Plaka Çıkarma, Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Plaka Çıkarma, Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Yepyeni bir araç satın aldığımızda ya da ikinci el bir araç alıp, aldığımız aracın plakasını değiştirmek istediğimizde genellikle aracın plakasını değiştirmeyi tercih ediyoruz.

Gerek tamamen kendimize ait özel bir plaka gerekse standart plaka çıkarmamız gerektiğinde muhakkak belirli bir prosedürü takip etmemiz gerekiyor.

Bununla birlikte satın aldığımız aracın plakasını değiştirmeme yani aracın mevcut plakasını kullanma şansımız da bulunuyor. Yani hiçbir şekilde yasalar, bizi bu konuda zorlamıyor.

Bu yazımızda kısaca plaka çıkarma işlemi nasıl yapılır? Hangi aşamaları takip etmek gerekir? Plaka çıkartma ücreti 2020 nedir? vb. plaka çıkarma ve yenileme sürecine dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

İşte, adım adım plaka çıkarma işlemine dair bilmeniz gereken detaylar;

Plaka Nasıl Çıkarılır?

Eskiden aracı satın alan kişiler, plaka çıkarmak için direk olarak Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Trafik Tescil bürolarına başvurarak, plaka çıkarma işlemlerini gerçekleştiriyordu.

Lakin son yapılan birtakım düzenlemeler ile plaka ve ruhsat çıkarma ve değişim işlemleri ile NOTER ilgilenmeye başladı. Yani günümüzde araç satın aldıktan sonra NOTER’e gitmeniz gerekiyor.

NOTER huzurunda gerçekleşen araç satın işlemini takiben plak değiştirme beyanında bulunmanız doğrultusunda plak çıkarma işlemi de başlamış oluyor.

Aracı satın aldıktan sonra herhangi bir plaka değişikliği yapmak istemediğinizde ise NOTER’e başvuru yapmanıza da gerek kalmıyor. Yani aracın mevcut plakasını kullanabiliyorsunuz. Ancak tabii ki de NOTE’e yeni ruhsat başvurusunda bulunmanız da gerekiyor.

Yeni ruhsatınızı alır almaz, aracınızı trafikte gönül rahatlığı ile kullanabiliyorsunuz.

Plakanızı değiştirmek yani aracın plakasını kullanmak yerine kendinize ait yeni bir plaka çıkarmak istediğinizde ise bu durumu NOTER huzurunda beyan etmeniz gerekiyor. Bu durumda size geçici bir süreliğine kullanabileceğiniz geçici ruhsatınız veriliyor.

Aynı zamanda NOTER tarafından size yeni plakanıza ait bir belge de veriliyor. Bu belgeyi mutlaka il ya da ilçenizdeki şoförler odasına 30 gün içerisinde teslim etmeniz gerekiyor.

Aksi halde yani bu belgeyi şoförler odasına teslim etmediğiniz durumlarda ise yeni plaka çıkarma başvurunuz kendiliğinden iptal olmuş oluyor. Yani satın aldığınız aracın mevcut plakasını kullanmak zorunda kalıyorsunuz.

30 gün içerisinde şoförler odasına yeni plaka çıkarma talebi ile başvurduğunuz taktirde şoförler odası size aynı gün içerisinde yeni plakanızı hızlıca teslim ediyor. Yani beklemek zorunda kalmadan yeni plakanıza aynı gün kavuşabiliyorsunuz.

Plaka Çıkarma için Gerekli Evraklar Neler?

Plaka çıkarmak için size en yakın şoförler odasına giderken yanınızda birtakım belgeleri de götürmeniz gerekiyor. Bu belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Nüfus cüzdanı(Nüfus cüzdanınız yerine ehliyetinizi ya da pasaportunuzu da götürebilirsiniz)
  • Aracınıza dair eski plakalar ve tescil belgeleri
  • Noterden alınan yeni ya da geçici ruhsat belgesi
  • Noterden alınan yeni plaka belgesi
  • Trafik sigortası

Yeni bir plaka çıkarmak istediğinizde ya da mevcut plakanızı değiştirmek istediğinizde yukarıdaki belgeleri mutlaka Şoförler Odasına eksiksiz bir şekilde teslim etmelisiniz.

Plaka Değişikliği Gerektiren Durumlar Neler?

Araç alım satım işlemleri sonrasında değil de farklı nedenlerden ötürü size ait aracın mevcut plakasını değiştirmek istediğinizde de öncelikle NOTER’e başvurmanız ardından da Şoförler Odası’na gitmeniz erekiyor.

İkametgah değişikliği söz konusu olduğunda ya da aracınızın plakası okunamayacak kadar zarar gördüğünde ya da yıprandığında plaka değişikliği ya da plaka yenileme başvurusunda bulunabiliyorsunuz.

Şoförler Odası’na giderken yanınızda trafik sigortanızı, nüfus cüzdanınızı, aracınızın eski plakasını ve başvuru dilekçenizi yanınızda götürmeyi hiçbir şekilde unutmamalısınız! 

