Gliserin Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Cilde ve Saça Faydaları

Makalede Neler Var
Gliserin yağının faydaları arasında cildi doğal olarak nemlendirmek ile erken yaşlanmayı önlemek, bağırsak hareketlerini düzenlemek, yaraları iyileştirmek ve bağışıklık sistemini arttırmak vardır.
Gliserin Yağı Nedir?
Gliserin veya bir diğer adıyla gliserol basit bir poliol bileşiğidir. Farmasötik formüllerde çok yaygın olarak kullanılan renksiz, kokusuz, toksik olmayan, viskoz bir sıvıdır. Gliserin, suda çözünürlüğünden ve higroskopik yapısından sorumlu üç hidroksil grubuna sahiptir. Gliserol omurgası, trigliseritler olarak bilinen tüm lipidlerin merkezindedir. Gliserin yağı, saf gliserin ile aynı özelliği taşır. Gliserin, 3-karbonlu bir alkoldür. Uçucu değildir ve yoğun biçimde higroskopiktir (su seven). Gliserin yağı kullanmak son derece güvenli bir uygulamadır.
Gliserin Yağının Faydaları Nelerdir?
Gliserin yağının faydaları tamamıyla içerdiği bileşenlerden gelir. Bu faydalar arasında özellikle cildi onarması, canlandırması ve doğal bir nemlendirici ürün gibi çalışması bu yağın kullanımı arttırmıştır. Şimdi gliserin yağının faydaları neler daha yakından inceleyelim;
- Gliserin Yağı İyileşmeyi Büyük Oranda Hızlandırır
Gliserin yağında bulunan etken maddeler antiseptik, antienflamatuar ve antimikrobal olarak çalışır. Bu durum da oluşan yaraların iyileşme hızını arttırır. Son yapılan bir araştırmada, bu yağın kullanımı ile birlikte yara iyileşme hızının 3 kat arttığı görülmüştür.
- Gliserin Yağı Bağırsak Hareketlerini Uyarır
Uygulanan bir başka yaygın kullanımı ise bu yağdan elde edilen müshil özelliğidir. Kapsül şeklinde de kullanılabilir. Bu kullanım şekli, anal mukozayı hareketlendirir ve bağırsakların daha hızlı bir şekilde su almasına (hiperosmotik etki olarak da bilinir) neden olur. Bu durum da daha sağlıklı ve düz bir bağırsak hareketini uyarır. Kronik kabızlık yaşayan kişiler için bu yağ son derece hızlı bir şekilde etki edecektir.
- Gliserin Yağı Beyin Ödeminde Kullanılır
Gliserin yağı, beyinde oluşabilecek pıhtılaşma, menenjit, tümör ve ensefalitle sonuçlanan sıvı birikimi olan beyin ödemi tedavisinde de kullanılmıştır. Beyindeki basıncı azaltmak için bu yağ, intravenöz hastalara verilir. Diğer yöntemlerin aksine bu yağ, dehidrasyon etkisi olmadan çalışır, etkili ve son derece güvenlidir.
- Gliserin Yağı Fiziksel Dayanıklılığı Arttırır
Gliserin yağı veya doğrudan gliserin, sporculara uzun süre enerjik kalmaları için spor aktivitelerinden önce verilir. Ayrıca, düşük idrar hacmi ve artan ter hızı seviyelerini korur. Bu yağ, genel olarak daha yüksek dayanıklılık ve iyi performans sağlar.
Gliserin Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?
