Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçirilir?
Makalede Neler Var
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçirilir? Başlı başına bir sağlık sorunu olmayan, daha çok başka bir hastalığa işaret eden boğaz ağrısı, genellikle bakterilerden ya da virüslerden kaynaklanan bir hastalık belirtisi olma özelliği taşıyor.
Özellikle kış aylarında sıklıkla rastlamak zorunda kaldığımız boğaz ağrısı, boğazımızda acı ve yanma hissi ile birlikte ilk sinyallerini veriyor.
Bazen de boğaz ağrılarının arkasında larenjit, sinüzit, reflü, tümör gibi daha ciddi sağlık sorunları da yer alabiliyor.
Genellikle bulaşıcı olmayan yani başka birine kolay kolay geçmeyen boğaz ağrısı, bazen de çevremizdeki insanlara bile bulaşabiliyor.
Boğaz ağrısına ne iyi gelir? başlıklı bu yazımızda aynı zamanda boğaz ağrısının nedenlerini ve alternatif tedavi yöntemlerini de sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
İşte, boğaz ağrısına dair bilmeniz gereken ayrıntılar:
Boğaz Ağrısı Neden Olur?
Grip ve soğuk algınlığı boğaz ağrısının en önemli nedenleri arasında yer almakla birlikte grip ya da soğuk algınlığından kaynaklanan boğaz ağrılarına genellikle burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırma eşlik ediyor.
Viral boğaz ağrısı sınıfında değerlendirilen boğaz ağrıları boğazda kuruluk, tıkanıklık, hırlama vb. semptomlarla daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor.
Herhangi bir zararlı bakterinin yol açtığı boğaz ağrılarının ise mutlaka antibiyotik ilaçlarla tedavi edilmeleri gerekiyor.
Baş ağrısı, boğazlarda iltihap, halsizlik, ateş, öksürük, lenf bezlerinde şişlik, genelde bakterilerin neden olduğu boğaz ağrılarında görülüyor.
Kronik farenjit, larenjit, akut sinüzit, reflü, alerjik rinit, sigara kullanımı, akciğer enfeksiyonu, tümörler; boğaz ağrılarının diğer yaygın nedenleri arasında kabul ediliyor.
Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Boğaz ağrılarının tedavisinde boğaz ağrısının ardında yatan temel nedenin etkili olduğunu ifade edebiliriz.
Bakterilerden kaynaklanan boğaz ağrılarının tedavisinde daha çok doktorların reçete ettiği antibiyotiklerin kullanılması gerekiyor.
Virüs kaynaklı boğaz ağrılarında ise daha çok gargara ve pastil kullanımı gibi birtakım tedavi yöntemlerinden yararlanmanız gerekiyor.
Şiddetli boğaz ağrılarının tedavisi amacıyla reçete edilen ilaçlara öksürük şuruplarını, boğaz pastillerini, boğaz spreylerini ve aspirinleri örnek olarak gösterebiliriz.
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Boğaz ağrısını doğal bir şekilde tedavi etmek adına dilerseniz birtakım bitkilerin ağrı kesici ve şifa dağıtan özelliğinden yararlanabilirsiniz.
Dilerseniz aşağıda sizinle paylaşacağımız bu yöntemleri doktorunuzun önerdiği ilaçlara ek bir tedavi yöntemi olarak da değerlendirebilirsiniz.
Boğaz ağrısının tedavisinde en çok işe yarayan yöntemleri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Tuz
Boğaz ağrınızdan kısa bir süre içerisinde kurtulabilmek adına hepimizin evlerinde bulunan ve ulaşılması son derece kolay olan tuzdan yararlanabilirsiniz.
Tuzun ağrı kesici özelliğinden yararlanmak için öncelikle bir su bardağı suyu kaynatın. Ardından sıcak suya bir çay kaşığı tuz ilave edin. Elde ettiğiniz tuzlu sıcak su karışımı ile gün içerisinde saatte bir kez olacak şekilde gargara yapın. Böylelikle boğazlarınızdaki ağrı, acı ve yanma hissinden birkaç gün gibi kısa bir süre içerisinde kurtulabilirsiniz.
Karanfil
Özellikle yutkunurken boğazınız daha çok ağrıyor hatta acıyorsa bu ağrıyı hafifletmek adına karanfil kullanabilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken tek şey ise birkaç adet karanfil çiğnemek! Bu işlemi gün içerisinde birkaç sefer tekrar ederek, boğaz ağrınızı dindirebilirsiniz.
Kırmızıbiber
Boğaz ağrısını geçirmede oldukça başarılı olan kırmızıbiber, aynı zamanda boğazdaki bakteri ve enfeksiyonlarla da savaşıyor.
Kırmızıbiberle boğaz ağrısı tedavisi için öncelikle yarım fincan su kaynatın. Ardından bu suya çorba kaşığının ucuyla yani az bir miktarda kırmızıbiber ilave edin. Son aşamada da gün içerisinde 2-3 sefer bu karışımla gargara yapın.
Acı biberi fazla kullanmanız, boğazlarınızın ve ağzınızın yanmasına neden olabileceğinden gargara için fazla acı biber kullanmadığınızdan da emin olun! Aman dikkat!
