Doğal Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Doğal Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş temizliği nasıl yapılır? Ağız vücudumuza açılan bir kapı gibidir. Yaşamımızın devamı için gerekli olan yiyecek ve içecekleri buradan alırız. Sindirim sisteminin de birincil olarak sindirime başladığı yer ağızdır. Yiyecekleri öğütme, midede sindirime tükürük yardımıyla hazır hale getirme dişler sayesinde meydana gelir. Bu sırada dişler arasında ve yüzeylerinde kalıntılar oluşur. Bu kalıntılar düzenli olarak temizlenmediğinde ise dişlerde çürüme, diş kayıpları ve diş etlerinde iltihaplanmalar kaçınılmazdır.

Ağzın genel dengesini bozduğu gibi, dişlerde bulunan bakteriler yüzünden çeşitli iç organ hastalıkları, ağızda kötü koku, yemek yiyememe ve yerinizde duramadığınız ağrılar görülür. Bu sayılanları yaşamamak için ağız ve diş bakımımızı düzenli olarak sabah ve akşam yapmalıyız.

Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş temizliği akşam yapıldığında gün içinde biriken yemek artıklarından kurtulduğunu ve hijyeni sağladığını düşünür. Oysaki ağzımız biz uyurken de içeride bir takım asitler oluşturur. Sabah yapılan diş temizliği ise bu asidik yapıyı ortamdan kurtulması içindir. Ayrıca doğal diş temizliği için sadece diş macunu ve diş fırçası yeterli değildir. Diş ipi veya diş arayüz fırçalarıyla, fırçanın erişemediği yerlerdeki yemek artıkları temizlenmelidir. En çok diş diş çürükleri yeterli olarak temizlenemeyen diş aralarından başlar. Kullanılan ağız gargaraları ise hem antiseptik görevi görüp hem de kalıntıları derinlemesine temizleyerek bulunduğu yerden uzaklaştırır.

Gün içindeki beslenme de ağız sağlığımız da önemli rol oynar. Çok fazla şekerli yiyecek ve içecek tüketenler, asitli içeceklerin uzun süre diş minesinde kalması ise diş yüzeylerinde aşınmaya neden olur. Eğer bu tip beslenme alışkanlığınız var ise gün için de de bir kere dişlerinizi temizlemeniz önerilir. Bunun için de illa yanınızda diş fırçanız ve marketlerde satılan diş macununuz olması gerekmez.  Su ile ağzımızı çalkalamak yeterli olabilir.

Evde Doğal Yöntemlerle Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Son yıllarda çıkan haberlere göre diş macunlarının içinde bulunan sağlığa zararlı maddeler, diş temizliğinde doğal olarak kullanılabilecek malzemelerin gündeme daha çok gelmesine ve diş temizliği evde nasıl yapılır sorusunun sıklıkla sorulmasına neden olmuştur. Yavaş yavaş vücudu zehirleyen bu kimyasal dolu macunlar yerine evde yapılacak doğal diş temizleme yöntemleri tercih edilmelidir. Kimyasal olanlara göre daha etkili olması ise zaman içinde kendine gösterir.

Dişlerde plak oluşumunu engellemek için dişlerimizi sıyıran meyve ya da sebzelerden günde bir tane yemek yeterli olur. Örnek vermek gerekirse elma, salatalık, armut ve havuç en bilinenler arasındadır. Lifli olmaları da ortak özellikleridir.

Doğal Diş Temizleme Yöntemleri

Evde doğla diş temizliği yapmak için deneyebileceğiniz bazı yöntemler hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.

Karbonat ile Diş Temizliği

Karbonatın güçlü bir temizleyici olduğu bilinmektedir. Karbonatla yapılan doğal diş temizliği ilk kullanımda farkı hemen göreceksiniz. Uzun süre bir kapta saklayabileceğiniz formül ise:

2 çorba kaşığı karbonata 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı eklenerek yapılan macundur. Karbonat derinlemesine temizlik yaparken, Hindistan cevizi yağı ise diş etlerinde oluşabilecek bakterileri öldürür. Eğer Hindistan cevizi yağı yoksa 2 çay kaşığı gliserinde kullanılabilinir. Tadı hoşunuza gitmezse içine sevdiğiniz bir aromatik yağdan 10 damla kadar damlatarak keyifle dişlerinizi fırçalamanızı sağlayacaktır.

Karbonatla oluşturabileceğiniz diğer bir macun tarifi ise: 3 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağına ek olarak 1 tatlı kaşığı saf zeytinyağı,  tatlı kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı öğütülmüş deniz tuzundan oluşur. Eğer macun kıvamı almazsa karbonat ve deniz tuzunu aynı oranda ufak ufak karıştırıp ekleyin. Bu karışım içine de tatlandırmak için nane yağından faydalanabilirsiniz.

