Sinüzit Nedir? Sinüzite Çözüm, Sinüzite Ne İyi Gelir?
Makalede Neler Var
Sinüzite Ne İyi Gelir? Özellikle kış aylarında belirtileri daha da şiddetlenen bir rahatsızlık olan sinüzit; en genel tanımıyla yüz kemiklerimizin iç kısmında yer alan boşlukların iltihaplanması ile gelişen, belirtileri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilen bir sağlık sorunu olma özelliği taşıyor.
Akut ya da kronik sinüzit olacak şekilde 2 şekilde ele alabileceğimiz sinüzit; genellikle sabah saatlerine doğru artan şiddetli öksürük, burun tıkanıklığı, horlama, uzun süren baş ağrısı gibi birtakım belirtilerle seyrediyor.
Sinüzite ne iyi gelir? başlıklı bu yazımızda aynı zamanda sinüzit nedir? Neden olur? vb. bu sağlık sorununa dair merak ettiğiniz tüm soruları kısaca yanıtlamaya çalışacağız.
İşte, sinüzite dair bilmeniz gereken ayrıntılar:
Sinüzit Nedir?
Burun çevresinde bulunan kemiklerin içindeki sinüslerin bir diğer deyişle hava boşluklarını oluşturan mukozanın iltihaplanması olarak tanımlayabileceğimiz bu rahatsızlık; bu mukoza tarafından üretilen mukusun buruna boşaltılamaması anlamına geliyor.
Yani sinüsteki mukozanın buruna boşaldığı kanalların tıkanmasına yol açan bu sağlık sorunu, mukus içeriğinin ve kıvamının değişmesine de yol açıyor.
Sonuç olarak da sinüslerde biriken mukozada bakterilerin istilası doğrultusunda iltihaplanma meydana geliyor.
Sinüzit Belirtileri
Sinüzit belirtileri, hastalığın şiddetine ve kişiden kişiye göre değişebiliyor.
Yaygın görülen belirtileri aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:
- Sarı ya da yeşil koyu renginde ve koyu kıvamda bir burun akıntısı(sümük)
- Kötü kokulu nefes, koku almada zorlanma
- Mide bulantısı ya da kusma
- 15 günü aşan soğuk algınlığı belirtileri
- Zaman zaman ateş yükselmesi
- Burun tıkanıklığı
- Horlama
- Kronik baş ağrıları
- Sabah saatlerinde şiddetlenen, inatçı öksürük
- Ses değişikliği
- Burunda kuruluk ve kabuklanma
- Boğazda batma hissi
- Sabahları halsiz ve bitkin bir şekilde uyanma
Sinüzit Neden Olur
Kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren, hem fiziksel hem de ruhsal yönden hastayı olumsuz bir şekilde etkileyen sinüzit nedenlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Bulaşıcı üst solunum yolu enfeksiyonları
- Burun içi eğrilikleri
- Geniz etlerinde büyüme(özellikle çocuklarda görülür)
- Nazal polipler
- Kış aylarında soğuk ve kuru havaya maruz kalma
- Sigara tüketimi
- Reflü
- Saman nezlesi
- Geniz akıntısı
- Alerjiye bağlı olarak sinüslerin tıkanması
Yukarıdaki etkenlerin birinden ya da birkaçından etkilenebilen sinüzit; ilerlediğinde halsizlik, yorgunluk, alında kronik ağrı vb. komplikasyonların yanı sıra mide, bağırsak hatta akciğer sorunlarına bile neden olabiliyor.
Bu yüzden sinüzit belirtileri ile karşılaşan hastaların vakit kaybetmeksizin mutlaka bir uzmana görünmeleri ve tedavi görmeye başlamaları gerekiyor.
Sinüzit Tedavisi
Zamanında teşhis ve tedavi edilmediği takdirde gastrit, reflü, faranjit, menenjit, beyinde apse oluşumu gibi ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilen bu rahatsızlığın tedavisinde doktorlar genellikle bazı antibiyotikler reçete ediyor.
