Elma Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Makalede Neler Var
Elma Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir? Tüm dünyada Türk elma çayı olarak tanınan elma çayı, hem kırmızı hemde yeşil renkli elmadan yapılabilmektedir. Fakat her kırmızı meyvede olduğu gibi kırmızı elmanın antioksidan özelliği oldukça fazladır. Aklınıza ilk olarak elmanın iç tarafının beyaz olduğu gelse de elmanın esas faydalı kısmının kabuğu olduğu ve çay demlerken de bu kısmının kullanıldığı bilinmelidir. Ayrıca elmanın ağacı çiçek açınca fazladan yere düşenleri toplanıp elma çayı yapılabilir. Her mevsim ulaşabilir olması, ister taze isterseniz kurutulmuş olarak demlenebilen elma çayı hoş kokusu ve tadıyla çay sevmeyenlerin bile ilgisini çekmektedir.
Elma; C vitamini başta olmak üzere , B6, A ve K vitamini, sodyum, potasyum, manganez ve pektin maddesi içerir. Yüksek antioksidanlar arasında yer alan kuersetin, kateşin ve klorojenik asit içermesi, serbet radikalleri yok etmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Elma Çayının Faydaları
- Elmanın lifli yapısı yüzünden diyet yapanların vazgeçilmez meyvesi olarak tanınır. Elma yemeği pek sevmiyorsanız bile, kilo verme programınıza elma çayını mutlaka ekleyebilirisiniz. Lifli olmasının yanında, kişiyi tok tutması, karbonhidrat alımını azaltması, metabolizmayı hızlandırması bakımından, fazla klilolarınızdan kurtulmaya çalışırken, gün içinde mutlaka tüketmeniz gereken besin arasında yer almaya adaydır.
- Özellikle yüksek flavonoid içeriği elma çayını vücudun geçilmez surlarını oluşturması açısından önemlidir. Fenolik bileşenleri içermesi açısından da tüm meyve ailesinde ikinci sırada yer alır. Bağışıklığı güçlendirir.
- Sindirim sistemini düzenlemesi ayrıca hızlandırması sonucunda kabızlık ve hazımsızlığı giderir.
- Bulantı ve kusmayı keser.
- Yolculuk sırasında oluşan, yol tutması nedeniyle ortaya çıkan, baş dönmesi, buna bağlı mide bulantısı gibi durumları ortadan kaldırır.
- Bağırsaktaki yerleşmiş parazitleri bulunduğu yerden adeta sökerek uzaklaştırır.
- Kolon yani bağırsak kanserini önler.
- Prostat kanseri ile savaşır.
- Kolestroli dengeler.
- Solunum sisteminin en önemli organı olan akciğerin çalışmasını düzenler.
- Karaciğeri temizler.
- Kalp sağlığında önemli rol oynar. Kriz ve felç oluşma riskinin önüne geçer.
- Günlük ihtiyacınız olan enerji seviyenizi en üst seviyeye çeker.
- Baş ağrısını giderir.
- Öksürük ve balgam söktürür. Göğsü yumuşatır.
- Kemik dokusunu sağlamlaştırır.
- Göz sağlığını korur. Glokom, katarakt, gece körlüğü gibi rahatsızlıklara tedavisine yardımcı olur.
- Hücreleri ve kanı temizler. Toksinleri vücuttan atar.
- Menopoza girme zamanını erteler.
- Hafızayı güçlü kılar.
- Yüksek konsantrasyon sağlar. Gün içinde konsantrasyon sorunu yaşıyorsanız, sabahları uyanır uyanmaz, kahve yerine elma çayı içmelisiniz. Beyinde bulunun asetilkolinin miktarı arttırır. Karşınıza çıkan problemleri kolaylıkla çözmenize yardımcı olur.
- Kronik olarak seyreden bazı hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
- Romatizmaya ve artrite iyi gelir.
- Kas ve eklem ağrılarını giderir. Kaslardaki gerginliği alır.
- İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi riskini ortadan kaldırır.
- Kan şekerini düzenler. Bu da içeriğindeki polifenoller sayesinde olur. Özellikle tip2 diyabet hastalarının en büyük yardımcısıdır.
- Elma çayı yatmadan önce içilirse uykuya geçisi kolaylaştırır.
- Saç dökülmesini önler.
- Saçları kuvvetlendirir.
- Hamilelik sırasında bu çayı tüketen annelerin, bebeklerinde astım hastalığı neredeyse görülmemektedir.
Elma Çayının Cilde Faydaları
Elma çayı içmek cilde oldukça faydalıdır. Düzenli olarak elma çayı içmenin cilde faydaları ise;
- Cildi yeniler ve güzelleştirir.
- Kırışıklık ve ince çizgilerin oluşmasını engeller.
