Spiral Takma Ücreti ve Fiyatı, Özel ve Devlet Hastanesi Fiyatları

Spiral Takma Ücreti ve Fiyatı, Özel ve Devlet Hastanesi Fiyatları

Spiral Takma Ücreti ve Fiyatları, Özel ve Devlet Hastanesi Fiyatları İstenmeyen gebeliğin önlenmesinde kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir doğum kontrol yöntemi olan spiral; rahmin iç kısmına yerleştirilen, spermlerin yumurtaya ulaşmasını, ulaşsa da döllenmenin gerçekleşmesini engelleyen, plastik ya da materyal malzemeden imal edilen bir rahim içi araç olma özelliği taşıyor.

Genellikle 2-3 cm bir uzunluğa, T şeklinde bir yapıya sahip olan bu malzeme; salgıladığı hormon sayesinde embriyonun rahim içine tutunmasını önlüyor.

Aynı zamanda rahim içinin geçirgenliğini de azaltan bu mekanik doğum kontrol yöntemi; rahme ulaşan spermleri de öldürücü bir etki gösteriyor.

Bu yazımızda yakın zamanda spiral taktırmayı düşünen, lakin bu konuda kararsızlık yaşayan kadınlar için spiral nedir? Spiral işlemi nasıl yapılır? Spiral fiyatları nelerdir? sorularını yanıtlamak, bu işlemin zararlarına değinmek istiyoruz.

İşte, spirale dair bilmeniz gereken o detaylar:

Spiral Ne İşe Yarar?

Küçük bir boyutu bulunan, buna rağmen istenmeyen gebeliği önlemede oldukça başarılı olan spirali esnek yapılı, plastik ya da bakır malzemeden hazırlanan, uterusa yerleştiren bir malzeme olarak tanımlayabiliriz.

Gebeliği önlemede son derece etkili olması; spiral kullanan kişilerin hamile kalmayacağı anlamına da gelmiyor. Öyle ki spiral kullanan 100 kadından en az 1’inin bu aleti kullanmalarına rağmen hamile kalma ve bebek sahibi olma imkanları da bulunuyor.

Cihazın hemen üstüne takılan termoplastik tel; spiralin rahim içine tam anlamıyla oturup oturmadığını anlamanıza yardımcı oluyor.

Spiralin en önemli avantajının rahim içinden kolaylıkla çıkarılması ve çıkarıldıktan sonra kişinin hamile kalmasına olanak tanıması olduğunu söyleyebiliriz.

Kendi içerisinde bakır ya da hormon temelli olacak şekilde farklı sınıflandırmalara tabi tutulan bu malzeme; uzun süreli doğum kontrol yöntemlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

Bakır spiraller; rahme yerleştirildikleri andan itibaren korunma sunmalarına rağmen hormonal spiraller, koruma görevlerini rahme yerleştirildikten 7 gün sonra göstermeye başlıyor.

Hormonal spiraller; progestin hormonunun salgılanmasını uyararak, spermlerin yumurtaya ulaşmasını engelliyor. Aynı zamanda yumurtayı bastırıcı etki gösteriyor. Yani rahim içinde spermler için uygun ortamın hazırlanmasını önleyerek, döllenme şansını neredeyse sıfıra indirgemiş oluyor.

Spiral Nasıl Takılır?

Son derece basit bir işlem olan spiral takma işlemi; ortalama 5-7 dakika gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde sonuçlanıyor.

İşlem esnasında kişi; herhangi bir acı ya da ağrı hissetmiyor. İşlem; öncelikle doktorun vajinaya kanal açmak suretiyle spekulum olarak da isimlendirilen bir aleti vajinaya doğru takması ile başlıyor.

Ardından rahmin iç kısmı ve vajen; antiseptik yani vajina ve rahmin mikrop kapmasını engelleyici bir solüsyon ile güzelce temizleniyor.

Doktorun tenekulum isimli bir alet ile rahim ağzını tutması ve spiralin rahim içine doğru itilip, yerleştirilmesi ile spiral takma işlemi tamamlanmış oluyor.

Son olarak da spiraldeki küçük iplerin boyu kısaltılıyor. Bu ipler; daha sonra spiralin rahimden çıkarılması esnasında kullanılıyor.

