Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Sulama, Saksı ve Toprak Değişimi
Makalede Neler Var
Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Sulama, Saksı ve Toprak Değişimi Yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada da en çok yetiştirilen çiçeklerden biri olan orkide, özellikle evlerimizde ve evlerimizin bahçelerinde bakmaktan büyük bir keyif aldığımız bir çiçek olma özelliği taşıyor.
Tropik ve ılıman iklimlerde kolaylıkla yetiştirilebilen bir çiçek türü olan orkidenin birden fazla çeşidi bulunuyor. Çok yıllık bir çiçek olan orkide, biraz pahalı bir çiçek olsa da çoğu zaman sevgilimize, kız arkadaşımıza bu nadide çiçeği hediye etmeyi tercih ediyoruz.
Lakin özellikle ilk kez orkide alanlarımız, maalesef ki orkide bakımının nasıl olması gerektiği hakkında yeterli bilgi birikimine sahip olmadığımız için bu narin ve gösterişli çiçeklerin kısa bir sürede solmasına neden olabiliyoruz.
Orkide bakımı nasıl yapılır? başlıklı bu yazımızda orkide bakımı esnasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalarla ilgili olarak sizleri kısaca bilgilendirmek istiyoruz.
İşte, orkide bakımının püf noktalarına dair bilmeniz gerekenler:
Orkide Bakımı Nasıl Yapılır
Orkide bakımı nasıl olur ve orkide sulaması nasıl olur hakkında merak edilenleri sizlerle paylaşamaya çalışacağım.
- Küçük değil büyük orkide çeşitlerine yönelin!
50 bine yakın farklı çeşidi bulunan orkide çiçeği, büyük ya da küçük türleri ile adeta görenleri cezp ediyor. Lakin küçük orkide çeşitlerinin evde bakımı ve büyütülmesi, çiçek beslemeyi sevenler açısından son derece zorlayıcı olabiliyor.
Bu yüzden evinizde orkide yetiştirmeyi düşünüyorsanız, çiçekçinizden büyük orkide çeşitlerini size göstermesini talep etmelisiniz.
- Tomurcukları bulunan, henüz açmamış olanlardan alın
Tüm çiçeklerin bakım ve yetiştirilmesinde dikkat etmeniz gereken bir nokta da tomurcukları bulunan ve tomurcuklarını henüz yeni yeni açmaya başlayan bir çiçek tercihinde bulunmanız olmalı!
Aksi halde çiçekleri açmış bir orkide satın almanız, orkide çiçeklerini dökme evresine girmiş olabileceğinden zor olabilir. Maalesef ki orkidenizle evinizi uzun bir süre için süsleyemeden, bu nazik çiçek türü ile vedalaşmak zorunda da kalabilirsiniz.
- Orkidenizi aydınlık lakin direk gün ışığı almayan bir yere koyun
Orkidenin uzun bir süre güneş ışığına maruz kalması, kısa sürede hastalanmasına yol açabilir. Bu yüzden orkidenizi evinizde uygun bir yere yerleştirmeye özen göstermelisiniz. Bu noktada evinizde ışık alan yalnız direk olarak güneşe maruz kalmayan bir noktayı seçmelisiniz.
Evinizin doğu cephesine bakan bir alanda orkide yetiştirmeniz, çiçeğinizin daha uzun bir süre için yaşamasını sağlayabilir. Şayet orkide yaprakları koyulaşmaya başlarsa, bu durum çiçeğin yeterli güneşi almadığı anlamına geleceğinden çiçeğinizin konumunu bir an önce değiştirmelisiniz.
- Orkidenizi yaz kış fark etmeksizin uygun oda sıcaklığında yetiştirin
Ölçüleri yaklaşık 10-12 cm civarında olabilen saksılarda yetiştirebileceğiniz orkidenizi, kış aylarında da oda sıcaklığında yetiştirdiğinizden emin olmalısınız.
Orkideler için uygun olan oda sıcaklığının gündüz saatlerinde 23 akşamları ise 18 0C olduğunu ifade edebiliriz.