- Kuru ciltleri, normal cilt seviyesine getirir. Nemlendirici özelliği oldukça fazladır.
- Cildi parlatır.
- Erken yaşlanmayı önler
Elma Çayı Nasıl Demlenir?
Elma çayı marketlerde poşetlerde raflarda yer alsa da, elmayı taze yada kurutulmuş olarak da satın alınıp, gönül rahatlığıyla demleyebilirsiniz. Pek çok elma çayı tarifi vardır. En kolay ve en bilindik olanı demlemek için;
Bir elmayı dörde bölün. Çekirdeğini alıp, küp şeklinde, kabuklarıyla birlikte, önceden kaynayan 200 ml suyun içine atın. 2-3 dakika kaynattıktan sonra, 1-2 dakika kısık ateşte demleyip, ateşi kapatın. Arzuya göre yarım çubuk tarçın ekleyip, 5 dakika kadar bekledikten sonra içmeye hazır hale getirilmiş olunur.
Soğuk algınlığı için elma çayı nasıl yapılır?
Yarım elmanın çekirdeğini alıp, kabuğu ile birlikte ufak paçalara ayırın. 3-4 adet karanfil, 2-3 tane öğütülmemiş karabiber, bir çimdik zencefil, yarım çubuk tarçını, 500 ml kaynayan suyun içerisine atıp, 2-3 dakika kısık ateşte kaynatın. Daha sonra 10 -12 dakika demlenmeye bırakın. Demlenme süresi bitince, süzüldükten sonra, damak tadınıza göre bir miktar bal ya da limon dilimleri ekleyip, içebilirsiniz.
Kilo verdiren ve yağ yakan elmalı detoks çayı
1 adet yeşil elmanın kabuklarını kalın bir şekilde soyun. Dilerseniz elmanın orta çekirdeklerini alıp, ufak parçalar halinde de kullanabilirsiniz. 1 tane limonu kabuklarıyla birlikte kalın dilimler haline getirin. Saplarıyla birlikte 6-7 dal maydanoz, 1 adet çubuk tarçın, 1 çay kaşığı yeşil çay, 1-2 dilim taze zencefil, 3-4 adet tane karabiber, bir tencereye konulur. Üzerine 1,5 litre su eklenip, kaynatılır. 4-5 dakika kaynadıktan sonra, çay büyük bir süzgeçten geçirilir. Çay soğuduktan sonra içime hazırdır. Buzdolabında saklanmalıdır. Etkili olabilmesi için günde 2-3 bardak içilmelidir.
Soğuk Elma Çayı Tarifi
1 büyük elma kabuklarıyla beraber ufak parçalara ayrılır. Ancak ortasındaki çekirdekler mutlaka çıkarılmalıdır. 500 ml suda elmalar kaynatılır. Üzerine 1 çay kaşığı toz tarçın eklenerek 15 dakika boyunca kısık ateşte kaynatmaya devam edilir. Ateşin altını kapatıp, 2 adet siyah poşet çay ekleyip, çayı soğumaya bırakın. Daha sonra süzüp, buzdolabında saklayabilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde doğal ve lezzetli bir çay hemen elinizin altında olur.
Elma çayı gün içinde ne kadar tüketilmelidir?
Elma çayı gün içinde 3-4 bardak rahatlıkla içilebilir.
Elma Çayı Mideye İyi Gelir Mi
Elma çayı mide sorunlarına ve mide şişkinliğine iyi gelen çaylardan biridir. Düzenli olarak elma çayı tüketenlerin mide kanserine yakalanma oranı oldukça düşüktür.
Elma Çayı Bebeklere Verilir Mi
Elma çayı bebeklere verilmesine karşın mutlaka alerjik madde içermeyen elma çayını bebeklere vermeye özen göstermelisiniz. Elma çayı bebeklerde ek besine geçildikten sonra verilir.
Elma Çayı Öksürüğe İyi Gelir Mi
Öksürüğe iyi gelen elma çayı ayrıca çok etkili bir balgam söktürücüdür. 1 litre suyun içerisine 2 tane elma dilimleyerek ekleyin ve kaynattıktan sonra sonra demlenerek içebilirsiniz.
Elma Çayının Zararları ve Yan Etkileri
Elmaya karşı bilinmedik bir alerjiniz var ise; elma çayı içtikten sonra vücutta alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Ciltte kaşıntı, döküntü, boğaz şişme, nefes alma güçlüğü alerjinin belirtileri arasında sayılabilir. Böyle etkiler görürseniz mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Ayrıca karışım olarak yaptığınız çaylarda, içine eklenen malzemelerde bazen vücutta istenmeyen etkileşimde bulunabilir. Ancak elma çayının doğrudan bir yan etkisi yoktur.