Sağlıklı Kilo Almanın Yolları Nelerdir?
Makalede Neler Var
Sağlıklı Kilo Almanın Yolları Nelerdir? Genelde alınan fazla kiloları vermek kişilerin hayatında sorun olsa da, bazı insanlar için de kilo alamamak önem taşır. Kilo alamayan, son derece zayıf olan insanlar da, tıp kı fazla kilolu olanlardaki gibi giydiklerinin yakışmamasından ve görünümlerinden yakınırlar. Bu tip insanların çoğu zaman çocuk reyonlarından alışveriş ettikleri bile bilinir. Kilo almanın yolları ise sanıldığı gibi sadece abur cubur yiyip, tıka basa mideyi doldurmaktan geçmiyor. Fast food, aşırı karbonhidrat alımı ya da fazla proteini vücuda bilinçsizce yüklemek, kilo alıyım derken, iç organlara zarar verip, hastalık sahibi olmanıza neden olabilir. Kilo almak bilimsel bazı verilere dayanır. Herkes için aynı olmayan, genel geçer kuralların etkisiz kaldığı durumlar olabilir.
Kısa zamanda kilo almak için ne yemeliyim yada kısa zamanda sağlıklı ve doğal kilo alma yöntemleri nelerdir. Sizler için kilo aldıran yiyecekler ve sağlıklı kilo almanın yollarını ayrıntılı şekilde anlatacağım.
Kilo Almak için Ne Yapmak Lazım
Kilo hem alırken hem de verirken esas olan, bazal ve normal metabolizma hızlarıdır. Bazal metabolizma hızı 24 saat boyunca hiç hareket etmeden yatsanız bile, organların çalışabilmesi için gerekli olan enerjidir Günlük hayatımıza hareket halinde ve rutin aktivitelerle devam ederken harcanan enerjinin göstergesi ise normal metabolizma dır. Herhangi bir hastalığı olmayan kişilerde ise bu metabolizmanın biyolojik olarak hızlı çalışması nedeniyle hiç kilo alamazlar. Sürekli “Ne yesem kilo alamıyorum” serzenişleriyle karşı karşıya kalınır. Aslında ne kadar çok yenirse metabolizma o kadar hızlanır. Kilolu bir insanın, zayıf bir insana göre aynı mesafeyi yürümesi daha çok enerji harcamasına neden olur. Bazal metabolizmaya ise en çok etki eden faktör ise tiroid hormonudur. Aynı zamanda ilaç kullanımı ve uyku düzeni, yeme alışkanlıkları, rutinleşen hareketler bazal metabolizmanın bir parçası olur. Beyin tarafından kontrol edildiği için de rutin olarak aynı hayatı yaşayan, çok fazla yiyen insanlar kilo almazlar.
Kilo almanın en önemli yolu ise metabolizmayı yavaşlatmak aynı zamanda şaşırtmaktan geçer. Açlık metabolizmayı yavaşlatır. Gündelik yaşamda yediklerinizde uzaklaşarak düşük kalori almak, aç kalıp birden yemek, her dakika bir şeyler atıştırıyorsak bu alışkanlığı kesip günde sadece 1 ya da 2 kere yeme alışkanlığına gitmek, yavaşlayan metabolizmayla beraber yenen her şeyin vücudun açlığından dolayı depolanmasını sağlar. Bunun en önemli örneği ise uzun saatler aç kalınıp üst üste ve birden yemek yenen oruç tutulan zamanlardır. Tabii ki bu sırada harcanan kalori de devreye girer. Ağır olarak yapılan egzersizlerde metabolizma hızını aynı zamanda vücutta depolanmaya çalışan kalorileri etkiler. Bunun için daha kilo alınmak isteniyorsa yağ yakan egzersizlerden kaçınılmalı, sporu bir yaşam tarzı haline getirmişler için ise yürüyüş yeterli olacaktır. Nabzınızı 120 nin altında tutmak yürüyüş yaparken önemlidir. 120 nin üzerine çıkınca yine vücutta yağ yakımı gerçekleşir.
Bilimsel olarak çeşitli merkezlerde bazal ve normal metabolizma hızı hesaplanabilmektedir. Ayrıca son senelerde çok gündemde olan, kilo vermekte çok etkisi görülen intölerans testleri, vücudunuza göre kilo aldırmakta daha sık tüketebileceğiniz besin grubu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kilo vermek isteyenler için bu testte vücutta kolayca depolanan yiyecekler ve besinler belirlenir. Kilo almak isteyenler ise bu testi kullanarak belirlenen besinleri daha çok tüketerek daha bilinçli kilo alabilirler.
Neden kilo alamıyorsunuz?
