Siğil Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?
Makalede Neler Var
Siğil Nedir? Neden Olur? El, ayak ve yüz başta olmak üzere vücudun farklı yerlerinde görülebilen siğiller; sanılanın aksine yalnızca hijyenine ve cilt temizliğine özen vermeyen kişilerde görülmüyor.
Temizliğini ve bakımını hiçbir şekilde ihmal etmeyen kişilerde bile rastlanabilen siğiller, genital ve anal bölgede bile birden bire belirebiliyor.
Papilloma isimli virüslerle kişinin enfekte olması sonrasında gelişen siğiller, genellikle zararsız olmakla birlikte kimi zaman da ciddi sağlık sorunlarına işaret edebiliyor.
Bu yazımızda merak edenler için kısaca siğil nedir? Neden olur? Nasıl tedavi edilir? vb. birtakım soruları yanıtlamaya çalışacağız.
İşte, siğil ve tedavisine dair bilmeniz gereken en önemli detaylar:
Siğil Nedir?
Cildin farklı bölgelerinde görülebilen küçük şişkinlikler olarak tanımlanan siğiller, çoğu zaman papilloma yani HPV virüsünden kaynaklanıyor.
Çocuklarda ve ergenlerde görülme ihtimali daha yüksek olan siğiller, görünüşleri itibariyle oldukça kötü bir görünüme yol açabiliyor.
Zaman zaman ağrı, kaşıntı ve kızarıklığın eşlik ettiği siğiller, kendi içerisinde farklı türlere ayrılabiliyor.
Büyük bölümü HPV virüsünden ötürü gelişen siğillerden yalnızca göbek siğili ve seboreik siğiller, farklı sebeplerden oluşuyor.
Bir virüsten kaynaklanmayan, bulaşıcı bir özellik sergilemeyen seboreik siğiller, tam anlamıyla siğil olarak tanımlanmazken; göbekli siğillere molloskum kontagiosum isimli bir virüs yol açıyor.
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri daha kolay bir şekilde enfekte eden siğiller, bir kişiden bir kişiye temas ve ortak eşyaların kullanımı sonrasında kolaylıkla geçebiliyor.
Siğil Neden Olur?
Kişinin HPV virüsü ile enfekte olması sonrasında ciltte ortaya çıkan siğiller, özellikle tahriş olmuş ve hasar görmüş deriden cilde sızıyor.
Özellikle genital bölgenin traş edilirken tahriş olması, siğillerin genital bölgede rahatlıkla yayılmasına zemin hazırlıyor.
Bağışıklık sistemi zayıf olan yani vücut direnci virüslere karşı fazla güçlü olmayan kişilerde siğil oluşumu daha kolay bir şekilde gerçekleşiyor.
HPV virüsü, genellikle kişiye cinsel birliktelikle bulaşıyor. HPV virüsünün yol açtığı siğiller, kadınlarda ve erkeklerde dış genital bölgede hızlıca yayılma eğiliminde oluyor.
HPV’den kaynaklanabilen siğillerden korunmak adına zamanında HPV aşısı olmak gerekiyor. HPV virüsü, vajina, penis, baş, boyun kanseri gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabildiğinden HPV aşısı, son derece önem arz ediyor.
HPV virüsünü kapan kişilerde siğiller, genital bölgenin yanı sıra vücudun herhangi bir yerinde de görülebiliyor.
HPV’ye zemin hazırlayan en önemli etkenleri ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- HPV ile enfekte olmuş kişiyle cinsel ilişkiye girme
- Çok eşlilik
- Geçmişte çok sayıda kişi ile cinsel birliktelik yaşamış olma
- Güvenilir olmayan cinsel birliktelikler
- Cinselliğe erken yaşlarda başlama
- Enfekte olmuş kişinin havlu, bornoz gibi kişisel eşyalarını kullanma
Siğiller, çoğunlukla cinsel birliktelik yoluyla bulaşsa da bazen de HPV virüsü ile enfekte olmuş kişinin kişisel eşyalarını kullanmak, virüsün kolaylıkla sağlıklı kişiye bulaşmasına yol açabiliyor.
