Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır
Makalede Neler Var
Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır; Kuyumculuk, bahçecilik, marangozluk, saç bakımı vb. mesleki beceri ve yeterlilik gerektiren meslek dallarında kalfa sıfatıyla çalışmak isteyen kişilerin mutlaka almaları gereken kalfalık belgesi, ülkemizdeki Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından veriliyor.
Bu belgeye sahip olmayan kişiler, kalfa unvanı ile işyerlerinde maalesef ki çalıştırılamıyorlar.
İlerleyen dönemde usta unvanı ile çalışmak ve kendi işyerini açmak isteyen kişilerin de mutlaka bu belgeye sahip olmaları gerekiyor.
Bu yazımızda mesleğinde kalfa olarak ilerlemek isteyen kişiler için kalfalık belgesi nasıl alınır? Başvuru esnasında gerekli belgeler nelerdir? vb. kalfalık belgesi alma sürecine dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.
Kalfalık Belgesi Neden Gereklidir?
3308 sayılı Mesleki Eğitim kanunun 17. maddesinde kalfalık belgesinin neden alınması gerektiği net bir şekilde dile getiriliyor.
Kanuna göre kalfa unvanı ile bir işyerinde çalışmak isteyen kişilerin bu belgeyi almaları zorunluluk arz ediyor.
Kalfalık Belgesi Nereden Alınır?
Bu belge, yalnızca yetkili Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından veriliyor. Belgeyi almak isteyen kişilerin eğitim merkezlerinden birine başvurmaları gerekiyor.
Başvuru sonrası eğitim merkezi, kişiyi birtakım sınavlara tabi tutuyor. Bu sınavları başarı ile geçen kişiler, bu belgeyi almaya hak kazanıyorlar.
Başvurular esnasında kişinin daha önce mesleki eğitim merkezinde eğitim alıp almadığına bakılıyor.
Belge almak için gerekli olan mesleki çalışma süresini doldurmamış olan, SSK Bağkur prim ödemeleri eksik kişilerin öncelikle eğitim almaları gerekiyor.
Yani bu belgeyi almak isteyen kişilerin ya gerekli mesleki çalışma süresini doldurmuş olmaları ya da eğitim almaları önem arz ediyor.
Mesleki Eğitim merkezlerinde eğitimler, yılda iki sefer veriliyor. Bu eğitimlere katılıp, sınavları geçen kişiler, kalfalık belgesi alabiliyorlar.
Kalfalık Belgesi Alma Şartları
Kalfalık belgesi alma şartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Mesleğine dair bir iş yerinde en az bir yıldır çalışırken aynı zamanda en az 2 ya da 3 yıl Mesleki Eğitim Merkezi’nde kalfalık eğitimi almak(alınması gereken eğitim süresi, mesleğe göre değişiklik gösterebiliyor)
- Mesleğinde en az 8 yıl sigortalı bir şekilde çalışmış olmak(mesleki denklik ile kalfalık belgesi alma halinde)
- En az 18 yaşında olmak
- Mesleki eğitim merkezi derslerine düzenli bir şekilde katılmak ve devamsızlık yüzünden sınıfta kalmamış olmak
Bazen af dönemlerinde bazı meslek dalları için alınması gereken eğitim süresi 3-4 ay ile sınırlı tutulabiliyor. Bununla birlikte 3-4 aylık eğitim, genellikle öğrenilmesi ve tecrübe kazanılması kolay olan meslek dalları için geçerli oluyor.
**Bazı hallerde kişinin sigortasız olarak çalıştığı süreler de sigortalı sürelere dahil ediliyor. Lakin bu durum, kişinin mesleğine, kaç yıldır mesleğinde çalıştığına ve yaşına göre değişebiliyor.
Bazı durumlarda ise kişiden tamamen 8 yıl sigortalı olarak ilgili meslek dalında çalışmış olması talep ediliyor.
Kalfalık Belgesi ile İşyeri Açılır mı?
Pek çok kişi, kalfalık belgesini aldıkları takdirde işyeri açıp açamayacaklarını merak ediyorlar.
Bu belgenin işyeri açmak için yeterli olmadığını işyeri açmak isteyen kişilerin bir süre daha çalıştıktan sonra ustalık sınavına girip, ustalık belgesi almaları gerektiğini söyleyebiliriz.