Antibiyotik ile tedavisi mümkün olmayan vakalar söz konusu olduğunda ise hastanın sinüzit ameliyatı olması gerekebiliyor.
Balon Sinüsoplasti ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi; sıklıkla tercih edilen ameliyatlar arasında yer alıyor.
Endoskopik sinüs cerrahisi
Balon sinüsoplasti ameliyatına nazaran hastada iyileşme süresinin daha uzun olduğu bu yöntemde sinüs kanallarını tıkayan sorunlar gideriliyor.
Lakin komplikasyon riski yüksek olduğundan bu ameliyatın mutlaka alanında uzman bir cerrah tarafından yapılması gerekiyor.
Hasta ameliyattan sonraki gün, normal bir şekilde iş hayatına geri dönebiliyor.
Balon sinüsoplasti
Burun içinde bulunan hiçbir mukozaya zarar verilmeden yapılan bu cerrahi tedavide öncelikle sönmüş şekildeki balon kapalı sinüslere yerleştiriliyor. Ardından röntgen altında bu balona belirli bir basınç uygulanarak, balon şişiriliyor.
Böylelikle sinüs yollarının açılması sağlanıyor.
Yalnızca 20 dakika gibi oldukça kısa bir sürede tamamlanan bu cerrahi yöntem, 17 yaş altındaki kişilere uygulanmıyor.
Sinüzitten Korunma Yolları
Tedavi edilse dahi tekrarlayabilen yani kişinin tedaviden aylar ya da yıllar sonra tekrar yakalanabileceği bu rahatsızlıktan korunmak için aşağıdaki önerilerimizi mutlaka dikkate almanızı öneriyoruz:
- Grip, soğuk algınlığı ve nezle; sinüzite dönüşebildiğinden bu rahatsızlıkları kendi başınıza evde tedavi etmeye çalışmayın! Mutlaka bir KBB uzmanına görünün.
- Saçlarınız ıslakken dışarı çıkmamaya özen gösterin. Özellikle soğuk, rüzgarlı kış aylarında ve yağmurlu günlerde duş aldıktan sonra saçlarınızı saç kurutma makinesi ile iyice kurutun.
- Burnunuzda et oluşumu, kemik eğrileri vb. bazı sorunlar mevcutsa mutlaka tedavi olun.
- Sizde herhangi bir eşyaya, yiyeceğe ya da başka bir şeye dair alerji varsa alerji tedavisi görmeyi ihmal etmeyin.
- Havasız ortamlarda uzun süre kalmak, sinüslerde iltihaplanmayı tetiklediğinden evinizi, ofisinizi sık sık havalandırın. Kapalı ortamlarda pek fazla kalmayın.
- Gün içerisinde yürüyüşe çıkarak, mutlaka temiz hava alın.
- Isı değişikliği; en önemli sinüzit nedenlerinden biri olduğundan ısı değişikliğine maruz kalmamaya çalışın. Rüzgarlı ve soğuk havalarda mutlaka atkı ile ağız ve burun bölgenizi sarın.
- Özellikle grip olduğunuz zamanlarda burnunuzu sıklıkla nemlendirin. Bu noktada eczaneden burun spreyi ya da solüsyonu alabilirsiniz.
- Havadaki ani sıcaklık değişimlerinden korunmak adına mevsim geçişlerinde giyinirken dikkatli davranın. Bahar aylarında sıcak ve güneşli havalara aldanmayın. Yanınızdan ceketinizi ve montunuzu eksik etmeyin.
- Gün içerisinde en az 2.5 litre su için.
- Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin.
- Sigara; sinüslerde iltihap ve bakteri oluşumunu hızlandırdığından bu kötü alışkanlığınızı en yakın zamanda bırakın.
Sinüzite Ne İyi Gelir?
