Gliserin Nedir? Ne İşe Yarar? Gliserinin Cilde ve Saça Faydaları

Gliserin Nedir? Ne İşe Yarar? Gliserinin Cilde ve Saça Faydaları

Gliserin Nedir? Ne İşe Yarar? Gliserinin Cilde ve Saça Faydaları; Gliserin diğer adı ile gliserol bitkisel yağlardan ve kimyasal yolları ile elde edilir. Sıvı halde bulunan gliserin renksiz ve kokusuz olmasının yanında çok az miktarda tatlıdır. Su ve alkol ile karışabilen gliserin aseton ile çözünür.

Kullanım alanı oldukça fazla olan gliserin hayvansal ve bitkisel gliserin olmak üzere ikiye ayrılır. Cildi yoğun şekilde nemlendiren bu ürün özellikle cilde ve saça faydaları saymakla bitmez.

Kozmetik, ilaç, kremler, saç bakım ürünleri, gıda dahil sayısız alanda kullanılmaktadır. Nemlendirici etkisinden dolayı nemlendirici kremlerin ana etken maddesi olan gliserin kışın cildi dış etkilerden koruduğu gibi dudak çatlaklarına iyi gelmektedir.

1500 farklı alanda kullanılan gliserin nedir, gliserin ne işe yarar, gliserin cilde faydaları, gliserin saça faydaları ve gliserin zararları hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Gliserin Nedir

İlk olarak mum yapımında kullanılan gliserin daha sonra uzun süre sadece sabun yapımında çok sık kullanılmıştır. Oksijen, karbon ve hidrojenin birleşmesiyle ortaya çıkan bu sıvı ürün ilk kez 1779 yılın bulunarak kullanılmaya başlanmıştır.

Neredeyse yan etkisi ve zararı bulunmayan gliserin %35 gliserin, %20 metanol, %30 yağ, %10 su, %5 sodyum’dan oluşmaktadır. Kaynama noktası oldukça yüksek olan gliserol 18 °C de donmakta 290 °C ise kaynamaktadır. Yüksek ısıya dayanıklıdır.

Gliserin Cilde Faydaları

En fazla kullanım alanlarından biri kozmetik sektörü olduğunu daha önce söylemiştir. Özellikle gliserin içeren kremler ve gliserin içeren şampuanlar hem saça hemde cilde faydalıdır. İşte gliserinin faydaları ve cilde faydaları;

  • Cildi nemlendirir
  • Cilt rengini açar
  • Cilt lekelerine karşı etkilidir
  • Çatlakları zamanla yok eder
  • Cilt beyazlatma ve cilt renk tonu farklılıklarının ortadan kaldırılmasında
  • Dudakları nemlendirir
  • El ve ayak nasırlarına iyi gelir
  • Ağız içi yaralarına karşı etkilidir
  • Egzama ve sedefe iyi gelir
  • Makyaj sabitleyicidir
  • Tırnakların parlamasını sağlar
  • Topuk çatlaklarına iyi gelir

Piyasada satılan pek çok kremini içeriğinde gliserin bulunmaktadır. Ürünü alırken içeriğini kontrol ettiğinizde gliserin varsa kullanarak faydalarından yararlanabilirsiniz.

Ayrıca gliserini kullandığınız maske tariflerine ekleyerek kullanmanız mümkün.

Gliserin egzamaya iyi gelir mi

Egzama yada sedef gibi cilt sorunları yaşıyorsanız sizlere vereceğim tarifi kullanarak bu sorunların ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz bu karşımı ağız içi yaraları içinde kullanabilirsiniz.

Yarım su bardak suyun içerisine yarın bardak gliserin ekleyin ve cildinize, yüzünüze yada ayaklarına sürebilirsiniz. Günde 2 defa uygulamak yeterlidir.

Gliserin Saça Faydaları

Gliserenin cilde faydaları olduğu saça faydaları vardır. Saçları nemli ve parlak olmasını sağlayan bu ürün ayrıca saçlı deri bölgesinde görülen egzama sorununa iyi gelmektedir. Cansız, donuk ve dökülen saçlara gliserin sürdüğünüzde saçların daha canlı, dolgun ve parlak olduğunu göreceksiniz.

