla görülür.
Kafein hassasiyeti olanlar, her ne kadar çok az kafein içerse de bu çayı tüketmemelidir. Başka çay türleriyle de karıştırılsa da uzak durulmalıdır. Yüksek miktarda kafein huzursuzluk, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı gibi durumlara neden olabileceğinden, içinde az kafein var diye fazla yasemin çayı tüketilmemelidir.
Yasemin Çayını Emziren Anneler İçebilir Mi
Emziren anneler bebeklerini emzirdikten sonra aşırıya kaçmadan günde 1 yada 2 bardak kadar tüketebilirler.
Yasemin çayı günde kaç bardak içilir
Yasemin çayı günde 2-3 bardak kadar tüketilebilir. Vücut alışana kadar ilk önde tek bardakla başlanmalı, birkaç gün tükettikten sonra 2 ya da 3 bardağa çıkarılmalıdır. Bu da yaklaşık 600ml çaya denk gelmektedir. Ancak ilk kez yasemin çayı içiyorsanız ve herhangi bir alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız, ilk yudumu içtikten sonra yarım saat kadar bekleyip, herhangi bir yan etki belirip belirmediğini kontrol etmelisiniz. Boğazda şişme, deride kaşıntı, nefes darlığı alerjinin oluşabilecek belirtiler arasında sayılabilir.
Yasemin Çayı Aç Karnına İçilir Mi
Yasemin çayı aç yada tok karnına içilmesinde her hangi bir sakınca yoktur. Sabahları aç karnına içildiğinde ödem söktürücü ve adet söktürücü etkisi olan bu çay ayrıca aç içildiğinde tokluk hissi vererek zayıflamanızı sağlar.
Yasemin Çayı Uyku Yapar Mı
Yasemin çayı dinlendirici, sakinleştirici ve stresi önleyici etkisi olan bir çaydır. Akşam yatmadan önce içildiğinde yasemin çayı uyku yapar ve daha rahat uyumanızı sağlar.
Yasemin Çayı Zayıflatır Mı
Kilo vermek ve zayıflamak için diyet listenizde mutlaka olması gereken çaylardan biride yasemin çayıdır. Aç karnına içildiğinde tokluk hisse veren yasemin çayı ayrıca yağ yakımını hızlandırarak kilo vermenizi sağlar.
İdrar söktürücü etkisi olan bu çay ayrıca vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Bağırsakları çalıştırarak mide ve bağırsak sorunların ortadan kalmasını sağlar.
Kendi yasemin çayınızı kendiniz yapabilirsiniz
Doğadan topladığınız, endüstriyel alanlardan ve şehir kirinden uzak yerlerden seçtiğiniz yasemin yaprakları ve çiçekleri normal boylarda cam bir kavanoza ihtiyacınız olacaktır. Yaprak ve çiçekleri herhangi bir tarım ilacından ya da tozdan arındırmak için bir kaç kere sudan geçirmelisiniz.
Yaprak ve çiçeklerin üzerinde su kuruduktan sonra, kavanozun dibine yaklaşık 6-7 gram kadar yasemin yaprağı yerleştirin. Üzerine bir avuç yasemin çiçeği ekleyip, yayın. Bunun üzerine bir katman daha yaprak ilave edin. Katmanlara baskı uygulamak için küçük bir teneke kutu ile bastırın ya da üzerine ağırılık koyun. Kavanozun ağzını kapatıp, 24 saat kadar bekleyin. Yapraklar ne kadar uzun süre sıkışık kalırsa o kadar iyi aroma geçip, çay haline gelir. Daha sonra yaprakları çıkarıp, çay demlemek için kullanabilirsiniz.