Bununla birlikte ağır kusurlu kabul edilen plakaların da muhakkak değiştirilmesi ya da yenilenmesi gerekiyor. Yasal olmayan yollarla basılan, üzerinde vida bulunmayan, üzerindeki yazılar artık okunmayan ve üzerinde damga bulunmayan plakalar, yasaya göre ağır kusurlu olarak kabul ediliyor.

Özel Plaka Nasıl Çıkarılır? 

Kendinize ait, isminizin ya da sizin için önemli olan tarihlerin yer aldığı bir plaka çıkarmak istediğinizde de NOTER’e başvurmanız; almak istediğiniz plakanın daha önce alınıp alınmadığını mutlaka öğrenmeniz gerekiyor.

Almak istediğiniz plakanın başka bir araca ait olması durumunda standart plaka değişikliğinden farklı olarak plaka devir işlemleri söz konusu oluyor. Yani öncelikle istediğiniz plakayı kullanan araç sahibini ikna etmeniz gerekli olabiliyor.

Bununla birlikte özel plaka çıkarma işlemi, almak istediğiniz plakaya göre oldukça maliyetli de olabiliyor. Örneğin, fanatiği olduğunuz takımın isminin geçtiği bir plaka almak istediğinizde binlerce TL ödemek zorunda kalabiliyorsunuz.

Plaka Yenileme ve Plaka Çıkarma Farklı mı?

Plaka yenileme işlemi; plaka değiştirmeden farklı olarak mevcut plaka bilgilerinin değiştirilmeksizin eskiyen plakanın yenilenmesini ifade ediyor.

Eskimiş, hasar görmüş, yıpranmış ve artık okunmayan plakaları yenilemek için de tıpkı plaka değiştirme işleminde olduğu gibi önce NOTER’e ardından da şoförler odasına başvurmalısınız.

Plaka yenileme fiyatının 2020 yılı tek bir plaka için 21 TL olduğunu söyleyebiliriz. Yani her iki plakayı yani aracın hem ön hem de arka plakalarını değiştirmek istediğinizde ise 42 TL’lik bir ödeme yapmanız gerekiyor.

Plaka Değiştirme İşlemi Öncesi Bilmeniz Gerekenler 

Plakanızı değiştirmeden önce aşağıdaki noktaları da mutlaka göz önünde bulundurmalısınız:

  • Plaka değiştirme başvurusunda bulunurken trafik sigorta süresinin dolmadığından emin olmalısınız. Bu noktada araç alım-satım işlemi sonrasındaki 15 gün içerisinde eski sigortanın da geçersiz kabul edildiğini unutmamalısınız. Yani plaka değişikliğine aracın eski trafik sigortası ile başvuracaksanız ilk 15 gün içerisinde başvurunuzu tamamlamalısınız. 15 günün sonunda araç trafik sigortasız konuma düştüğünden araç trafik sigortasını çıkardıktan sonra başvuruya gitmelisiniz. Yani aracın yeni trafik sigortasının dışında hala geçerli olan eski trafik sigortasıyla da plaka değişikliği ve çıkarma başvurusunda bulunabileceğinizi ifade edebiliriz.
  • Kendi aracınızın plakasını değiştirmeyi düşünüyorsanız; randevuya gitmeden önce muhakkak aracınızı muayene ettirmelisiniz. MTV borcunuzun bulunmadığından emin olmalısınız.
  • Araç üzerinde haciz, rehin ya da borç kaydının mevcut olduğu durumlarda plaka değiştirme ya da yenileme talebinizin de reddedileceğini bilmelisiniz.

UYARI:

Normal şartlarda üzerinde haciz, rehin ya da borç kaydı bulunan araçlara dair gerçekleştirilen plaka değişikliği başvuruları kabul edilmese de bu durumun bir istisnası bulunuyor.

Söz konusu daha önce hasar görmüş ve okunamaz hale gelen plakalar olduğunda trafiğin güvenliğini sağlayabilmek adına hacizli, rehin ya da borç kaydı mevcut araçların bile plaka yenileme ya da değişim işlemi gerçekleştiriliyor.

Plaka Değiştirme Ücreti Ne Kadar?

Plaka değiştirmek ve yeni bir plaka almak istediğinizde NOTER’e 290 TL, Şoförler Odası’na ise 50 TL ödemeniz gerekiyor.

Yani 340 TL’yi gözden çıkarmalısınız.

Lakin özel plaka çıkarmak istediğinizde daha önce de belirttiğimiz gibi binlerce lira ödemek zorunda kalabiliyorsunuz.

Bu yazımızda kısaca plaka değişim ücreti 2020 ne kadar? Plaka çıkarma ücreti 2020 nedir? vb. plaka çıkarma ve değişim işlemlerine dair merak ettiğiniz soruları yanıtlamaya çalıştık.

Yazımızın aydınlatıcı olması dileğimizle…

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.