Sakal ve Bıyık Bakımı

Sakal ve Bıyık Bakımı

Bitkisel yöntemlerle sakal ve bıyık bakımı; Erkeklerin görünüme ait en önem verdiği yerlerin başında yüzündeki sakal ve bıyıklar gelmektedir. Kadınlar kadar olmasa da, erkeklerin bakım yapmaya özen gösterir. Bundan 5 sene önceye kadar sinekkaydı traş, her sabah, mutlaka diş fırçalar gibi yapılması gereken bir zorunluluktu. Traşsız damat veya iş davetlerine sakalla katılmak görgü kurallarının dışında görülürdü. Hacimli sakal ve bıyıkların trend olmasıyla birlikte erkeklerde yüzlerine oldukça ilgi göstermeye başlamışlardır. Seyrek çıkan sakallar ya da bıyıklar istenilen görünümü vermemektedir. Yavaş uzayan sakallar ise sakalsız olmakla eşdeğer görülmeye başlanmıştır.

Genetik özellikler, stres, uykusuzluk, beslenme ise aynı saçlarda olduğu gibi sakal ve bıyıkların çıkışını, dökülmesini ve uzamasını olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir.

Eczanelerde satılan hazır serumlar ise çoğu zaman işe yaramamakla beraber ciltte tahrişe ve sivilcelenmelere neden olabiliyor. Bu yüzden bitkisel yollarla sakal ve bıyık köklerini destekleyerek istediğiniz forma sokmak hem güvenilir hem de etkili yöntemlerdendir. Sakallarınızı ve bıyıklarınızı uzatmaya karar verdiğinizde ilk önce cilde bakım şarttır. İlk önce traş olunup yeterli alt yapı sağlanmalıdır. Sakal dağılımı düzenli olduğunda, sakal ve bıyıkları uzatmaya geçilmelidir. Sakallarınız ve bıyıklarınız uzamaya başladığında, bir diş fırçası veya sakal- bıyık tarağıyla her gün taranmalıdır. Bu sayede düzenli olarak uyarılan kökler daha gür sakal ve bıyıklara sahip olmanızı sağlar. Yemekler bulaşabileceğinden her gün bebek şampuanıyla yıkanmalıdır.

Doğal Yöntemlerle Sakal ve Bıyık Bakımı

Erkeklerin mutlaka düzenli olarak sakal ve bıyık bakımını ihmal etmemeleri gerekmektedir. Sizlere Bitkisel yağlar ile sakal ve bıyık bakımı önerileri ve sakala iyi gelen yağlar hakkında öneriler sunmaya çalışacağım. Sakal gürleştirmek için sakal gürleştiren yağlar kullanarak daha gür sakallara sahip olabilirsiniz.

Tatlı badem yağı

Tatlı badem yağı cilde dost ve içerdiği zengin A, E ve K vitamini sayesinde kıl köklerine kadar nüfuz eder. Ayrıca magnezyum ve potasyum içerir. Bıyık ve sakallarına önem verenlerin mutlaka elinin altında bulunması gerekir. Kokusu cevize benzer. Bıyık ve sakallar çıkarken ciltte kaşıntı yaratırlar. Kaşıdıkça da kopmalar meydana gelir. Koparak kırılmaları önlemek, kaşıntıyı azaltmak, bıyık ve sakal köklerini desteklemek için kullanılır. Sakal ve bıyık daha hızlı uzar. Ayrıca daha gür çıkar. Kıl kökü bulunmayan yerlerden ise yeni kıl çıkartmayı desteklemesi için uzun süre kullanılması gerekmektedir. Bu süre en az 6 aydır. Yüzünüze özellikle banyodan sonra sürmeniz gözeneklerin açık olduğu sırada derinlemesine etkimesi için önemlidir. Banyo yerine çaydanlıktan çıkan sıcak suya yüzünüzü tutup gözeneklerin açılmasını sağlayabilirsiniz. Durulama gerektirmez. Uçucu bir yağ olduğundan cilt yüzeyinde yağlılık hissi vermez. Aldığınız yağın güvenilirliğinden yani saf olmasından emin olmanız gerekmektedir. Aksi halde beklenen sonucu alamazsınız. Özelikle gece saatleri bakım için seçilmelidir.

Sarımsak ve Sarımsak yağı

Sarımsak sakal ve bıyık bırakmayı yeni başlayanlar için mutlaka kıl köklerine uygulanması gerekir. Cildin temiz olması çok önemlidir. Kan dolaşımını hızlandırmak için buz küplerinden faydalanılır. Bu da kıl köklerinin uyarılmasına neden olur.Ortadan bölünen sarımsağı cildinize iyice sürtmek gerekir. 20 dakika kadar beklettikten sonra soğuk su ile gözeneklerin kapanması sağlanmalıdır. Sivilceli veya yara olan yerlere kesinlikle sürülmez. Sakal çıkmadığını ve seyrek olduğunu düşündüğünüz yeri jiletle kıl kökleri tersine traş ederek, havanda ezilen sarımsağın suyunu sürmeniz de yeterli olacaktır. Sarımsak suyu en fazla 10 dakika bekletilmelidir. Sarımsak direkt olarak cilde uygulandığında tahrişler meydana getirebilir. Saf zeytinyağı ve ezilmiş 2 diş sarımsak karıştırılarak da hassas olan ciltler de kullanılabilir. Saf olarak bulabileceğiniz sarımsak yağları da aynı işlevi görmektedir. Badem yağı ile karıştırılarak da kullanılabilinir. Badem yağının içine ezilmiş sarımsak koymak da aynı işlevi gösterecektir. Hoş koku ve kaşıntıyı önlemek için karışıma lavanta yağı katılabilir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı ile sakal ve bıyık bakımı oldukça kolaydır. Sadece kullandığınız yağın saf olması,  asit içermemesi önemlidir. Sızma yağlar ise yapısı bakımından daha yoğun olduğundan sakal ve bıyık köklerine iyi gelir. İçerdiği E vitamini sayesinde cildi besler. Ayrıca sakal ve bıyıkların içten desteklenmesi önemlidir. Zeytinyağlı yemekler, E vitaminice zengin kuruyemişler, çinko yönünde zengin kabak çekirdeği tüketmek önemlidir.