Gliserin yağının veya doğrudan gliserinin nemlendirme özellikleri sayesinde yaşlanma karşıtı ürünlerde tam bir kilit bileşen olarak çalışır. Ciltte oluşabilecek nem eksiklikleri, ciltteki proteaz aktivitesini tamamen etkiler, cildin soyulmasına ve erkenden yaşlanmasına sebep olur. Gliserin yağı ciltteki nem oranını düzenler ve cildin nem içeriğini mükemmel bir şekilde arttırır. Bu durum da yaşlanma sürecini yavaşlatır ve cildi olası dış etkenlerden korur. Şimdi gliserin yağının cilde faydaları neler yakından inceleyelim;
- Gliserin Yağı Anti Tahriş Özellikler Sunar
Gliserin yağı, ciltte son derece yumuşak özellikler sunar. Bu yağ, bitki bazlı bir madde olduğu için olası cilt tahrişini, döküntüleri ve kaşıntıları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. Son yapılan bir çalışmada, gliserin yağının etkenleri, sodyum lauril sülfatın (birçok kozmetik üründe aktif bir bileşendir) sebep olduğu cilt tahrişlerini tedavi edebileceğini ve antienflamatuar özellikleriyle cilt bariyerini onarabileceğini kanıtlamıştır. Bununla beraber bu yağ, egzama ve sedef hastalığı gibi diğer cilt problemlerinin sebep olduğu tahrişleri bile hızlı bir şekilde yatıştırır.
- Gliserin Yağı Cilt Geçirgenliğini Arttırır
Sıvısız kalan cilt (nem eksikliği veya kuru hava nedeniyle oluşur), geçirgenliğini tamamen kaybedebilir. Bu da olası cilt sorunlarına davetiye çıkarır. Gliserin yağının kullanılması bu durumu tamamen tersine çevirebilir. Böylece cilt, emilim düzeyini yüksek oranda koruyacaktır.
- Gliserin Yağı Hücre Olgunlaşmasını Mükemmel Bir Şekilde Destekler
Yapılan klinik bir çalışmada, gliserin yağının, cilt hücre olgunlaşmasını teşvik ederek cildi gençleştirdiği görüldü. Ciltte çok sayıda hücre bulunur ve bu hücreler cildin tahriş olmasıyla beraber ölmeye başlar. Gliserin yağı bu ölü hücrelerin yerine daha genç hücreler üretir. Cildin üst katmanı, ciltteki koruyucu bariyeri oluşturan lipitler üreten olgun hücreleri içerir. Gliserin yağı ayrıca, genç hücrelerin olgunlaşmasına ve bunun sonunda dökülmeden önce yüzeye çıkmasına büyük oranda yardımcı olur. Bu işlem yarıda kesilirse, cilt tamamen kuru ve donuk görünecektir.
- Gliserin Yağı Pürüzsüz Bir Cilt Sunar
Gliserin yağının düzenli olarak uygulanması, canlı, genç ve pürüzsüz görünen bir cilt sağlar. Gliserin yağı doğal bir nemlendiricidir. Cildinizi son derece nemli ve pürüzsüz tutmak için ortamdaki nemi çeker.
- Gliserin Yağı Cilt Elastikiyetini Arttırır
Güneşin zararlı UV ışınlarına aşırı maruz kalmak ciltteki kollajen üretimini büyük oranda azaltabilir ve bu durum, çok ciddi cilt hasarlarına yol açabilir. 2019 yılında yapılan bir çalışmada, gliserin yağının, cildin esneklik seviyelerini koruyabildiği, elastin üretimini arttırdığı ve cildin son derece genç kalmasını sağlayabildiği görüldü.
- Gliserin Yağı Yara İyileşmesini Hızlandırır Ve Enfeksiyon Sorunlarına Yardımcı Olur
Gliserin yağı veya saf gliserin, hızlı bir şekilde yara iyileşmesini kolaylaştıran, olası bakterileri yok edici antiviral etkilere sahiptir. Yapılan bir çalışmada, gliserin yağının yaralara doğrudan uygulanmasının iltihabı etkin bir şekilde azalttığı görüldü. Ayrıca, gliserin yağının antimikrobiyal olduğu bulunmuştur. Bu durum ameliyat yaralarına da yardımcı olur.
- Gliserin Yağı Yağlı Ciltler İçin Mükemmel Bir Toner Olarak Çalışır
Gliserin yağı, fazla sebum üreten yağlı ciltler için doğal bir toner olarak da kullanılabilir. Bu yağ, aşırı sebum üretimini tetiklemeden cildi mükemmel bir tona ayarlar ve doğal bir şekilde nemli tutar.