Kalfalık Belgesi Başvurusu için Gerekli Belgeler
Başvuruda kişiden istenilen belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- Başvuru formu
- Kişinin en son eğitim gördüğü kurumdan alınmış diploma aslı ve fotokopisi
- TC kimlik kart ya da nüfus cüzdanı fotokopisi
- 4 adet vesikalık fotoğraf(son 6 ay içerisinde çekilmiş)
- Kişinin mesleğini icra etmeye engel niteliğinde herhangi bir sağlık sorunu olmadığını gösteren sağlık raporu
- Sigortasız çalışan kişiler için işyerinde çalıştıklarını gösteren belge
**İstenilen sağlık raporunun kişinin çalışmaya engel herhangi bir sağlık sorununun bulunmadığını göstermesi gerekiyor. Bu rapor varsa çalışılan işyerindeki hekimden yoksa aile hekimlerinden alınabiliyor.
Kalfalık Belgesi Sınavı Ne Zaman
Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitimlerini başarı ile tamamlamış kişilerin alabileceği kalfalık belgesine dair sınavlar her yıl Şubat, Haziran ve Eylül aylarında yani yılda 3 sefer düzenleniyor.
Bu sınavlardan herhangi birinde başarısız olan kişinin bir sonraki sınava girme şansı da bulunuyor.
Yazılı sınav, 5 üzerinden puanlanıyor ve 5 üzerinden en az 2 alan kişiler, sınavı geçmiş kabul ediliyor.
Sınavlardan herhangi birinden geçilmesi yeterli oluyor.
Yazılı sınavdan sonra uygulama sınavından 5 üzerinden 3 alan kişilere kalfalık belgesi veriliyor.
Sınavda tüm öğrencilere ortak soruların yanı sıra yalnızca kişinin mesleğine ve alanına özel olan sorular da soruluyor.
**Mesleki Eğitim Merkezlerinden birinde eğitim almamasına rağmen mesleki anlamda yeterli olduğunu kanıtlayan kişilerin de ‘mesleki denklik’ ile kalfalık sertifikası alma hakları bulunuyor.
Meslekte talep edilen zaman dilimi boyunca çalışmış olduğunu kanıtlayan kişiler, eğitim almasalar dahi mesleki denklik kapsamında belge alabiliyorlar.
Bununla birlikte kişinin 8 yıl boyunca sigortalı bir şekilde mesleğinde çalıştığını da kanıtlaması gerekiyor.
Şayet kişinin prim gün sayısında eksiklik mevcutsa bu durumda kişi, eksik prim günü kadar eğitim alarak, kalfalık belgesi de alabiliyor.
Kişinin doğum tarihinin 1998 yılı öncesinde olması durumunda sigortasız olarak çalışan süreler de sigortaya ekletilebiliyor. 1998 sonrası sigortasız çalışılan süreler ise sigortaya dahil edilemiyor.
Kalfalık Belgesi Sorgulama
Sınav sonrası kalfalık belgesi almaya hak kazanıp kazanmadığınızı e-devlet üzerinden kolaylıkla sorgulayabilme şansına sahipsiniz!
E-devlet kalfalık belgesi sorgulama işlemi için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/myk-mesleki-yeterlilik-belgesi-sorgulama linkini tıklamalısınız.
Ardından TC kimlik no ve e-devlet şifre bilgilerinizle sisteme giriş yapmalısınız. Dilerseniz, mobil imza, elektronik imza vb. seçeneklerden biri ile de sisteme girebilirsiniz.
Bu linki tıkladığınızda karşınıza daha önce girdiğiniz tüm mesleki yeterlilik sınavları da çıkıyor.
Ustalık belgesi dahil tüm belgeleri sayfa üzerinden rahatlıkla sorgulayabiliyorsunuz.
Kalfalık Belgesi Ücreti
Kalfalık belgesi sınav ücretleri, kişinin mesleğine yani hangi meslek için sınava girdiğine göre değişiklik gösteriyor.
Kişi, hem yazılı sınav hem de uygulamalı sınav için ücret yatırıyor.
Kişi, belgesini kaybettiğinde ya da belgesi yıprandığı için belgeyi yeniletmek istediğinde de tekrar bir ücret ödemek zorunda kalıyor.
Örneğin, seramik karo kaplamacılığında kişinin teorik sınav için 200, performans sınavı için 930 TL yani toplamda 1130 TL bir sınav ücreti ödemesi gerekiyor.
Kişi kaybettiği belgeyi yeniletmek istediğinde ise kişiden 300 TL talep ediliyor.
Kalfalık belgesi ücretlerinin eğitim alınan Mesleki Eğitim Merkezi’ne ait banka hesap numaralarından birine yatırılması gerekiyor.
Kalfalık belgesi nasıl alınır ve Kalfalık belgesi alma sürecine dair deneyimlerinizi yazımızın yorum kısmına yazarak, dilerseniz önerilerinizi takipçilerimizle paylaşabilirsiniz.