İşlemi takiben bazen hastada ufak tefek ağrı ve sancılar görülebiliyor. Ancak ağrı kesici kullanımı ile çoğu zaman hasta, bu ağrılardan kurtulabiliyor.

Spiral Nasıl Çıkarılır?

Çıkarılması, takılmasından da kolay olan bu malzeme; istenilen zamanda çıkarılabiliyor. Çıkarma işlemi esnasında da hasta, tıpkı takma işlemi sırasında olduğu gibi herhangi bir ağrı ya da acı hissetmiyor. İşlem esnasında genel ya da lokal anesteziden yararlanılmıyor.

Hasta dilediği zaman doktoruna görünerek, spiralinin çıkarılmasını talep edebiliyor.

Bakır spiraller yaklaşık 5 yıllık bir ömre sahipken hormonal spirallerde ise bu sürenin yaklaşık 10 yıl olduğunu ifade edebiliriz.

Spirallerin Avantajları Nelerdir?

Kullanılabilirlikleri 3-10 yıl arasında değişiklik gösterebilen spiraller; kişinin daha rahat ve keyifli bir cinsel birliktelik yaşayabilmesini mümkün bir hale getiriyor.

Kişideki hamile kalma korkusunu en aza indirgeyerek, kişinin cinsel yaşamının daha renkli ve sorunsuz olmasını sağlıyor.

Bununla birlikte spirallerin emziren anneler tarafından da gönül rahatlığıyla kullanılmaları, kadın doğum haplarına nazaran daha kullanışlı oldukları anlamına geliyor.

En iyi doğum kontrol yöntemlerinden biri olarak, çıkarıldığı andan itibaren kişinin tekrar hamile kalabilmesine olanak tanıyor. Böylelikle kişinin tamamen yani sonsuza kadar tekrar anne olmasını engelleyecek olan yumurtalıklarını bağlatma işlemine başvurmasına da gerek kalmıyor.

İleride tekrar bebek sahibi olmak isteyebileceğinizi göz önünde bulundurarak, yumurtalık bağlatma işlemini en son seçenek olarak değerlendirmenizi; yumurtalık bağlatma işlemine kesin kararınızı vermeden başvurmamanızı öneriyoruz.

Bunun yerine ileride de bebek sahibi olmanıza engel teşkil etmeyen spiral taktırmayı tercih ederek; sonradan pişmanlık yaşamaktan kurtulabilirsiniz.

Spiral Zararları:

Doğum kontrol hapı, iğne vb. yöntemlere nazaran daha güvenilir bir yöntem olan spiralin de kendine has bazı yan etkileri olabiliyor.

Spiral kullanımının zararlarını ve olası yan etkilerini aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:

  • İşlem sonrası ilk birkaç gün eklem ve bel ağrıları
  • İlk 3-6 aylık dönemde kanama
  • Ağır adet sancıları
  • Spiralin yerinden oynaması ya da düşmesi( Bu durum hamilelikle sonuçlanabilir. Bu yüzden spiral taktıran kadınların mutlaka spirali parmakları ile kontrol etmeleri gerekir. Kontrol esnasında ipin ele gelmemesi, spiralde bir oynama ve düşme olduğunu gösterir)
  • Bakır spiral kullanımına bağlı olarak gelişen anemi
  • Dış gebelik
  • Rahimde enfeksiyon riskinde artış

UYARI:Spiral zararlarına maruz kalmamak adına yılda en az 2 sefer doktora kontrol amaçlı gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

Kimler Spiral Taktıramaz?

Her ay adet gören tüm kadınların spiral taktırma şansı bulunuyor. Bununla birlikte bazı kişilerin ise spiral taktırma işleminden kaçınmaları gerekiyor.

Doğum sonrası pelvik bir enfeksiyona maruz kalan, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon taşıyan, birden fazla seks partneri bulunduğu için enfeksiyon riski altında olan, henüz tedavi edilmemiş servikal kanser ya da uterin kanser hastalarının, pelvik tüberküloz ya da uterin perforasyon hastalarının, sebepsiz, teşhis konulmamış vajinal kanama yaşayan hastaların ve hamilelerin spiral taktırmamaları gerekiyor.

