Yakı Bandı Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Nasıl Çıkarılır?
Makalede Neler Var
Yakı Bandı Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Nasıl Çıkarılır? Eklem, sırt ve bel ağrıları ya da tutulmalarında, bacak veya kol kasılmaları, kas sıkışması gibi durumlarda yoğun ağrının yanında acı ve hareket kısıtlılıkları oluşur. Kimi zaman çeşitli ağrı kesicileri ya da kas gevşeticileri içerek bu durumdan kurtulmaya çalışmak bazen işe yaramayabilir.
Çok eski zamanlardan beri bir tedavi aracı olarak kullanılan yakı ağrıyan bölgeyi rahatlatarak hızlı bir sonuç almanızı sağlar. Ayrıca ağrı kesicilerin yan etkilerinden korunulmuş olunur. Kronikleşmiş ağrılar veya romatizmal ağrıları giderme de ilaç içmekten daha etkilidir.
Sizlere bu yazımızda yakı bandı nedir, yakı bandı nasıl çıkar, yakı bandı zararlı mı sorularına cevap vererek yardımcı olmaya çalışacağım.
Yakı Bandı Nedir
Boyun, sırt yada vücutta meydana gelen ağrıların giderilmesinde kullanılan ilaçlı bir yapışkan banttır. Eklem ve kas ağrılarında çok sık kullanılan yakı bandı spor yaralanmalarında tercih edilmektedir.
Genelde yapışkanlı bir beze emdirilmiş, kimyevi madde ya da doğal üründen meydana gelir. Bu bezler genelde flaster şeklindedir. Yakıyı uyguladıktan sonraki saatler içinde eğer ciddi bir yaralanma yok ise; problemden kurtulunmuş olunur. Tedavi edici özelliği yoktur.
Yakı Bandı Nasıl Kullanılır
Yakıyı kullanmadan önce uygulanacak bölgenin iyice temizlenmiş olmalıdır. Daha önce sürülmüş bir merhem ya da ter olmamalıdır. Sorunlu bölgeye yapıştırılmasıyla çalışmaya başlar. Yakı içeriğindeki kimyasal ilaçlar sayesinden deriden nüfuz eder. Kan sirkülasyonunu ısınma sayesinde arttırır. Yüzeyde bulunan sinirleri ve sinir liflerini etkiler.
Yakı Bandı Nasıl Yapılır
Yakı, kapsikum denilen kırmızı biberin içeriğindeki maddeden yapılır. Gerçek kapsikum ise 20 çeşit biberin bir araya gelmesi ile oluşur. Kapsikum oleoresin olarak kimyasal olarak hazırlanan piyasa formu ise; doğal acılık vermesi için yiyecek sektöründe de kullanılır. Hammadesi yine doğaldır.
Kapsikum, kapsasian denilen ölçü ile derecelendirilir. Kapsasinin % 6 lık olanının 1 kilogramı, 30-35 kilogram doğal toz acı biber baharatına eşittir. Oleoresin maddesi karışık kapsikumlar ise, maliyet düşürmenin yanı sıra antimikrobiyal özelliği de taşır.
Yakı Bandı Ne İşe Yarar
Yakı, vücut sıcaklığı ve yağı ile kapsikum oleoresin aktivasyona geçer. Ağrılı bölgeye etki eder, etkisi başladığında ise sıcaklık ve yanma hissedilir. Kimi zaman, ağrınızın fazlalığı ya da bölgenin hassaslığı nedeniyle bu sıcaklık ve yanma çok fazla olabilir. Bölgeye yapıştırıldıktan 15-20 dakika kadar etkisi başlar. Yanması yakının çalıştığını gösterir.
