En Etkili Yağ Yakıcı Besinler

En Etkili Yağ Yakıcı Besinler

Bazı gıdalar, yağları etkili ve hızlı bir şekilde yakmak için termojenezi uyarır ve metabolik hızı arttırır. Ayrıca yavaş metabolizma ile ilişkili tüm semptomları baskılayarak hızı dolaylı olarak arttırabilen başka gıdalar da vardır. Ancak bu yağ yakan gıdaların ne zaman tüketileceğini tam manasıyla bilmek çok önemlidir. Şimdi en etkili yağ yakıcı besinler neler detaylı olarak inceleyelim;

Kahvaltıda En İyi Yağ Yakıcı Besinler Nelerdir?

Kahvaltı sırasında tüketilen bazı besinler ciddi oranda yağ yakabilir. Kahvaltıda yağ yakan besinler şunlardır;

  • Yeşil Çay

Yeşil çay, kateşin ve kafein polifenollerinin, noradrenalin ile etkileşimi nedeniyle oldukça termojeniktir. Bu durum da kahverengi adipoz doku termojenezini uyarır. Yeşil çay ayrıca, antioksidanlarla yüklendiği için detokslu bir içecek görevi de görebilir. Detoksifikasyon ve yağları eritmek için sabahları bir bardak yeşil çay tüketebilirsiniz.

  • Kuruyemiş

Kuruyemişlerin dolaylı bir termojenik etkisi vardır. Vitaminler, mineraller, diyet lifi ve sağlıklı yağlar bakımından zengindirler. Bu besinler, tokluğu arttırır, iltihaplanmayı azaltır, hücrelerin aktif kalmasını sağlayan ve normal çalışmasına yardımcı olan detoksifikasyona yardımcı olur. Hücreler, işlerini iyi yaptığında metabolik hız da artar. Metabolizmanızı arttırmak için badem, ceviz, antep fıstığı, macademia veya çam fıstığı tüketebilirsiniz.

  • Yumurta

Yumurta, son derece lezzetli ve vitaminle dolu bir besindir. Haşlanmış yumurta, yağda çözünen vitaminler, protein, esansiyel yağ asitleri ve mineraller bakımından zengindir. Kahvaltıda tüketilen yumurta, doygunluğu artırmaya yardımcı olur ve kilo kaybını hızlandırır.

  • Marul

Marul, kan şekeri seviyelerinde yemek sonrası yükselişin önlenmesine yardımcı olur. Kontrolsüz kan şekeri seviyeleri, insülin direncine, kilo almaya ve Tip 2 diyabete yol açabilir. Bu nedenle bol bol marul tüketilmesi önerilmektedir.

  • Limon

Limon, C vitamini, lif, mineral ve diğer bitki besleyiciler bakımından oldukça zengindir. Limonda bulunan antioksidanlar, zararlı olan oksijen radikallerini temizlemeye yardımcı olur ve böylece hücrelerin sağlıklı bir şekilde çalışması sağlanır. Bu durum da tüm fizyolojik işlemlerin düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca limon, yiyeceklerin uygun bir şekilde metabolize edilmesine ve yağ birikiminin önlenmesine de yardımcı olur.

  • Chia Tohumu

Chia tohumu, serum lipid ve kan şekeri seviyelerini düşürmede oldukça etkilidir. Diyet lifi açısından da çok zengin olan bu besin, tokluğu artırmaya yardımcı olur ve yağ emilimini önler. Chia tohumu, iltihabı azaltır ve insülin duyarlılığını artırarak metabolizma hızını arttırır. Lezzetini ve metabolizmanızı arttırmak için kahvaltıdaki güler yüzlü meyvelerinize chia tohumu ekleyebilirsiniz.

  • Türk Kahvesi

Yeşil çay gibi Türk kahvesi de termik etkiyi arttırır. Yapılan çalışmalar, Türk kahvesinin metabolik hızda ve yağ oksidasyonunda önemli bir artışa yol açtığını kanıtlamıştır. Yağı yakmak için şekersiz veya yapay bir tatlandırıcı içermeyen bir fincan kahve tüketebilirsiniz.

  • Greyfurt

Greyfurt, şekerlerin yağa dönüştürülmesini engelleyen önemli miktarda hidroksitik asit (HCA) içerir. Greyfurt ayrıca, tokluğu artırmaya yardımcı olan diyet lifi bakımından da zengindir.

Öğle Yemeğinde En İyi Yağ Yakıcı Besinler

Öğle yemeğinde de tüketilecek bazı besinler yağ yakımına sebep olabilir. Bu besinler genel olarak şunlardır;

  • Brokoli

Brokoli, diyet lifi, A, C, K ile folat vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve omega-3-yağ asitleri gibi mineraller bakımından çok zengindir. Brokoli ayrıca, kandaki kötü kolesterol (LDL kolesterol) seviyelerini azaltmaya ve antioksidanlar ise toksinleri atmaya yardımcı olur. Toksik birikim, hücre işlevini engellediğinden ve metabolizmayı yavaşlattığından dolayı brokoli tüketmek, bu sorunu hafifletecektir.

  • Balık

Somon, ton balığı ve morina balığı gibi balıklar, iltihabı azaltmaya yardımcı olan, iyi kolesterolü (HDL kolesterol) arttıran ve serumdaki trigliserit seviyelerini azaltan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu fizyolojik değişiklikler, genlerin ve hücre fonksiyonlarının uygun bir şekilde düzenlenmesine yardımcı olarak metabolik hızı arttırır. Metabolizmanızı iyileştirmek için öğle veya akşam yemeğinde orta boy bir balık bulundurabilirsiniz.

