Bamyanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bamyanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bamyanın faydaları arasında göz sağlığın korunmasına yardımcı olması, kolesterol seviyelerinin düşürülmesi, kabızlığın giderilmesi, migren ataklarının önlenmesi ve iyi bir kalsiyum kaynağı olması bulunur. Bamyanın diğer faydalar arasında ise kolon kanseri gelişme riskinin azaltılması, metabolizmanın iyileştirilmesi, diyabetin yönetilmesi, karaciğerin korunması, mide ülserlerinin tedavi edilmesi ve Alzheimer hastalığının gelişme riskinin azaltılması vardır.

Bamya Nedir?

Bamya, esasen kökenleri bu bölgeden uzak olmasına rağmen büyük bir kısmı ABD’nin Güney bölgelerinde yetişen bir sebze türüdür. Bilimsel ismi abelmoschus esculentus olarak bilinen bu bitki, yüksek oranda besin yoğunluğuna sahiptir ve müsilajin (mukus üreten) bir bileşiğin varlığına neden olan yüksek çözünür lifler sağladığı için dünyanın birçok yerinde yoğun bir şekilde tüketilir.

Bamyanın Besin Değeri (100g başına)

Bamya, mükemmel bir besin bütünlüğü seviyesine sahip olağanüstü bir sebzedir. Bamyanın taşıdığı besin değerleri şunlardır;

  • Toplam Karbonhidrat-5g
  • Diyet Lif-2.5g% 10
  • Kalori-22
  • Çinko-0.4mg% 3
  • Şeker-2.5g
  • Protein-2g% 4
  • C-16.5mg Vitamini% 27
  • K-40mcg Vitamini% 50
  • Thiamin-0.1mg% 9
  • Riboflavin-0.1mg% 3
  • A-283IU Vitamini -% 6
  • Potasyum-135mg% 4
  • Demir-0.3mg% 2
  • Manganez-0.3mg% 15
  • Niasin-0.9mg% 4
  • B6 Vitamini – 0.2 mg% 9
  • Folate-46mcg% 11
  • Kalsiyum-77mg% 8
  • Pantotenik Asit-0.2mg% 2
  • Magnezyum-36mg% 9
  • Fosfor-32mg% 3
  • Bakır-0.1 mg% 4

Bamyanın Faydaları Nelerdir?

Bamya, kolesterol seviyelerini korur, kabızlığı önler, mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır ve kanser önleme yeteneğine sahiptir. Şimdi bamyanın faydaları neler detaylı bir şekilde inceleyelim;

Bamya Kolesterol Seviyelerinin Korunmasına Yardımcı Olur

Bamyanın kolesterolü düşürme yeteneği birçok farklı kültür arasında popüler bir tartışma konusu olsa da son yıllarda yapılan araştırmalarla bamyanın bu özelliğini kanıtlanmıştır. Bu özelliğin arkasındaki mekanizmalar, safra azaltma özelliğine de sahip olan bamyanın yüksek orandaki lif barındırmasına atfedilir.

Safra etkinliği azalmaya başladıkça kolesterol seviyeleri de düşmeye başlar. Buna karşılık, kolesterol düzeyleri başka bir etkinlik için kullanıldığından dolayı da azalabilir. Bamya, kolesterol düzeylerini düşürmenin harika ve son derece güvenli bir yolu olarak kabul edilir.

Bamya Migren Ataklarını Önler

Migren ataklarıyla başa çıkmak için kilit tedavi tekniklerinden biri birçok insan için zorlu bir işlem olan magnezyum tüketimini arttırmaktır. Bununla birlikte, 100 gram civarında kaynatılan bamya, önerilen magnezyum alımınızın ortalama % 9-10’unu karşılar ve gerekli olan hedefe ulaşmayı ciddi oranda kolaylaştırır. Bununla beraber bamyanın migren ataklarını engelleyen başka faktörleri de bulunur. Mukus oluşturan lif, suyu tutar ve gün boyunca rahatlama sağlar.

Bamya Kabızlığı Giderir

Bamya, bir elektrik santrali olarak görülebilir. Çünkü bamya, vücuttaki zararlı atıkların sindirim sistemi süresince sağlıklı bir şekilde hareket etmelerini sağlayan ve kabızlığın engellenmesine yardımcı olan yüksek oranda lif sağlar. Ayrıca bamyanın su tutma özelliği, dışkıyı kolayca geçirgen bir hale getirerek uzun süreli bir rahatlama sağlar.