Ruhsal problemler, bağırsakta bulunan parazitler, özellikle tiroid hormonun çalışmasındaki düzensizlikler, kanser, vücuttaki hormonlardaki işleyiş problemleri, şeker hastalığı kilo alamamanın sebebi olan hastalıklar arasındadır. Ayrıca genetik, kişinin çok hareketli olması, sürekli enerji harcamak zorunda olan kas lifi yoğunluğu çok olan kişiler kilo alamazlar. Kilo alamamanın ardında yatan bu problemlerden birinin var olup olmadığını araştırmak belki de yeme düzeninizi değiştirmeden ve hastalığın ilerlemeden teşhis konulması açısından önem taşıyabilir. Bunun için önce uzman olan doktorlardan, özellikle endokrinologlardan yardım almak bilinçli bir şekilde kilo alımında rol oynar. Kandaki insülin hormonun azlığı ise özellikle alınan proteinlerin depolanmaması engeller. Yararlı şekeri vücutta emilimini engeller.
Kilo alırken dikkat edilmesi gereken noktalar
Kilo alırken vücut yağ depolar. Yağ depolamak denilince de vücudun formunun bozulması akla gelir. Bunun önüne geçmek için ise yağların kas haline getirmektir. Bir bakıma amaçlanacak şey kas kütlesini arttırmaktır. Bu yüzden kilo alımı sırasında yürüyüşler aksatılamamalıdır. Daha durağan bir hayata geçildiğinden karın çevresi yağlanmadan kaçınılmalıdır. Yapılan hesaplamalar sonucu bazal ve normal metabolizmanın devam edilmesi için gerekli kalori, mevcut durumunuzu sabit olarak koruyabilmeniz için bilgi verir. Özellikle bu kalorinin üzerine çıkmak, yeme alışkanlığınızı değiştirmek, hareketliliği azaltmak kısacası hayatınıza yeni bir yön vermek bu dönemde biraz zorlayabilir.
Uzun saatler aç kalıp bir anda yemek, ilk başlarda sindirim problemleri yaşamanıza neden olabilir. Metabolizma şaşırıp, beyin bu yeni sisteme alışıncaya kadar hızlı bir şekilde kilo alınabilir. Bir süre sonra olağan hale gelince de kilo alma da duraksamalar hatta yine kilo vermeler başlayabilir. Bu durumda akşam yemeleri arttırılabilinir. Uzmanların araştırmalarına göre fazladan alınan her 7000 kalori 1 kg yağ depolanmasına neden olur. Bunu bir günde vücuda yüklemek neredeyse imkânsızdır. Yapılsa bile birçok rahatsızlığa sebep olur. Günlere bölmek en iyisidir.
Fazla kalorili yiyecek ve içecekler tüketmek sağlıklı bir şekilde mümkün olabilir. Fast food, çikolata, cips ve gazlı içeceklerin aksine porsiyonları büyüterek doğal ve evde hazırlanan yiyeceklerle bu mümkündür. Kilo almanın bitkisel yollar her zaman daha sağlıklıdır.
Kilo aldıran fazla kalorili doğal besinler
Kilo almak için ne yemeli sorusu her zaman zayıf kişiler tarafından sıklıkla sorulmakta ve araştırılmaktadır. Sizler için kilo aldıran besinler araştırdık, işte kilo almayı sağlayan gıdalar; Muzlu süt ,yer fıstığı, fındık, bunun gibi yağlı tohumlar, fıstık ezmesi (özellikle açken yemek), elma, armut, kiraz, portakal, üzüm, avakado, hurma,erik, tam yağlı süt, yağsız et, balık yağı, yağlı peynirler, patates, çemen otu, karahindiba, pirinç, yağlı balıklardan somon ve ton balığı, soya fasulyesi, yumurta, tam buğday ekmeği, Hindistan cevizi sütü, susam, tahin, baklagiller, salataya eklenen sızma zeytinyağı, tereyağ, soslu makarnalar, börülce, barbunya sayılabilir. Pasta, hamur işleri, pizza, hazır meyve sularını ise sağlıksız bir şekilde kilo aldırdığı herkes tarafından bilinmektedir. Özellikle şarküteri ürünlerinden salam, sosis ve sucuk oldukça kaloridir. Fakat sağlığa zararlıdır.
Kilo almanın püf noktaları
Yeme düzeninizi değiştirirken fazla kalorili yiyecekleri uzun süre yemek yemedikten sonra tüketmek özellikle hava karardıktan sonra hormonların salgılamasının yavaşladığı zamanlarda yemek önem taşır. Öğün atlamak ya da sabah kahvaltısını bir kere kuvvetli yapıp birkaç saat sonra tekrar daha az bir kahvaltıyı tüketip sadece akşam yemek de kilo aldırma yöntemleri arasındadır. Aynı kilo vermede olduğu gibi biraz sabır ve açlık hissini geçiştirme gereklidir.
Metabolizmanın çalışma hızının yavaşladığı akşam saat 8 den sonra tüketilen yiyeceklerin, daha yavaş sindirilmesinden dolayı, bu saten sonra kilo yapan şeyleri yemek de kilonun artmasını sağlar. Yukarıda anlatılan şekilde yapıldığında 1 ayda içinde nasıl kilo alınır daha iyi anlayacaksınız. Hızlı şekilde kilo almak değil düzenli şekilde kilo almak ve dengede kalmak her zaman önemlidir.