Hint yağının içerisinde salisilik asit, bitkisel hormon görevini görmektedir. Saçkıran hastalığını tedavi eden bu kuvvetli yağ, bıyık ve sakal bakımında mutlaka kullanılması gerekmektedir. Hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak da kullanılabilinir. Ayrıca Hint yağı ve çeşitli malzemeler karıştırılarak yapılan sakal ve bıyık bakım maskeleri de denemeye değerdir. Erkeklerin sıklıkla sorduğu Hint yağı sakal çıkarır mı sorusuna verilecek cevap düzenli kullanımda Hint yağı düzenli kullanıldığında sakal çıkarmaktadır.

Etkisi hızla görülen maske ise yaş maya, badem yağı ve Hint yağından oluşur.  Birer tatlı kaşığı badem ve Hint yağına, yarım paket yaş maya eklenir. Yoğun bir kıvam elde ederek haftada en az 3 gün kullanmak gerekir. Sürdükten sonra 15 dakika streç filmle sarıp bekletmek etkisini arttıracaktır. Daha sonra soğuk su ile durulanmalıdır. Mayanız yok ise sadece Hint ve badem yağları karıştırılıp kullanılabilinir. Artan malzemeyi buzdolabında saklayabilirsiniz.

Badem yağı neredeyse sakal ve bıyıkla ilgili tüm kürlerin olmazsa olmazıdır. Değişik ve etkili bir formül denemek isterseniz, 1 bardak kaynayan suyun içine 2 çorba kaşığı sinameki otu atıp, 5 dakika ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakın. Yüzünüze karışımı püskürtebileceğiniz bir şişeye soğuduktan sonra sinameki çayını alıyoruz. İçine birer çay kaşığı badem yağı ve Hint yağı ekliyoruz. 1hafta boyunca buzdolabında bozulmadan saklanabilir. Kullanmadan önce şişeyi çalkalayıp sakala ve bıyıklarımıza mutlaka her gün sıkılmalıdır. Masaj yaparak derinlemesine etki etmesini kolaylaştırın. Baden yağı ile sakal bakımı yaparak daha gür sakallara sahip olabilirsiniz.

Arap sabunu, son derece doğal olan bir temizlik ürünüdür. Tüylenmeye yardımcı olur. Haftada bir cildi ve sakalları arap sabunu ile yıkayarak farkı görebilirsiniz.

Sedir ağacı yağı ise kıl köklerinde dolaşımı arttırır. Yeni ve kuvvetli olan sakalla bıyıklara sahip olmanızı sağlar. Havasız kalan kıl kökleri dibinde mantar oluşmasını önler. Ayrıca sakal ve bıyık uzarken kaşıntıyı keser.

Biberiye yağı, sakallarda ve bıyıkta bulunan koparak dökülmeleri önler. Ayrıca havasız kalan, birbirine yakın kıl köklerinde oluşacak kepeklenmeyi engeller.

Ylang ylang yağı ise mat ve cansız sakal ve bıyığın pırıl pırıl parlamasını sağlar. Kopmaları önler. Yumuşak ve dayanıklı bir kıl yapısına sahip olmanızı sağlar.

Susam yağı aynı badem yağında olduğu gibi sakal ve bıyık çıkarmaya yardımcı olur. Badem yağı ile dönüşümlü olarak ya da bulunmadığı zamanlarda kullanılabilinir.

Argan yağı bilindiği üzere saçlarda son derece etkili bir üründür. Saçları güçlendirme etkisi aynı şekilde sakal ve bıyık kıllarında görülür. Kıl yapısını güçlendirir. Uzun sakalı olan kişilerin olmazsa olmaz bakım ürünüdür. Belli bir seviye sakal uzadıktan sonra sadece sakalın daha sağlıklı ve yumuşak görünmesini sağlar.

Mango yağı, kıl ve kıl köklerini besler. Özellikle sarışın ve kıl yapısı ince olan kişilerde etkilidir. Kıl köklerine, sakal ve bıyığa gerekli nemi sağlar. Kepeklenmeyi önler.

Kabak çekirdeği yağının badem yağından hiçbir farkı yoktur. Sadece badem yağı kadar çok bilinmemektedir.

sedilen bu bitkisel yağların bir araya getirilmesiyle güçlü bir karışım elde edebilirsiniz. Karışımı kullanmadan önce çalkalamak gerektiğinden, saklayacağınız kabın ağzının kapalı olarak seçilmesi gerekir. Her gün güvenle kullanabilirsiniz. Masaj yaparak kıl köklerine kadar ulaşmasını sağlamalısınız.

Doğal sakal ve bıyık  serumu

1 çorba kalığı argan yağı, 1 tatlı kaşığı jojoba yağı, 1 tatlı kaşığı tatlı badem yağı, 1 çay kaşığı lavanta yağı, 1 çay kaşığı biberiye yağı ve birkaç damla sedir ağacı yağından oluşmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.