Bamya Mükemmel Bir Kalsiyum Kaynağıdır

Laktoz intoleransı olan bir biriyseniz ya da vejeteryansanız günlük kalsiyum gereksinimlerinizi karşılamak için bazı besinleri tüketmeniz gerekir. Bununla birlikte, yaklaşık 100 gramlık bir bamya porsiyonu günlük kalsiyum ihtiyacının ortalama %8-9’unu karşılar. Bu durum da diğer gıdalarla birleştirildiğinde günlük almanız gereken kalsiyum miktarına daha yakın olmanıza yardımcı olur.

Kalsiyum, kemik yapısının korunması ve osteoporoz gibi durumların önlenmesinde olduğu gibi kas ile sinir sağlığı için de önemlidir. Kalsiyum ayrıca, kalbin ritimli düzeninin ve büzülme kuvvetinin korumasına da yardımcı olur.

Bamya Göz Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur

Bamya, A vitamini içeriği olarak da son derece önem taşır. A Vitamini içeriği, gözdeki yaş ilerlemesine bağlı değişiklikleri yavaşlatır, optik sinirlerin genel sağlığını korur ve gece görüşü hızlı bir şekilde iyileştirebilir. A vitamini ayrıca, vücuttaki serbest radikallerin etkinliğini azaltmada çok önemli bir rol oynayan güçlü bir antioksidan vitamin olarak kabul edilir ve hatta katarakt gelişimini de azaltır.

Bamya Diyabeti (Şeker Hastalığı) Yönetir

Bamya, diğer birçok faydalı sebze gibi iyi derece lif içerir ve karbonhidrat değeri son derece düşüktür. Yakın dönemde bamyanın hipoglisemik etkinliğini araştırma amaçlı çalışmalar yapılmıştır. Deneye katılan kişilere kuru bamya tohumları ve bamya kabukları verilmiştir. Her beslenmeden sonra kademeli iyileşmeler sürekli olarak fark edilmiştir ve kan şekeri, mükemmel bir şekilde kontrol altına alınmıştır.

Bamya Kolon Kanseri Gelişim Riskini Azaltır

Bamyanın her çeşit kanser türünün riskini azalttığı tartışılabilir olsa da özellikle son yıllarda yapılan araştırmalarda kolon kanserinin önlenmesinde büyük umut vaat etmiştir. Kolon kanseri, ölümcül oranı yüksek olan kanser türlerinden biridir.

Bu yüzden bamya tüketmek vücut için değerli bir yatırım olacaktır. Bamya, atıklara kütle kazandırdığı ve dışkı olarak atılmasını hızlandırdığı için doğal bir müshil olarak da kabul edilebilir. Bu durum, kolondaki hücrelerin toksik olan madde ile temasta geçirdiği süreyi azaltır, kolon poliplerinin olası mutasyonunu engeller ve sistemi genel olarak sağlıklı tutar.

Bamya Metabolizmayı Arttırır

Genel metabolizmanız, hormonlar ve enzimler arasındaki karmaşık bir ilişki tarafından yönetilirken, bamya, ko-enzim üretimini optimize eder. Ko-enzimler, vücudun reaksiyonlarının büyük çoğunluğunda gereklidir. Örneğin, bir ko-enzim yağ metabolizması oranını ve kas ile protein etkileşimini arttırabilir. Her biri farklı işlevlere hizmet eder, fakat manganez birçoğunun üretiminde önemli olan bir mineraldir. Bamya ise mükemmel bir manganez kaynağı olarak bilinir ve metabolizmayı çok kısa sürede onararak hızlandırır.

Bamya Mide Ülserlerini Tedavi Eder

Özellikle bamya suyu, mide ülserlerinin hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur. Bu durum, bamya suyunun H-pylori bakterilerinin tamamını kaplaması ve mide duvarlarına yapışmaması teorisine dayanır. Bu mucizevi bitkinin düzenli olarak kullanılması mide ülserleriyle beraber mide ekşimesi, reflü ve gastrit sorunlarına karşı da çok iyi gelir.