- Çiçeğinizi sık sık sulamaktan kaçınmalısınız
Narin bir çiçek olan orkidenin aşırı sık sulanması, maalesef ki orkide tutkunlarının en büyük hataları arasında bulunuyor.
Bu çiçekler nemli iklimleri sevseler de orkidelerin belirli aralıklarla sulanmaları gerekiyor. Bu noktada tahta kurşun kalem ya da baş parmak yöntemlerinden birinden yararlanabilirsiniz.
Baş parmağınızın birinci boğumuna kadar saksı harcına parmağınızı sokun. Saksıdaki harcın tam anlamıyla kurumuş olması, orkideyi sulama vaktinizin geldiğine işaret eder.
Ya da baş parmağınız yerine tahta bir kurşun kalem kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
- Orkideler, çiçeklerini döktüğünde mevcut oda sıcaklığını değiştirmelisiniz
Orkidenizi sağlıklı bir şekilde yetiştirdikten sonra vakit orkidelerin çiçeklerini dökme vaktine geldiğinde çiçeğinizin bulunduğu yerdeki mevcut oda sıcaklığını 16 0C’ye kadar düşürebilirsiniz.
2-3 hafta gibi bir süre için orkidenizi serin bir ortamda muhafaza etmeli, geceleri çiçeğinize canlanması ve yeniden hayat bulması adına su serpiştirmelisiniz.
Budama konusunda aceleci davranmamalı, doğru budama zamanını beklemelisiniz. Bu zamanın sapların kuruyup kahverengine döndüğü zaman olduğunu söyleyebiliriz.
- Budama işlemlerini Eylül ve Kasım ayları arasında gerçekleştirin
Orkidelerin budama işlemi esnasında da oldukça titiz davranmalı, bu işlemi mutlaka Eylül Kasım ayları arasında gerçekleştirmelisiniz.
Budama işlemine geçmeden önce ellerinizi ve budama makasını iyice temizlemeli yani dezenfekte etmelisiniz. Aksi halde ellerinizdeki mikrobun bir de orkidelere geçmesine yol açabilirsiniz.
Budama esnasında kurumuş ve sararmış yaprakları ve kuru çiçek saplarını gövdeye yakın olan yerden kesip çıkarırken, orkidenin gövdesine zarar vermemeye de özen göstermelisiniz.
Ölü kökleri temizledikten sonra köklere tarçın serpiştirerek, köklerde bakteri ya da mantar oluşumunun ciddi oranda önüne geçebilirsiniz.
Orkide Nasıl Çoğaltılır
Orkide sevenlerin en çok merak ettiği sorulardan biride orkide nasıl çoğaltılır sorusudur. Orkide üretiminde tohumunun küçük olmasından dolayı evde üretimi pek mümkün değildir. Tohumu dünya üzerinde en küçük bitkilerden biri olan orkide laboratuvar ortamında üretilmektedir.
Evde orkidenin çoğaltılması gerçekten emek isteyen zor bir iştir. Evde orkide çoğaltmak için en çok denen yöntem keiki üretim yöntemidir.
Orkidelerin uç kısımlarındaki tohumlar keiki olarak adlandırılır. Bu tohumlar ilk baharda oluşmaya başlar. Kökler yeterince uzadığında keiki ikiye ayrılır. Buruda dikkat etmeniz gereken önemli konu ise tohumlarda ayrılırken en az iki yaprak ve iki kök olmasına gerekmektedir.
Şeffaf saksılara dikilen tohumlar serin ve esinti gören bir yere konur.
Orkide Nasıl Sulanır
Orkide nasıl sulanır ve orkide kaç günde bir sulanır sorusuna cevap vermeden önce kesinlikle orkideye klorlu su yerine dinlendirilmiş su ile sulamak gerektiği bilinmelidir. Kesinlikle orkide her gün sulanması gerekmektedir.
