Sağlıksız Bağırsağın Belirtileri Nelerdir?
Bağırsakların inanılmaz karmaşıklığı ve genel sağlığımız için önemi tıp camiasında gün geçtikçe artan bir araştırma konusudur. Son yirmi yılda yapılan çok sayıda çalışma, bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemi, ruh hali, zihinsel sağlık, otoimmün hastalıklar, endokrin bozuklukları, cilt koşulları ve kanser ile bağırsaklar arasında bağlantı olduğunu göstermiştir.
Bir zamanlar, sindirim sistemimiz, gıdaların, emilmesi ve daha sonra atılması için esasen bir uzun tüpten oluşan nispeten “basit” bir vücut sistemi olarak kabul ediliyordu .Ancak şimdi bizim için bundan çok daha fazlası ..
“Bağırsak mikrobiyomu” terimi özellikle bağırsaklarınızda yaşayan mikroorganizmaları ifade eder. Bir kişinin sindirim sisteminde yaklaşık 300 ila 500 farklı bakteri türü vardır. Bazı mikroorganizmalar sağlığımıza zararlı olsa da, çoğu sağlıklı bir vücut için inanılmaz derecede faydalı ve hatta oldukça gereklidir.
Bizim için iyi bağırsak bakterilerine sahip olmak bağışıklık sistemi fonksiyonunuzu geliştirebilir, depresyon semptomlarını iyileştirebilir, obezite ile mücadeleye yardımcı olabilir ve sayısız başka faydaları da bulunabilir.
Sağlıksız Bir Bağırsağın Belirtileri
Kronik stres , çok az uyku, işlenmiş ve yüksek şekerli yiyecekler yemek ve antibiyotik almak gibi modern yaşamın birçok olumsuz yönü bağırsak mikrobiyomumuza ciddi zarar verebilir. Bu da sağlığımızın beyin, kalp, bağışıklık sistemi, cilt, kilo, hormon seviyeleri, besin maddelerini emme yeteneği ve hatta kanser gelişimi gibi diğer yönlerini de etkileyebilir.
Sağlıksız bir bağırsağın kendini göstermesinin birkaç yolu vardır. İşte en yaygın yedi işaret:
1-Mide Problemleri
Gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal ve mide ekşimesi gibi mide rahatsızlıklarının tümü sağlıksız bir bağırsak belirtisi olabilir. Dengeli bir bağırsak, yiyecekleri sindirmede ve atıkları ortadan kaldırmada daha az zorluk çekecektir.
2- Yüksek şekerli diyet
İşlenmiş gıdalar ve şekerden zengin bir diyet, bağırsağınızdaki iyi bakteri miktarını azaltabilir. Bu dengesizlik, bağırsağınıza daha fazla zarar verebilecek artan şeker arzusuna neden olabilir. Yüksek miktarda rafine şeker, özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu, vücuttaki artan iltihaplanma ile ilişkilendirilmiştir. Enflamasyon, bir dizi hastalığın ve hatta kanserlerin dahi öncüsü olabilir.
3-İstemsiz kilo değişiklikleri
Diyetinizde veya egzersiz alışkanlıklarınızda değişiklik yapmadan istemsiz kilo almak veya kilo vermek sağlıksız bir bağırsağın belirtisi olabilir. Dengesiz bir bağırsak vücudunuzun besin maddelerini emme, kan şekerini düzenleme ve yağ depolama yeteneğini bozabilir. Kilo kaybına, ince bağırsakta bakteriyel aşırı büyüme (SIBO) neden olabilirken, kilo alımına, insülin direncinden veya besin emiliminin azalması nedeniyle aşırı yeme dürtüsü neden olabilir.
4- Uyku bozuklukları veya sürekli yorgunluk hali
Sağlıksız bir bağırsak uykusuzluk veya zayıf uyku gibi uyku bozukluklarına katkıda bulunabilir ve bu nedenle kronik yorgunluğa neden olabilir. Vücudun ruh halini ve uykusunu etkileyen bir hormon olan serotoninin çoğunluğu bağırsakta üretilir. Böylece bağırsak hasarı iyi uyku yeteneğinizi bozabilir. Bazı uyku bozuklukları da fibromiyalji riski ile ilişkilendirilmiştir.
5-Cilt Problemleri
Egzama,sivilce,akne gibi cilt problemleri hasarlı bir bağırsak ile ilişkili olabilir. Kötü bir diyet veya gıda alerjilerinin neden olduğu bağırsaktaki iltihaplanma, belirli proteinlerin vücuda daha fazla “sızmasına” neden olabilir, bu da cildi tahriş edebilir ve egzama gibi koşullara neden olabilir.
6-Otoimmün Problemler
Tıbbi araştırmacılar bağırsakların bağışıklık sistemi üzerindeki etkisine dair sürekli yeni kanıtlar buluyor. Sağlıksız bir bağırsağın sistemik inflamasyonu artırabileceği ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını değiştirebileceği düşünülmektedir. Bu durum, vücudun kendi kendisine saldırdığı otoimmün hastalıklara yol açabilir.
7-Gıda intoleransları
Gıda intoleransları, belirli yiyecekleri sindirme zorluğunun sonucudur (bu, bazı gıdalara karşı bir bağışıklık sistemi reaksiyonunun neden olduğu bir gıda alerjisinden farklıdır). Gıda intoleranslarına bağırsaktaki düşük kaliteli bakterilerin neden olabileceği düşünülmektedir. Bu, tetikleyici gıdaları sindirmede zorluklara ve şişkinlik, gaz, ishal, karın ağrısı ve bulantı gibi hoş olmayan semptomlara neden olabilir. Gıda alerjilerinin bağırsak sağlığıyla ilişkili olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
Bağırsak Sağlığınız İçin Ne Yapılmalı
- 1-Stres seviyesini azaltmak ,
- 2-Yeterli ve düzenli uyku,
- 3-Yemekleri çiğneyerek yavaş yavaş yemek ,
- 4-Yeterli su içmek ,
- 5-Probiyotik takviyesi almak ,
- 6-Besin intolerans testi yaptırmak ,
- 7-Diyetini düzenlemek ve sağlıklı dengeli bir diyet modeli oluşturmak
- 8-Yüksek lifli besinler ,sağan ,sarımsak ,yoğurt ,kefir ,turşu ,kemik suyu ,ilikli kemik gibi besinler sağlıklı bağırsakların en önemli kaynaklarıdır .Diyetinizde bu besinlere bolca yer vermek de doğru bir yaklaşım olacaktır .