Rahim Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur ve Tedavisi
Makalede Neler Var
Özellikle menopoz öncesi ve sonrası süreçte kadınlar arasında yaygın bir şekilde görülen rahim kanseri; kadın üreme organını ciddi anlamda etkiliyor. Genellikle 50-60 yaş aralığındaki kadınların yakalandığı bu kanser çeşidi, kadınlarda meme kanserinden sonra en çok görülen kanser türü olma özelliği taşıyor.
Son dönemlerde genç kadınlarda da görülmeye başlayan rahim kanseri, yaşamı ciddi ölçüde tehdit ediyor yani ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Genellikle HPV virüsünden kaynaklanan rahim kanseri; cinsel bölge siğilleriyle ilk belirtilerini göstererek, sinsi bir şekilde ilerliyor. Bazen hiçbir belirti vermeksizin ilerleyen rahim ağzı kanseri ilerlediğinde ise düzensiz adet kanaması, aşırı adet kanaması, cinsel ilişki sonrası kanama, iki adet dönemi arasında kanama ve lekelenme şeklinde sinyallerini veriyor.
Bununla birlikte cinsel yolla bulaşan bir virüs çeşidi olan HPV virüsü, her daim rahim ağzı kanserine yol açmıyor. Yani HPV’nin neden olduğu genital siğillerin hepsi, rahim kanserine işaret etmiyor.
Yine de genital bölgede siğil ile karşılaşan tüm kadınların vakit kaybetmeksizin bir kadın-doğum uzmanına görünmeyi ihmal etmemeleri gerekiyor.
Bu yazımızda kısaca rahim kanseri nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? sorularını yanıtlamak, rahim kanserine dair merak ettiğiniz tüm soruları cevaplandırmak istiyoruz.
İşte, rahim kanserine diğer deyişle rahim ağzı kanserine dair bilmeniz gereken ayrıntılar:
Rahim Kanseri Nedir?
Gelişmiş ülkelere nazaran daha çok gelişmekte olan ya da gelişmemiş 3. dünya ülkelerinde görülen rahim ağzı kanseri; genital bölgenin iltihaplanmasına yani enfekte olmasına neden olan HPV isimli virüs yüzünden oluşuyor.
Genital bölgede, rahim ağzında, üreme yollarında tümör oluşumunu beraberinde getiren HPV virüsü; erkeklerde ise penis kanserine yol açabiliyor.
Rahimden tüm vücudumuza ve organlarımıza yayıldığında daha tehlikeli bir boyuta ulaşan HPV virüsü; kendi içerisinde zararlı ve zararsız farklı çeşitlere ayrılıyor.
Bağışıklık sistemi güçlü olan kadınlar tarafından yıllar boyunca baskılanan bu virüs; yaşlılıkla birlikte yani bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla görülmeye başlıyor.
Ancak günümüzde menopoza girmemiş yani genç kadınlarda bile rahim ağzı kanserine rastlanabiliyor.
HPV virüsünü kapan kadın ya da erkek, yıllar boyunca herhangi bir belirti ile karşılaşmaksızın sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebiliyor.
Lakin bağışıklığın zayıflamasıyla birlikte eninde sonunda HPV virüsünün tehlikeli olanları kişinin vücudunu ele geçirerek, bağışıklığını daha da çökertiyor.
Genital Siğil Nedir?
Rahim kanserinin en önemli belirtileri arasında kabul edilen genital siğilin kendi içinde 100 farklı tipi bulunuyor.
Genital bölgede genellikle et ben şeklinde göze çarpan siğiller; kadınlar ve erkekler tarafından ciddiye alınmadığından, yıllar boyunca tedavi edilmeyen bu siğiller; zamanla kanser oluşumuna zemin hazırlıyor.
Üstelik hastanın partnerine de kolaylıkla bulaşabilen siğiller; HP virüsünün başkalarına da geçebileceği anlamına geliyor.
Bu yüzden de genital bölgede siğillerin varlığından şüphelenen kişilerin, kadın ya da erkek fark etmeksizin bir an önce doktora görünmeleri ve uygun tedaviye başlamaları gerekiyor.
Genital siğillerin tedavisi amacıyla doktorlar, genellikle hastalara lokal kremler reçete ediyorlar. Bazen de lazerle yakma, dondurma, ameliyat vb. farklı yöntemler söz konusu olabiliyor.
Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir
Yıllar boyunca hiçbir belirti göstermeksizin ilerleyen rahim ağzı kanseri, genellikle ilerleyen süreçte belirtilerini göstermeye başlıyor.
Yani hastalar; hastalığın ileri evresinde gözle görülür belirtilerle karşılaşıyor.
Yaygın görülen belirtileri ise aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:
- Kanlı vajinal akıntı
- Düzensiz adet kanaması
- Cinsel ilişki sonrası kanama
- Bacak ağrıları
- İdrar problemleri(sık sık idrara çıkma, idrar kaçırma, idrarı tutamama vb.)
- Yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik
- Kemik ağrıları
- Kemiklerde kırılma
- Kilo ve iştah kaybı
- Pelvik bölgede ağrılar
- Vajinadan idrar kaçağı
- Dışkı kaçağı
- Sırt ağrıları
- Vücudun farklı bölgelerinde görülen kronik ağrılar
Bacak ağrıları ve idrar problemleri, daha çok hastalığın son döneminde görülüyor.
Cinsel ilişkiden hemen sonra ya da bir sonraki gün görülen kanamalar ise rahim ağzı kanserinin erken dönem belirtileri olarak kabul ediliyor.
Rahim Kanseri Neden Olur?
