Noradrenalin Nedir? Noradrenalin Fazlalığı ve Eksikliği
Makalede Neler Var
Noradrenalin Nedir? Noradrenalin Fazlalığı ve Eksikliği Noradrenalin, diğer adıyla norepinefrin, nörotransmit olarak hareket eden bir katekolamindir. Dopaminden sentezlenen bu hormon, böbrek üstü bezleri tarafından kana salınır. Nöronlardan salındığında ise nörotransmit olarak görev alır.
Beynin dikkat ve etrafa yanıt verme davranışı ile yakından ilgili olan noradrenalin; kalp atım hızı, kaç ya da savaş yanıtı, depolardan glikoz salınımı üzerinde belirleyici bir hormondur.
Otonom sinir sisteminin çalışmasını etkileyen noradrenalin, adrenalinle birlikte stres ve endişeye vücudun cevap vermesini sağlar.
Nörotransmit olarak temel görevi, sinirler arasında sinyal gönderiminden sorumlu olmaktır. Öğrenme ve ödül-sinyal mekanizmasını etkiler.
Bu yazımızda kısaca noradrenalin nedir? Noradrenalin ne işe yarar? sorularını yanıtlamak, Noradrenalin etki mekanizması ile ilgili olarak sizleri bilgilendirmek istiyoruz.
İşte, noradrenalin hormonuna dair bilmeniz gereken ayrıntılar:
Noradrenalin Nedir?
Tıpkı adrenalin gibi bir katekolamin olan noradrenalin, reseptörleri uyaran bir hormondur. En önemli görevlerinden biri beynin davranışlarla ilgili kararlarında etkili olmaktır.
Damarlara salgılanan bu hormon, sinyallemeler üzerinde belirleyicidir. Hafıza oluşumuna ve duygularımızın oluşum ve belirlenme sürecine katılır.
Adrenalinle pek çok yönden ortak özelliklere sahiptir. Örneğin her ikisi de böbrek üstü bezleri tarafından kana salınır. Ancak noradrenalin, aynı zamanda nörotransmit olarak da görev almaktadır.
Kan basıncı, stres ve depresyon üzerinde son derece etkili olan bu hormonun aşırı ya da az miktarda salgılanımı, birtakım sorunlara yol açabilir.
Noradrenalin Ne İşe Yarar?
Temel vazifesi nörotransmit olarak görev almak olan bu hormon, bazen kana karışmaksızın da salgılanabilir.
Noradrenalin salgılanımı, kalp atışlarında hızlanma, göz bebeklerinde büyüme, avuç içlerinin terlemesi vb. stres ve kaç-savaş yanıtlarında rol alır.
Aşırı noradrenalin salgılanımı, kafa karışıklığını, zihin dağınıklığını ve bize sorulan sorulara geç yanıt vermemizi beraberinde getirir. Özellikle aşık olduğumuz zamanlarda çevreye karşı tepkisiz kalmamızın, içe dönük davranışlar sergilememizin ve çoğunlukla dikkatsizlik, odaklanamama ve kafa karışıklığı yaşamamızın temel nedeni noradrenalindir.
Kısacası noradrenalin, duygu dünyamızı da etkileyen bir nörotransmittir. Diğer hormonlarla birlikte duygu dünyamızdaki gelişmeler üzerinde rol üstlenir. Örneğin, dopamin ve serotonin hormonunun düşük, noradrenalin hormonunun fazla salgılanması durumunda genellikle kendimizi öfkeli hissederiz.
Dopamin ve serotonin hormonlarının yüksek noradrenalin hormonunun az salgılandığı durumlarda ise kendimizi mutlu ve keyifli hissederiz.
Noradrenalin Faydaları
- Depresyon tedavisine yardımcı olur
Depresyonun en önemli nedenlerinden biri serotonin ya da noradrenalin eksikliğidir.
Yapılan pek çok bilimsel çalışmada noradrenalin inhibitörleri verilen hastalarda iyileşmeler gözlemlenmiştir.
- Bilişsel fonksiyonu geliştirir
Noradrenalin, beyin fonksiyonlarını pek çok açıdan etkileyen bir hormondur. Hatırlamayı ve hafızayı güçlendirir, dikkat ve odaklanmayı arttırır.
- Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olur
Noradrenalin salgılanımındaki azalış, Alzheimer hastalığına neden olabilir. Bu yüzden noradrenalin salgılanımının yeterli miktarda olması, bu hastalığa yakalanmamanız adına son derece önemlidir.
Aynı şekilde Parkinson tedavisinde de noradrenalin inhibitörlerinden yararlanılabilir.
Bipolar rahatsızlığının tedavisinde ve migren ataklarının önlenmesinde de noradrenalin önemli bir yere sahiptir.
Noradrenalin Zararları
Noradrenalinin olması gerekenden daha fazla salgılanması da tıpkı eksik salgılanması gibi tehlikelidir.
Kronik stres, noradrenalin aşırı salgılanımının en önemli negatif sonucudur. Çocuklarda büyümenin durması, libido kaybı, uykusuzluk, yara iyileşme süresinin uzaması, gastrit ve reflü vb. birtakım gastrointestinal sorunlar, depresyon ve bağımlılığa karşı savunmasızlık; noradrenalinin diğer zararları arasında yer alır.
Noradrenalin Etkileri
- Gözyaşı üretiminde artış
- Kalpte daha fazla miktarda kan pompalanması
- Kan basıncında artış
- İskelet kaslarında glukoz alımında yükselme
- Yağ yakımında artış
- Mide ve bağırsakta sindirim aktivitelerinin yavaşlaması
Noradrenalin Fazlalığı
Beyin üzerinde etkisi bulunan noradrenalin fazlalığı kalp atışının hızlanması, göz kapaklarının büyümesine ve vuş içlerinde terlemeye neden olur. Noradrenalin salımında düzensizlik yani fazla olması aşık olduğumuzda, kafamız karıştığında ve sorulara geç yanıt vermemize neden olur.
Noradrenalin Eksikliği
En çok merak edilen sorulardan biride noradrenali eksikliği neye sebep olur sorusudur. Genelde eksikliği depresyona dikkat eksikliğine ve hiperaktivite bozukluğuna sebep olur.
Noradrenalin Adrenalin Farkı
Adrenalin (Epinefrin) ve Noradrenalin (Norepinefrin) arasındaki fark kısa birbirinin zıttı olan hormonlar demektir. Genelde adrenalin kişiyi sinir sistemini uyararak kişinin kalp atışını hızlandırır. Noradrenalin ise kişinan sakinleşmesini sağlar.
Noradrenalin Hangi Besinlerde Bulunur
Özellikle çikolata tüketmek tüketmek noradrenalin seviyesinin yükselmesinde çok etkilidir. Yapılan bilimsel araştırmalar bitter çikolata tüketen kişilerin daha mutlu ve stresten uzak olduğunu göstermiştir. İşte noradrenalin bulunan besinler yumurta, badem, hindi eti, tavuk, soya, süt ve süt ürünleri, mandalina, muz, kakao, susam, fıstık, biftek, un, kahvaltılık tahıllar olarak bilinmektedir.
Bu yazımızda noradrenalin nedir? Noradrenalin ne işe yarar? sorularını kısaca yanıtlamak, noradrenalin nörotransmitine dair merak ettiklerinizi cevaplandırmaya çalıştık.
Yazımızın faydalı ve bilgilendirici olması dileğimizle