İsilik Nasıl Geçer? İsiliğe Ne İyi Gelir?

Makalede Neler Var
İsilik Nasıl Geçer? İsiliğe Ne İyi Gelir? sorusu yaz aylarında sıcaklarında bastırması ile beraber pek çok kişinin cevap aradığı bir soru olmuştur. Özellikle bebeklerde görülen isilik anneleri çok üzmekte bir an önce isilikten kurtulmanın yolları aranmaktadır. Ter kanallarının tıkanması sonucu oluşan isilik genelde yeni doğmuş bebeklerde, çocuklarda ve çok uzun süre yatmak zorunda kalan hastalarda daha sık görülmektedir.
Sizlere bu yazımızda ayrıntılı olarak isilik nedir, isilik neden olur, isilik nasıl geçer, bebeklerde isilik nasıl geçer, isiliğe ne iyi gelir, isilik nasıl geçer bitkisel yöntemlerden bahsederek bilgi vermeye çalışacağım. Dilerseniz ilk olarak yaz aylarının kabusu acı çektiren isilik nedir nasıl oluşur bilgi vereyim.
İsilik Nedir
İsilik sıcak nedeniyle yada terleme ile oluşan pembe kabarcıklardır, genelde sırt bölgesinde ve bebeklerin popo kısmında daha sık görülür. İsilik tıp dilinde miliaria olarak adlandırılmaktadır. Halk dilinde ise sıcak döküntüsü olarak adlandırılır. Hiç bir hastalığın yada sağlık sorunun belirtisi değildir. Sadece ter bezlerinin cilt yüzeyine çıkamamasından dolayı görülür. Genelde belli bölgelerde görülür. Eğer isilik olunduğunda gerekli önlemler alınası isilik acıya ve ciddi kaşıntıya neden olabilir.
İsilik Neden Olur
İsilik kollarda, göğüs, göbek, sırt bölgesinde, alın, iç çamaşırların sıktığı bölgede daha sık görülen bir cilt sorunudur. Kendiliğinden kaybolan ve tekrarlama durumu çok yüksek isilik bebeklerde sırt bölgesinde ve poposunda daha çok görülür. Bebeklerin sırt üstü uzun süre yatması, bebek bezinin çok sıkı sarılması isiliğin oluşmasına davetiye çıkarır. Özellikle yaz aylarında daha çok terleyen bebekler devamlı uzandığı için ter kanallarından teri rahat atamazlar bu durumda isilik ortaya çıkar.
İsilik deride bulunana ter kanallarının tıkanması sonucu oluşur. İsilik bulunulan ortam sıcaklığını göre artış gösterebilir. Tabi en büyük etken sıcak olsa da bazı durumlarda isilik oluşumuna zemin hazırlar. İsilik ter kanallarının tıkanması sonucu oluştuğu söylemiştik bebeklerde bilinçsiz krem kullanımı gözenekleri tıkayarak isilik oluşturur, ayrıca çok sıkı ve dar kıyafetler giydirmekte isiliğe davetiye çıkarır. Unutmayın eğer ter rahat vücudumuzu terk ederse isilik oluşmaz.
Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer
Genelde yeni doğmuş bebeklerde ve ilk aylık dönemlerde daha sık görülen isilik yaz aylarında sıcak havalarda oluşur. Hafif isilik küçük kabarcıklar ile küçük pullanma ile beraber görülürken ağır isilik ise su toplayan kabarcıklar, döküntüler ve kaşıntı görülür. Eğer bebeğiniz isilik olduysa ilk yapmanız gereken husus bebeğin üstünü hemen soymak ve derinin hava almasını sağlamaktır, ardından ılık su ile banyo yaptırmanız çok iyi olacaktır. Banyo yaptırırken fazla bastırmamaya ve nazik hareketler ile ovalamanız bebeği rahatlatacaktır. Ayrıca bebeğinizin isilik olmaması için sıcaklığın normalde yüksek olmamasını sağlamalısınız.
İsilik Nasıl Önlenir
Genelde isilik nasıl geçer evde, isiliğe ne iyi gelir, isilik nasıl geçer bitkisel yöntemler nelerdir, sorularının cevabı vermeden önce isiliğin bir sağlık sorunu olmadığını söylemek istiyorum eğer sizlere vereceğim yöntemleri uygularsanız isilik oluşumunu engellersiniz.
- Gereğinden fazla nemlendirici kullanmayın.
- Gerekmedikçe bebeğinizde pudra kullanmayın
- Sıcak havalarda bebeği serin tutmaya çalışın
- Kalın ve bebeği sıkan giysiler giydirmeyin
- Bebeğin altını çok aşırı sıkı bağlamayın
- Bebeğinizin terli kalmasını engelleyin
- Bebeğiniz kilolu ise kıvrımlı alanları nemli bırakmayın bu isilik oluşunu davetiye çıkaran bir durumdur.
- Yazın bebeğinizi uzun süre sırt üstü yatırmayın sırtı sıcaktan çok terlediği için kesinlikle isilik oluşur
- Kışın yattığı odanın sıcaklığı sabit tutmaya çalışın
- Bebeğinizin isilik olmaması için her gün banyo yaptırın
- Bebeğinizin kıyafet seçiminde hassas olun pamuksu kıyafetleri seçin
Eğer bir yetişkinde yada bebekte isilik görüldü ise bu çok terlediği anlamına gelmektedir. Terleme su kaybına neden olur bu durumda su kaybı çok olacağından bol bol su tüketimi çok önemlidir. Bek çok sitede bilinçsiz olarak pudra ve talk pudranın isiliğe iyi geldiği aktarılmıştır ama bu yanlış bir bilgidir. Pudra tozları teri alır ama gözenekleri tıkadığı için isilik hemen tekrarlar ayrı Sağlık Bakanlığı bebeklerde pudra kullanılması yasaklamıştır.