Eczaneden aldığınız markanın özelliğine göre 4 ila 24 saat arasında etkisi devam eder. Bazılarında mentol kokusu hakim olsa da bazılarının ise kötü koktuğu bilinir. Yalnızca yakının yapıştırıldığı yere etki eder. Ayrıca yapıştırılırken başka birinden yardım almanız önerilir. Çünkü yakının gerçekten etki edip, düzgün çalışması için, tamamiyle ciltle temas halinde olması gerekmektedir. Hiçbir katlanma ya da kıvrılma olmamalıdır. Eğer vücut üzerinde başka yerlerde ağrı var ise o bölgeye başka yakı yapıştırılmalıdır. Yani bir bölgeye yapıştırılan yakı tüm vücuttaki ağrıları yok etmez.
Yakı Bandının Zararlı Mı
Cilt hassasiyeti olanlarda bölgede kızarıklık ve kaşıntı gelişebilir.. Bu reaksiyon yakı içeriğindeki maddeye veya yapışkanlı banta karşı oluşabilir. Böyle durumlarda fazla tahrişe neden olmamak için yakı hemen bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Ancak yakıyı çıkarırken kesinlikle sıcak su veya alkol kullanılmamalıdır. Sıcak su veya alkol yanmayı daha da arttırabilir.
Hamile ve emziren kadınların yakı kullanmaması önerilir. Yakı içeriği, annenin sinir sistemine ve beyne etki ettiğinden, bebeğin gelişimine doğrudan etkili olabilir. Ayrıca çocuklarda yakı bandı kullanmamalıdır. Çünkü ciltleri son derece hassas olduğundan, yakı yapıştırılan bölge hemen tahriş olup, kaşınmaya başlayabilir. Etken maddeye karşı alerji gelişebilir. Yanma hissi ise çocuklara çok fazla geleceğinden hem siz de hem de çocukta panik havasına neden olur.
Halk arasında bele yakı yapıştırıldığında kolay hamile kalındığı hakkında bir inanış ve söylenti vardır. Bunun kesinlikle tıbbi bir doğruluğu yoktur.
Yakı Bandı Nasıl Çıkarılır?
Yakının etkisi bittiği zaman bölgedeki sıcaklaşma geçer. Yapışkanı son derece kuvvetli olan yakı bantlarını çıkarmak biraz zahmetli ve acı verici olabilir. Yakının üzerini ıslattıktan sonra ya da banyo yaptıktan sonra çıkarmak daha kolay olur. Ancak ıslatma yaptığınız su sıcak olmamalıdır. Ilık ya da soğuk olmalıdır.
Yakı Bandı Nasıl Kolay Çıkar
Yapışkanından kurutulmak için ise; bölgeyi bebek yağı ya da zeytinyağı ile ovarak yapışkanlar çıkabilir. Ayrıca yapıştırdığınız bölgede çok fazla kıl ya da tüy yoğunluğu var ise; yakı bandına yağ emdirilerek çıkarmanız önerilir. Aksi taktirde ağdadan daha fazla bir acı hissedilebilir. Oluşan kızarıklık ise birkaç saat içinde kendiliğinden geçer. Bölgeye tekrar yakı koymak gerekiyorsa, bunun için 1-2 saat beklenmelidir.
Yakı bandı belde ne kadar durmalı
Yakı bandı tam etki göstermesi için en az 4 ile 6 saat kadar gerekmektedir. Ayrıca yakı 48 saatten fazla deriye yapışık olarak kalmaması gerekmektedir. Uzun süre yapışık kaldığında ciltte tahrişe neden olur. Eğer aynı yere tekrardan yakı bandı yapıştırmak istiyorsanız 2 hafta kadar beklemeniz gerekmektedir.
Yakı bandı varken banyo yapılır mı
Genelde yakı bandı takılı iken banyo yapılması önerilmez. Banyo yaptıktan sonra kullanılması etkisini daha iyi göstermesini sağlar. Yakı bandını sökmek için banyo yapabilirsiniz. Bu sayede daha kolay sökülecektir.
Yakı bandı diz ağrısına iyi gelir mi
Yakı bandı diz ağrısı için ağrının tam nedeni belirlenerek kullanılmalıdır.
Yakı bandı gebelikte kullanılır mı
Hamilelerin ve hamilelik şüphesi olanların asla kullanmaları tavsiye edilmez.