Bamya Karaciğeri Korumaya Yardımcı Olur

Karaciğerin yıllarca süren kötüye kullanımı, serbest radikallerin etkisiyle birleşince problemler ortaya çıkar. Bu durum, ciddi vakalarda karaciğer hasarını arttırabilir. Bamya, karaciğerdeki hücre zarlarının yüzeyini dengeleyerek geçirimsiz hale getirir ve bu ciddi duruma karşı savaşır. Bu durum aynı zamanda zararlı serbest radikallerin yapısal olarak zayıf olan bir bölgeye zarar verme ihtimalini de düşürür.

Bamya Alzheimer Hastalığı Gelişme Riskini Azaltır

Yapılan araştırmalar, düzenli olarak bamya tüketilmesinin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Bamya, enzimlerin üretimi ile proinflamatuar bileşiklerin artmasına sebep olur ve nörodejeneratif şartlar ile ilişkili oksidatif stresi azaltır.

Bamyanın Cilde Faydaları Nelerdir?

Bamya, C vitamini yönünden çok zengindir ve yaşlanma karşıtı kullanılabilecek sağlıklı bir sebzedir. C vitamini, cildin esnekliğini ve elastikiyetini arttırarak cildin, canlı ve parlak görünmesini sağlar. Bamya, kollajen ve elastin üretimini arttırır. Genç görünümlü bir cilde sahip olmak için düzenli olarak bamya tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca cildinizin nem seviyesini düzenlemek ve yüzünüzü doğal bir şekilde sıkılaştırmak için evde bamya ile yüz maskesi hazırlayabilirsiniz. Bamya tüketmek, cildinizin parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. Bamya, sağlıklı cilt hücrelerini son derece destekleyen C ve A vitaminleri, kalsiyum, folat ve protein gibi besinleri içerir.

Bamya Tohumun Bilinmeyen Faydaları

Bamyanın Saça Faydaları Nelerdir?

Düzenli olarak bamya tüketilmesi parlak, ışıltılı ve canlı saç oluşumunu destekler. Bamyanın bu özellikleri içerdiği bileşenlerden gelir. Özellikle de yüksek oranda kalsiyum, folat ve protein içermesi saç dökülmesini yavaşlatmaktadır.  Tüm bunlarla beraber bamya, yıpranmış saçları onarır ve saçı, gerekli olacağı kadar nemli tutar.

Bamyanın Bebeklere Faydaları

Bamyanın içerisinde C vitamini, A vitamini, K vitamini, B1 vitamini, kalsiyum, demir ve folat ve fif bulunmaktadır. Sadece yetişkinleri için değil bamyanın bebeklere faydası olduğu uzmanlar tarafından sıklıkla söylenmektedir.

Bamya özellikle sindirim sorunu yaşayan bebeklerde çok etkilidir. Bebeklerin sindirim sistemini düzenleyen bamya ayrıca kabızlık sorunu yaşayan bebeklere ve çocuklara çok yararlıdır. İçeriğinde kalori bulunmadığında ayrıca bebekleriniz kilo almasını önler.

Bamyanın bebeklere faydalarından yaralanmak için kesinlikle tüketilmesi gereken gıdalardan biridir. Genelde 1 yaşından büyük bebeklere ve çocuklara verilir.

Bamyanın Hamilelere Faydaları

Bamyanın herkesin mutlaka tüketmesi gereken sebzelerden biri olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Aynı şekilde hamilelerin de tüketmesi gerektiği bamyanın hamilelikte hem anneye hemde bebeğe oldukça faydası bulunmaktadır.

Zengin besin kaynaklarından biri olan bamyanın içerisinde bulunan vitaminler bebeğin sağlıklı gelişimi için gereklidir. Aşıya kaçmadan hamilelerin bamya tüketmeleri çok önemlidir.

Bamyanın İçerisinde Bulunan Vitaminler

Minareller ve vitaminler bakımından zengin olan bamya yoğun şekilde K vitamini içermektedir ayrıca C,A ve E vitaminleri bakımından faydalıdır. Sağlık için gerekli olan  kalsiyum, magnezyum, demir ve bakır içeren bamya sodyumi, tiamini pridoksin, selenyum ile pridoksin içermektedir.

Potasyum deposu olan bamya özellikle lifli gıdalardan biri olduğu için sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir.

Bamyanın Zararları Nelerdir

Bamyanın faydaları olduğu gibi aşırı tüketime bağlı olarak nadiren de olsa bazı zararları bulunmaktadır. Genelde bamya tüketenler alerjik tepkiler ile karşılaşmaktadır. Bamyanın bilinen her başka bir zararı yada etkisi yoktur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.