Evinizde bulunan limon da karbonatla karıştırılınca günlük hazırlamak suretiyle çok iyi bir diş temizleyicidir. 1 çay aşığı karbonata, birkaç damla limon suyu ve birkaç damla su ekleyerek 5 dakika bekletin. Bu şekilde kullanılabildiği gibi içine katılacak bir çay kaşığı zeytinyağı ise dişlerin üzerinde daha kolay kayan bir hal alması sağlanabilir.

Misvak ile Diş Temizliği 

Milattan önceden beri diş temizliğinde kullanılan misvak ise hem fırça hem macun hem de dişleri koruma özellikleri sayesinde aslında unutulan fakat çok etkili bir diş temizleme aracıdır. Erak ağacının özelliğinden gelen lifli ve güzel kokusu son derece güzeldir. Her kullanımda kesilerek liflerin yenisi ortaya çıkarılır. Kullanırken diş fırçasında olduğu gibi dikine hareketler kullanılmaz. Enlemesine olarak dişler fırçalanmalıdır. Kendi has özel kutusunda saklanır.

Sirke ile Diş Temizleme

Doğal elma sirkesi ise ağız içini temizlemekte kullanılan kimyasal olarak satılan gargaraların gördüğü işlevden kat kat üstündür. Hatta biraz olsa yutulsa bile sindirim sitemine iyi gelmektedir. Ayrıca birer tatlı kaşığı deniz tuzu, karbonat ve elma sirkesiyle de etkili bir diş macunu hazırlayabilirsiniz.

Adaçayı ile Diş Temizleme

Adaçayı ise elma sirkesi gibi gargara olarak rahatça kullanılabilir. Demlediğiniz adaçayını soğunca gargara yapmanız önerilir. Gece yatmadan ya da gün üçüne içilen adaçayı da ağız içini dezenfekte eder. Adaçayı ile hazırlanacak olan macun ise; birer çay kaşığı karbonat, tarçın ve demlediğiniz adaçayının yaş olan parçacıklarından oluşur.

Etkili Diş Temizleme Yöntemleri

Yüksek C vitamini içeren sebze ve meyveler ise ağız aynı zamanda diş temizliğinde kullanılır. Her gün taze olarak yapılmalıdır. Çilek, limon, domates gibi meyveler püre yapılarak dişler fırçalanmalıdır. Asidik olmalarından dolayı sürekli kullanılmamalıdır. Diş minesini aşındırabilir.

Muz kabuğunun içinde bulunan lifler ise diş etlerinde bulunan iltihapları gidermek için idealdir. Macun şekline getirip, tüm diş etlerinize uygulayıp 15 dakika bekletin. Daha sonra doğal olarak elde ettiğiniz macunlardan biri ile fırçalayın. Diş kaybına neden olabilen diş iltihaplarından kısa bir süre de antibiyotiksiz kurtulmuş olacaksınız.

Bir dilim ekmek kızartma makinesinde yaktığınız tost ekmeğini biraz bal ile rondodan geçirerek etkili bir diş beyazlatıcı elde edebilirsiniz.

Yeşil çay ise doğal macunla dişlerinizi fırçaladıktan sonra temizliği tamamlamak için kullanılacak bir gargaradır. Hem dişleri beyazlatır hem de ağız sağlığını korur.

Portakal veya turunç kabuğunu rendeleyip birkaç tane defneyaprağı ile havanda dövülerek elde edilen macun ise son derece etkilidir. Hafta da en fazla 4 gün kullanılır. Diğer günler ise tavsiye edilen diğer doğal macunlar kullanılmalıdır.

Frenk üzümünü bir miktar suda kaynattığınızda reçele benzer bir kıvam elde edilir. Bunu sulandırarak gargara şeklinde kullanmak ise ağız sağılığı için önemlidir.

Mine çiçeği demlenerek yapılan gargara ise dişleri korur.

Böğürtlenleri kaynatarak elde dilen gargara ya da böğürtlen yapraklarını çiğnemek ise diş iltihaplarına iyi gelir.

Ayçiçeği yağı ise son derece etkili bir antibakteriyeldir. Gargara olarak kullanılmalıdır.

Ayrıca diş sağlığımızı korumak için sadece dışarıdan müdahale yeterli değildir. Süt ürünleri ve özellikle günlük tüketilebilcek bir kâse yoğurt dişlerimize iyi gelmektedir. Kara buğdayın ise haftada birkaç kez öğünlerde bulunması florür içeriğinin doğrudan dişin yapısına dahil olur. Ceviz kökünün içindeki florür ise aynı karabuğdaydaki gibi son derece etkilidir. Çay gibi demlenerek içilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.