- Gliserin Yağı Doğal Bir Temizleyici Olarak Kullanılabilir
Yağlı tene sahip kişilerin cildi, sivilceye karşı son derece eğilimlidir. Gliserin yağı, cildin üzerinde nötr bir etkiye sahip olduğundan cildi temiz tutar. Bundan dolayı ciltteki tüm safsızlık izlerini gidermek için bu yağı rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- Gliserin Yağı Harika Bir Güneş Kremi Olarak İşlev Görür
Gliserin yağı, kozmetik olarak satılan güneş kremlerinin çoğunda ortak bir bileşen olarak çalışır. Çünkü zararlı UV ışınlarının sebep olduğu kapsamlı hasarı önlemeye yardımcı olan etkenler içerir. Bu yağın, güneş koruyucusu olarak düzenli bir şekilde uygulanması, güneşe maruz kalmanın sebep olduğu hasarlı cilt tonunu da iyileştirecektir.
Gliserin Yağı Yüze Nasıl Uygulanır
Cilt sorunlarına ve cilt lekerini yok eden gliserin direk cilde sürülebileceği gibi su yada gül suyuna karıştırılık kullanılabilir. Pamuğa az miktarda damlatıp cildinizi silip gibi uygulayabilirsiniz.
Gliserin Yağının Saça Faydaları Nelerdir?
Gliserin yağı, saç derisini onarır, kuru saçı nemlendirir ve kepek oluşumunu önler. Özellikle de kuru saçları ve saç derisini mükemmel bir şekilde nemlendirir. Bu yağın düzenli kullanımı çok daha sağlıklı saçlar sunacaktır. Çok eski yıllarda Mısırlılar gliserin yağını saç bakımında kullanmışlardır. Gliserin yağı, bildiği gibi ciltteki nemi hapsetmeye yardımcı olan bir bariyer oluşturur. Bununla beraber zararlı toksinlerin saç derisine girmesini önlemeye yardımcı olur. İkisinin mükemmel kombinasyonu, belirli saç derisi durumlarıyla ilişkili enflamasyonu da büyük ölçüde azaltır.
Bu özelliklerinden dolayı özellikle de kafadaki egzama sorunları doğal bir şekilde tedavi edilebilir ve semptomları hızlı bir şekilde hafifletilebilir. Tüm bunlarla beraber bu yağı saçlara uygulamadan önce hindistancevizi yağı veya saf zeytinyağıyla karıştırılırsa çok daha etkili sonuçlar verir. Bunun için 1 tatlı kaşığı hindistancevizi yağı veya saf zeytinyağıyla birkaç damla gliserin yağı karıştırılıp saç derisine uygulanmalıdır.
Gliserin Yağı İle Saç Bakımı
Gliserin yıpranan ve kuruyan saçlara iyi gelen yağlardan biridir. Saçı canladıran ve saça hacim kazandıran gliserin yağı ayrıca saç derisinde bulunan sorunların tedavisinde etkilidir.
Direk saçınıza sürmek yerine az miktarda su ile karıştırıp direk olarak saçınıza sürebilirsiniz. Ayrıca kullandığınız şampuana gliserin damlatıp kullanabilirsiniz.
Gliserin Yağı Kulak Ağrısına İyi Gelir Mi
Özellikle kulak içerisinde kuruyan kirin yumuşayarak temizlenmesi için kulağa damlatabileceğiniz yağlardan biri olan gliserin kulaktaki girin temizlenmesinde çok faydalıdır.
Gliserin Yağının Zararları
Cilde direk sürüldüğünde yapışkanlık hissi veren bir yapıda olduğundan genelde su ile inceltilip kullanılması önerilir. Yüze yada saça sürüldüğünde gözenekleri tıkayarak sivilce ve siyah nokta oluşmasına neden olabilir. Ayrıca toz ve kirin yapışmasına neden olabilir.
Alerjiye yatkın kişilerde ve fazla kullanıldığında tahriş ve kaşıntıya neden olabilir.