Sağ Kol Uyuşması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Makalede Neler Var
Sağ kolda uyuşma ve karıncalanması çoğu zaman basit bir sebepten olabileceği gibi bir dizi sağlık sorununda habercisi olabilir. Eğer sağ kol belli aralıklarla uyuşuyor ise asla ihmal edilmelidir. Sağ kol uyuşması nedenleri arasında diyabet, Raynaud sendromu, sinir hasarı ve Multipl skleroz ciddi sorunlarda olabilir.
Sağ koldan kanın düzensiz şekilde akışı sonucu ve sinir hasarı en sık görülen sağ kol uyuşması nedenlerinden bazılarıdır. Sizlere bu yazımızda ayrıntılı olarak sağ kol uyuşması neden olur, sağ kol uyuşması nedenleri hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Sağ Kol Neden Uyuşur
Kolda veya herhangi bir yerde olan uyuşma o bölgeye kan akışının gerektiği kadar gitmemesi, sinirlerin üzerinde olan bası nedeniyle yeterli iletim olamamasından kaynaklanır. Kollara giden damar ve sinirler, beyin, omurga, omurilik, boyun gibi önemli vücut organlarına bağlıdır. Ayrıca kolun kendi yapısında olan damar ve sinirler vardır. En bilenen sağ kol uyuşma nedenleri kan akışın sağ kola gidememesi sonucu olan uyuşma ve sağ kolda sinir zedelenmesi meydana gelmesi ile kol uyuşmasıdır.
Sağ kol uyuşması kolun belli bir bölgesinde olabileceği gibi sağ kolun tamamında uyuşma görülebilir. Genelde sabah uyandığımızda sağ kolda uyuşma varsa bu genede sağ kolun üzerine yatmaktan dolayı gerçekleşir. Sağ kolda iltihaplanma ve enfeksiyon sonucu çok nadir sağ kol uyuşmasına neden olabilir. Eğer sağ kol belli aralıklarla uyuşuyorsa ise kesinlikle ihmal edilmemeli ve kesinlikle altında yatan neden belirlenmelidir. Sağ kol uyuşması neden olur ve sağ kol uyuşması nedenleri ise;
Sağ Kol Uyuşması Nedenleri
Sağ kol üzerinde uzun saatler yatma, yanlış ve vücut yapısına göre yapılmayan egzersizler, kas kuvvetinden fazla yük taşıma uyuşmaya neden olan en sık karşılaşılan geçici durumlardır. Uyuşmanın kaynağı ortadan kaldırılınca kısa sürede kendiliğinden geçer.
Kollarda sinir sıkışması veya sinir hasarı, sinirlere bası : Koldaki sinir sıkışması o kolun fazla kullanılması, ani hareket, iltihap gibi nedenlerden olur. Boyundan, omuzdan, sırttan ya da kolun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. Sinir sıkışması ve oluşan basıyla beraber parmaklarda ağrı sinirin üzerinde seğirme hissedebilir. Basının tekrarlandığı ve etken kesilmediği durumlarda ise o sinir iltihaplanır. Zamanla dinlenerek, soğuk kompres yapılarak durum iyileşirken, ilerleyen durumlarda da fizik tedavi ve çeşitli ilaçlar yardımıyla hastalık ortadan kaldırılır.
Diyabet: Yüksek şekere bağlı olan kol uyuşmalarının nedeni sinir hasarından kaynaklanmaktadır. Sağ ya da sol kola giden herhangi bir sinir ve kolun yapısında olan bir sinirden kaynaklanabilir.
Raynaud sendromu: Titreşimli makinelerde çalışan kişilerde sıklıkla rastlanır. Kişi hangi elini kullanıyorsa o kolda uyuşma ve parmak uçlarında renk değişimi görülür. Bu da dolaşım bozukluğundan yani damarlardan bağlı olarak meydana gelir. Soğuk ortamlarda ve balık çiftliklerinde çalışanlarda da dolaşım ilk olarak parmak uçlarından bozulmaya başladığından bu meslek gruplarında çalışan kişilerde rastlanabilir. Ayrıca çok fazla duygusal stres altında olanlarda bu hastalıkla karşı karşıya kalabilirler. Sendromun nedeni ortadan kaldırılınca renk değişimi ve uyuşma kaybolur. Çeşitli romatizma çeşitleri, bazı ilaçların yan etkileri de bu hastalığın ortaya çıkmasında rol oynar.
