Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri

Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri

Modern dünyanın omuzlarımıza bindirdiği yükün giderek daha da arttığı son yıllarda depresyon; kadın-erkek, genç ya da yaşlı fark etmeksizin pek çok kişiyi yakalayarak, hayatlarının tam anlamıyla bir işkenceye dönmesine neden olabiliyor.

Erkeklere nazaran daha duygusal bir içsel dünyası bulunan kadınlarda sıklıkla görülen depresyon; hayattan yeterince zevk alamamaya başlama, genel bir isteksizlik hali, mutsuzluk, özgüvenin azalması, umutsuzluk vb. semptomlarla ilk sinyallerini göstermeye başlıyor.

Ancak üzücü ve stresli bir günün sonrasında kişinin hissettiği yorgunluk, tükenmişlik ve halsizliğin depresyonla karıştırılmaması; hastada depresyonun varlığından söz edebilmek adına semptomların kronikleşmesi yani bir süredir devam ediyor olması gerekiyor.

Bu yazımızda son dönemlerin oldukça yaygın bir ruhsal sağlık problemlerinden olan depresyona dair merak ettiğiniz soruları yanıtlamaya çalışacağız.

İşte, depresyona dair bilmeniz gereken ayrıntılar:

Depresyon Nedir?

Depresif ruh hali, karamsarlık, iştah bozukluğu, uykusuzluk, odaklanama, ilgi kaybı vb. semptomlarla seyreden, birden çok çeşidi bulunan depresyon; Latince kökenli bir sözcük olan ‘deprimere’ kelimesinin Türkçe karşılığını tanımlıyor.

Zihinsel yani ruhsal bir rahatsızlık olan depresyon; Türkçe’de iç karartıcı kelimesine tekabül ediliyor.

Kişinin günlük hayatını ciddi anlamda olumsuz bir şekilde etkileyen, hatta günlük işlerini ve aktivitelerini, en basit işleri bile yapamaz hale gelmesine yol açan bu ruhsal sağlık sorunu; kişide genel bir içsel huzursuzluk haline ve endişeye neden oluyor.

Hastaların kendilerini değersiz, kimsesiz, çevresi tarafından anlaşılmayan biri olarak hissetmesi; depresyonun en önemli belirtileri arasında bulunurken, bu rahatsızlığın varlığından söz edebilmek adına uzmanlara göre 13 belirtinin de aynı kişide bulunması gerekiyor.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Tedavi edilmediğinde daha da ilerleyerek, tehlikeli bir hale gelen, hatta kişiyi intihar düşüncesine kadar sürükleyen depresyonun en önemli belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Karar almakta güçlük çekmek
  • Kendini değersiz, suçlu ya da çaresiz hissetme
  • Genel bir karamsarlık ve umutsuzluk hali
  • Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik
  • Uykusuzluk, geceleri sabahlara kadar uyumama, geç saatlere kadar uyanmama vb. uyku problemleri
  • Sinirli ve gergin olma, devam eden huzursuzluk
  • Cinsel isteksizlik
  • Hayata ve insana zevk veren şeylere karşı ilgi kaybetme
  • Aşırı yeme arzusu ya da iştah kaybı
  • Baş ağrıları, vücudun belirli yerlerinde hissedilen ağrı ve kramplar
  • Tedaviye bile yanıt vermeyen sindirim sistemi sorunları(reflü, gastrit, kabızlık, gaz vb.)
  • Üzüntü ve endişenin kronikleşmesi
  • İntihar etmeyi düşünme, intihar girişiminde bulunma

Depresyon Türleri:

Kendi içerisinde hafif, orta şiddetli ya da ağır olacak şekilde 3 temel sınıfta ele alınan depresyon; aynı zamanda majör depresyon, mevsimsel duygu durum bozukluğu, melankolik özellikli major depresyon vb. farklı alt dallara ayrılabiliyor.

Toplumda sıklıkla görülen depresyon çeşitlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Majör Depresif Bozukluk:

Depresyonun en şiddetli çeşidi olan majör depresyon; günlük aktivitelere ilginin azalması, gün içerisinde yorgun ve bitkin hissetme, odaklanamama, intihar düşünceleri ile ön plana çıkıyor.

Şiddetli uykusuzluk, belirgin kilo artışı, günün büyük çoğunluğunda depresif hissetme vb. belirtilerin en az 2 haftadır devam ediyor olması; majör depresyona işaret ediyor.

  • Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu:

Belirli mevsimlerde özellikle kış aylarında belirtilerin nüksettiği depresyonun bu çeşidi; genellikle kadınlarda ve gençlerde görülüyor.

İlkbahar ve yaz aylarında hafifleyen belirtiler; sonbahar ve kış aylarında artıyor.

  • Atipik Özellikli Majör Depresif Bozukluk:

Majör depresyon çeşitlerinden biri olan atipik özellikli depresyon; kişinin acı, sevinç, üzüntü gibi birtakım duygularını aşırı yani uçlarda yaşaması anlamına geliyor.