Sinüzite iyi gelen şifalı yiyecekleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Sarımsak:
Güçlü bir anti-bakteriyel ve antioksidan olan sarımsak; sinüs mukozasını bakteri ve mikroplara karşı koruyor.
Günde bir diş sarımsak tüketerek, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra diğer enfeksiyonlardan da korunabilirsiniz.
- Su:
Tahriş olan burun mukozasını nemlendirerek, solunum yollarını açıcı bir etki gösteriyor. Bu yüzden günde en az 2-2,5 litre su tüketmeniz gerekiyor.
- Zencefil ve zerdeçal:
Anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri ile ön plana çıkan bu iki baharat; sinüzitin doğal tedavisinde oldukça işe yarıyor.
Günde 1-2 bardak zencefil-zerdeçal çayı tüketerek, hem bağışıklığınızı güçlendirebilir hem de sinüzitle savaşabilirsiniz.
- Maydanoz çayı:
Pek çok üst solunum yolu tedavisinde etkili olan bitki çayları, iltihabı gidererek, hastalığın iyileşmesine katkıda bulunuyor.
Sinüzitle mücadelede başarılı olan bitki çayları listesinin zirvesinde ise maydanoz çayı yer alıyor.
- Limon:
Harika bir C vitamin deposu olan limon; vücut direncimizi arttırmanın yanı sıra bakterileri öldürerek, iltihaplanmayı gideriyor.
Limonu direk olarak tüketebileceğiniz gibi salatalarınıza ve bitki çaylarınıza da bol miktarda ilave edebilirsiniz.
- Bal:
Antibakteriyel ve antiinflamatuar olan bal; sinüsleri açarak, rahatlatıyor. Sabah kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi bitki çayınıza şeker niyetine tatlandırıcı olarak da ekleyebilirsiniz.
- Zeytinyağı:
Sinüzite iyi gelen bir diğer şifalı besin olan hakiki zeytinyağı, iyileştirici etkisi ile sinüzit tedavisi esnasında yararlanabileceğiniz bir diğer doğal yöntem!
Zeytinyağını bol bol tüketebileceğiniz gibi bu yağla burun çevrenize, alın ve şakaklarınıza masaj yaparak da sinüsleri rahatlatabilirsiniz.
- Baharatlar:
Burun tıkanıklığının yanı sıra baş ve alın ağrılarınızı da gidermek adına yemeklerinize bol miktarda kırmızı pul biber, nane ve karabiber ile edebilirsiniz.
- Elma sirkesi:
Sağlığımıza faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan elma sirkesini suyla karıştırıp, içerek, sinüslerdeki iltihaplanmayı en aza indirgeyebilirsiniz.
edi
Sinüzit Nasıl Geçer Evde Tedavi
Bitki çaylarının, sarımsak ve zeytinyağı gibi şifalı besinlerin tüketimin yanı sıra aşağıdaki yöntemler de sinüzit tedavisinden daha iyi bir sonuç elde edebilmenizi sağlıyor.
- Buhar banyosu:
Sinüsleri rahatlatmak için bir litre suyu uygun bir tencerede kaynatın. İçerisine nane ya da kekik yağı gibi sinüsleri açıcı etki gösteren bitkisel yağlardan ilave edin.
Başınıza bir havlu geçirin ve kaynar buharı soluyun. En az 20 dakika boyunca buharı soluyun. Bu işlemi günde bir iki sefer tekrarlayın.
- Yüksek bir yastıkta uyuyun:
Kişinin ağzından nefes almasına ve rahat bir şekilde uyuyamamasına hatta geceleri sık sık uyanmasına yol açan sinüzitin uykunuzu bölmemesi adına yüksek bir yastıkta uyumaya özen gösterin.
Böylelikle horlama probleminize de çözüm bulabilir, aile bireylerinizi rahatsız etmekten kurtulabilirsiniz.
