Kil Maskesinin Cilde Faydaları ve Zararları
Makalede Neler Var
Doğanın bize sunduğu mucizevi cilt bakım malzemelerinden biri olan kil; yeryüzünde bol miktarda yer alan, sarımsı, kırmızımsı, esmerimsi vb. farklı renkleri bulunan bir madde olma özelliği taşıyor.
Bol miktarda mineral içeren kil; cildimizi besliyor, nemlendiriyor ve derinlemesine temizliyor. Gözeneklerimizi sıkılaştırıcı bir etki gösteren kil maskesinin cilde faydaları arasında cildimizde sebum artışını önlemek de yer alıyor.
Kil maskesinin cilde faydaları ile ilgili olarak sizleri kısaca bilgilendirmek istediğimiz bu yazımızda aynı zamanda kil maskesi nasıl hazırlanır? sorusunu yanıtlamak istiyoruz.
İşte, kil maskesine dair bilmeniz gereken o ayrıntılar:
Kil Maskesinin Cilde Faydaları Nelerdir
Yeşil kil maskesinin cildimize en önemli katkılarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Bileşenlerinde yer alan magnezyum, fosfor, çinko ve bakır sayesinde cildimizin vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayarak, daha sağlıklı ve canlı bir cilde kavuşmamıza olanak tanıyor.
- Doğal bir peeling olan kil maskesi, cildimizi ölü hücrelerden arındırıyor, cildimizdeki siyah nokta ve akneleri yok ediyor. Bu yüzden yağlı ve akneye meyilli bir cilt yapısı bulunan tüm kadınlara güzellik uzmanları tarafından ciltlerine düzenli olarak kil maskesi uygulamaları öneriliyor.
- Cildi sıkılaştırıcı bir etki gösteren kil maskesi; cildimizde genişleyen gözenekleri sıkılaştırarak, cildimizin daha gergin ve sıkı görünmesine katkıda bulunuyor. Cildinizde tonik etkisi gösteren bu maskeyi haftada bir sefer cildinize uygulayarak, cildinizdeki ince kırışıklıkların ve çizgilerin görünümünü hafifletebilirsiniz.
- Cildimizin yenilenmesini sağlayan kil maskesinin cilde faydaları arasında ölü hücreleri cildimizden uzaklaştırması da bulunuyor. Cildinizde yeni ve sağlıklı hücre oluşumunu teşvik etmek adına bu maskeye bir şans verebilirsiniz.
- Anti-aging bir etki gösteren bu maske; yaşlanma belirtilerini hafifletiyor. Yaşlanmanın etkileriyle savaşmak için kil maskesini düzenli olarak cildinize uygulayabilirsiniz.
- Kan dolaşımını hızlandıran bu maske; cilde sürüldüğünde cilt hücrelerimiz arasında oksijen iletimini hızlandırıyor. Böylelikle cildimize renk ve canlılık katıyor. Soluk bir ten renginiz varsa cildinizi renklendirmek için kil maskesinden yararlanabilirsiniz.
- Cilt lekelerine iyi gelen bu maske; cildinize yerleşen güneş, sivilce lekelerini gideriyor. Ciltteki ton dengesizliğini gidererek, cildin doğal rengine kavuşmasına yardımcı oluyor. Cildinizdeki lekelerden kurtulmak adına kil maskesi kullanmayı deneyebilirsiniz.
- Cildimizdeki tahrişleri iyileştiren ve cildimizi pürüzsüzleştiren bu maske, cildimize ipeksilik katıyor.
- Güçlü bir ağrı kesici olan kil; cildimizdeki ağrıyan bölgelere sürüldüğünde cildimizdeki ağrıları alıyor. Romatizma, fibromiyalji vb. kas-eklem ağrılarınızı hafifletmek için düzenli olarak ağrıyan bölgelerinize kil sürebilirsiniz.
- Cilt bakımımızın yanı sıra saç bakımımızda da kullanabileceğimiz kilin faydaları arasında saç diplerimizde mantar ve bakteri oluşumunu önlemek de bulunuyor. Saç diplerine sürülen az bir miktar kil; saçları nemlendirerek, besliyor. Aynı zamanda saçlarımızı güçlendirerek, bize daha ipeksi, yumuşak ve gür saçlar armağan ediyor. Sönük, kırılgan, yıpranmış saçlarınızdan şikayetçiyseniz, hayallerinizdeki canlı ve gür saçlara sahip olabilmek için saçlarınıza da kil maskesi uygulayabilirsiniz.
Kil Maskesi Çeşitleri
Kozmetik mağazalardan satın alabileceğiniz gibi evinizde birtakım malzemeleri kullanarak, kolaylıkla kendiniz de hazırlayabileceğiniz kil maskesi çeşitlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Beyaz Kil Maskesi
Karma ve yağlı cilt tipleri için birebir olan bu maske, cildimizdeki iltihaplarla savaşarak, cildimizde sivilce ve akne oluşumunu azaltıyor.
Yağlı cilt yapınızın neden olduğu parlamaları engellemek, makyajınızın daha uzun bir süre cildinizde akmadan durmasını sağlamak adına maske hazırlama aşamasında beyaz kili kullanmanızı öneriyoruz.