İsiliğe Ne İyi Gelir
İsilik ciddi bir sağlık sorunu olmamasına karşın genelde isilik acı ve kaşıntı ile beraber görülmektedir bu durum isilik olan kişiyi rahatsız edebilmektedir. İsiliğe ne iyi gelir, neler isiliği yok eder, isiliğe iyi gelen bitkiler sizlere bu konuda yardımcı olabilir. İsiliğe iyi gelen doğal yöntem kesinlikle ılık su ile banyo yapmak ve derinin nefes almasını sağlamaktır ayrı aloe vera jeli isilik olan bölgeye sürüldüğünde rahatlatıcı ve soğutucu etkisi vardır. Uzun süre olmamak kaydı ile soğuk kompleks uygulamakta faydalı olacaktır.
İsilik Evde Nasıl Tedavi Edilir
İsilik tedavisi için her hangi bir acil müdahaleye gerek yoktur. İsiliğe neden olan sorun ortadan kaldırıldığında isilik kendiliğinden iyileşir. Eğer isilik rahatsız ediyorsa ve kaşındırıyorsa isilik kremleri ve losyonlar etkili olmaktadır. Tabi bebeklerde mutlaka daha dikkatli olmaktır. Yetişkinler deniz suyu isilik tedavisinde çok etkilidir.
İsiliğe İyi Gelen Etkili Yöntemler
Malzemeler
- 1 Bardak ince kıyılmış yulaf
- 2 litre su
Yulafları bir tülbent yada beze sarıp suyun içerine koyduktan sonra iyice kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra ortalama 10 ile 15 dakika kadar demlenmesini sağlayıp suyunu süzüyoruz. Elde ettiğimiz bu karışımı isilik olan bölgeye sürün ve kurumasını bekleyin etkisine hemen gösteren bu su isiliği hemen yok etmektedir ayrıca acı ve kaşıntıyı yok edecektir. Yulaf içindeki bol miktarda protein, lipid, lif, mineral tuz ve özellikle B grubu vitaminleri sayesinde vücudu yenileyecektir.
İsilik Nasıl Geçer Bitkisel Yöntemler
İsiliğe iyi gelen bitkisel yöntemlere başvurmak çok eski dönemlerden beri etkin olarak kullanılmaktadır. İnsanlık tarihi kadar eski olan isiliği geçirmek için etkili olan bitkiler ise;
Yulaf banyosu: Yulaf ezmesi banyo yapılacak suya eklenir ve bebek suyun içerisisinde 15 dakika adar bekler. Etkisini hemen gösterir.
Aloe vera jeli: Aloe vera jeli kesilir ve direk sorunlu bölgeye uygulanır. Cide faydalı olan yan etkisi bulunmayan bu jeli bebeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Beyaz kil: Su ile karıştırılan kil hamur haline getirilir ve cilde sürülür kesinlikle bebeklerde kullanılmaz.
Çiğ patates: Dilimlenmiş patates ile isilik olan bölge ovalanır ve 10 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulanır.
Buz küpleri: Soğuk kompleks uygulaması hem acıyı azaltır hemde rahatlama sağlar bebeklerde soğuk uygulama kısa süreli belli aralıklarla yapılmalıdır.
Limon suyu: Taze olarak sıkılmış limona az miktarda su eklenir ve isilik olan bölgeye sürülür.
Salatalık: Biliyorsunuz salatalığın yüzde 90 su ve güzellik için sıkça kullanılan yan etkisi olmayan bir sebze silim salatalıklar isilik olan bölgeye uygulanır gerekirse püre haline getirip sürebilirsiniz.
Neem yaprakları: Cildi yenileyen, tazeleyen bakımını yapan neem yapraklı ezilerek hamur haline getirlir ve cilde uygulanır isilik sorununu kısa sürede yok eder ve kaşıntıyı durdurur. Eğer neem yapraklarını bulamazsanız neem yağı sürebilirsiniz.
İsilik Kremi
İsiliğe iyi gelen kremler bebeklerde mutlaka doktor gözetimde kullanılmalıdır genelde sizlere verdiğim yöntemler sayesinde isilik kısa sürede kaybolacaktır. İsilik tedavisinde tropikal kremler kullanılmaktadır. Kaşıntıyı azaltan su bazlı kremler çok etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca travazol krem isilik tedavisinde sıkça kullanılır bebeklerde ise mutlaka doktorun bilgisi dahilinde alınmalıdır ciddi yan etkileri olan bir kremdir.
İslik tedavisi çok basit ve kolaydır sadece dikkatli olmak ve mümkün oldukça terlememeye dikkat etmelisiniz çok terleyen biri iseniz terleme durumunda asla kendini kaşımayın ve bebeğinizin tırnaklarını kısa kesilmelidir. İsilik kaşıntı yapacağından bebek uzun tırnak ise kendine zarar verebilir. Rahat terlemek için bol bol su tüketmeyi unutmayın ayrı su kaybında önlemiş olursunuz.