Hacamat Nedir? Hacamat Nasıl Yapılır? Hacamat Faydaları
Makalede Neler Var
Hacamat Nedir? Hacamat Nasıl Yapılır? Hacamat Faydaları; Hacamat, Peygamber Efendimiz (s.a.v) tarafından da önerilen bir tedavidir. Çok eski tariflerde modern tıp olmadığı için, başvurulacak en iyi tedavi yöntemlerinden bir tanesi olarak görülmekteydi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
” Eğer kullandığınız ilaçlarda bir hayır varsa veya hayır olacaksa bu kan aldırmakta bal şerbetinde ve ateşle dağlanmakta olur. Fakat ben dağlanma ile tedaviyi yasaklıyorum. ”
Bir Yahudi kadın tarafından, Peygamber Efendimize (s.a.v) zehirli koyun eti ikram edip yedirmesi sonucu zehir vücuduna yayılmıştır. Cebrail (a.s) Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) yanına gelerek ” Hacamat olmasını ” tavsiye etmiştir. Böylelikle Peygamber Efendimiz (s.a.v) hacamat sayesinde zehiri vücudundan atmıştır. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
” Her kimin dinden ve imandan payı olmazsa, Hacamat yaptırmak ona güç verir ”
Hacamat Arapça emmek anlamı gelmektedir. Hacamat uygulanış yöntemi olarak kanlı hacamat ve kansız hacamat olarak ikiye ayrılır. Peki Hacamat nedir? Hacamat nasıl yapılır? Hacamatın faydaları nelerdir? Bu yazımızda sizlere hacamat ile ilgili bilgiler verilecek. İlk olarak hacamat nedir sorusunu cevaplayarak başlamak istiyorum.
Hacamat Nedir?
Hacamat, derinin altına işlemiş vücudumuzda hastalıklara sebep olan toksit kanın küçük çizimler sonucu vakum yolu ile dışarı alınmasına denir. Hacamat, Peygamber Efendimizin (s.a.v) şiddetle önerdiği ve sünnet olan tedavi yöntemlerinden biridir. Hz Peygamber, yaptırılma zamanı olarak ayın 17-19-21. günlerini; haftanın da Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri yapılması gerektiği bildirilmiştir.
Deri altına yerleşerek biriken kan özelliğini yitirerek koyu renkte olan pelte kıvamına dönüşmüş olup, bağışıklık sistemimizi olumsuz etkilemekle birlikte bir çok hastalığın sebeplerini oluşturabilir. Hacamat, ağrısız ve sızı olmadan, herhangi bir yatarak tedavi gerektirmeden yapılan ve hastalıktan korunmak ve sağlıklı yaşamak için en kolay yöntemdir. Hacamat kelimesi Arapça’dan gelen bir kelime olup, Türkçe anlamı “emmek”dir.
Hacamat belli zaman dilimlerinde düzenli olarak ve yapılması gibi yapıldığı takdirde vücudumuzda bulunan ve dışarıya atılamayan toksinleri, ağır metalleri, hormonlu gıdaların etkilerini vakum yöntemiyle dışarı atmaya yarar. Böylece sağlığımız açısından çok önemli bir adım atmış oluruz.
Hacamat, İslam ülkelerinde çok sık karşılaşılan tedavi yöntemlerinin başında gelir. Dinimizce de uygun bir tedavi yöntemidir. Avrupa ülkelerinde de son zamanlarda yaygınlaşan hacamatta dikkat etmeniz gerek tek husus, yapılan kliniklerin temiz olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çizme işlemi jilet, neşter gibi aletlerle yapıldığından mikrop kapmanız da kolay olabilir. Kullanılan malzemelerin tek kullanımlık olduğuna da dikkat etmelisiniz. Hijyenik ortama sahip değilse kesinlikle o klinikte yaptırmaktan kaçınmalısınız.
Hacamat Nasıl Yapılır ?
“Hacamat nasıl yapılır, hacamat evde yapılır mı, hacamatın faydaları nelerdir ” gibi sorularınızın yanıtını tek tek vereceğiz.
Hacamat, mihcam aleti veya jiletle yapılan bir tedavi yöntemidir. Ağrıyan bölgede ağzı geniş kavanozlar yarım saat kadar vakumlatılır. Buradaki amaç pis kanın o bölgede toplanmasıdır. Uyuşan bölge de jilet ile küçük küçük çizikler atılır. Daha sonra kavanozlar çizik atılan bölgeye tekrar vakumlatılır. Böylece o bölgede biriken pis kan kavanozun içine dolacaktır. Çizikler o kadar küçük ve incedir ki o bölgede yara ve kabuk oluşmaz. Ancak hacamat yaptırdığınız bölgelerde kızarıklık meydana gelebilir. Bu da bir kaç gün sürebilir.
Hacamat kesinlikle herhangi bir atardamara veya kılcal damara zarar vermez.
Hacamat nerede yapılır ” sorunun cevabı da, tedavisi tamamen cerrahi bir işlem gerektirir. Nasıl, ne şekilde ve kime yapılacağı tamamen uzman tarafından belirlenir. Hacamat uzman tarafından veya uzman gözetimi altında sağlık personeli tarafından yapılmaktadır. O yüzden evde hacamat yapmanız kesinlikle önerilmez.
