Gaps Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Gaps Diyeti Listesi
Makalede Neler Var
Gaps Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Gaps Diyeti Listesi; Diyeti; Özellikle yanlış beslenme ve stresten en çok etkilenen organlarımız arasında ilk sırada bulunan bağırsaklarımız; toksik madde, kimyasallar ve atıkların depolandığı bir yer olma özelliği taşıyor.
Bağırsak sağlığımızın ciddi anlamda bozulduğunun ilk sinyalleri ise kabızlık, ishal, mide şişkinliği, karın ağrıları şeklinde karşımıza çıkıyor. Üstelik bağırsak sağlığımızın bozuk olması, yalnızca mide şişkinliği, kabızlık ve kilo alımını tetiklemiyor. Beyin sağlığımızdan tutun da kalp sağlığımıza kadar pek çok organımızın sağlığı, bağırsaklarımızın sağlığından birebir etkileniyor.
Gaps diyeti nedir? Nasıl yapılır? başlıklı bu yazımızda son dönemlerin oldukça rağbet gören diyetlerinden biri olan bu diyete dair merak ettiğiniz tüm soruları kısaca yanıtlamaya çalışacağız.
İşte, gaps diyetine dair bilmeniz gereken o ayrıntılar:
Gaps Diyeti Nedir?
Açılımı bağırsak ve psikoloji sendromu olan Gaps diyeti; Dr. Campbell Mc Bride tarafından öne sürülen birtakım iddiaları temel alıyor.
Pek çok diyetisyen ve doktor tarafından onaylanan ve doğru bulunan bu diyete bazı diyetisyenler sıcak bakmasa da diyet, dünya çapında sindirim sistemine dair şikayeti bulunan çoğu kişi tarafından uygulanıyor.
Gaps Tedavisi’ne göre bağırsaklarımızda biriken toksinler, sindirim atıkları ve zararlı kimyasallar; bağırsaklarımızda sızıntı varsa, bağırsak duvarlarımızdan geçerek, kanımıza karışıyor.
Sızıntılı bağırsak sendromu ismi verilen bu rahatsızlık; bağırsaklarımızda biriken toksinlerin önce kanımıza ardından da diğer organlarımıza yayılmasına yol açıyor.
Zararlı maddeler, beynimize ulaştığında ise anksiyete, depresyon, panik atak, şizofreni, bipolar bozukluk gibi ruhsal sağlık sorunlarına daha kolay bir şekilde yakalanabiliyoruz.
Gaps Diyeti’ni bizlerle buluşturan Dr. Campbell Mc Bride’a göre bağırsak sağlığımız, genel sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Bir diğer deyişle bağırsak sağlığımızın bozulması, diğer hastalıkları da tetikliyor.
Hatta Dr. Campell Mc Bride’ın çalışmalarına göre Gaps diyeti ve doğru beslenme ile anksiyete, otizm, depresyon, şizofreni gibi tedavisi oldukça zorlayıcı olan ve bir ömür boyu sürebilen rahatsızlıkları bile tedavi edebiliyoruz.
Bu mucizevi diyet; kabızlık, ishal, mide şişkinliğine iyi gelmekle kalmıyor, diyabet, romatoid artrit, fibromiyalji, egzema, eklem ağrıları, çölyak, gluten hassasiyeti gibi pek çok rahatsızlığın semptomlarını da en aza indirgiyor.
Sizler de yukarıdaki rahatsızlıklardan şikayetçiyseniz; öncelikle bir diyetisyene danıştıktan sonra bu diyeti uygulamaya koyulabilirsiniz.
Gaps Diyeti Nasıl Yapılır?
Hasar gören ince bağırsak duvarını ve bağırsak florasını güçlendirmeyi ve bağırsakların geçirgenliğini azaltmayı hedefleyen Gaps diyeti, bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin yani probiyotiklerin sayısını arttırmamızı da hedefliyor.
Bu diyete göre sızıntılı bağırsak sendromun; nişastalı ve karbonhidratlı, tahıl içeren besinlerin aşırı tüketimi sonrasında gelişiyor. Yani ekmek, makarna, pirinç gibi besinlerin düzenli tüketimi, bir süre sonra ince bağırsak duvarına zarar veriyor. Bu yüzden de diyetteki kişilerin mümkün olduğunca et, balık ve protein ağırlıklı beslenmeleri gerekiyor.
Dr. Campell Mc. Bride Gaps Diyeti’nin toplamda 3 aşamadan oluşması gerektiğine inanıyor. Bu aşamaları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Arınma aşaması:
Diyetin en zor aşaması olan arınma aşamasında hastanın öğünlerine bol miktarda kemik suyu, probiyotik besinler ve fermente edilmiş gıdalar eklemesi gerekiyor.