Aynı zamanda doktorlar; kürtajdan sonraki ilk 3 ay içerisinde spiral taktırılmaması gerektiğini savunuyor. Bu konuda net bir görüş birliği bulunmadığı için sizin için spiral kullanımının uygun olup olmadığına dair doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

UYARI: Spiral kullanımı esnasında bazı semptomlarla karşılaştığınızda vakit kaybetmeksizin doktorunuza görünmenizi öneriyoruz. Aksi halde ciddi komplikasyonlara maruz kalabilir ya da spiral kullanmanıza rağmen gebe kalabilirsiniz.

  • Spiral ucundaki ipi bulamadığınızda,
  • İpin uzunluğunda değişiklik fark ettiğinizde,
  • Adet sonrası ağrılarınız çok şiddetlendiğinde,
  • Ciddi ve şiddetli karın kramp ve ağrılarına maruz kaldığınızda,
  • Ağrılı ve kötü kokulu, şiddetli vajinal akıntı ile karşılaştığınızda,
  • Zamansız vajinal kanamalar ile karşılaştığınızda,
  • Kas ağrıları, yorgunluk, ateş, titreme vb. belirtiler söz konusu olduğunda(İlk 1 aylık süre içerisinde)
    Cinsel ilişki esnasında kanama ve ağrılarınız arttığında;

mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. İlk 3 haftalık süre içerisinde pelvik enfeksiyonu riskinin maksimum olduğunu unutmamalı, ilk 3 haftalık süredeki şikayetlerinizi dikkate almalısınız.

Spiral Fiyatları 2023

Spiral fiyatları, hangi çeşit spiral taktırdığınıza, işlemi yaptırdığınız hastaneye, evli olup olmadığınıza, sigortanızın bulunup bulunmadığına, işlemin özel mi yoksa devlet hastanesinde mi gerçekleştirileceğine göre farklı rakamlarda seyredebiliyor.

Fiyatların yaklaşık 1000-2500 TL arasında değişiklik gösterdiğini ifade edebiliriz. Spiral fiyatları eczane değişiklik gösterebilir.

Spiral Takma Fiyatı 2023

Spiral takma fiyatı ve ücreti spiralin türüne ve çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Normal spiral takma ücreti ortalama olarak 1000 ile 1500 TL arasındaki iken Hormonlu spiral takma ücreti 2000 TL kadar çıkmaktadır.

Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiral takmak için doktorunuzun size önerdiği yada eczaneden alacağınız spiral çeşitlerinden birini kullanabilirsiniz. Spiral fiyatlarını genelde yakın ücretli olmasına karşı değişiklik gösterebilir.

Spiral Takma Fiyatları Eczane

Genelde bazı özel ve devlet hastahaneleri spiral ücretini ödeyerek eczaneden sizin almanızı talep ediyorlar. Markası ve kalitesine göre değişin spiral ücretleri eczanelerde ortalama olarak 500 ile 1000 tl arasında değişmektedir. Spiral takmak için eczaneden reçetesiz olarak alabilirsiniz. Ücretini ödeyerek satın almanız yeterlidir.

Devlet ve Özel Hastanede Spiral Fiyatları

Spiral takmak için seçim yapacağınız hastahane yada klinik ücret konusunda belirleyici oluyor. Özel hastahanede fiyatlar 3000 liraya kadar çıkabiliyorken bazı özel hastahanelerde ise fiyat 500 yl civarındadır.

Orta sınıfı bir özel hastanede spiral takma ücreti 500 ile 1000 tl arasında olmasına karşın kesinlikle bu ücrete spiral fiyatı dahil değildir.

Ücretsiz Spiral Takan Hastaneler

Spiral ücretli olarak takabileceğiniz gibi ücretsiz olarak devlet hastanesi ve aile sağlığı merkezinden yapabilirsiniz. Spiral kendiniz alarak bulunduğunuz il yada ilçedeki devlet hastanesinden ücretsiz takabilirsiniz.

Spiral Devlet Tarafından Karşılanıyor Mu

Genelde devlet hastanelerinde ve sağlık kuruluşlarında ücretsiz spiral takılmasına karşın spiral alımı sizin tarafınızdan yapılır.

Bu yazımda kısaca spiral nedir? Nasıl takılır? Ne işe yarar? sorularını yanıtlamaya çalıştım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.