- Okaliptüs yağı ile masaj:
Antiseptik bir özelliği bulunan okaliptüs yağı ile alın bölgenize, şakaklarınıza ve burun çevresindeki kemiklere birkaç dakika boyunca masaj yaparak, semptomları hafifletebilirsiniz.
- Papatyalı Buhar Banyosu:
Buhar banyosunun etkisini daha da arttırmak istediğinizde bir litre suya 2 yemek kaşığı kurutulmuş papatya ilave edin.
Kaynadıktan sonra ocaktan indirdiğiniz papatya suyunu 15-20 dakika içinize çekerek, soluyun.
Sinüzite Kesin Çözüm
Sinüzit nasıl geçer? sinüzite çözüm arayanların sık denediği yöntemlerden biride tuzlu sudur. Özellikle yazın denize girdiğinizde burun deliklerine su çekmek en eski ve en etkili yöntemlerden biridir. Tuzlu deniz suyu sinüzitin boşalmasını sağlayacaktır. İşte sinüzite anında çözüm önerileri;
- Tuzlu su:
Tıkalı burnunuzu açmak ve sinüs mukozasındaki iltihaplanmayı azaltmak için bir miktar sıcak suyla tuzu karıştırdıktan sonra bu sudan burun boşluklarınıza birkaç damla olacak şekilde damlatın.
- Soğuk kompres:
Sinüzit ağrılarını hafifletmek için buzlu bir torba ile burun çevrenize ya da alnınıza soğuk kompres yapabilirsiniz.
- Klima bakımını ihmale etmeyin!
Burun yollarını kurutarak, mukozanın bakteri ve mikroplara karşı daha savunmasız kalmasına yol açan klimaya direk olarak ya da uzun süre maruz kalmak da kişide sinüzit oluşumunu hızlandırıyor.
Bu yüzden klima nem oranını mutlaka yüksek seviyede ayarlamalı, klimanızın periyodik bakımını yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.
UYARI: Sinüzitin ilaçla tedavisi esnasında yapılan birtakım yanlış uygulamalar, hastalığın iyileşmesini engelleyebiliyor. Bu yüzden bu yanlış uygulamaları yapmaktan kaçınmanız, bilinçli bir şekilde hareket etmeniz gerekiyor. Bu noktada doktorunuzun reçete ettiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmalı, hastalığınızın iyileştiğini düşünseniz bile ilaç kullanımını yarıda kesmemelisiniz.
Antibiyotiklerinizi mutlaka doktorunuzun belirttiği süre boyunca kullanmalısınız.
Alkol ve sigara tüketiminden mutlaka kaçınmalısınız.
Burnunuza ‘sinüzite iyi geldiğini çevrenizden duyduğunuz’ bitkileri ya da meyveleri asla sıkmamalısınız! Sıklıkla yapılan bir hataya burun deliklerine sıkılan acı kavunu örnek olarak gösterebiliriz.
Bu yanlış uygulama, maalesef ki bitki ya da meyvenin alt solunum yollarına ulaşmasına yol açarak, gırtlakta ödem oluşum riskini tetikliyor. Gırtlakta ödem oluşumu ise hastanın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabiliyor!
Son olarak burnunuzdaki iltihabın orta kulağınıza kadar yayılmasını önlemek adına hastalığınız boyunca şiddetli bir şekilde sümkürmekten muhakkak kaçınmanız gerekiyor!
Sinüzit Migrene Dönüşür Mü
Dikkat edilmeyen ve tedavisi yapılmayan sinüzit ilerlemiş evresinde migren ve migren ataklarına neden olduğu bilinmektedir. Sinüzit migrene dönüşür mü sorusuna vereceğimiz cevap tedavi edilmeyen sinüzit migrene neden olacağıdır.
Bu yazımda kısaca sinüzite ne iyi gelir? Sinüzit nasıl geçer? sorularını yanıtlamaya çalıştım.
Her daim sağlıkla ve afiyetle kalmanız dileğimizle…