Yakı bandı nerede satılır
Yakı bandını bütün eczanelerde bulmanız mümkün.
Yakı bandı su geçirir mi
Yakı bandı güçlü yapışkanlı etkisi nedeni ile genelde su geçirmez ama içeriğinde bulunan etken maddeler su ile temas ettiğinde etkisini kaybedebilir. Yakı bandı kullanmaya başlandıktan sonra su ile temasından kaçınmak gereklidir.
Yakı Bandı Markaları
Piyasada pek çok yakı bandı bulunması karşın özellikle isim yapmış kaliteli yakı bandı markalarını sizinle paylaşmak istiyorum.
- Şanlı yakı bandı
- Nuroheat ısı bandı
- Roll yakı kapsikumlu delikli yakı
- Thermacare bel ve kalça ısı bandı
Yakı Bandı Fiyatı
Eczanede satılan yakı bandı fiyatları ise;
- Şanlı yakı bandı 7 ile 10 TL arasında satılmaktadır.
- Nuroheat ısı bandı 20 tl
- Roll yakı kapsikumlu delikli yakı 12 TL
- Thermacare bel ve kalça ısı bandı 23 TL
Ağrılarını geçirmek için yakı bantlarını eczanelerden alabileceğiniz evde kendi yakı bandı yapmanız mümkün.
Doğal yakı nasıl yapılır?
Yakının kendine has olan kapsikuma ya da acı bibere karşı alerjiniz var ise; kesinlikle eczaneden satın aldığınız yakıyı kullanamazsınız. Satın alırken mutlaka içeriğini iyice öğrenmeli ve eczacınıza danışmalısınız. Bunun yerine kendi yakınızı kendiniz de yapabilirsiniz. En az eczaneden aldığınız kadar etikili olacağından şüpheniz olmasın.
Doğal olarak yapılan yakılara katılan bitkilere bildiğiniz bir alerjiniz var ise karışımlar hazırlanmadan önce mutlaka listeyi gözden geçirmelisiniz. Eğer alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız, kol bileğinizin iç tarafında karışımı hazırladıktan sonra küçük bölgeye uygulayıp, 1 saat kadar beklemelisiniz. Kırmızılık ya da kaşıntı yok ise yakıyı güvenle kullanabilirsiniz.
Zeytinyağı ve sinameki yakısı
Zeytinyağı doğal bir ağrı kesicidir. Toz sinameki de aynı özelliğe sahiptir. Bu yakıyı yapmak için, 1 su bardağı zeytinyağı tavaya konur. Aynı bardağın içine, yarım su bardağı zeytinyağının içerisine 2 çorba kaşığı sinemaki tozu konulup, karıştırılır. Tavadaki zeytinyağının içine konularak, 5 dakika kadar hafif ateşte karışım kaynatılır. Bir tülbent ve yada gazlı bezle ağrıyan yere sürülüp, üzerine sıcak kompres yapılarak kapatılır.
Dr. Feridun Kunak her der deva yakı nasıl yapılır?
4 bardak süt ile 4 bardak su karıştırılır. Yarım su bardağı kuru veya taze bamya ve 4 adet küçük küçük doğranmış kuru incir eklenir. 2 çorba kaşığı kuru üzümün çekirdekleri kırılacak şekilde havanda ezilir. 1 tencerede iyice lapa kıvamına gelinceye kadar tüm malzemeler bir arada kaynatılır. Ateşten alınıp,çok az beklenir.
Daha sonra 1 fincan ozon yağı, 1 fincan limon suyu, 2 çorba kaşığı kuru nane, 3 çorba kaşığı petek bal eklenir. Son olarak 1 çorba kaşığı kara hardal tohumunu havanda ezdikten sonra karışma katılır. Karışım uygulanmadan önce mutlaka sıcak olmalıdır. Ağrıyan bölgeye uygulanıp, üzeri streç film le sarılır. Üzerine sıcak uygulanır. En az 3-4 saat ağrıyan yerde kalmalıdır.
Doğal yakı nasıl yapılır?