Multipl skleroz hastalığında ise uyuşma şekilleri farklı farklıdır. Karıncalanmayla birlikte uyuşma, etkilenen sinir boyunca uyuşma ve yanma, ağrıyla birlikte uyuşma ve sadece uyuşma şeklinde kendini gösterebilir. Eğer sadece uyuşma var ise zararızdır. Fakat diğerleri hakkında araştırma yapılmalıdır.
Sinirlere hasar veren yaralanmalar : Kesici alet yaralanmaları, silahla yaralanma, elektriğe kapılma, sinir üzerine yapılan iğne, derin cam kesikleri sinirlerin iletiminde aksaklıklara neden olabilir. Bu aksaklıklar ise zaman zaman uyuşmalar meydana getirilebilir.
Boyun fıtığı ve omurgada düzleşme : Omurgada düzleşme duruş bozukluğundan kaynaklanan bir durumdur. Esas şeklini kaybeden omurgada bir süre sonra kola giden sinire bası meydana gelebilir. Her fıtıktan önce mutlaka omurgada düzleşme olacak diye bir kural yoktur. Fakat esas formunu kaybeden omurganın bir süre sonra fıtıklar oluşturması olağandır. Fıtık oluşturan nedenler arasında; ani hareket, geriye düşme, trafik kazaları, titreşimli ağır aletlerle çalışma gibi bazı olumsuzluklar sayılabilir.
Fıtık; omurların arasındaki kıkırdağın yerinden fırlaması ve duruşa göre omuriliğe baskı yapmasıdır. Böylelikle iletimde problemler çıkar. Sağ kola giden sinirler üzerine giden sinirler fıtık denk gelirse uyuşma kaçınılmazdır. Akut fıtıkların sebebi ise; ani hareket veya güçsüz kollardan dolayı boyna yüklenmekle oluşur. Aniden uyuşma ve güç kaybına neden olur.
Çeşitli şekillerde kolda oluşan çatlak ve kırıklar bölgede sinir ya da damarlara baskı yapabilir. Çünkü kemik şekil değiştirtir ve kırılan alanda ödem oluşur. Bu ödem sonucu da sıklıkla uyuşma yaşanır.
Kan akışını engelleyen sıkı yapılan bandaj: Uzman doktor tarafından yapılmayan ve kişilerin kendileri uyguladıkları herhangi bir burkulma sonrası yapılan bandaj bölgeye kan akışını engelleyebilir ve uyuşmaya neden olur.
Sağ tarafta beyne giden damarlardan birinde tıkanmaya veya daralmaya bağlı kan akışının bozulmasına bağlı felç başlangıcında yine sağ taraftaki kolda uyuşma görülür. Boyun damarların daralması ya da kireçlenmesi, beyin damarlarının daralması ve kalbin oluşturduğu pıhtının kan akışını engellemesinden dolayı kaynaklanır.
Karpal tünel sendromu: El bileğinde bulunan sinire yapılan bası sonucu elde başlayan uyuşmayla başlayıp kola yayılan uyuşma türüdür. Elin pozisyonuna göre geçip tekrar başlayabilir. Bu da tünele yapılan basınçtan kaynaklanır. Elde şişmede görülebilir. Oluşmasının birçok nedeni olabileceği gibi, kasaplar, tenis oynayanlar, marangozlar v.b meslek ve bileğini sıklıkla kullananlarda görülür.
Sağ Kol Uyuşması ve Güç Kaybı
Sağ kol uyuşması nedenleri arasında gösterilen gece uyurken sağ kolda uyuşması sıklıkla sağ kolun üzerine üzün süre yatmaktır. Sağ kol uyuşmasının diğer nedenleri ise;
Migren: Auralı migren denilen migren başlamadan önce çeşitli belirtiler veren migren çeşidinde kolda uyuşma görülür. Gözde flaş çakması ve zigzaglar görülmesi bu tip migrenin özellikleri arasındadır.
