Hipotroid Hastaları Nasıl Beslenmeli? Ne Yememeli?

Hipotroid Hastaları Nasıl Beslenmeli? Ne Yememeli?

Yediğiniz besinler , tiroid bezinizin yanı sıra vücudunuzun tiroid hormonu kullanma yeteneğini de etkileyebilir. Hipotiroidizm ile baş ederken hangi gıdalardan kaçınılacağına bir bakalım ;

Hipotiroidizm yönetmek ve başa çıkmak  zor bir durum olabilir ve yedikleriniz tedavinize ve kilo vermenize engel olabilir. Bazı besinler tiroid bezinin işlevini büyük ölçüde etkiler ve vücudunuzun tiroid tedavisinin bir parçası olarak alabileceğiniz  hormonların çalışma yeteneğini engelleyebilir.

Tiroid hastalığı basit bir durum  değildir, ancak bu sağlık sorunuyla baş etmede  yalnız değilsiniz. Amerikan Tiroid Derneği’ne göre, nüfusun yüzde 12’sinden fazlası yaşamlarının bir noktasında tiroid rahatsızlığıyla  karşılaşabiliyor. Ve tiroid sorunları sinsi olabilir: Hastalıkla birlikte yaşayan yaklaşık 20 milyon Amerikalıdan yüzde 60’ı bunun olduğunu bile bilmiyor.

Birçok sağlık probleminde olduğu gibi, aile geçmişiniz ve çevrenizdeki çevre de dahil olmak üzere bazı faktörler kontrolünüz dışındadır. Ancak burada diyet de önemli bir rol oynar – ve tabağınızdan sorumlu olduğunuzdan, hangi tiroid dostu yiyeceklerin seçileceğine karar verebilirsiniz.

Hipotroid Hastaları Nasıl Beslemeli

Bu listedeki bazı öğeler size  garip gelebilir, çünkü diğer birçok diyet için ‘sağlıklı’ veya ‘güvenli’ seçimler olarak kabul edilir. Yine de bu yiyecek gruplarının tadını çıkarabilirsiniz, ancak hipotiroidizmi yönetirken alımınızı sınırlandırmak  iyi bir fikirdir.

Ancak bazı besinleri kısıtlandrımaktansa hiç yememek en dogru karar olacaktır ;Bunlar, kızarmış fast-food yemekleri, tuzlu işlenmiş gıdalar, pasta, kek, kurabiye ve dondurma gibi şekerli ikramlar ve aşırı alkol…

Bu nedenle, sizi iyi yapacak bir “hipotiroidizm diyeti” diye bir şey olmasa da, akıllı ce farkındalıklı  yemek, bu duruma rağmen daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Hipotiroidizmi yönettiğinizde sınırlamanız veya kaçınmanız gereken dokuz yiyecek:

  • 1-Soya ve Soya Ürünleri

Soyadaki izoflavon adı verilen bazı bileşiklerin tiroid üzerindeki potansiyel olumsuz etkileri konusunda uzun zamandır endişe duyulmaktadır. Bazı araştırmacılar ise , çok fazla soyanın bir kişinin hipotiroidizm riskini artırabileceğine inanmaktadır.

Bu nedenle belirli bir diyet kılavuzu yoktur, ancak bazı araştırmalar soya tüketiminin tiroid ilacını emilme yeteneğinizi etkileyebileceğini düşündürmektedir.

  • 2-Brokoli ve lahana gibi turpgiller

Bu sebzeler lif ve diğer besinlerle doludur, ancak iyot eksikliğiniz varsa bu besinler  tiroid hormonu üretimine müdahale edebilirler. Eğer tüketirseniz bile , Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, lahana, şalgam alımınızı sınırlamak iyi bir fikirdir, çünkü araştırmalar bu sebzelerin sindirilmesinin tiroidin normal tiroid için gerekli olan iyot kullanma yeteneğini engelleyebileceğini gösteriyor.

Hem hipotiroidizm hem de iyot eksikliği teşhisi konulduysa, bu sebzeleri daha az zararlı hale getirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Onları iyi  pişirmek, turpgillerdeki sebzelerin tiroid bezi üzerindeki etkisini azaltabilir ve bu (pişmiş) sebzelerin alımınızı  sınırlamak da yardımcı olabilir, çünkü çok az miktarda tüketmenin  tiroid fonksiyonu üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.