Özellikle HPV virüsü taşıyan kişiyle aynı evi paylaşan kişilerin bu noktada oldukça titiz davranmaları gerekiyor. Örneğin, HPV virüsü taşıyan kişiden hemen sonra duşa girecek olan kişinin banyoyu iyice temizlemesi, küveti virüsten arındırması, oldukça önem arz ediyor.
Uyarı: Cinsel birliktelik esnasında kondom yani prezervatif kullanma, HPV virüsüne karşı koruma sunmuyor. Yani cinsel ilişkide prezervatif kullanımı, tek başına yeterli olmuyor.
Kişinin aynı zamanda HPV aşısını zamanında yaptırması da gerekiyor.
Siğil Belirtileri:
Siğiller, kişinin HPV virüsü ile enfekte olmasından sonra ortalama 2-6 ay sonra deride ortaya çıkıyor. Bazen de yıllarca HPV virüsü, herhangi bir belirti vermeksizin kişinin vücudunda yaşayabiliyor.
Kişinin bağışıklık sistemi zayıfladığında ise HPV virüsü, aktifleşerek, siğiller şeklinde belirtilerini gösteriyor.
Ciltte küçük, et benine benzer şekle sahip şişlikler şeklinde ortaya çıkan siğillerin diğer önemli belirtilerini aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:
- Deride kızarıklık, kaşıntı ve döküntüler
- Deride kahve, beyaz, gri ya da ten renginde gözlemlenen dokular
Siğiller; bazen dokunulduklarında ağrı ve acı hissedilmesine de neden olabiliyor. Bazen bu ağrı ve acı hissine şiddetli kaşıntı da eşlik ediyor.
UYARI:
Genital bölge, ağız çevresi ve burun deliklerinde siğiller gözlemleyen, siğillerde kanamaya ya da kokulu akıntıya rastlayan, siğillerinin rengi zaman içerisinde değişen, şeker hastalığı vb. kronik bir rahatsızlığı bulunan, bağışıklık sistemi zayıf olduğu için sık sık hastalanan kişilerin vakit kaybetmeksizin doktora görünmeleri gerekiyor.
Siğil Tedavisi:
Siğil tedavisi, siğilin çeşidine, boyutuna, tehlikeli olup olmadığına göre değişiklik gösterebiliyor. Çoğunlukla herhangi bir tedavi gerekmeksizin bu siğiller, kendiliğinden iyileşiyor.
Siğil ile karşılaşan hastaların siğilleri başka kişilere de bulaştırmaması adına kişisel eşyalarını başkalarıyla kullanmamaları, insanlarla fiziksel temastan kaçınmaları gerekiyor.
Siğil tedavisinde sıklıkla başvurulan yöntemleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- İlaçla tedavi:
Topikal ilaçlarla siğil tedavisinde salisilik asit çözeltileri ve ya laktik asit içeren ilaçlar, siğillere günde birkaç kez, siğiller tamamen iyileşene dek uygulanıyor.
Bu ilaçlar, genellikle topikal krem şeklinde cilde uygulanıyorlar. Asit şeklinde deriye uygulanan bazı topikal ilaçlar, deriyi yakıp, deride şiddetli ağrı ve acıya yol açtığından bu ilaçların yalnızca doktorlar tarafından uygulanması gerekebiliyor.
- Dondurma(Kriyoterapi):
Yüksek oranda başarı ile sonuçlanan bu yöntemde sıvı nitrojen kullanımı ile hastadaki siğiller donduruluyor.
Birkaç seanslık dondurma işlemi sonrasında hasta, vücudundaki siğillerden tamamen kurtuluyor.
İşlem ile siğilin alt kısmında ve çevresinde tabaka oluşturmak ve HPV virüsünün yaşam alanını ortadan kaldırmak hedefleniyor.
Bu yöntem, genellikle sadece asit ya da dondurma işlemi ile tedaviden yanıt alınamayan hastalarda tercih ediliyor.
- Ameliyat:
Siğillerin oldukça inatçı olduğu, topikal tedavinin ya da dondurma işleminin yetersiz kaldığı durumlarda doktorlar, son çare olarak ameliyata başvurabiliyor.
Lokal anestezi altında gerçekleşen ameliyatla siğilli dokular, elektrikle ısıtılmış neşter kullanılarak kesiliyor.
- Bitkisel tedavi:
Yukarıdaki tıbbi yöntemlerin yanı sıra siğillerden kurtulabilmenin doğal ve mucizevi yöntemleri de bulunuyor.