- Orkideleri sabah ya da öğle saatlerinde sulamalısınız
Akşam saatlerinde yapılan sulamalar, orkidede bakteri ve mantar oluşumuna yol açabilen oldukça önemli bir etmendir. Bu yüzden orkidelerin sulama vakti geldiğinde bu işlemi sabah ya da öğle saatlerinde gerçekleştirmelisiniz.
Sulama esnasında sulamayı orkidenin kök boğaz kısmını geçmeyecek şekilde yapmalısınız. Orkidenin yaprak aralarına su kaçırmamalı, su kaçması durumunda bir kağıt mendil yardımıyla fazla suları emerek, almalısınız.
Sulama suyunun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde soğuk ya da sıcak sulama sonrasında orkidenin hastalanmasına yol açabilirsiniz.
Orkide Nasıl Budanır
Orkide genelde buda işlemi yeniden çiçek açması için budanır. Kesinlikle sık sık budanmamalıdır. Buda işlemi Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır.
Orkide hassas bir çiçek olduğunda budamadan önce eller ve budama için kullanılacak makas iyice temizlenmelidir ve steril olmalıdır.
Kurumuş, sararmış ve solmuş yapraklar gövdeye yakında yerden kesilir. Budama işleminde gövdeye zarar vermemek çok önemlidir.
Orkide Hakkında Merak Edilen Tüm Sorular
Orkide hakkında merak edilen sorulara cevap vererek sizlere yardımcı olmaya çalışacağım. Sizlerde aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak sorabilirsiniz.
Orkide evde nereye konmalı
Orkide evde ışık gören bir yere konulur ama direk pencere önüne yani güneş ışını gören yere konmaz. Orkide direk yakıcı güneş ışığına maruz kalırsa yakıcı ışınlar zarar verebilir.
Orkide sulama kaç günde bir yapılır
Orkide her gün sulanan bir çiçektir. Gün içerisinde yeterli olarak sulanması gereken bu bitkiyi günde 2 defa sulaya bilirsiniz.
Orkide normal toprağa dikilir mi
Orkide normal toprakta yaşamaz. Orkidelerin toprakları özeldir.
Orkide güneşi sever mi
Orkideler güneşi sevmesine karşın direk güneş ışığına maruz kalırsa yakıcı etki çiçeğin solmasına neden olabilir. Normal oda ışığı yeterlidir.
Orkide saksısı nasıl olmalı
Orkide saksısı seffaf delikli olmalıdır. Özellikle saksı delikleri büyük olmalı hava geçişi kolay olmalıdır.
Orkide cam saksıya dikilir mi
Orkide kökleri hem iyi hava almalı hemde şeffaf olmalıdır. Orkidelerin cam saksıya dikilmeleri tavsiye edilmez.
Orkide toprağı ne zaman değişir
Orkide toprağını devamlı değiştirmeye gerek yoktur. Ortalama 3 ile 4 yılda bir toprak değiştirilmesi yeterlidir.
Orkide ne zaman çiçek açar
Orkideler eğer sağlıklı ise yılda 2 yada 3 defa çiçek açarlar. Bazen ısı ve sıcaklık durumuna bağlı olarak çiçek açmaları gecikebilir. Orkideler genelde ilkbaharda ve sonbaharda çiçek açarlar.
Orkide tohumu ne zaman ekilir
Orkideler için tohumu ekilmesi için en iyi zaman Mayıs ayıdır. Orkide tohumu ekimi için en uygun dönem Mayıs ayıdır.
Bu yazımızda orkide bakımı nasıl yapılır? Orkide bakımı esnasında nelere dikkat etmek gerekir? sorularını kısaca yanıtlamaya çalıştık. Sizler de bakımı son derece pratik olan bu çiçeği evlerinizde, ofislerinizde kısacası tüm yaşam alanlarınızda yetiştirirken, yukarıdaki bakım önerilerimizi göz önünde bulundurarak, orkidelerinizin erken hastalanmasının ve yapraklarını dökerek, solmasının önüne geçebilirsiniz.