Banyodan sonra nemli saça gliserin sürün ve masaj yaparak saç diplerine iyice yedirin. Haftada 2 defa uyguladığınızda kısa sürede etkisi gösterecektir. Ayrıca dilerseniz eşit miktarda su ile gliserini karşıtın ve spreyin içine ekleyerek gün içerisinde kullanın.

Gliserin Nasıl Yapılır

Dilerseniz evde kendinizde yapabilirsiniz. Hayvansal yağlardan elde edilen gliserin için hayvansal yağ özellikle sığır yağı kullanabilirsiniz.

Hayvansal yağ, Soda çözeltisi ve Tuz bir tencere içerisinde iyice kaynatılır. Posası atıldığında tencere içinde kalan sıvı gliserindir.

Gliserin Nasıl Kullanılır

Kullanım alanı oldukça fazla olduğundan sizlere en çok kullanım alanları hakkında bilgi vermek istiyorum. En basit yöntemi ile cildinize sürebileceğiniz gibi bazı bitkisel yağlar ile kullanmanız mümkün.

Gliserin cilde nasıl sürülür : Cildinize nemlendirmek yada cilt lekelerini gidermek için az miktarda pamuğa gliserin dökün ve bunun ile cildinizi silin. Dirsek kararması, koltuk altı ve dizler için kullanabilirsiniz. Cilt lekeleri için kullanmayı düşünüyorsanız lekeleri siler gibi her gün temizleyin.

Dudak için kullanımı : 1 çay kaşığı bal, 2 damla limon suyu ve 2 yada 3 damla gliserini karıştın ve bu karışımı akşam yatmadan önce dudaklarınıza sürün. Dudakları nemlendirmek ve çatlamasını önlemek için çok işe yaramaktadır.

Cilt beyazlatmak için : Sade gliserin cilt lekeleri için değil cilt beyazlatmak ve cilt renk tonunu açmak için bu tarifi kullanabilirsiniz. Eşit miktarda gül suyu ve gliserini karıştırın. Hazırladığınız karışımı bıyık bölgesi kararması, cilt lekeleri yada bütün yüzünüze sürebilirsiniz. En etkili kozmetik üründen bile daha etkilidir.

Ayak bakımı için gliserin : Nasırın yumuşaması için ayaklarınızı belli bir süre ılık suda bekletin. Nasır yumuşadığında topuk taşı ile ayak tabanını ve nasırı törpüleyin. Son olarak bütün ayaklarınıza gliserin sürün ve kuruması için bekleyin. Kuruduktan sonra temiz çorap giyin. Nasır yok olana kadar her akşam uygulayabilirsiniz.

Gliserin ile ağız bakımı : Yarım bardak suyun içerisine yarın bardak gliserin ekleyin ve bu karış ile her gün ağzını çalkalayın ve gargara yapın. Ağız sorunlarında etkili olduğu gibi ağız kokusunu ortadan kaldıracaktır.

Gliserin tırnak bakımı : Bir kase içerisine eşit miktarda gliserin, gül suyu ve oksijenli su ekleyerek parmaklarınızı bu karşımın içerisine ekleyin. 10 dakika bekledikten sonra tırnaklarınızı çıkarın ışıl ışıl ve parlak tırnakları daha ilk uygulamada göreceksiniz. Karşım ile ellerinizi yıkabilirsiniz.

Gliserin kulak damlası : Kulan içi temizliği yada orta kulak iltihabında etkili olan gliserin kulak ağrısına iyi gelmektedir. Kulak içine 1 yada 2 damla damlatarak kulak çöpü ile temizleyebilirsiniz.

Gliserin egzama için kullanımı : Sedef ve egzama için en etkili yöntemlerden biride gliserin kullanmaktır. Eğer egzama ve kaşıntı egzama sorunu yaşıyorsanız kesinlikle evinizde gliserin bulundurmanızı tavsiye ederim. Eşit miktarda gliserin ev suyu karıştırın egzama olan bölgeye pamuk yardımı ile sorun ortadan kalkana kadar kullanabilirsiniz. Eğer egzama saçlı kafa derisinde ise aynı şekilde uygulamanız yeterlidir.