1 su bardağı hakiki süzme bal, bir kaba konulur. Balı kaba aktarırken mutlaka tahta bir kaşıktan yardım alınmalıdır. 1 tatlı kaşığı havlucan tozu, 1 tatlı kaşığı zencefil tozu, 1 tatlı kaşığı biberiye tozu, 1 tatlı kaşığı sarı kantaron tozu ve 2 adet kafuryu havanda ezerek toz haline getirildikten sonra karışıma eklenir. Son olarak da eğer alerjik durumunuz yok ise, karışıma 1 çay kaşığı çok acı toz kırmızı biber eklenmelidir.
Tüm malzemeler tahta kaşık ile karıştırılarak, macun haline getirilir. Kalın bir penye ya da amerikan bezi gibi bir kumaşa tüm macun yayılır. Ağrıyan bölgeye konulup en az 5 saat beklenir. Özellikle bu yakı tarifi bel bölgesinde çok etkilidir.
Kolay yakı tarifi
2 çay kaşığı acı kırmızı bibere, 1 fincan elma sirkesi ekleyerek iyice karıştırılır. Ağrıyan bölgeye sürülür. Önceden ısıtılmış bir havlu ve sıcak su torbası yardımıyla bölge sıcak tutularak doğal yakının etkisi arttırılır. 1-2 saatlik süre etkinin yayılması için yeterlidir.
Okaliptus yağı yakısı
Okaliptus yağı kendi başına bir yakı malzemesidir. Ağrıyan bölgeye günde 2 kez sürüldükten sonra 10- 15 dakika sıcak havlu konulup hareketsiz beklenmelidir.
Dr. Feridun Kunak yakısı
1 çorba kaşığı süzme bal ile 1 tatlı kaşığı ozon yağı ile 1 tane kafuru, 1 çorba kaşığı kolonya içinde eritildikten sonra karıştırılır. Karışıma 1 çay kaşığı zencefil eklendikten sonra kullanıma hazır hale gelmiş olur. Karışım bir fanilaya sürülüp, ağrıyan yerin üzerine konulur. Daha sonra streç film ile sarılır. 4-5 saat karışım ağrayan yerde kaldıktan sonra bölge temizlenip sıcak uygulanaması yapılır.
Karasakız yakısı
Karasakız yakısı denilen madde,karaçan denilen, ormanda bulunan ağacın gövdesine bir çizik atıp, zamkın yani sakızın akıtılmasıyla elde edilir. Kullanmadan önce ısıtılması gerekir. Bu sayede cilde tutunabilir. Aksi halde cilde yapışmaz. Kireçlenmeden, topuk dikenine, romatizmadan, kırık, çıkığın iyileşme sürecine kadar geniş bir yelpazede vücuda destekte bulunur. Diğer yakılardan farkı iltihap sökücü özelliği de vardır. Yakı yerinden çıkarıldığında akıntı veya iltihap birikmesi olabilir. Etkisini tam olarak görmek için seanslar halinde uygulanmalıdır. 4-8-12 gibi seans sıklıkları vardır. Detaylı uygulama sıklığı için bir fitoterapiste danışılmalıdır. Önemli yaralanmalarda doktora danışılmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun bel ağrılarına iyi gelen yakısı
At kuyruğu yani kırkkilit bitkisi 9-10 gram olmak üzere, 1 bardak suda 5 dakika kaynatılır. Süzülmüş su ile ağrıyan bölgeyi 10 -15 defa sıvazlayarak ovulur. 1 ay boyunca bu karışım ağrı geçinceye kadar düzenli olarak, bölgeye 1 gün uygulanıp diğer gün ardıç yağı sürülerek devam ettirilir.
Sizlere bu yazımızda yakı nedir, yakı bandı nasıl kullanılır, faydaları ve yan etkileri hakkında bilgi vermeye çalıştım. Isı bandı olarak bilinen yakı bantları asla tedavi edici etkiye sahip değildir. Geçici olarak ağrıyı keser. Asla doktorunuza danışmadan ısı bandı kullanmayınız.