Hacamat vücudun bir çok noktasına yapılabilir. Genellikle sırt bölgesine uygulanan hacamat, kişinin hastalığına göre baş bölgesine veya vücudumuzda bulunan diğer akupunktur bölgelerine yapılabilir. Hacamat uygulanacak bölge uzman tarafından belirlenmektedir.
Kadınların da hacamat yaptırmasında bir sakınca yoktur. Dinen sünnet olan hacamatın, kadınlar için tıbben de bir sakıncası bulunmamaktadır. Hatta Hadis-î Şeriflerde Ümmü Seleme (r.a) hacamat için izin istediği ve yaptırdığı belirtilmiştir. Ancak şöyle bir durum da söz konusudur. Kadının tıbbı aciliyeti olmadığı sürece eşinden izin alması gerekmektedir ve hacamatı kadına bir erkeğin yapması da uygun değildir.
Hacamatın Faydaları Nelerdir?
Hacamatın faydaları:
- Unutkanlık, hafıza kaybı, depresyon, alzheimer, konsantrasyon eksikliği ( genelde sınava hazırlanan çocuklarda meydana gelen bir dikkat dağınıklığıdır. ) gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Bu tür hastalıkları olan kişilere genelde kulak arkasından ve kafanın tam arka orta kısmından yapılır.
- Halsizlik, aşırı uyku isteği, kronikleşen yorgunluk gibi rahatsızları olanlar hacamat yaptırdıktan sonra bu rahatsızlıklardan kurtulduğu görülmektedir. Bu tür rahatsızlıkları olan kişilere hacamat sırt bölgesinde bulunan karaciğer arkasına ve kalp arkasına uygulanır.
- Hacamat yaptırmak, tansiyona da iyi gelmektedir. Hangi bölgeden yaptırılsa yaptırılsın yüksek tansiyonu düşürme etkisi vardır. Ancak en uygun bölge sırt bölgesidir.
- Baş ağrısı, migren ve sinuzite de iyi geldiği bilinmektedir.
- Bel ve boyun fıtığı olan bölgelerdeki oluşan pıhtılar temizlenip sinir sıkışmalarının hangi bölgede olduğu tespit edilir. Tedavi kuyruk sokumunun üst bölgesinden veya sağ-sol taraftan başlanır. Bel fıtığının en başarılı yöntemi hacamat olarak bilinir. Alınan sonuçlar etkili ve başarılı olmuştur.
- Kemik erimesi, kireçlenme, eklem ağrıları, romatizma, iltihaplı eklem romatizması gibi hastalıklara da iyi gelmektedir. En uygun tedavi noktası ağrıyan bölgenin eklem yeridir. Ağrılar hemen geçebilir. Ancak 4-5 seans kadar sürmesi gerekebilir. Bu rahatsızlığı olan hastaların biraz sabırlı olmaları gerekmektedir.
- Hepatit B hastalarının karaciğer arkası, kalp arkası, sırt bölgesi ve omuz başlarında hacamat tedavisi makuldür.
- Böbrek rahatsızlığı olan hastaların da sağ ayak topuğu, sağ ve sol ayak üstü ve sırtın böbrek hizasında bu yöntem uygulanır.
- Genelde sedef, temre ve deri hastalıkları gibi zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler de hacamat yaptırabilir.
- Vitamin eksikliği, kanda demir, kanda yağlanma, şeker ve kolesterol gibi hastalıkları olanların da tıbben kesin bir bulgu olmamasına rağmen, hacamattan öncesinde ve sonrasında yapılan ölçümler baz alınarak şeker ve kolesterol ölçümlerinde düşüşler gözlenmiştir. Bu bilgiler sadece hacamat yaptıran kişilerin vermiş olduğu bilgilerdir. Kesinlikle yazılı bir kanıtı yoktur.
- Kalp rahatsızlığı olan hastaların da tedaviyi uygulamasında bir sakınca görülmemiştir.
- Gut, guatır, astım, nefes darlığı ve bronşit gibi rahatsızlıkları olan hastaların da hacamat yaptırmakta sakınca görülmemiştir.
- Büyü yapılan kişilere de hacamatın iyi geldiği söylenmektedir. Bu da kulaktan dolma bir söylenti olarak bilinmektedir.
Hacamatın Zararları
Hacamat doğru kişi tarafından yapıldığında asla zararı yoktur. Hacamat yapan kişinin konusunda uzman olması ciddi sorunların ortaya çıkmasını önlemektedir. Hacamat yapmaya karar verdiğinizde bu işten anlayan referansı bol olan kişiyi seçmeye özen gösterin. Bilinen bir zararı olmayan hacamat yaparken belli günlerde yapmak daha faydalı olacaktır. Manevi olarak belli günlerde yapılan hacamat manevi olarak huzur vermektedir.
Sizlere bu yazımızda hacamat nedir, hacamat nasıl yapılır, hacamat ne işe yarar ve hacamat faydalarından bahsetmeye çalıştım. Hacamat ne işe yarar hakkında aklınıza takılanları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.