  • Domates

Likopen içeren domatesler, metabolik sağlığı iyileştirir, iltihabı azaltır ve kolesterol seviyesini düşürür.

  • Ispanak

Uzmanlar, tiyalakoid ve diyet lifi bakımından oldukça zengin olan ıspanağı tüketmenin, açlığın azaltılmasına ve tokluğun artmasına katkıda bulunabileceğini tespit etmişlerdir. Azalan açlık hissi, metabolizma reaksiyonunda yer alan hücrelerin, enzimlerin ve yardımcı faktörlerin uygun bir şekilde çalışmasına yol açacak olan kontrollü kan glikoz seviyeleri anlamına gelir.

  • Sarımsak

Sarımsak, termojenezi uyarır ve vücuttaki yağ hücrelerinin sayısının kontrolüne yardımcı olur.

  • Tam Tahıllı Besinler

Tam tahıllı besinler, sağlıklı yağlar, diyet lifi ve diğer besin maddeleri bakımından zengindir. Uzmanlar tam tahıllı besinlerin, kan şekeri düzeyleri ile vücut yağ yüzdesini azaltmaya yardımcı olduğunu ve böylece metabolik hastalıkları önlediğini bildirmektedir.

  • Acı Biber

Acı biber, termojenik etkiye neden olur ve metabolizma hızını arttıran kapsaisin içerir. Bu da kilo vermeye yardımcı olan süper bir besin olduğunu gösterir.

  • Yoğurt

Yoğurt, sindirimi destekleyen iyi bağırsak bakterileri ile doludur. Yoğurt ayrıca, tokluğu artırarak, yağ kaybını teşvik ederek, glisemik cevabı azaltarak ve insülin duyarlılığını artırarak kilo kaybına yardımcı olur.

Akşam Yemeğinde En İyi Yağ Yakıcı Besinler

Özellikle akşam yemeğinde tüketilecek olan bazı besinler yağ yakar ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Bu besinler ise genel olarak şunlardan oluşur;

  • Yağsız Et

Proteinler kolay bir şekilde sindirilemez ve bu sebeple iyi bir protein kaynağı tüketmek, vücudunuzun metabolik hızını arttırabilir.

  • Fasulye Ve Mercimek

Fasulye ve mercimek, karmaşık karbonhidrat, diyet lifi, vitamin ve mineral bakımından da zengin protein kaynaklarıdır. Uzmanlar, fasulye ve mercimek tüketmenin tokluğu arttırabileceğini, obezite riskini ve postprandial glikoz seviyelerini azalttığını bulmuşlardır. Mercimek ve baklagillerin bu özellikleri, organların, hücrelerin, enzimatik reaksiyonların iyi bir hızda gerçekleşmesine ve metabolik hızı olumlu yönde etkilemesine yardımcı olur.

  • Tarçın

Tarçın, çok etkili bir metabolizma arttırıcıdır. İnsülin duyarlılığını arttırmaya, obezite riskini düşürmeye, hipertansiyona ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Yemeklere tarçın eklemek, yemeğin tadını büyük ölçüde arttırır, daha lezzetli bir hale getirir ve aynı zamanda kilo kaybına yardımcı olur.

  • Keten Tohumu

Keten tohumu, diyet lifi bakımından oldukça zengindir ve yağ emilimini önleyen, kötü kolesterolü azaltan ve dışkıda topaklanmayı düzenleyen sağlıklı yağlar içerir. Yoğurda öğütülmüş keten tohumu ekleyebilir ya da yemeğinizin besleyici değerini arttırabilirsiniz.

  • Tatlı Patates

Tatlı patates, A ve C vitaminleri, kalsiyum magnezyum, fosfor, potasyum, antioksidanlar ve yağ hücresi bölünmesini baskılayan diğer bitki besinleri ile doludur. Aynı zamanda sizi çok daha uzun süre tok tutar.

  • Zencefil

Uzmanlar, zencefil tüketiminin, termojenezi arttırdığını, açlık sancılarını uzak tuttuğunu ve antienflamatuar ile antioksidan etkileri olduğunu tespit etmişlerdir.

  • Karpuz

Karpuz, karbonhidrat, diyet lifi, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengindir. Kan akışındaki şekeri doldurduğu için egzersiz sonrası da yenilebilecek en iyi gıdalardan biridir. Ancak kan şekeri seviyesini düşürmez. Antioksidanlar, iltihabı azaltmaya yardımcı olur ve bu nedenle iltihap kaynaklı kilo alımını önler.

  • Elma

Elma, A ve C vitaminleri, fosfor, magnezyum, diyet lifi, antioksidanlar ve zararlı olan oksijen radikallerini temizlemeye yardımcı olan, kolesterolü düşüren, ağırlığı azaltmaya yardımcı olan besin maddeleri bakımından zengindir.

  • Süt

Uyumadan önce süt içmek daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir ve metabolik bozuklukları da azaltır.

  • Zerdeçal

Zerdeçal, farklı lezzetlerinden sorumlu olan fito-besin madde olan kurkumin içerir. Kurkumin doğada antienflamatuardır ve enflamasyona (iltihap) bağlı kilo alımını önlemeye yardımcı olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.