Gliserin Zararları

Her hangi bir yan etkisi yada zararı bulunan gliserini sadece hassas cilt yapısına sahip olanların su ile karıştırarak kullanmaları önerilir. Bazı ciltlerde fazla kullanılması gözenekleri tıkayabilir bu yüzden kullandıktan sonra bol su ile durulamayı unutmayın. Mümkün oldukça akşam yatmadan önce kullanmaya özen gösterin.

Gliserin Hakkında Tüm Sorular

Gliserin hakkında meark edilen sorulara cevap vermeye çalışacağım. Sizlerde aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazabilirsiniz.

Gliserin içilir mi

Genelde ürünlerde ve kozmetik malzemelerde yardımcı etken madde olarak kullanıldığından direk içilmesi tavsiye edilmez.

Gliserin yüze sürülür mü

Gliserin direk olarak yüzünüze sürebilirsiniz. Ayrıca gül suyu yada su ile karıştırarak yüzünüze sürebilirsiniz.

Gliserin kulağa zarar verir mi

Gliserin kesinlikle kulağa zarar vermez. Kulak ağrısı yada kulak iltihabından kullanabilirsiniz.

Gliserin saça sürülür mü

Gliserin saç sorunlarında kullanabileceğiniz gibi saç bakımı için saçınıza sürebilirsiniz.

Hamileler gliserin kullanabilir mi

Hamilelerin ve hamile kalmayı düşünenlerin ilk 3 aydan sonra kullanmaları tavsiye edilmez.

Gliserin içeriği

Gliserin içeriği karbon, oksijen ve hidrojenden  oluşmaktadır.

Gliserin tüylenme yapar mı

Gliserin yağı uzun süre yüze sürüldüğünde tüylenmeye neden olabilir.

Gliserin cinsel ilişkide kullanılır mı

Kesinlikle bu tür ürünleri asla cinsel ilişkide kullanmayınız.

Gliserin genital bölgeye sürülür mü

Gliserin genital bölgeye sadece yüzeysel olarak sürülür. Asla vajina içine sürmeyin.

Gliserin yağı nereden alınır

Eczanelerde ve aktarlarda satılan bu ürüne ayrıca kozmetik mağazalarda yada internetten satın alabilirsiniz.

Gliserin zehirli mi

Gliserin zehirli değilir ama safa gliserinin içilmesi asla önerilmez.

Gliserin bebeklerde kullanılır mı

Bebeklerde ve yeni doğan bebeklerde asla doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Gliserin göz çevresine sürülür mü

Gliserin göz çevresine ve göz altına az miktarda sürebilirsiniz.

Gliserin Yüzey Gerilimini Nasıl Etkiler

Her sıvının kendine ait yüzey gerilimi vardır. Yüzey geriliminin büyüklüğü; sıvının cinsine, sıvının saflığına ve sıcaklığa bağlıdır. Yüzey geriliminin birimi N/m’dir.

Sıcaklık artıkça sıvının yüzey gerilimi azalır

Sıvı içine başka sıvı yada madde eklendiğinde saflığı bozulur

Sıvı (20° C)Yüzey gerilimi (N/m)
Gliserin0,063

Gliserenli Sabun

Bazı sabunlar cildi kurutabilir ve cildin gergin olmasına neden olabilir. Hatta bazı sabunların cildi tahriş ettiği bilinmektedir.  Kullandığınız sabunlar gliserenli ise ilk olarak cildi nemli tuttuğu gibi cilde canlılık ve parlaklık verir.

Cildi besleyen, cilde bakım yapan ve cildi onaran gliserenli sabunları almak ve evinizde bulundurmak çok önemlidir. Kimyasal ürünler ve boyalar içeren sabun yerine gliserinli sabun tercih edebilirsiniz.

Ayrıca gliserenli sabunlar ile banyo yapabilir bu sayede saç ve vücut sorunlarını ortadan kaldırabilirsiniz. Egzama yada sedef sorunu yaşıyorsanız bu tür sabunları tercih edin.

Sizlere bu yazımızda gliserin nedir, gliserin faydaları, zararları ve gliserin kullanımı hakkında bilgi vermeye çalıştım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.