Ev yapımı kemik suyu, ev yapımı yoğurt, ev yapımı lahana turşusu, ızgara ya da kavrulmuş et, çiğ meyveler, çiğ sebzeler, pastörize edilmemiş süt, avokado, ızgara balık, arınma aşamasında sıklıkla tüketebileceğiniz besinler arasında yer alıyor.
3 haftadan başlayarak yaklaşık 1 yıla kadar sürebilen arınma aşamasında hiçbir şekilde nişastalı karbonhidratlar tüketmemeniz gerekiyor.
Et, et suyu ve probiyotik gıda tüketimi ile sınırlı olan arınma aşamasında katkılı, işlenmiş, konserve gıda tüketiminden de uzak durmanız bekleniyor.
- Bakım aşaması:
Yaklaşık 1.5-2 yıl sürebilen bakım aşamasında bol miktarda Omega 3 ve Omega 6 içeren besinlere öğünlerinizde sıklıkla yer vermeniz öneriliyor.
Hormonsuz ve organik et, kabuklu deniz ürünleri, organik yumurta, fındık ve ceviz unları, kefir, ev yapımı yoğurt ve ev yapımı turşu gibi probiyotikler açısından zengin ve fermente edilmiş gıda tüketimini kapsayan bakım aşamasındayken yapay renklendirici ve koruyucu gıda içeren hazır içecek ve yiyecekleri de tüketmemeniz gerekiyor.
Et, balık, yumurta, sebze ve hayvansal yağların tüketilmesine dayanan bakım aşamasında da tıpkı arınma aşamasındaki gibi nişastalı ve karbonhidratlı besinlere öğünlerinizde yer vermemelisiniz! Ayrıca mümkün olduğunca organik besinlerle beslenmeye özen göstermelisiniz.
- Çıkış aşaması:
Diyetin bu son aşamasına bağırsak hareketlerinin düzelmeye başlamasından sonraki 6. ayda başlamanız öneriliyor.
Bu dönemde besinlere ek olarak probiyotik haplar, Omega 3 ve Omega 6 içeren balık yağları, temel yağ asitleri açısından zengin olan gıda takviyesi ürünler kullanmanız; diyetten istediğiniz sonucu alabilmenize katkıda bulunuyor.
Gaps Diyeti Yasaklar Listesi:
Diyet esnasında tüketiminden kaçınmanız gereken besinleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Patates vb. nişastalı sebzeler
- Tahıllar ve tahıl içeren tüm gıdalar
- Pirinç vb. nişasta içeren baklagiller
- Şeker
- Soya
- İşlenmiş ve katkılı gıdalar
Diyetinizin her üç aşamasında da yukarıdaki besinleri tüketmemeniz; bağırsak aktivitelerinizi arttırarak, besin sindirimini kolaylaştırıyor. Yani zararlı toksik maddeleri vücudunuzdan daha kolay bir şekilde bu maddeler kanınıza karışmadan dışarı atabiliyorsunuz.
Gaps Diyeti Listesi:
Diyetinizin her üç aşamasında tüketebileceğiniz besinleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Balık
- Kabuklu deniz ürünleri
- Organik yumurta
- Kefir
- Ev yapımı yoğurt
- Lahana turşusu
- Sebzeler
- Çiğ tereyağı
- Soğuk sıkım zeytinyağı
- Hindistan cevizi yağı
- Bol miktarda kemik suyu içeren yemekler
- Avokado
- Balkabağı
- Kırmızı pancar
Gaps Diyeti Kimler için Uygundur?
Özellikle aşağıdaki sağlık sorunlarından biri ya da birkaçı sizde mevcutsa hem hastalığınızı doğal bir şekilde iyileştirmek hem de bağırsak sağlığınızı gözetmek adına Gaps diyetine bir şans verebilirsiniz.
- Odaklanamama ve dikkat dağınıklığı
- Otizm
- Şizofreni
- Depresyon
- Anksiyete
- Obsesif kompulsif bozukluk
- Gut
- Disleksi
- Diyabet
- Egzama
- Sistit
- Romatoid artrit
- Çölyak
- Demir eksikliği
- Migren
- Parkinson
- Sedef
Gaps Diyeti Yapanlar
İsmi Berna Laçin ile beraber duyulan gaps diyeti dengeli ve sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemini korur. Gaps diyeti yapanlar kilo verme işleminin çok kolay ve etkili olduğunu dile getirmişlerdir. Gaps diyeti yapanlar sağlık ve doğru beslenme alışkanlığı sağladığını söylemişlerdir. Bu diyeti yapanlar kesinlikle doktor gözetiminde yapılması gerektiğini aktarmışlardır. Gaps diyeti ile tedavi oldum diyenlerin sayısı günden güne artmaktadır.
Bu yazımızda kısaca Gasp diyeti nedir? Nasıl yapılır? sorularını yanıtlamaya çalıştım.
Yazımızın bilgilendirici ve faydalı olması dileğimle…