Horlama Tedavisinde Ameliyatsız Yöntem: Horlama Protezi
Yapılan araştırmalara göre, horlama tüm yaş grupları dahil olmak üzere hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür. Erkeklerin %40’ı düzenli olarak horlarken, kadınların sadece %24’ü düzenli olarak horlar. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ve horlama tedavisi üzerinde çalışan Çene-Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, “Horlama bebekler ve çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanı, özellikle kırk yaş üstü ve fazla kilolu insanları etkiler.
Horlayan insanlarda belirli fiziksel ve klinik özellikler yaygındır. Bunlar; aşırı kilo, burun tıkanıklığı, sapmış bir septum, düşük sarkık yumuşak damak, genişlemiş bademcikler gibi üst solunum yolunun çapını azaltan yapısal anormallikleri içerir” diyerek horlamaya bir dizi faktörünün neden olabileceğini, fakat horlamanın tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olduğunu dile getirdi.
Horlama, Uyku Apnesinin Habercisi Olabilir
Gece uyurken uyanma ve nefes alamama, sabah yorgun uyanma veya uyandığınızda baş ağrısı gibi belirtiler yaşıyorsanız, uyku apnesi olabilirsiniz.
Uyku apnesi, uyku sırasında solunumunuzun tekrar tekrar kesintiye uğradığı bir uyku bozukluğudur. Bu solunum duraklamaları tipik olarak 10 ila 20 saniye sürer ve saatte 5 ila 100 defadan fazla olabilir.
Bir uyku apnesi epizodu sırasında oksijen eksikliği sizi sarsarak uyandırır. Bu uyanık kalma hali genellikle o kadar kısa sürelidir ki, bunu hatırlamazsınız. Ancak doğal uyku ritminizdeki bu kesintiler, hafif uykuda daha fazla zaman geçirmeniz ve derin, onarıcı uykuda daha az zaman geçirmeniz anlamına gelir.
Horlayan herkes uyku apnesi olmasa da, uyku apnesi olan çoğu insan, kronik ve rahatsız edici horlama yaşar.
Uyku Apnesi ve Horlama Tedavisi: Hangi Tedavi Yöntemi Sizin İçin Uygun?
Horlama uyku düzeninizi bozuyorsa veya eşinizle ilişkinizin zarar görmesine neden oluyorsa, kronik horlama veya uyku apnesi ile mücadele eden insanlar için bir takım cerrahi ve ameliyatsız seçenekler mevcuttur.
Ameliyat
Yumuşak damağa ve dile yapılan cerrahi uygulamalar, horlamayı azaltmada ve obstrüktif uyku apnesi tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ancak her hastaya uygulanamaz ve ameliyattan sonra bazı durumlarda horlama zamanla geri döner. Çoğu yan etki ameliyattan sadece birkaç hafta sonra devam ederken, bazıları daha uzun süreli olabilir. Bu etkiler aşağıdakileri içerir:
- Burun, ağız ve boğazda kuruluk
- Uzun süreli fiziksel rahatsızlık
- Nefes almada zorluk
- Ses değişikliği
CPAP Maskesi
CPAP, uyku apnesi tedavisi için kullanılan, ameliyatsız bir tedavi yöntemidir. CPAP maskesi, siz uyurken burnunuza ve ağzınıza sabit bir oksijen akışı gönderir. Bu, solunum yollarınızı açık tutar ve normal nefes almanıza yardımcı olur. Fakat özellikle başlangıçta rahatsızlık ve uykuya dalma güçlüğü, klostrofobi veya endişe hissi, burun tıkanıklığı, kuru ağız, burun kanaması, maskenin yüze değdiği yerlerde cilt tahrişi veya yaralar, hava ile gelen şişkinlik hissi, taşınabilirlik durumunun zor olması ve uyurken partnerinizi rahatsız etme olasılığı yüzünden birçok hasta CPAP maskesini kullanamamaktadır.
Horlama Protezi İle Etkili Çözüm
Uyku apnesini ve horlamayı önlemenin en kolay, ekonomik ve etkin tedavi yöntemi olan horlama protezi, CPAP maskesi kullanan hastalar çok zorlandığı için oldukça popüler hale gelen bir uygulamadır.
Tıpkı bir boksör dişliği gibi takılan ve alt çeneyi önde konumlandırarak dilin ve damağın sarkmasıyla tıkanmış olan nefes yolunu açan protez, horlama ve uyku apnesini engeller.
Sadece geceleri uyurken kullanılan horlama protezi, kişiye özel hazırlanır ve dişler üzerine oturtulur.
Ana etkilerini 3-4 hafta içinde gözlemleyebileceğiniz aparat, CPAP maskesine göre kullanım kolaylığı sağlaması ve taşımasının kolay olması sebebiyle de konfor alanınızı genişletir.