Yeşil Kil Maskesi
Karma ve yağlı cilt tiplerinin kullanabileceği bir diğer kil çeşidi olan yeşil kil; cildimizdeki siyah noktaları da gideriyor.
Cildinizde siyah nokta oluşumunu durdurmak, gözeneklerinizi temizlemek için maskelerinizde beyaz kilin yanı sıra yeşil kili de kullanabilirsiniz.
Mavi Kil Maskesi
Daha çok leke tedavisinde kullanılan mavi kil maskesi, cildimizdeki ton dengesizliklerine iyi geliyor.
Güneş lekelerinin yanı sıra ciltteki koyu kahve lekeler için de ideal olan mavi kili cilt renginizi en az birkaç ton açmak adına da kullanabilirsiniz.
Pembe kil maskesi
Hassas cilt tipleri için uygun olan, cildimizi hiçbir şekilde tahriş etmeyen pembe kil; ciltteki kızarıklıkları alıyor.
Kırmızı kil maskesi
Kuru ve yıpranmış ciltler için ideal olan kırmızı kil; cildi nemlendiriyor, besliyor ve ciltteki yıpranmayı onarıyor.
Kuru ciltlerin yaygın bir sorunu olan cilt pullanmalarını gidererek, cilt kuruluğunu önlüyor.
Sarı kil maskesi
Tüm cilt tiplerinin gönül rahatlığıyla kullanabileceği sarı kil; antiseptik özelliği sayesinde ciltteki mikropları ve bakterileri yok ediyor.
Cilt gözeneklerinde biriken makyaj kalıntılarını cildimizden uzaklaştırarak, doğal bir peeling etkisi gösteriyor.
Kil Maskesinin Zararları
Cildimizi güzelleştirerek, gençleştiren kil maskesinin hassas ve alerjik bir cilde sahip olanlar tarafından kullanılması birtakım yan etkileri beraberinde getirebiliyor.
Özellikle kilin bileşenlerine karşı alerjisi bulunan kişilerde ciltte yanma, kaşıntı, kızarıklık, kabarma, sivilce oluşumu vb. yan etkiler görülebiliyor.
Şayet aşırı hassas bir cilt yapınız bulunuyorsa cildinizde herhangi bir yan etki ile karşılaşmamak adına az bir miktar kili öncelikle kol bölgenizde deneyin. 1 saatlik süre içerisinde cildinizde herhangi bir yan etki gözlemlemiyorsanız; maskeyi cildinize de sürebilirsiniz.
UYARI: Katkı maddeli ve bakanlık onayı olmayan maskelerin kullanımı cildinizi güzelleştirmek bir yana cildinizde yan etkiler doğurabilir. Bu yüzden mutlaka kapalı maskelerden satın almalı, Bakanlık onayı olmayan ürünleri yalnızca ucuz olduğu için satın almamalısınız!
Kil Maskesi Nasıl Uygulanır?
Cilt tipinizle uyumlu kille hazırladığınız maskeyi parmak uçlarınızla hafif masaj yaparak tüm yüzünüze sürebileceğiniz gibi cildinizin yalnızca problemli olan bölgesine de sürebilirsiniz.
Hazırladığınız maskenin cildinizde iyice kuruması için 15-20 dakika beklemelisiniz.
15-20 dakikanın sonunda cildinizi bol ılık suyla durulayabilirsiniz.
Yağlı Ciltler için Kil Maskesi Tarifi
Güzellik uzmanı Suna Dumankaya’nın önerdiği bu maske tarifi, özellikle çene ve alın bölgesine yerleşen sivilce ve aknelerin tedavisinde başarılı oluyor.
Malzemeler:
- 1 tatlı kaşığı yeşil kil
- 1 yemek kaşığı biberiye çayı
- 3 damla kekik yağı
- 1 kapsül antibiyotik
Hazırlanışı:
- İlk olarak antibiyotiği ezerek toz haline getirin. Ardından bir kaseye aktarın ve tüm diğer malzemeleri karışıma ilave edin.
- Malzemeleri harmanlayarak, karıştırın.
- Elde ettiğiniz bu maskeyi tüm yüzünüze hafifçe ve bastırmadan parmak uçlarınızla sürün.
- 20 dakika bekledikten sonra cildinizi bol suyla durulayın.
- Bu işlemi haftada 2-3 sefer tekrarlayın.
Kuru Ciltler için Beyaz Kil Maskesi
Kuru ve hassas ciltleri yatıştıran beyaz kil maskesi, cildimizi derinlemesine nemlendirerek, besliyor.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı beyaz kil
- 6 damla badem yağı
- 2 tatlı kaşığı ılık su
Hazırlanışı:
- Öncelikle mayayı ılık suda eritin. Ardından içine şekeri ilave edin.
- Kili de kaseye ekleyerek, malzemeleri koyu bir kıvam elde edene dek karıştırın.
- Son olarak karışıma badem yağını da ekleyin.
- Tüm malzemeleri hamurumsu bir kıvama ulaşana dek karıştırın.
- Maskeyi cildinize sürün ve 15 dakika cildinizde bekletin.
- 15 dakikanın sonunda cildinizi ılık suyla durulayın.
Bu yazımda kısaca kil maskesinin cilde faydaları ile ilgili olarak sizleri bilgilendirmeye çalıştım.
Yazımın faydalı olması dileğimle…