Hastalar; sevinçli bir haberle mutluluktan havalara uçarken, kötü bir haber karşısında olması gerekenden daha üzüntülü ve mutsuz bir tutum sergileyebiliyor.

Depresyonun bu çeşidinde özellikle hastalarda reddedilmeye karşı aşırı bir hassasiyet, el ve ayaklarda ağırlaşma hissi görülüyor.

  • Doğum sonrası depresyon:

Doğum yapan kadınlarda doğumdan sonraki ilk dört hafta içerisinde görülen depresyonun bu çeşidinde emzirme dönemindeki kadınlarda yoğun ve şiddetli bir üzüntüye, ağlama ve mutsuzluğa rastlanıyor.

  • Melankolik özellikli Major depresyon:

Kişinin daha önce zevk aldığı aktivite ve eğlencelerden hiçbir şekilde zevk alamamasına yol açan bu depresyon tipinde kişide şiddetli suçluluk, olaylar karşısında tepkisizlik gözlemleniyor.

Depresyon Belirtileri ve Nedenleri

Depresyon, çoğunlukla genetik geçişli bir rahatsızlık olsa da kişinin sosyal yaşamı, birtakım çevresel etmenler de hastada depresyon oluşumunu tetikleyebiliyor.

Depresyonun en önemli nedenlerini aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:

  • Genetik etmenler
  • Birtakım hormonal değişiklikler(doğum, menapoz, bazı tiroid hastalıkları)
  • Travma(sevilen birinin ölümü, işsizlik, maddi sıkıntılar, boşanma vb.)
  • Biyokimyasal etmenler(serotonin, dopamin, norepinefrin vb. bazı nörotransmittör maddelerin az salgılanması)
  • İnsan ilişkilerinde yaşanan sorunlar
  • İş hayatına dair problemler
  • Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı

Depresyon belirtileri, çeşitleri ve nedenlerinden sonra yazımızı depresyon tedavisi ile sonlandırmak istiyorum.

Depresyon Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Depresyonun tedavisi aşamasında hastalığın şiddeti belirleyici oluyor. Orta ve şiddetli depresyon tedavisi amacıyla doktorlar, daha çok antidepresanlar reçete ediyor.

Beyindeki nörotransmitleri uyararak, beynin düzgün ve doğru çalışmasını amaçlayan bu ilaçlar; kabızlık, uykusuzluk, aşırı uyuma gibi bazı yan etkileri beraberinde getirebiliyor.

Hafif şiddetli depresyonun tedavisinde hastanın ilaçlarını düzenli olarak kullanmasının yanı sıra psikoterapi seanslarına da katılması gerekiyor.

Bilişsel-davranışçı terapi uygulamaları ile hastaya olumsuz düşünce tarzlarını nasıl değiştirebileceklerini öğretmek, hayata daha pozitif bir şekilde bakabilmelerini sağlamak hedefleniyor.

Depresyon Nasıl Geçer?

Hastaların yaşam tarzında birtakım değişikliklere gitmeleri, yani hastalıklarından kurtulmak adına çaba göstermeleri, depresyonu atlatabilmeleri aşamasında son derece önem arz ediyor. Yani öncelikle hastanın iyileşmeyi, tekrar eskisi gibi mutlu, umutlu ve hayattan keyif alan biri olmayı dilemesi gerekiyor.

Egzersiz, spor, yürüyüş vb. birtakım aktiviteler; nörotransmitleri uyararak, daha düzgün bir şekilde çalışabilmelerine olanak tanıyor.

Depresyonu daha kolay atlatmak ya da bu rahatsızlığa yakalanmaktan kurtulmak adına aşağıdaki önerilerimize mutlaka kulak vermenizi öneriyoruz:

  • Sevdiklerinizle ve ailenizle daha sık zaman geçirin.
  • Duygularınızı saklamak yerine ifade etmeyi öğrenin. Hislerinizi ve düşüncelerinizi sırf başkası üzülmesin diye içinize atmayın.
  • Geçmişi düşünmeyin. Pişmanlıklarınızı geride bırakın. Şimdiye odaklanarak, günün keyfini çıkarın.
  • Gün boyu açık havada yürüyüşe çıkın. Doğa yürüyüşlerine çıkarak, doğayla zaman geçirin.
  • Uyku düzeninizi dengeye sokun. Gün ışığından mümkün olduğunca yararlanın. Özellikle D vitamini eksikliğinin halsizliğe, yorgunluğa, tükenmişliğe yol açarak, depresyon belirtilerini daha da şiddetlendirdiğini unutmayın!
  • Sık sık depresyona iyi gelen yiyeceklerden tüketin. Bu yiyecekler sayesinde serotonin, dopamin gibi hormonların salgılanmasını uyarabilirsiniz. Depresyona iyi gelen yiyeceklere elmayı, tavuğu, balık yağını, Omega 3 takviyelerini, keten tohumunu, balı örnek olarak gösterebiliriz.

Bu yazımızda kısaca depresyon belirtileri nelerdir? Depresyon neden olur? sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Depresyon belirtileri ve kurtulma yolları hakkında kesinlikle destek almanız gerektiğini unutmayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.