Elma sirkesi
Bakteri ve virüsleri yok etmede etkili olan elma sirkesi, virüs ve bakteri kaynaklı boğaz ağrıları denildiğinde akla ilk gelen doğal tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.
İlk olarak iki çorba kaşığı elma sirkesi ile bir fincan sıcak suyu karıştırın. Ardından bu karışım ile birer saat aralıklarla gargara yapın.
Oksijenli su
Boğaz ağrısı nasıl geçer? sorusuna verebileceğimiz bir diğer yanıt olan oksijenli su, boğaz enfeksiyonlarıyla mücadele edebileceğiniz bir diğer yöntem olarak biliniyor.
Ancak oksijenli suyun tadı epey bir rahatsız edici olduğundan bu durumu önlemek adına oksijenli suyu gargara yaparken eşit miktar suyla seyreltmeniz gerekiyor.
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları
Özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış aylarında başımıza bela olan hastalıklarla savaşma aşamasında hangimiz bitki çaylarından yararlanmıyoruz ki?
Ihlamur, adaçayı ve nane-limon çayı boğaz ağrısını, grip ve nezleyi tedavi etmede yararlanabileceğimiz en önemli bitki çayları olmakla birlikte zencefil çayı, bal ve limon çayı, kekik çayı gibi bazı bitki çayları da boğaz ağrısını tedavi etmede oldukça işe yarıyorlar.
Boğaz ağrısına iyi gelen bitki çaylarını ve bu çayların hazırlanışını ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Kekik çayı:
Boğaz ağrılarını hafifletmede birebir olan kekik çayını hazırlamak için bir fincan kaynar suya 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik ilave edin. Çayı demlenmeye bırakın. Çay soğuduğunda bu çayı tüketin. Dilerseniz bu çayla gargara yaparak da boğaz ağrınızı yatıştırabilirsiniz.
Zencefil çayı:
Bir fincan sıcak suya 3 çay kaşığı taze ve öğütülmüş zencefil bitkisinden ilave edin. Çayı 5 dakika demlenmeye bırakın. Ardından bu çayı günde 2-3 sefer tüketin. Dilerseniz çayınızı tatlandırmak adına çayınıza bir çorba kaşığı bal da ilave edebilirsiniz.
Ballı limon çayı:
Hazırlaması oldukça pratik olan ballı limon çayı, boğaz kuruluğunu da yatıştırıyor.
Ballı limon çayını hazırlamak için bir fincan sıcak suya iki çorba kaşığı bal ve bir adet taze limonun suyunu ilave edin.
Ardından çayınıza bir poşet siyah çay ekleyin. Sonra da hazırladığınız bu çayı afiyetle tüketin.
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir Yutkunamıyorum
Boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum diyorsanız sizlere etkili bazı bitki çaylarından bahsetmek istiyorum. Özellikle boğazı yumuşatan bu bitki çayları enfeksiyonu önlemektedir.
Nane Limon Çayı
Nane limon çayı boğaz ağrısına iyi gelen en iyi bitki çaylarından biridir. Boğazın yumuşamasını sağlayarak yutkunmayı sağlamaktadır. Sıcak su, nane yaprakları ve limon kabukları ile yapılan bu karışım etkisini kısa sürede göstermektedir.
Nane limon nasıl yapılır ve nane limon faydaları hakkında bilgi almak için Nane Limon Çayının Faydaları yazımızı okuyabilirsiniz.
Meyan kökü çayı
Bir fincan sıcak suya 2 adet meyan kökü parçasından ekleyin. Ardından bu karışımı yudum yudum olacak şekilde için. Çayın tadı size çok kötü gelirse tatlandırmak için çayınıza bal ilave edebilirsiniz.
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Diğer Yöntemler
Yukarıdaki önerilerimize alternatif olarak aşağıdaki tavsiyelerimize de kulak vererek, boğaz ağrınızı ciddi anlamda hafifletebilir hatta tamamen ağrılarınızı dindirebilirsiniz.
- Gün içerisinde bol miktarda su ve sıvı tüketin.
- Boğazlarınızı yumuşatmak için kahvaltınıza mutlaka pekmez ve tereyağı ilave edin.
- Boğaz ağrınızın nedeni sesinizi aşırı kullanmanızsa sesinizi dinlendirmeye çalışın.
- Öğle ve akşam menünüzde sarımsaklı tavuk suylu çorbaya yer verin.
- Eczane ve marketlerden satın alabileceğiniz bitkisel boğaz pastillerinden kullanın.
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Karışım
Bu karışımı deneyerek, hem boğaz yollarınızı yumuşatarak, rahatlatabilir hem de boğazlarınızdaki ağrı ve acı hissini en aza indirgeyebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 çay kaşığı zencefil
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 adet taze limonun suyu
- 1 çay kaşığı bal
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri bir fincan kaynar suya ilave edin. 5 dakika bekledikten sonra karışımı tüketin.
Boğaz ağrınız tamamen geçene dek bu karışımı günde 3-4 fincan olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Bu yazımızda boğaz ağrısına ne iyi gelir? Boğaz ağrısına bitkisel çözüm yöntemleri nelerdir? sorularını yanıtlamaya çalıştık. Boğaz ağrısı için ne yapabilirim ve nasıl geçer hakkında düşüncelerinizi ve önerilerinizi yorum kısmına yazarak paylaşabilirsiniz.