Ganglion kistleri: El bileğinin üst kısmının iç tarafa bakan yönünde olan kemiğin üzerinde oluşan içi sıvı dolu oluşan kisttir. İyi huyludur ve aniden ortaya çıkarlar. Dantel işi yapan kişilerde ve bilgisayar başında mouse kullananlarda sıklıkla görülür. Nohut büyüklüğüne ulaşabilir. Büyüklük artınca sinir ve damarlar baskı yapar ki önce elin uyuşması sonra kolda belli bir bölgeye yayılan uyuşma olarak hissedilir.
Aşırı soğuk ve donma başlangıcında kan dolaşımının bozulmasından ve yeterli kanın uç uzuvlara ulaşamaması nedeniyle kolda uyuşma görülür.
Vitamin yetersizliği ve beslenme bozukluğu kollarda uyuşmaya neden olur. Fosfat, magnezyum, kalsiyum gibi minerallerin eksikliği, B5, B6 ve B12 ve D, C vitaminlerinin azlığı en bilinen besin kaynaklı uyuşmanın öğeleridir. Özellikle magnezyum ve B vitamini ölçümleri sıklıkla uyuşma yaşayanların mutlaka başvurması gereken testler arasında olmalıdır. Eksik olanlar ise yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, baklagiller ve tahılları bolca tüketmelidir.
Geçici felçlerde de uyuşma yaşanır. Geçici felçler 24 saatte geçen ve felç gelen kısma zarar vermeyen durumdur. Herhangi bir tedavi uygulanmadan geçer. Beyin damarına giden pıhtının kısa süre damarda tıkanma yaşatmasıyla oluşur. Pıhtı yok olunca felçte geçer.
Kas romatizması çeşidi olan miyofasyal ağrı sendromu denilen hastalık şikâyetler bakımından boyun fıtığı ile karıştırılır. Fibromiyaljideki gibi sırt, kürek kemiği ve boyunda oluşan küçük kas nodülleri hastalığın sebebidir. Stres, rüzgârda kalma, ortam değiştirirken ani soğuk ve sıcaklık farkına maruz kalmaya bağlı meydana gelirler. Oluşan bölgede aşırı sıcaklık ya da soğukluk hissedilir. Özellikle boyunda olanlar herhangi bir sinir veya damarın üzerine gelirse kolda uyuşma oluşur.
Hamileliğe bağlı hormon değişikliği: Hamileyken vücutta çok su tutulur. Bu fazla su nerede birikiyorsa oraya basarak ve uyuşma yapar. Kollar ve bacaklar vücudumuzun uç uzuvları olduğundan buralarda dolaşım bozulabilir. Genelde 4. aydan sonra görülür.
Akut inflamayon durumunda ise herhangi bir yere çarptığınız ya da zedelediğiniz kolunuzda bezeler oluşabilir. Bu bezelerin içine vücuda daha önceden girmiş bir bakteri yerleşerek ateşli ve hastalıklı bir durum meydana getiri. Vücut savaşmaya çalışırken hastalanır. Bezelerde bu durumda sinir ve damar iletimini engeller. Böylelikle uyuşmalar meydana gelir.
Omurilik yaralanmaları kapalı ya da açık bir şekilde görülebilir. Sırt ve boyun bölgelerinde denk gelen darbe, kaza ve travmalara bağlı gelişebilir. Felç, güç kaybı, kolda uyuşma, dengesizlik, nefes almada değişiklik, darbe alınan yerde basınçlı ağrı, istemsiz yapılan hareketler, his kaybı en çok görülen semptomları arasındadır. Travmaya bağlı olmayanlar ise tümör, iltihap, omurda dejenerasyonu ve romatizma sayılabilir.
Alkoliklik ve sigara kullanımı sinir ve damar hasarına neden olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan bu hasarlar zayıf dolaşıma neden olacağından uyuşmalar kaçınılmazdır.
Hipotiroid sonucu boyunda bulunan tiroid bezlerinin şişmesinden dolayı, boyundaki kola giden sinirlere bası yaparak, kollarda uyuşmaya sebep olabilir.
Boyundan omurlarından başlayıp dirsekten karmaşık şekilde geçen ulnar sinirinde bulunan zedelenme, sıkışma uyuşmaya neden olur. Dirsek ve çevresindeki kistler, sürekli direğini kullanmak zorunda olanlar, eklemde şişme, kireçlenme ve kırık – çıkıların sonucu ulnar siniri zarar görür. Özellikle dirsek büküldüğünde, elparmaklarının hareketi uyuşukluğu arttırır.