  • 3-Gluten

Temmuz 2019’da Deneysel ve Klinik Endokrinoloji ve Diyabet’te yayınlanan bir çalışmada, glutensiz bir diyetin tiroid hastalığı olan kadınlar için klinik faydaları olabileceği bulundu.

Gluten yemeyi seçerseniz, lif ve diğer besin maddeleri bakımından yüksek olan ve hipotiroidizmin yaygın bir belirtisi olan bağırsak düzensizliğini artırmaya yardımcı olabilecek tam tahıllı ekmek, tahıllı makarna ve pirinç çeşitlerini seçtiğinizden emin olun. Ayrıca, sentetik tiroid hormonunuzun emilimine müdahale etmelerini önlemek için yüksek lifli yiyecekleri yemeden önce veya sonra birkaç saat hipotiroidizm ilacınızı aldığınızdan emin olun.

  • 4-Kızartma gibi yağlı besinler

Yağların vücudun tiroid hormonu  ilaçlarının emilme yeteneğini bozduğu tespit edilmiştir.Yağlar ayrıca tiroidin hormon üretme yeteneğini de olumsuz etkileyebilir.Tüm kızarmış yiyecekleri kesmenizi ve tereyağı, mayonez, margarin ve yağlı et gibi kaynaklardan yağ alımınızı azaltmanızı iyi olacaktır.

  • 5-Şekerli hazır gıdalar

Hipotiroidizm ivücudun metabolizmasının yavaşlamasına neden olabilir. Bu, dikkat etmezseniz  kilo almanın daha kolay olduğu anlamına gelir. “Fazla miktarda şeker içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız çünkü bu besinler  besin içermeyen çok fazla kaloridir .Yediğiniz şekeri azaltmak veya diyetinizden tamamen çıkarmaya çalışmak en iyisidir.

  • 6-Paket ve dondurulmuş gıdalar

İşlenmiş gıdalar çok fazla sodyum içerme eğilimindedir ve hipotiroidizmi olan kişiler sodyumdan kaçınmalıdır . Hipotiroidin olması bir kişinin yüksek tansiyon riskini arttırır ve çok fazla sodyum bu riski daha da artırır.

Sodyum açısında en düşük seçenekleri bulmak için işlenmiş gıdaların ambalajındaki “Besin Bilgileri” etiketini okuyun. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, hipertansiyon riski yüksek olan insanlar sodyum alımını günde 1.500 miligram ile sınırlandırmalıdır.

  • 7-Fazla lif alımı

Yeterli lif almak sizin için iyidir, ancak  fazlası hipotiroidizm tedavinizi zorlaştırabilir. 50 yaşına kadar olan yetişkinlerin günde 25 ila 38 gram lif almasını önerilmektedir. Kepekli tahıllar, sebzeler, meyveler, fasulye ve baklagillerden bu seviyenin üstüne çıkan diyet lifi miktarı sindirim sisteminizi etkiler ve tiroid hormonu replasman ilaçlarının emilimini engelleyebilir.

Yüksek lifli bir diyet yapıyorsanız, daha yüksek dozda tiroid ilacına ihtiyacınız olup olmadığını doktorunuza sorun. Yeterli ilaç almıyorsanız ilaç dozunuzun artırılması gerekebilir.

  • 8-Kahve

Troid dergisinde yapılan bir çalışmaya göre, kafeinin tiroid hormonu replasmanının emilimini engellediği bulunmuştur. Sabah kahveleri ile birlikte  tiroid ilaçlarını alan kişilerin kontrol edilemeyen tiroid seviyeleri gözlenmiştir .

  • 9-Alkol

Hindistan Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi’nde yapılan bir araştırmaya göre, alkol tüketimi hem vücuttaki tiroid hormon düzeylerine hem de tiroidin hormon üretme yeteneğine zarar verebilir. Alkolün tiroid bezi üzerinde toksik bir etkisi var gibi görünüyor ve vücudun tiroid hormonu kullanma yeteneğini bastırıyor. İdeal olarak, hipotiroidizm olan insanlar alkolü tamamen kesmeli veya dikkatli bir şekilde içmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.