Propolis, çay ağacı yağı, elma sirkesi, sarımsak, kabartma tozu gibi bazı anti bakteriyel ve antimikrobiyal besinlerin siğilleri yok edici etkisi bulunuyor.
Elma sirkesi, çay ağacı yağı gibi şifalı gıdaları günde birkaç sefer siğillerin üzerine sürdüğünüzde birkaç hafta sonrasında siğillerin iyileştiğine, zamanla tamamen yok olduklarına tanık olabilirsiniz.
UYARI:
Siğillerin iyileşmesi, ileride tekrar etmeyeceği anlamına geldiğinden hastanın tekrar siğillerle karşılaşmamak adına HPV aşısı yaptırması gerekiyor.
Siğil Bitkisel Tedavi Maranki
Bitkilerin efendisi ve Lokman Hekim unvanlarına sahip olan Ahmet Maranki’nin siğil tedavisinde önerdiği aşağıdaki yöntemleri deneyerek, sizler de doğal şekilde siğillerinizden kurtulabilirsiniz. Ancak en doğru ve en etkili tedavi için doktora görünmeyi, bu yöntemi doktorunuza danıştıktan ve onun da önerisini aldıktan sonra tedavinize ek olarak denemeyi unutmamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Malzemeler:
- Bir tutam ısırgan otu
- Bir tutam kırlangıç otu
- Bir tutam ginseng kökü
- 1 tutam sinirli ot
Hazırlanışı ve Uygulanışı:
- Tüm malzemeleri iyice ezdikten sonra cam bir kasede karıştırın.
- Elde ettiğiniz macunumsu karışımı günde bir iki sefer siğillerinizin üzerine sürün.
- Siğillerinizden tamamen kurtulana dek bu işlemi her gün tekrarlayın.
Yukarıdaki yöntemin yanı sıra siğil otu isimli bitkinin sütünü siğillerinizin üzerine sürerek de siğillerinizi doğal bir şekilde tedavi edebilirsiniz. Ya da ezdiğiniz taze söğüt yapraklarını günde 3-4 kez siğillere uygulayarak, siğillerinizi iyileştirebilirsiniz.
Siğil Duası ve Ayeti
Siğili geçiren dua olarak bilinen siğil duası okuyarak siğilden kurtulabilirsiniz. Peygamber efendimizin eşinin elinde çıkan siğili geçirmek okuduğu duaya siğil duası (Temren) denir. Siğil duası okunduktan sonra siğil geçmektedir. Ayrıca rivayete göre ikinci bir duada siğilin geçmesini sağlamaktadır.
1. Siğil Duası: “Em ebremu emren fe inna mübrimün.”
Anlamı: Yoksa onlar işi sağlam mı tuttular? Muhakkak ki asıl biz, işi sağlam tutanlarız.
2. Siğil Duası: Allahümme müsağğira’l-kebiri ve mükebbira’s-sağiri sağğir ma bi.”
Anlamı: Büyüğü küçülten ve küçüğü büyülten Allah’ım! Bu bendekini (siğilleri) küçült.
1.Dua: Okunuşu; ”Em ebremu ermen feinna mübrimün.”(Zuhruf)
2.Dua: Okunuşu: ”Allahümme müsağğira’l-kebiri ve mükebbira’s-sağiri sağğir ma bi.”
Anlamı : ”Büyüğü küçülten ve küçüğü büyülten Allah’ım! Bu bendekini(siğilleri)küçült.”
Bu dua 7 kere okunup,hem şehadet parmakla gezdirilip hem de üzerine üflendiğinde,Allah’ın izniyle geçer.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) hanımlarından birisinin elinde siğili görünce bu duayı okumasını söylemiş.Hanımı da o dertten kurtulmuş.
Bu yazımızda kısaca siğil nedir, nasıl tedavi edilir? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.
Daha önce siğil tedavisi gördüyseniz ya da bitkisel yöntemlerle siğillerden kurtulduysanız, tedavi sürecine dair deneyimlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir ve yorumlarınızı değerli takipçilerimizle paylaşabilirsiniz.
Mrh benim ayağımda siğil vardı çok doktor gezdim çözüm olmadı babam siğil duası okudu cuma günleri öyle geçti en etkilisi dua