Daha çok çok eşli bir yaşam süren, yani geçmişte sürekli partner değiştirmiş kişilerde görülen rahim ağzı kanserinin kesin nedeni bilinmiyor.
Ancak hastaların %98 gibi büyük bir bölümünde HPV virüsüne ve genital siğillere rastlanması; hastalığın HPV virüsünden kaynaklandığını adeta gözler önüne seriyor.
Bununla birlikte çok sayıda doğum yapmış olmak, sigara kullanmak; bu kansere yakalanma riskinizi arttırıyor.
Rahim kanseri risk faktörlerini aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:
- Genç yaşlarda cinselliğe başlamak
- Çok eşli bir yaşam sürme
- Geçmişte arka arkaya birden çok partner değiştirmiş olma
- Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olma
- Genital bölgenin sık sık enfeksiyon ve bakterilere maruz kalması
- A ve C vitamini eksiklikleri
- Düşük sosyo-ekonomik düzey
- Düzenli ve dengeli beslenmeme
- Arka arkaya çok sayıda doğum yapmış olma
Rahim Kanserinden Korunma Yolları
Hastalığın cinsel yolla bulaşan bir virüsten kaynaklanması, yıllar boyunca belirti vermeksizin hastanın vücudunda varlığını sürdürmesi; kadınlarda rahim kanserinden korunmayı zorunlu kılıyor.
Ülkemizde kadınların rahim kanserinden korunabilmeleri adına 12 yaşından yani ergenliğe girdikten hemen sonra HPV aşısı olmaları gerekiyor.
Yalnızca kadınları değil erkekleri de HPV virüsüne karşı koruyan yani bu virüs çeşitlerine karşı vücutlarının bağışıklık kazanmasını sağlayan HPV aşısının etkileri ömür boyu sürüyor.
45 yaşına ulaşmamış tüm erkek ve bayanların yaptırabileceği HPV aşısının çocukluk döneminde yani daha önce herhangi bir cinsel deneyim yaşamadan yaptırılmaları; etkilerinin daha güçlü olmasını sağlıyor. Aksi halde HPV virüsü ile enfekte olmuş kişilerin daha sonra HPV aşılarından yaptırmaları; bu aşıların koruyuculuğun ciddi anlamda azalmış olduğundan bazen işe yaramayabiliyor.
Rahim kanseri yani HPV virüsü; cinsel temasın yanı sıra tuvalet, kişisel hijyen malzemeleri, el ile temas vb. farklı yollarla da kişiye bulaşabiliyor. Bu yüzden kişisel malzemelerinizi başkalarıyla paylaşmamanız, her yerde tuvalete girmemeniz, ellerinizi düzenli olarak sık sık yıkamanız; rahim kanserinden korunmada oldukça önemli bir yer tutuyor.
HPV virüsü, aynı zamanda hamile anne adaylarından doğum esnasında bebeğe bile geçebiliyor. Bebeğe geçen HPV virüsü, bebek büyüdüğünde yani çocukluk dönemine ulaştığında boğaz kanseri şeklinde ilerleyebiliyor.
Rahim Kanseri Evreleri
Rahim ağzı kanseri evreleri nelerdir sizler için sıralamak istiyorum. Erken evrelerde tedavi kolay olup ilerleyen evrelerde tedavi yöntemleri gittikçe zorlaşabilir.
- Evre : Kanser rahim içerisinde sınırlıdır. Tümör rahim ağzında görülür ve boyu 3 ile 4 mm kadardır.
- Evre : Kanser rahim dışına yayılmıştır ama rahim dokularına tam olarak yayılmamıştır.
- Evre : Kanser, fallop tüplerine, overlere, vajene veya lenf nodlarına yayılmıştır ancak pelvik duvarına yayılmamıştır.
- Evre: Kanser pelvik duvara yayılmış veya böbreklerin mesaneye bağlandığı tüpler olan üreterleri bloke etmiştir. Ayrıca tümör akciğere veya kasık lenf nodlarına yayılmıştır.
Rahim Kanseri Tedavisi
Rahim kanserinin tedavisi, kanserin hangi evrede olduğuna göre değişiklik gösterebiliyor.
Öncelikle genital bölgedeki siğillerin lokal kremlerle, yakma ya da dondurma işlemleri ile yok edilmeleri gerekiyor. Ancak siğillerin yok edilmesi, hastalığın ne yazık ki tekrarlamayacağı anlamına da gelmiyor.
Rahim kanserinin tedavisinde cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi ya da hormon tedavi yöntemlerinden biri ya da birkaçı birlikte tercih edilebiliyor.
Kanserin dokunun derinliklerine kadar inmediği vakalarda cerrahi müdahale yani ameliyat ile kanser hücreleri yayılmadan kanserli alan alınıyor.
Kanserin dokunun derinliklerine kadar inmiş olduğu durumlarda ise kemo-terapi, kemo-radyoterapi tedavisinden yararlanılıyor. Ya da histeroktomi ameliyatı ile kanserli hücreler alınıyor.
Lakin rahim kanserinin ilerlemiş dönemlerinde maalesef ki hastaların sınırlı bir yaşam ömrü bulunuyor.
Kanser tedavisi başarıyla sonuçlanmış olsa bile kanser, tekrarlayabileceğinden hastaların belirli aralıklarla doktora görünmeleri ve birtakım testler yaptırmaları önem arz ediyor.
Bu yazımızda rahim kanseri belirtileri nelerdir? Rahim kanseri neden olur? sorularını yanıtlamaya çalıştık.
Yazımızın bilgilendirici ve aydınlatıcı olması dileğimizle…