Sağ Kol Uyuşması Nasıl Geçer
Sağ kol uyuşmasına ne iyi gelir, sağ koldaki uyuşma nasıl geçer hakkında evde yapacağınız basit hareketler ile sağ kolda uyuşmayı hemen geçirebiliriz. Eğer sağ kolda uyuşma varsa kollarını hareket ettirmek ve ovalamak uyuşmasının geçmesini sağlar ilk bilinmesi gereken husus sağ koldaki uyuşmayı geçirmek için kan dolaşımını hızlandırmanız gerekmektedir.
Uyuşmayı kendiniz gidermek için, bölgeye masaj yapmak ve hareket ettirerek dolaşımı normal hale getirmek gerekir. Yatakta iseniz, pozisyonunuzu değiştirip boynunuzu rahat ettirin. Mümkünse her daim boynunuzu destekleyen ve fazla yumuşak olmayan yastıklar tercih edin. Bilgisayar başında ya da oturur pozisyonda iseniz dik durmaya özen gösterin. Sıklıkla kolunuzu hareket ettirin, ayağa kalkıp dolaşın.
Eğer sürekli oturur pozisyonda çalışmak zorunda iseniz dirsek, el bileği ve boynunuzu destekleyen küçük aparatlar kullanın. Dolaşımınızı etkileyen sigara ve alkolden uzak durmaya çalışın. Beslenmenize dikkat edin. Kendinizin kas gücünü aşan yük kaldırmaktan kaçının. Vücudunuzun alışkın olmadığı, size ağır gelecek egzersiz programlarını uygulamayın. Bunlar omurga ve kollarınızda kalıcı hasarlara neden olabilir.
Sağ Kol Uyuşması Kalp Krizi
Sağ kolun uyuşması kalp krizi ile doğrudan bağlantısı olduğu bilinmektedir.Kalp krizi kol uyuşması genelde kol kaslarının gerilmesi ve uyuşma ile kendini göstermektedir. Her sağ kol uyuşması kalp krizi olarak düşünülmemesine karşın sağ kolda uyuşma ve ağrı devamlı varsa kesinlikle nedeni belirlenerek tedavi edilmelidir. Kalp krizinde göğüs ağrısından hemen sonra kol ve ense ağrıları görülür.
Tekrarlayan sağ kol uyuşmalarınıza eşlik eden solunum güçlüğü, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bilinçte kayıpları, uyuşma sürelerinin artması, görüş bozukluğu, ağrı, güç kaybı halinde mutlaka uzman doktora gidilip gerekli tetkikler derhal yapılmalıdır.
Devamlı ortaya çıkan kol uyuşmasının önemsenmemesi çeşitli kalıcı durumlara neden olabilir. Erken teşhis ile önlenebilir durum iken ölümle karşı karşıya kalınabilir. Kangren ve bunun sonucu kolun kesilerek kaybedilmesi, kolun işlevini gerektiği gibi yerine kalıcı olarak getirememesi, günlük hayata uyuşmanın sürekli etki etmesi ve felç, sürekli kol uyuşmasının boş verilmesinin sonuçları olabilir.
Sağ Kol Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilmeli
Uyuşma için gidebileceğiniz doktor branşları; nöroloji, kardiyoloji ve ortopedidir. Her branş kendine ait olan bölge için MR, bilgisayarlı tomografi, ultrason görüntüsü ve çeşitli kan tahlilleri isteyebilir. Sinir hasarı olduğunu düşündüren durum var ise; hasarlı bölgenin sinir hasarının ölçülmesi ve hangi sinirde olduğunu saptamak için EMG denilen, sinirlere verilen düşük akım elektrikten faydalanılır. Karmaşık elektrik kablo yumağını andıran sinirlerin iletim hızı uyuşmanın yoğunluğu hakkında hekime bilgi verir. Bunların hiç birinde bir şey bulunamazsa psikolog ya da psikiyatri bölümünden yardım alınır.
Siz bu yazımızda sağ kol neden uyuşur, sağ kolda uyuşma nedenleri, sağ kol uyuşması kalp krizi, sağ kol uyuşması nasıl geçer, sağ kol uyuşması niye olur hakkında bilgi vermeye çalıştım sizlerde konu hakkındaki sorularınızı yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.